icon

Ako zlepšiť dýchanie pri behu v prírode?

princesrock
28. jan 2025

Dobrý deň, športujem rada a veľa. Cyklistika, jazda na koni, kedysi lyže, lezenie. Vyskúšala som skoro každý šport. Baví ma to, mám dobrú kondičku a podľa fyzio aj vymakané svaly.
Ale mám problém pri behu. Proste to neudýcham. Nevydržím bežať dlho. Ako jasnez keď bežím niekam lebo niečo treba, tak dobehnem. Ale ja by som chcela chodiť behať do prírody, aj pomaly, ale proste bežať. Lenže to nedávam. Vie mi niekto poradiť s čím je problém? A čo mám robiť aby som to zvládla? Ďakujem

melanta
28. jan 2025

Problém bude dýchanie. Z vlastnej skúsenosti. Ja športujem veľa, beh dávam len mesiac v rámci prípravy na Spartan beast, inak beh proste nemám rada, nebaví ma to, nepotrebujem ho, keďže športujem inak a aktívne.

petruldo
28. jan 2025

@princesrock nemáš kondičku na beh. Treba postupne na nej pracovať. Ak neubehnes kilometer, tak striedať beh s rýchlou chôdzou, potom pomalý beh, a potom taký pri ktorom zabehnes vkuse 5 km a časom sa dopracujes aj k 10 km zabehnutym bez prestávky.

miko_matata
28. jan 2025

musis len trenovat, to same nepride, nedavaj si velke ciele, len zacni, par minut beh, par minut chodza, potom desat minut a postupne pridavaj, to sa zlepsi, ak tolko sportujes, to by sa malo ukazat
ja som uplny amater, v podstate len beham uz roky, skoro nic ine nerobim okrem toho a vydrzim v pohode hodinu behat, viac sa mi nechce
ty budes na tom ovela lepsie uz na starte 🙂

ssimusska
28. jan 2025

@princesrock joj keď ja som začínala s behom, tak kým som sa naučila dýchať a dostať sa do nejakého tempa, tak ma obiehali chodci. Na všetko som musela ísť postupne. 😄 Ja som sa najlepšie naučila dýchať na boxe a nakoniec som si našla typ dýchania, čo mi vyhovuje, ale behať idem len keď už fakt neveim čo, nebaví ma to. 😄

ibrunova
28. jan 2025

Mne sa vždy prvý kilometer dýcha horšie a potom zrazu zistím, že aha, už je to ok. Skús naozaj pomaličky. Ale nesnaž sa dýchať len nosom, to dlhšie neudýchaš.

simkids
28. jan 2025

Tak este pomalsie behat, aby si to udychala. Pripadne si sleduj tep, nastav si zony a vies sa aj tym riadit, co uz je vela a co je v pohode. Ja som sa asi po troch rokoch naucila udychat beh len nosom a to je presne to, ze si mozem behat kde chcem a keby vladali aj moje nohy, tak aj kolko chcem. Samozrejme ak chces do prirody a su tam aj kopce, tak to je kapitola sama o sebe. Urcite teda plati, pomaly dalej zajdes. To dychanie je velmi dolezite pri behu podla mna a kazdy to ma inak.

penelope11
28. jan 2025

Tiez by som sa nejakym sposobom chcela zlepsit, ale ked ja si ten beh proste vobec neuzivam. 😅 Trpim pri tom dost, aj ked ten pocit potom je totalne na nezaplatenie. 😀

zuzanka.zuzu
28. jan 2025

a ja mám nahovno kondičku, nerada športujem, nebaví ma to, všade hromada tuku, ale každý deň dám 4km za 25 minút 🤷 nezávisle od seba 3 baby povedali že závidia a nechápu, plus ešte ja vraj aj ladne behám (to už vôbec neviem čo je, keďže fučím ako lokomotíva 🙈) každý má proste predispozície na niečo iné

miko_matata
28. jan 2025

@simkids suhlasim s tym dychanim cez nos, nemyslim ze je dobre dychat ustami, ked nevladze, nech da pauzu
ja som sa to tiez ucila pred dvomi dekadami, ale teraz si neviem ani predstavit dychat ustami

bullinka
28. jan 2025

Ja som beh neznášala od strednej. Potom mi siblo. A milujem ho. Ale začínala som veľmi, veľmi pomaly. Prvý beh 2km. Po 200m som mala pocit,že som ubehla polmaratón. Mne pomohlo nasadiť veľmi pomalé tempo, skôr jogging ako beh, a dýchať vylucne nosom. Keď som nevládala, prešla som do chôdze. Na 20-50m. Potom znova mierny beh. A takto striedať. Po 3 dňoch sa to začalo zlepšovať. Začala som si pridavat zabehnuté m. Z 2km na 2.5km. dlho som behavala 3km. Možno aj mesiac. Tam som si už dala za cieľ odbehnúť vkusne 1km a až potom si dať prestávku. Keď som toto zvládla, ďalší cieľ bol dať čo najdlhšiu trasu bez prestávky. No a potom som si opäť dala cieľ 4km... Atď.
V skratke, beh nieje len o tom rýchlo zabehnúť čo najviac. Ak sa vysťaviš na začiatku, nikdy si k nemu cestu nenájdeš. Mňa obieha väčšina bežcov, ale mne to vôbec nevadí. Užívam si každý jeden krok,že môžem ísť a vyvetrať hlavu.

bullinka
28. jan 2025

A zabudla som, nikdy som nebehala viac, ako polhodinu. Som si myslela, že to mám moje maximum. Potom som dostala hodinky, kde jedna z funkcií je bežecký tréner. A zrazu som zistila,že viem behať hodinu. Tým,že mi to monitoruje pulz, upozorní ma to hneď,keď idem nad určitú hodnotu. A to vlastne zaručuje,že sa hneď nevyčerpám, ale tú energiu si pekne rozlozim na celú dobu.

orisker
28. jan 2025

Jestvuje taký prístroj pre plavcov a potápačov - dýchací trenažér s regulovateľným odporom.
Používal som ho pri meditáciách pred ponormi a má neuveriteľný efekt.
Potom som ho požičal synovi a po pár mesiacoch používania si priniesol medailu z majstrovstiev Slovenska v kendó.

janno31
28. jan 2025

Nemáš takú kapacitu pľúc skrátka pľúca niesu zvyknuté na beh..to sa dá zlepšiť jedine pravidelným trénovaním. Asi najdôležitejšia je tá pravidelnosť a disciplína a tie výsledky sa dostavia postupne..u mňa tiež tie prvé behy bola hrôza 8 km na rovine za hodinu v zime 2021/22..teraz v auguste som skúsil takú exkluzivitku tri studničky -krivan 1,50h na vrchol..to by bez pravidelných tréningov nebolo fyzicky možné..čiže len pravidelne behávať a tie výsledky sa dostavia..

lujza123
29. jan 2025

Môj prvý beh som myslela ze skolabujem po 100 m, dnes zabehnem v pohode 20 km v kopcoch a nezadycham sa, iba ked bežím do totálneho strmého kopca, ináč nie

Hlavne SPOMAĽ !!!! Ty potrebuješ ist kľusom, nie šprintom.
Ľudia nevedia klusať, dokážu len šprintovat co to dá, pichá ich v boku, sú zadychaní, dupú, vyskakujú nohami, mávajú rukami - toto nieje pohyb s ktorým ubehnes niekoľko km, to nieje to co ma byt beh …Začiatočník spraví 90% pohybu navyše oproti bežcovi, preto sa zadýcha
My sme zabudli behať, nevieme to, ale je to najprirodzenejši pohyb telo si spomenie.

Zozaciatku striedaj beh s chôdzou, akonahle začneš lapať po dychu prejdi do rýchlej chôdze a rozdýchaj to, akonahle to pôjde opäť sa rozbehni
Naozaj v začiatkoch môžeš väčšiu časť trasy odkráčat ako prebehnúť a to je úplne v poriadku. Uvidis ze ked mas kondičku z iných športov ten progres bude veľmi rýchly

Sustred sa na svoj pohyb, telo ma byt naklonené dopredu, ruky ohnuté vedľa tela, striedas pohyb prava ruka s lavou nohou, lava ruka s pravou nohou, ruka vytvára ten švih ktorým ide telo vpred
Pozeraj na nohy, musíš cupitať, nevyskakovat príliš, nedvihat nohu vysoko
Chod úplne najpomalšie ako sa ti dá, nebežis ale klušeš. Ono sa to prirodzene zrýchli, nevšímaj si ze ides hrozne pomaly a nemaj pocit ze to nieje beh. Je to beh.

Na MK je skupina beháme, všetko o behu pridaj sa tam. Ak si z väčšieho mesta kľudne skús nejaký bežecky kurz pre začiatočníkov, správny spôsob- držanie tela, dobre nastavený trening, dobra rozcvička aj vylepšovaky typu - intervalovy beh ti zozaciatku pomôžu

purple_wolf
2. feb 2025

stanov si ciel ... stiahni si apku 10k a behaj podla tych intervalov ... ak nie si zvyknuta behavat mne osobne ta apka pomohla vybudovat si vytrvalost a utriasol sa mi aj dych a tempo casom ... vacsinou ked zacinam behat tak idem podla apky prvych cca 5-6 tyzdnov a potom uz len beham kolko sa mi zachce kedze je potom lahke sa dostat do "runners high" ked ai v stave ze uz ta nic neboli a nepicha a proste behas

princesrock
autor
2. feb 2025

Ďakujem všetkým, už to vidím trochu nadejnejšie 🤗