Ako zlepšiť stravovanie a stať sa viac fit?
Ahojte, cítim sa dosť zle. Píšeme si s kamarátkou o tom, že chceme byť viac fit a na margo toho sme si tak opísali čo sme včera jedli. Povedala mi, že sa nemám čudovať, že som taká tučná ak žeriem také blbosti. Chcem sa spýtať, čo som pokazila? Čo mám vymeniť za čo?
Toto som jej napísala, moje včerajšie stravovanie :
11:00 1 krajec chleba, cesnakovou nátierkou, k tomu jarná cibuľa, reďkovka a mini syrové guľôčky
12:00 čierna káva bez cukru a bez mlieka
15:00 lasagne
19:00 energetický nápoj
večer som išla s kamarátmi von tak som si večeru nahradila za tekutú kalóriu (energetický nápoj)
Okrem toho som pila len čistú vodu
Viem, že nie je to najzdravšie a večeru som si mohla dať šalát, obed prírodné kura atď. Ale prechádzam z naozaj zlého stravovania (na raňajky muffiny, čokogulučky, na obed mekáč, na večeru chipsy a pritom na pitie len cola a podobné)
Takže sa snažím pomalšie aby si telo zvyklo a neprotestovalo až tak.
akoze... toto je fakt zle. aom schudla 41kg a teda na si dam aj cokolady, nejem len ,kura a zeleninu ako zajac' ako pises. rano mam grecky jogurt s proteinovou cokoladovou granolou (chuti fajne ako ta ,nezdrava') s lyofilizkvanymi jahodami - kazde rano sa na to tesim, chuti mi to tak velmi ako nejaky dezert. potom ficim na tvarohoch, mozzarella light, ano, aj kuracom mase, ovoci, zelenine, salatoch (taky sopsky s celozrnnou bagetou, mnam, alebo aj cestovinový s feta syrom)... stiahni ai kaloricke tabulky a naplnaj si hlavne protein a vlakninu
Pre boha 🙈 V tvojom jedálničku nejde iba o váhu, ale aj o zdravie.
Celé zle raňajky majú byť ráno dajme tomu o 8mej môže byť ten krajec s tým čo si napísala, potom desiata to by som dala ovocie banán, jablko, hrozno, plnohodnotný obed jesť do 13tej, poobede jogurt, a večera normálne jedlo praženica, zdravý toast aby si nejedla kraviny, ak máš potrebu sladkého cola zero funguje a proteínové veci
Kalorické tabuľky si zapisujes.?
Je jedno co zjes ak si v kalorickom deficite, len vtedy schudnes a kludne mozes aj chlieb
v 17tich byvas s rodicmi, to oni sa tiez takt debilne stravuju? Ak ano lutujem ta. Mam super kamosku, ona vari izasne, slovenské jedlá, teda mast aj olej, sacharidky. Ona a miz maju uplne onu stavbu tela, ona oblejsia, muz trochu sportuje ale ona tase beha v ro ote aj doma stale v jednom kole.
Ale to co pises ty, nic moc
Nie v zlom, ja ta chapem, zavislosti su svina a tazko sa ich zbavuje ale si mladá a stoji to za to.
Pozri si na nete recepty pri tehotenskej cukrovke 🙂 a garantujem to, ze schidnes. Ale v tvojom pripade mozes to ovocie jesť vsetko 🙂.
Napr:
Ranajky:
cottage syr 150g s trochou olivoveho oleja, soli + 200g zeleniny+ maly krajec celozrnneho alebo bielkovinoveho chleba
alebo
ovsena kaša: 4-5 pl vlociek uvartit vo vode/mlieku + 1 nastruhane jablko ci ine ovocie
Desiata: struhane jablko s mrkvou + 50ml biely jogurt, kludne aj zmiesaj.
Obed: Polievka bez muky a smotany
Hlavny chod - tanier rozdel na 4/4
1/4 priloha
1/4 zelenina
1/4 mäso 150 gr alebo ryba ( velkost tvojej dlane s prstamy ) idealne nevyprazane.
1/4 šalát
Olovrant: banan / koktail z neho, alebo bielkovinovy chlieb s humusom a zeleninou.
Vecera: polievka alebo bielkovinovy chlieb s maslom a platkom sunky a syra, zelenina.
alebo
jogurt
alebo
mozzarela s oliv olejom a uhorkou/ rajcinou
Idealne jedlo su aj prazenica, omeleta so syrom, sunku zeleninou.
Ja by som nevynechavala sacharidove prilohy - len uoravila ich gramáž, nie viac ako 150 - 200 gramov. Ani pecivo nevynechavaj. Ono si totoz telo na to zvykne a ked ho zacnes znova jest, priberies.
Denne aspom 2 l cistej vody a kludne aj tu kavu a caj.
Ja musim ist na seba vychcane a nemat doma pokúšadlá - u nas nenajdes coly, fanty, sladkosti v zásobe. Ja radsej vecer zurim, na co vsetko mam chuť ale kedze nic nemame tak nic nezozeriem 😉.
Pozri aj tie gramáže kolko coho. Drzim palce a pekny vecer.
@talizman1988 ješkove zraky a čo bolo na tom všetko zlé?! Mám pocit, že niektorým už zo "zdravej" stravy prepína. OK, mohla vylúčiť energeťak, ale vysvetlila to, krajec chleba - aby sa z toho niekto nep...., nátierka, syr ... - normálne jedlo. A lazane - pri normálnom spôsobe života v pohode spáli toľko energie. Skôr by som povedala, že jedla málo.
@merlinja no ona evidentne nespali ked si tu pyta rady,a od toho ze jednemu je toto uplne pohodovy jedalnik neznamena ze druheho telo reaguje tak isto,ak chce zhodit takymto pristupom to nepojde,neviem slecna koľko vazi ale aby takymto tempom nemala v 20 ke stovku na krku,viem hovorim z vlastnej skusenosti🤷a ano je to len krajec chleba,a zajtra len dva.....a ked clovek pyta radu tak ju dostane uz ci ju pocuvne je len jeho volba,a vam prajem stihlu postavu do 90 ky aby ste nikdy nevedeli co to je trapit sa z kg navyse
Ach zeny, je to mlade dievca.. ved to treba brat trochu do uvahy. Reagujete, ako keby pojedla otravu na potkany 🙈 Urcite v tom veku ani jedna z vas neriesila, ci ma dost bielkovin, alebo vela sacharidov 🤷🏼♀️ ved je predsa super, ze to chce zmenit, tak trosku podpory. Autorka, drzim palce, najdes si postupne urcite svoj sposob zmeny zivotospravy ✊
@zu82 že, ja skôr zíram na to ako sa do nej obuli, než na to čo pojedla. Nevedela som že všade existujú len dokonalí a samozrejme múdri ľudia s dokonale vyváženým stravovaním (že ich akosi nevidím).
A autorke príspevku- v tvojom veku som tiež veľmi nevedela čo jesť. Je dobre, že si sa o to začala zaujímať a chceš sa zbaviť toho nezdravého štýlu čo opisuješ nižšie. Skús si pozrieť nejaké knihy, články, dnes je toho na výber, dá sa aj posťahovať.
K tomu čo si jedla- veľa záleží od toho ako si to pripravila. Taká domáca cesnaková pomazánka je napríklad veľmi zdravá, Veľmi ti tam chýbajú bielkoviny a určite aj ovocie, nejaké zdravé tuky. Na tvojom mieste by som sa zbavila úplne hlavne tých energeťákov. A pozeraj, hľadaj, čítaj čo ti bude vyhovovať- dnes sa aj tí "odborníci" na výživu medzi sebou hádajú. Ja som sa úplnou zmenou životného štýlu trvalo vyliečila z exému, mykóz, pleť ozdravela, vlasy, nechty ozdraveli, schudla som. Stojí to za to naozaj. Lepšie než chodiť k lekárovi 🙂

@fido69 prečo fake... vôbec nie...
až také zlé to zas nie je... pani nepíše koľko toho bolo... 😉