Ako zvládnuť chudnutie 15-20 kg?
Ahojte. Čo všetko obnáša chudnutie tak cca 15-20kg ? Je to ťažké na psychiku?
Pustila som sa do veľkej výzvy, motivovaná som veľmi, zatial 4kg dole, ešte má čaká dlhá cesta, cítim sa skvelo, mám uzastnú osobnú motiváciu a za ňou si idem.
Ale.. mam aj strach.. čo ak sa vycvičím, až tak, že budem zvracať? Patrí to k tomu ? Ako ste cvičili počas menstruácie (mavam silné a bolestivé) .. co ak jedlo mi prestane chutiť ? Alebo sa mi nejakym spôsobom zhnusí ? Kondička? Kedy sa upravila ?
Prosím, píšte len tí, čo si takou premenou prešli, ďakujem.
@anonym_autor preco by si mala vracat?uz len to, ze ta to napadlo, je divne. Cvicim vtedy, ked som v pohode a ked mam cas. Snazim sa co najviac chodit pesi. Zhnusenie jedla mi nehrozi… schudla som 20kg.
@anonym_autor zbav sa toho strachu, čím skôr. V klude aj psychológ pomôže. Na tom nieke nič zlé. Vycvičiť sa tak že budeš zvracať? To si ako predstavuješ, smäd poznáš svoje limity. A nie nepatrí to k tomu. Pokiaľ mas bolestivu ms tak by som necvicila, max pilates, jóga. Ja napr môžem silov cvičiť vo všetky dni ms, aj keď mám silnejšiu no poznám svoje telo. A ty by si mala poznať svoje. Keď ti prestane chutiť jedlo? No tak si zacnes variť iné, striedať. Na kondičku nieje silové cvicenie alo kardio.
Mam vsetko upravene odbornikom, stravu, chodim do fitka, cvicim doma, behavam, ale dnes mi celkom prišlo, tak nevoľno, že som si myslela, že idem zvracať
Ten pocit, takej nepohody v žalúdku, trval par sekund
Z estremu do extremu.
Mam vsetko upravene odbornikom, stravu, chodim do fitka, cvicim doma, behavam, ale dnes mi celkom prišlo, tak nevoľno, že som si myslela, že idem zvracať
Ten pocit, takej nepohody v žalúdku, trval par sekund
@anonym_autor pokiaľ máš všetko nadstavené odborníkom tak sa obracaj naňho a nie na Mk. My o tebe nič nevieme.
Jest ti chutit neprestane, povedia ti tie, ktore zazili jojo efekt. Zvracat, mozne to je. Telo sa brani pred chudobnymi casmi, nepaci sa mu, ze si musi odriekat a dostane menej jest. Ale zvykne si na mensie porcie rovnako, ako si zvyklo na nadmerne.
Dúfam, že cvičis kvôli zdraviu a tam zvracanie bez dôvodu nepatrí ani to, že prestanes jesť
A nieje to normálne
Netreba to prehanat, ja som v januari mala len 8 dni co som necvicila, hadaj v akom stave som bola prvy februarovy tyzden, cez menstruaciu necvicim a ak ano, tak len zlahka, jedlo Ti neprestane chutit, demotivovat ta bude ked sa budes snazit a vaha nic, ja mam dole cca 23-25 kg, nejde aktualne rucucka tym spravnym smerom, je to hrozne demotivujuce a niekedy mam chut to vzdat, drzim Ti palce aby si sa dostala na vahu aku chces mat
Psychicky ťažké je obdobie stagnácie, prvé kilá idú dole ľahko, hlavne, keď sa ide z vysokej váhy, človek sa odvodní, čísla klesajú, ale potom sa to spomalí a veľa ľudí to demotivuje a odradí... a tak isto je náročné ak človek ide do extrému, ale život okolo neho pokračuje, oslavy sú, koláče sa pečú, rezne sa vyprážajú a veľa ľudí tým, že si odopiera úplne všetko strašne rýchlo vyhorí, raz "zhreší" a potom má pocit, že už tak či tak nemá zmysel pokračovať a takto sa v tom motá dookola... cez bolesti (menštruačné, ani žiadne iné) nasilu necvičím, maximálne stretching, ľahká prechádzka, ak sa na to citím, ale počúvam moje telo... a áno, stalo sa mi už, že počas cvičenia mi prišlo na pár sekúnd či minút nevoľno, ale opäť treba počúvať svoje telo
@anonym_autor vôbec sa nemusíš obávať že z cvičenia budeš zvracať🙂teda pokiaľ ideš tempom a záťažou takou akú tvoje telo zvláda....treba začať cvičiť postupne a časom zvyšovať záťaž a aj intenzitu cvičenia....ešte som nepočula o tom, že by ti ked cvičíš prestalo chutiť jesť🙂práveže viac spáliš a telo si pýta chýbajúce kalórie...stačí používať zdravý sedliacky rozum - aj v strave aj v cvičení....
Nechapem, ak ti niekto nastavil treningovy a stravovaci plan tak, ze padas unavou a je ti zle, tak nieco nie je v poriadku 🤷♀️
Schudla som svojho casu 17 kg upravou stravy a behanim (trenovala som na polmaraton) a stravu aj treningy som mala adekvatne k tomu, aby to telo zvladalo. Ziadne vracanie, ziadne zle od zaludka. Zataz taka, aby som zvladala.
A jedla som praveze viac. Kedze telo si viac pytalo, jedla som viac bielkovin...viac som spalila predsa.
Nechapem, ak ti niekto nastavil treningovy a stravovaci plan tak, ze padas unavou a je ti zle, tak nieco nie je v poriadku 🤷♀️
Schudla som svojho casu 17 kg upravou stravy a behanim (trenovala som na polmaraton) a stravu aj treningy som mala adekvatne k tomu, aby to telo zvladalo. Ziadne vracanie, ziadne zle od zaludka. Zataz taka, aby som zvladala.
A jedla som praveze viac. Kedze telo si viac pytalo, jedla som viac bielkovin...viac som spalila predsa.
@petamich ja nepadam unavou, len som cvičila viac než som mala a zľakla som sa, a teda včera som mala blbý deň, kedy mi ozaj nič nechutilo jesť a premahala som sa z posledneho, aby som dodržala príjem
Nieje to tazke.Staci prestat jest sladkosti, obmedzit pecivo a podobne veci. Staci kaloricky deficit a zacat cvicit. Cvicenie ani nie kvoli chudnutie ale aby si nestracala svaly. A samozrejme pre zdravie. Nic extremne netreba.
@anonym_autor myslím ze postup ako schudnúť 4 kg sa nijak zvlášť nelíši od toho ako schudnúť 40 . Motivácia je fajn ale môže byť aj na škodu . Ľudia zlyhávajú v redukcii hmotnosti nie preto že sú leniví ale preto že sa veľmi snažia . Výskum ukazuje že čím človek viac "tlačí na pílu" nadmerne cvičenie a deficit tak to bude mať často len dočasne výsledky. Telo je spojenec nie nepriateľ. Jediná cesta udržateľnosťi sa snažiť aby telo bolo v pohode aj napriek deficitu. Ako náhle bude "padať na hubu " od náročného cvičenia tak vám to spočíta . Vy môžete rozhodovať o výške deficitu alebo náročnosti tréningu. Ale telo bude zas rozhodovať či bude spaľovať tuk alebo svaly. Či bude kompenzovať nižší príjem že vám zníži telesnú teplotu alebo nie . Čo sa budete cítiť sýta alebo vám namixuje také hormóny hladu že budete ohlodavat tapety na stene .
@petamich ja nepadam unavou, len som cvičila viac než som mala a zľakla som sa, a teda včera som mala blbý deň, kedy mi ozaj nič nechutilo jesť a premahala som sa z posledneho, aby som dodržala príjem
@anonym_autor načo cvičis viac ako máš?Cez menzes necvicim.Hlavne dobre jedz.Aj cvičenie je pre telo stres tréner je často premotivovany dávaj si pozor niekedy je menej viac
Schudla som 20+ kg uz niekolkokrat a stale nabrala spat. Myslim, ze nestaci ani zmena jedalnicka, ani cvicenie, je potrebna aj zmena myslenia a hlavne vybudovat si zdravy vztah k jedlu, aby to vydrzalo. Ja s tym stale bojujem.
Schudla som 20+ kg uz niekolkokrat a stale nabrala spat. Myslim, ze nestaci ani zmena jedalnicka, ani cvicenie, je potrebna aj zmena myslenia a hlavne vybudovat si zdravy vztah k jedlu, aby to vydrzalo. Ja s tym stale bojujem.
@anonym_a3602b telo má veľkú schopnosť sa adaptovať a prispôsobiť

Schudnut prve kila je motivacia pokracovat
Cvicis tolko, kolko telo dovoli, nie viac a nie na odpadnutie
Pocas menstruacie necvicis, tvoje telo ma co robit same zo sebou
Ano kondicka sa upravi, len nesmies chciet vsetko zo dna na den
Zakladom je strava, zmenit jedalnicek, ostat pri nom... najst veci, ktore ti skutocne chutia a budes ich rada jest dlhodobo
Ist na to pomaly, tvoj ciel dosiahnes za rok zdravo, slusne, budes fit a budes aj psychicky v pohode.. Hladovka tvoje telo dostane len do stresu, to iste brutal trening nad ramec tvojich momentalnych schopnosti.