icon

Beh a chudnutie

zuzka2010
20. feb 2012

ake mate skusenosti s behom a chudnutim?chcela by som dnes zacat, potrebujem zhodit najma zo stehien a zadku..

romanovic
28. nov 2013

@marfigirl Mam tam vsetky behy od juna, kedy mi v Orangei davali novy software. A rovnako v Sport Trackeri.

marfigirl
29. nov 2013

Ahojte,
ja som vcera behala s tym programom couch to 5K, bolo to super. Sice len 18 minut, ale tym, ze to bol intervalovy trening, tak som prisla dobre vystavena. Tesim sa na dalsi trening. Mam to na 9 tyzdnov, tak za 9 tyzdnov tu budem pisat rekordne casy 😉

marfigirl
29. nov 2013

inak som zabehla takmer tolko co minule za 36 minut.

marfigirl
29. nov 2013

@janinkakvetinka podla mna by si mala tie intervalove treningy trenovat, tie ti zlepsilia kondicku a tym padom aj viac nabehas a rychlejsie. Pisem spravne?
Citala som, ze tie intervalove by som nemala robit po sebe, medzi tym oddych alebo obycajny beh.
Aj ten program mi ich naplanoval na 3 dni v tyzdni

janinkakvetinka
29. nov 2013

@marfigirl intervalové tréningy?---to je zas čo? :D

miskap2111
29. nov 2013

@janinkakvetinka ja by som ti na začiatok intervalové tréningy veľmi neradila. Ak ešte dlho nebeháš, ty sa musíš najprv "pripraviť" - to znamená určite aspoň pár týždňov pomalšie tempo. A to z toho dôvodu, že tvoje kĺby a svaly ešte nie sú na takú záťaž pripravené a intervalový tréning je tak intenzívny, že si možes koledovať o bežecké zranenie, z ktorého sa možes dlho dostávať. Ďalej, pomalším behom si trénuješ aj svoj metabolizmus. Pre bežca je výhodnejšie, ak "fičí " na metabolizme mastných kyselín, ale na to si musíš pripraviť svoje mitochondrie. Takže ak ťa nič netlačí - žiadna súťaž, žiadna prestíž- radšej začni pomalšie a pridávaj vzdialenosť. A po pár týždňoch budeš mocť pridať aj niečo iné - napríklad fartlek, čo je určite šetrnejšie pre začiatočníka, ako intervalový tréning ( fartlek je akási "hra s rýchlosťou" - to znamená, že na určitých úsekoch zrýchliš, alebo spomalíš - nemusí to mať žiadnu schému, len proste nebudeš behať stále rovnako).

janinkakvetinka
29. nov 2013

@miskap2111 v nedelu bude 8 týždňov čo denne behávam...je to dosť? 🙂...a tú hru s rýchlosťou robím asi tak mesiac...behávam na bežeckom obále a rovné úseky bežím rýchlejšie, ako tie v zákrutách...a to robím tak, že keď bežím napr. 15 koliečok, tak 10 bežím rovnakým tempom (aspoň si to myslím) a potom tých zvyšných 5 ako som popísala. Len neviem, či je to dobre. Či si najprv nestanoviť nejaký časový ciel-že napr. behať hodinu a potom začať meniť rýchlosť behu. Alebo či je zbytočné mi 60 min. behať a mám pokračovať v tom, čo som robila doteraz a postupne si zvyšovať kolečká a aj minutáž. Mne ako mamine a manželke je len ľúto, že 60 min. viem využiť aj ináč...ale už keď behám 35-40 min. a väčší efekt by to malo pri tých 60 min., tak už keď som zahriata, tak by som si pridávala. Len fakt neviem čo je lepšie. teda či zvyšovať ten čas, alebo záťaž-teda rýchlosť

miskap2111
29. nov 2013

@janinkakvetinka ja nie som profesionálny tréner, čo vie fakt 100% poradiť. Neviem ani, či 8 týždňov nie je stále málo na to, aby sa ti rozvinuli svaly a zosilneli kĺby. Podľa mňa je 60minút behu denne dosť veľa. Dala by som tam aspoň 1 deň pauzu určite a nie všetky dni behala 60minút. To čo robíš s tou rýchlosťou je fajn, ale ja by som to zaradila nie do kǎzdého behu. Dala by som určite aspon 1-2 dni pomalý beh. A čo sa týka tých dní s fartlekom - nerob stále tiež to isté. Skús si predlžovať resp. skracovať úseky, keď beháš rýchlešie/pomalšie.. Podľa mńa sú minimálne 3 mesiace doležite na rozvoj svalov a kĺbov. A nezabudni na strečing- ten som ja vždy zanedbávala a sakramentsky sa mi to vypomstilo.

janinkakvetinka
29. nov 2013

@miskap2111 a čo sa Ti stalo? - myslím bez strečingu? - ja akurát čo si natiahnem tak chrbát na zemi-ale to kôli krčnej chrbtici-ale tiež nie vždy a potom sa snažím obúvať postojačky s predklonom, lebo myslím, že aj tie šlachy za kolenami mám krátke...ale inak moc nič, napr. ja vôbec necítim pri behaní stehná, len lýtka-tada aj po

miskap2111
29. nov 2013

@janinkakvetinka ja som nikdy poriadne nestrečovala a keďže ma nikdy nič poriadne netrápilo, tak som to nepovažovala za potrebné. Ale v máji tohto roku som zabehla môj najdlhší beh- 30 km. A na poslednom km mi rupol adduktor (natrhol sa určite) a keď som sa s rozprávala s viacerými ľuďmi, tak všetci mi potvrdili, že bol za tým zanedbaný strečing.. Ono všetko sa može zdať dlho v pohode, aj bez strečingu, ale raz si to však určite človeka "vyhľadá" a potom je už neskoro nariekať.. Mňa to odstavilo na také 3 mesiace takmer úplne a ešte doteraz sa neviem dostať do pôvodnej formy. Takisto je dobré robiť popri behu aj nejaké posilovanie. Keď už nič iné tak Jill, či ine typy cvičenia. Ja som na toto strašne lenivá, ale ak sa to tebe dá, určite to dokombinuj a budeš prekvapená výsledkom. Takisto rýchlejšie zosilnieš a bude sa ti lǎhšie a bezpečnejšie behať.

janinkakvetinka
29. nov 2013

@miskap2111 no snažím sa brucho, lebo vyzerá hrozne...čoto som už schudla ale tá koža na bruchu je fakt hrozná...no a raz za týždeň chodím cvičiť, a čosi robím z toho aj doma...ale pretrhnúť sa teda nejdem, ale na to brucho som sa zamerala...k tomu strčingu-čo konkrétne civičiť? - a aj pred behom a aj po?

miskap2111
29. nov 2013

@janinkakvetinka treba si pozrieť na nete. Pred behom je najlepšia bežecká abeceda a po behu treba vygoogliť nejaké strečingové typy. Pred behom sa samotný strečing nemá robiť, lebo sval ešte nie je zahriaty a mohol by sa poškodiť- ale ako som vravela, existujú aj cviky pred behom, ktoré sa odporúčajú. Ja teraz po behu robím len také klasické "naťahovačky" na lýtka a stehná, ale stále to nie je ono, lebo som lenivá. 😀

janinkakvetinka
29. nov 2013

@miskap2111 ďakujem za rady...pokukám sa po tom strčingu aj po tej abecede 🙂

janinkakvetinka
29. nov 2013

STRČING :DDD

iconka
29. nov 2013

Ja som dva dni nebehala, vcera bola poladovica, tak som neriskovala, ale dnes som uz vybehla. Normalne som sa na to tesila. Strasne dobre sa mi behalo, ani raz som sa nepozrela na hodinky a na tempo, bolo mi to ukradnute 😀 Dala som si 11km a prisla som domov a zistila som, ze netecie vobec voda 😠 No krasa. Ani ziadny oznam, nic, tak budem smrdiet 😀 A zase novinka v boleni mojich noh (vzdy, ked si myslim, ze uz ma bolelo v ramci noh snad vsetko, pride daco nove 😒 ), tentokrat zase zacinam citit tu cast na ktoru sa doslapuje, tu "podusku" no aka krasa a to este neskoncili uplne bolesti v pistale pri zaciatku behu. Uz neviem, ci sa mam smiat, alebo plakat.

janinkakvetinka
29. nov 2013

@iconka frejerkááá...počuj, aj mňa bolí píšťala - ak myslíš tú kosť ktorá je pod kolenom - tak v strede

iconka
29. nov 2013

@janinkakvetinka u mna je to super po 2 mesiacoch to uz boli len prve km a potom to prejde, ale bolo to ovela horsie, nesla som kvoli tomu ani na jedny preteky kam som sa tesila. Ano, ta kost dlha, presne ta. Asi mesiac som to mastila a viazala a behala tak. Neviem cim to je sposobene, ale bolo to neprijemne, noha ako vo zveraku; ( Nastastie to doznieva.

janinkakvetinka
29. nov 2013

bolieva to aj môjho švarga - športovca a tiež mi na to nevedel nič povedať, len preťaženie...m%na to momentálne bolí len na ľavej, a presne ako je v tom článku uvedené...ja som mala zlú obuv..dokonca-to som sa vám ani nepochválila, musím si prelepovať klemby, lebo sa mi tam stále robí otlak-teda-v týchto nových topkách neviem, mám to pre istotu prelepené naširko a na daleko leukoplastom...no a ked mna boleli tie otlaky-pluzgiere, tak som tak akoby šetrnejšie - inak behala a tým ma začali bolieť tie píšťaly...raz na jednej, potom na druhej - v závislosti od veľkosti a bolestivosti pluzgierov...ale presne ako píše iconka, tiež ked sa rozbehám, tak je dobre

janinkakvetinka
29. nov 2013

baby, ja som dnes nešla behať-velice rýchlo som si našla výhovorku-že teda treba aj oddych :D no a synátor bol celý deň doma sám - je chorý, druhý synátor je zas u kamoša...a to keby som šla behať, toho chorého by mi bolo už fakt veľmi ľúto, že ešte aj večer musí byť sám...tak som nešla...miesto toho som zarobila cesto na medovníky-zajtra ideme piecť, veľmi sa tešíme...je to u nás už každoročný zvyk pred vianocami, že ich robíme spolu

janinkakvetinka
29. nov 2013

...ja to tu riadne spamujem, ak vám to vadí, kludne ma schladte...no chcem sa ešte opýtať, či počúvate hudbu pri behu - ak áno, tak akú a potom ešte sa chcem opýtať
@iconka prosím ťa, daj mi linky na nejaké cviky na brucho-aj ja chcem mať takéééé...aspoň približne-teda-nech hlavne nie je také, aké mám teraz :D díkes

iconka
29. nov 2013

@miskap2111 dik za clanok, uz som davnejsie citala, ale to je tazko podla toho sa k niecomu dopatrat. Pretrenovanie to nebude, ja zase take objemy nebeham a ani som v kratkej dobe vela naraz nepridala. Styl? To je tazke sudit, presla som z behu cez patu na beh cez predok nohy, tak snad uz beham spravne, ale urcite chyby su, to by vsak musel posudit profik a nie ja. Topanky? Hmm, no bezecke su, sice nic extra, ale su. Je pravda, ze som si nedavala robit diagnostiku nohy a dalsie tenisky si uz vyberiem uplne inac, ale este musia chvilu vydrzat, kedze nekradnem. Opotrebovane este urcite nie su. Skusala som behat aj v inych, ale nebol v tom rozdiel. Obcas nohy sprchujem ladovou vodou, len to moc dlho nevydrzim. Dokonca v mojich cviceniach su aj balancne cvicenia. A k liekom sa uchylovat nechcem. Este skusim zmenit cosi a uvidim co to da. Stale sa len ucim a hladam co bude pre moje nohy to naj 😉 Je to strasne komplikovane cele.

iconka
29. nov 2013

@janinkakvetinka konkretne linky ti davam nebudem, ja cvicim Jillian Michaels a Boba Harpera (obcas daco ine) a to najdes napr. na youtube.com. Je toho vela, tak sa tym preluskaj a nieco si vyber, kazdemu vyhovuje daco ine. A hladaj cvicenia zamerane na ABS 😉

janinkakvetinka
29. nov 2013

@iconka a to sú aké abs civky?

iconka
29. nov 2013

@janinkakvetinka abs cvicenie su zamerane na brusne partie 😉

opica
30. nov 2013

jaj, dnes je u nas uzasne pocasie na behanie...uzila som si to paradne, mat viac casu a zdrave deti, tak dam aspon 10 km ;)

opica
30. nov 2013

@iconka k tej pretrenovanosti...ja tiez nebehavam vela a veru som sa v lete riadne odpalila, ked som behala skoro 2 mesiace kazdy den od 5-15 km, vtedy som zabehla aj svoj prvy polamaraton, ale telo potrebuje aj oddych. presla som teda na system,ze beham max 5-krat do tyzdna, aj ked ma kara behat stale...a vtedy som skoncila s tymi zavratami a bolo. som si povedala, ze mne o nic nejde, len o dobry pocit a nejak sa hybat a zlepsilo sa to. este stale nemam za sebou vsteky vysetrenia, nastatsie (milionkrat klopem) ich uz nemam, ale odvtedy si davam setsakra pozor, proste niekedy je menej viac 😎

marfigirl
30. nov 2013

co sa tyka bolesti, mna prestali boliet nohy, odkedy som vyhodila vlozky z topanok a snazim sa cez spicku naslapovat. Bolievala ma tiez pistala alebo kolena mi hrozne pukali a neviem co este.
My sme s bratom dohodnuty zajtra, ze pojdeme do lesa behat. Tak neviem ci mam ist dnes behat alebo si radsej oddychnem, ale nebola som ani vcera. Joj keby bolo viac casu.

@janinkakvetinka ja som rada, ze vela pises, lebo aj ja si tu niekedy pripadam, ze ako vela davam prispevkov, niekedy 🙂

opica
30. nov 2013

@marfigirl zalezi na kolko idete. ja behavam aj pred pretekmi a praveze sa mi potom zvykne behat lepsie...na jesen a v zime treba ist podla mna behat vzdy, ked sa da ;)

iconka
30. nov 2013

@opica ja beham zvycajne 4x do tyzdna, ojedinele 5x, ale to ozaj malokedy, ked nebeham, tak mam bud volny den, alebo cvicim.