Beh a chudnutie
ake mate skusenosti s behom a chudnutim?chcela by som dnes zacat, potrebujem zhodit najma zo stehien a zadku..
zeny caute...nestiham ...normalne Vas nestiham citat a to som vecne pri pocitaci...bola som na dovci a robota si ma pockala...tak mam radost...ale behat stiham, to by som tu kazdeho rozkusala od nervov kebyze nie..
@dracik1 v auguste budu 2 roky co som zacala behavat...Minuly rok som bezala objemy a uplne bez systemu...Mala som cas, sla som...bez ohladu na to co som bezala den predtym som si bezala svoje standard tempo a kolko sa mi chcelo...nabehala som objemy ale nie kvalitu...Tento rok som ubrala 80% z objemov cca a zacala davat intervaly, tempa, fartlek, dlhane...stupnovane, volne, kopce...zacala som trenovat tempovu vytrvalost....ale aj regenerovat pri behu (minuly rok bolo nemyslitelne ist volny po 6.30, teraz viem ze je to nutnost) a toto vsetko spravne kombinovat.
System som tomu zacala davat teraz od marca po tej operacii brucha co som mala...Zlepsila som si cas na km cca o minutu...najviac mi urcite pomohli kopce a intervaly...Ale bez objemov minuly rok na nizkej intenzite, by som nemala pre toto vsetko dobry zaklad, takze neber to tak, ze som sa zlepsila od marca...ten minuly rok tam proste musel byt. 😉
oprava..ubrala som 20% z objemov 😀 ...vedela som preco to mam po sebe precitat
Dobre ranko babule,
takze ja uz zase nervacim. Dobre, ze som bola vcera behat, dnes uz zase prsi. Mna uz z toho fakt porazi. To co je za leto? Este ze deti su v Lipsku, na vychode je vzdy lepsie pocasie ako tu.
Dnes som tiez chcela trosku vybehnut, kedze do stredy nebude nic. Zajtra cestujem na SK a tam nikdy nemam cas 😠
@mirka907 tak tak. Ono to treba strieda, lebo monotonny beh moze cloveka po case unudit a potom je clovek len demotivovany 😕
ja som včera fakt že nevládala...ani tie hodiny si nevedeli za 1 km nájisť gps polohu...hrúza...klby ma bolia...pukajú... :////
a ja vcera parada 10km 🙂 , super sa islo a dnes som sa rano nevedela prinutit 😅
@laja77 ved nebehaj kazdy den. Staci obden. Ja som si to teraz vyskusala. Od Göteborgu to bola hroza. Este aj polmaraton koncom juna nebol bohvie co. Ale teraz, nieco vyse mesiaca, aky zazrak. Takmer cely mesiac nijake bolesti, kolena total v pohode, ako keby nic nebolo. A to som nemohla ani poriadne chodit a behavala som len na tabletkach od bolesti. Uz nikdy viac treningove plany a kazdodenne behanie. Ked uz kazdy den nieco, tak striedat s plavanim, strecingom atd. Ono to nie je len o tom, ze ten "nebehaci" den si telo trosku oddychne ale je to dobre aj na psychiku. Ja sa teraz citim nejak lepsie. Beha sa mi lepsie aj aj sa viac na ten obden-beh tesim. A tiez je to take ine, bud dam viac km, alebo som rychlejsia alebo aj oboje. Ako kedy a podla casu. A nie som tak v strese, ked viem, ze zajtra nebaham, kludne porobim, nakupim, nic ma nenahana. 😉
@yanni joj, to ja zase neberiem tak, ze svet sa zruti, lebo ja som dnes nebehala 😀 😝 . Ale mna bavi behat, hoci aj kazdy den. Vidis, raz idem 10km, potom aj len 6km, ziadny treningovy plan, ziadne zlepsovanie casu 🙂 , beham len pre ten uzasny pocit a tie vyplavene endorfiny po behu 😎 . Nedavno ste tu napr. spominali, ze ked prsi, nejdete- ja napr. ked mam chut si ist zabehat, idem aj ked prsi (jasne, ked leje ako z krhle to nie, vsak totalne premoknut mozem aj pod sprchou 🙂 ). Vzdy sa tesim, ked dam viac km a spravim si nejaky ten "osobak", ale nebazirujem na tom. Ale musim povedat, ze sa mi paci, ze kocky tu tak makaju a maju ciele zlepsovat sa- to je fajn, urcite taka pozitivna motivacia je dobra, tesim sa aj z nich. Len ja po tych rokoch, co uz beham, nemam nejaky vytyceny ciel (teda okrem zhodenia poporodnych kil, ale to uz mam uspesne za sebou 😀 ) a beham preto, ze beh ma jednoducho bavi a mam z neho radost 😵 😵
@mirka907 , dakujem, mne ste strasne pomohli co sa tyka rad ohladom behu....myslim, ze system behat prvy rok pomalicky objemy je urcite najbezpecnejsi aj z dlhodobeho hladiska a to jednak pre zaklad, ktory je nevyhnutny a dalej aj na to aby si telo proste zvyklo a nemalo do buducna problemy s bolestami klbov, sliach, kolien a pod....
v podstate ja som zacinala na pace 7:40, teraz viem odbehnut 7 km v pace 6:10 / vcera som dala 😀 / , teraz chodim 1 x tyzdenne na tartan a tam sa snazim o nejaky tempovy beh a snazim sa ho zaradit este v ramci dalsieho behu + kopce, ked sme u svokrovcov al. cez vikend niekde v lese, na intervaly zatial ani nemam chut a asi ani kondicku 😀
@opica, drzim palce
@laja77 , ty si ako moj muz...tiez sa na mne smeje, ze si chcem zlepsovat cas 😀
ja si cas chcem zlepsit ale len preto, lebo mne sa strasne paci trail a moj ciel do buducna je zabehnut si cez vikendy trail len tak, 15-20km s nejakym prevysenim a na to potrebujem mat nabehane.....a samozrejme chcem to zabehnut ako pasiu nie ako nejaku mordu 😵
@laja77 Ty si ako ja. 🙂 Nemám bežecký cieľ, len behať pre radosť.. Ja som dokonca posledný rok pri behu ani neschudla. Takže fakt len pre radosť. A mne to tak úplne vyhovuje.
@laja77 no ved aj ja. Niekedy aj kazdy den ale teraz sa snazim drzat toho obdna. Nejak som takto viac v pohode. Len uz zase dva dni nebehat, to uz zacinam byt nervozna. 😕 Som zvedava ako to prezijem na SK. Tam nebehavam, po prve nemam trasu, nepoznam to nic a aj u nasich v okoli sa toho tolko zmenilo, tam kde boli volakedy kopce a fajne cesticky, su domy a po druhe, behat tam niekde po ulici, no nechcem vidiet tie pohlady tych klebetnych zenskych. No hroza. Tak uvidim, ci sa aspon k plavaniu dostanem 😕
Inak na margo dazd, ja som tiez spominala, ked len trosku kvapka tak to je v pohode, dokonca, ked je velmi teplo, tak je to dokonca prijemne. Ale ked leje, tak nic nebude. Ja uz som velakrat zmokla ale co mi dodalo, bol teraz ten posledny polmaraton. Nikdy viac v dazdi. Akoze sutaz ako ale treningovo nikdy. To bolo nieoc strasne. A ani nejak teplo nebolo a mokra do nitky, ku koncu mi zima bola a potom som sa pol dna nemohla zohriat. To je tak na zapal plus. Sa aj cudujem, ze som po tom nebola ani len nachcipana.
@miskap2111 tak ja mam aj bezecke ciele, ale to len take malicke a tichucke.
Ale musi sa pri behu chudnut? Ja som nikdy neschudla. Sice bhat son nezacala s tym, ze chcem schudnut ale ani len nahodou som neschudla.
@yanni tiež keď som začínala behať, tak som išla do toho kvoli schudnutiu. A aj som teda schudla. Ale možno aj preto, lebo sa mi radikálne zmenil energetický výdaj- predtým moje jediné "športovanie" bolo lyžovanie v zime. Plávanie v lete nerátam, lebo raz do týždňa pár temp na kupku, či na jazere, neznamenali žiaden vačší výdaj.. Ale keď som začala behať, tak to šlo krásne. Len ten posledný rok- asi ako si telo úplne zvyklo, že je to už pravidlo,som nedala dolu behom ani gram - práve naopak - pribrala som. 🙂 Ale to nie behom, samozrejme, len neodkontrolovanou stravou.
@miskap2111 no ja som chudnut nepotrebovala, ja som sa sice vzdy hybala, pravidelne, 3-4 krat do tyzdna som plavala ale nejak som chcela nieco viac. A kedze muz uz roky bicykluje, tak som si povedala, ze ja tiez musim nieco vonku robit. A nejak ani neviem ako som sa dostala k behu. Prvych par rokov som to striedala s plavanim, potom plavanie bolo cim dalej tym menej, tak 1-2 razy do tyzdna, potom ako som zacala sutazne, tak viac bolo len behu ale pridala som si po rokoch znova pilates a powervit. Toto samozrejme viacej v zime aj plavanie viacej v zime, kompenzujem to, ked sa v zime prave neda behat.
Ja sportom nejak nechudnem, aspon vaha nic neukaza, skor sa "zmensujem". Telo sa formuje.
@yanni super, že si takto aktívna už dlho. Ja len posledné 2 roky, ak nerátam prestávku, čo som mala, keď som sa zranila. Ale behám za každého počasia. Aj na dážď som si zvykla- často som v Belgicku a tam prší veľa. Mne dážď počas behu nevadí- dokonca ani lejak. Samozrejme, vtedy mi stačí polhodinka. 🙂 Jediné keď som na Slovensku v zime a je pod mínus 15 a chumelica, tak vtedy to istí bežecký pás. A samozrejme búrka- to sa bojím. 🙂
@miskap2111 mne zase lejak nejako vadi. Vodu v takomto ponimani nejak nemusim. Ale zase v zime chumelica alebo aj teploty okolo minus 20 mi nevadia. Len vtedy samozrejme beham pomalsie a menej, kedze to telo, ak ked si naobliekana, az tolko tej energie na teplo nevyprodukuje a pri dychani palia pluca.
Ja mam sedave zamestnanie, tak aby som sa nerozkysla musim nieco robit. A vies, ked nie si sam, ked aj rodina je aktivna, tak sa vsetko robi lahsie. Je to sice niekedy o drzku, s muzom sa musime striedat, spolu trenovat sa velmi neda ale vsetko je len vec logistiky. A ked si pridal aj muz beh a plavania a dal sa aktivne na triatlon, tak sa planovat fakt musi, inak by sme to nedali.
@yanni aj ja mám sedavé zamestnanie - ale doslova, lebo robím z domu, takže ak by som nebehala tak doslova do písmena vytiahnem päty raz za týždeň, keď idem nakúpiť. 😀 Takže je to nevyhnutnosť. U nás sa až tak veľa nešportuje - moj Belgičan vobec, aj keď v poslednom čase sa ku mne pridá aspoň na bicykli, keď behám. 🙂 Moje dievčatá sú síce aktívne, ale oni si už idú kedy chcú- staršia volejbal ( aj keď posledné roky menej kvoli škole) a mladšia všeličo, aj so mnou si chodí zabehať, ale teraz ju začal baviť jumping, tak sa tá chodí vyskákať. Je to fajn mať už veľké deti- dáva to dosť veľký priestor na akékoľvek aktivity, ak teda nerobím 12-14 hodín denne, čo nebýva výnimočné. 🙂
ja ked vidim tie behy, co dava @mirka907, tak to ani nahodou nemam ako ciel...pamatas si, ako si vravievala,ze by si chcela behat tak ako ja? 😝 a teraz si uz daleko predo mnou.
ja som inak z cielkov po mojich zdravotnych problemoch upustila. uz si beham pre seba. teraz mam sice celkom dobru kondicku a zvacsa behavam vyrazne pod svoje maximum, ale nesilim to. len uz vobec nebyvam unavena, teda len po tych tempach, kedze sa k nim neviem donutit, ale ani po tom polmaratone pred 2 tyzdnami som nemala dostatocny pocit zadostucinenia, nebola som nejak extra unavena a toto mi chyba. ja som strasne rada, ked sa znicim,ale odkedy si sledujem tep, tak to nejde. aj vcera, isla som si desinku, tep uplne v klidku, ani som sa riadne nespotila a cas pre mna dobry. (pace 5.45). ale v tych pieninach asi zomriem, zu to vidim 😎
@opica neboj! Dáš to super! Hlavne, aby si mala z toho dobrý pocit. Ostatné podľa mňa ani nie je doležité. 🙂
@opica aaaale prosim ta, nezomries. To das, uvidis. A v pohode 😉
Uff tak sa vcera doobeda vyprsalo, potom aj slniecko vyslo. dala som vecer este 8 km. Som sa aj bala, ze zacne liat. Vytrcim päty z domu a tak sa zatiahlo, fuuu. Ale vydrzalo. Len sa mi nebezalo dobre. Nejak sparno bolo a ani som nemohla vypnut. Furt myslienky, co treba pobalit, co zabudnem, aka bude cesta, nejake zapch na dialnici atd. Ale tak no, aspon nebudem mat zle svedomie, ze som posledny vecer nevyuzila. Dnes o 10 davam fajront a prcham na SK. Uff na obed vycestovat nie je bohvie co. No ale co narobim.
ahojte, hlasim sa po dlllhej dobe, od juna som nebehala a bojim sa aj tenisky si obut 😅 samozrejme ako som prestala behat, tak som zacala doslova zrat a teda 6 kil navyse to isti 😢 😢 😢 😢
baby čafte tak ja sa hlásim po riadnej odmlke 😉 o behaní vobec nemožem ani hovorit od mája nula bodov.....ale od septembra začínam zase na sebe makať samozrejme že som celu tu dobu neležala čo nezvyknem pri mojej stíhačke sa to vôbec nedá ale nejaké to kilečko na sebe cítim keď behám som viacej disliplinovaná čo sa týka jedla 😀 ....sem tam vás očkom mrknem podaktoré ste úažsne vytrvalkyne klobuk dolu 😉
@tilly sme dve tiež som sa riadne rozbehla čo sa týka jedla ale to sa dá do poriadku keď zase vybehneme 😉
Baby tak polmaraton v Rajci bol z mojej strany uplny fail. Telo ma zradilo. Kombinacia priameho slnka a behu do kopca bola nad moje sily a musela som sa uz od 5.km premahat aby som to nezabalila. Cas o 14min( 1:44:18) pomalsi ako som planovala, ale v tom slnku nohy odmietli spolupracovat. V tak krasnom prostredi sa bezalo a ja som si to vobec nevladala vychutnat. Miestami som bezala pomalsie ako maraton.
@mareli ako? Prezila si?
@katpetdo ahoj co to taký uzasny cas máš. moji svagrovia dobehli 1.39 a to maju zatial svoje rekordy. ja som dobehla v zdravi. asi predposledna. 2.57. to je hrozny cas viem planovala som 2.40 ale veru musela som zaradit na viacerých usekoch chodzu.podstatne je ze mam ho.moj prvy.a dufam ze dalsie budu lepsie...ved mna predbehli uz aj maratonci cca 10ks. a ked som odbacala tam hore dolava z hlavnej cesty tak uz zhora prave ma minal cernoch polmaratonec co sa vracal 😀
@mareli tak gratulujem k prvemu polmaratonu. 🙂
Mna predbiehali stale cely pretek. Ludia chodili aj okolo mna. Pokial ide o moj cas prvykrat mi bol ukradnuty, kedze som vedelA, ze v tom slnku nebudem rychlo bezat. Hneva ma skor to ako priserne som sa cely cas citila, hoci som nama bezala velmi pomaly.chcela som si to aspon vychutnat, ale ani to sa mi nepodarilo

@mareli ale oni hej, aj im platia startovne na vacsinu behov. ale je to super, lebo vzdy bezime partia a je to vacsia sranda. hlavne ti chalani, co obcas s nimi idem aj do kopcov. asi jedina im ako-tak stacim ;) ale su v tomto uzasni...