Bežci, je možné pri vysokom tepe dýchať nosom?
Ahojte 🙂 Chcem sa poradiť so skúsenejšími znalými bežcami.
Behám 3x do týždňa len mesiac. Predtým som behala len tak raz za čas, ale celý život sa hýbem. Veľa toho za deň nachodím. V minulosti aj intenzívne kruhové tréningy, HIIT apod. Ale mám problém s tepmi. Napr. som bola behať na 35 minút, zabehla som 3,99 km. Podľa mňa som bežala tak pohodovo, celé som to udýchala nosom. Ale ukazuje mi priemerný tep 167 a maximálny 179. Je možné takéto tepy udýchať nosom? Mám len náramok (Mi Band). Viem, že to nemerá presne. A teraz neviem, či sa na tepy úplne vykašlať (zatiaľ asi nemám v pláne investovať do hrudného pásu) alebo čo? Mám sa orientovať len na to, aby zvládam dýchať nosom?
Dávam si takéto tréningy, kedy behám 30-45 minút, pri ktorých sa zameriavam presne na to dýchanie, tep.. a kombinujem to s intervalovými tréningami, kedy tep a dýchanie nejak neriešim. Správne? Či čo si myslíte? 😀
@pl2y práveže sa mi behá dobre. Prvé behy (už dávno, v tom období keď som behala len raz za čas) to bol boj o prežitie :D Lebo som vôbec nevedela čo robím, len som sa rozbehla a trpeeela. Ale keď som si pozisťovala ako vlastne behať, tak už sa mi naozaj behá dobre. Doslova si to užívam. Dávam si pozor aj na došlapy, kadenciu, celkovú techniku behu. Len tie tepy sa mi vôbec nezdajú. Buď niečo robím zle alebo to fakt zle merá, neviem.
Môže byt, že to nemeria úplne dobre, lebo taký vysoky tep by si cítila presne ako boj o zivot 😀možno skús pomalsie tempo a že čo to urobí s tepmi..ale môže to byt len vec kondicky a pôjde to casom dole, keď si telo zvykne
Ja sa tomu teda nerozumiem ale nemal by byť nádych nosom a výdych ústami?
v pohode tepy, zodpovedajuce trenovanosti a stupni namahy.
ak sa chces viacej riadit tepmi, kup si hrudny pas, to je najpresnejsie. A taktiez mozes zajst na sportovu zdravotnu prehliadku (cena cca 100, ale napr vseobecna prispieva 50e ked maju partnerske zmluvy) a tam ti presne urcia prah laktacie a budes vediet kde ides na plne obratky a kde uz na kyslikovy dlh.
Mam znameho co dokaze bezat 200 tepy 2-3h a dalsieho co ma vrchol niekde pri 160, takze je to velmi individualne.
Ja mam pri behu 180 , pride mi to normalne pri namahe
Ak nemáš žiadny ciel, tak sa vykašli na tepy aj dýchanie a kľudne behaj od buka do buka.
Dýchať nosom pri takomto tepe je nemožné, ak chceš dýchať nosom tak budeš musieť spomaliť na nejakých 130-140tepov a vola sa to Z2 alebo "po tvojom" pohodove behanie, kde sa vykonáva väčšina času behu. Ak ta behanie chytilo, tak odporúčam si pozrieť nejaký tréningový plán a samozrejme hrudný pas a nemusí to byť Garmin za 130€.
Ak behavas 3x týždenne, tak si môžeš dat 1x 30mim v Zone2(tempo kde dokážeš dýchať nosom). 1x 30min(Vo2 max alebo Tempo intervaly) a 1x 45min dlhý beh(tempo kde dokážeš dýchať nosom).
A potom stačí pridávať každý tyzden +10% a o pol roka zabehnes kľudne aj pol maratón.
Ak to ma byt pohodový beh tak by si mala zvládať sa aj normálne plynulo rozprávať popri tom (ja sa zvyknem sama so sebou 😆). Tie náramky dobre tep nemerajú, nestihnú rýchlo reagovať na zmeny tepu Napr pri intervaloch. Pri skoro 170 bpm sa pohodovo neporozprávaš a keďže by to malo zodpovedať nejakým 60-70% z tvojho max tepu (beriem beh v zône 2) tak tvoj max tep by mal byt niekde na 240bpm čo sa mi moc nezdá 😀. Keď nechceš kupovať HRM pas, tak si spočítaj počet úderov srdca normálne rukou za 10s na tepne na krku a vynásob a budeš mat tepy za minútu.
Doteraz nerozumiem tomu aký zmysel má riešiť dýchanie nosom pri behu. To že ti vyskakujú tepy je v poriadku keďže ešte len začínaš s behom tak telo nato nieje zvyknuté. A vysoké tepy sa ani nedajú udychat nosom. Skorej by som sa zameral na hodnotu VO2max. Tu asi tie mi bandy ukázať nevedia. Lacnejšie hodinky ukážu menej presnú drahšie presnejšiu. Keď VO2max stúpne celkovo aj tie priemerné tepy pôjdu dole a lepšie dokážeš zvládať aj tie vysoké.
Musis si vypestovat vytrvalost, teda pomalsie behy dlhsia kilometraz, tep si drzat na 130-140bpm...je to normalne, ze tep mas taky vysoky na zaciatku, treba vybudovat vytrvalost, mozes ist pomale tempo aj 8-10min/km, telo si musi zvyknut.
Takto akurat tvoje telo stresujes vysokou zatazou. Plus musi byt dobra hydratacia uz den vopred, doplnat elektrolyty. A spanok.

Možno ti bežci poradia niečo viac k treningu..ja len otázku?dobre sa ti behá, dycha alebo je to skôr boj?ak hej,tak daj tomu čas a sleduj si či ten tep casom klesne, ale napr ja som mala takto vysoký tep, keď som behala a to už po 2-3 min mi takto vybehol a konštantne sa držal hore, po dobehani síce rýchlo klesol do normy ale počas behu nie..jednak som beh nikdy extra neoblubovala (a to som roky hrávala hadzanu a denne trénovala), ale beh bol pre mna vždy utrpenie..zistila som že mám nižšiu kapacitu pľúc a proste ten beh neviem udychat a môj všeobecný lekár (je to aj moj svokor) mi povedal, že by som radšej nemala behat..napr ja pri plávaní nemám žiaden problém, mozem plávať hodinu a pohodicka..možno nie každý mame telo stavané na každý sport, to len keby náhodou ten tep nešiel tréningami dole..lebo v takýchto tepoch fungovat, nie je naozaj dobre na srdce