icon

Bielkoviny pri chudnutí

wig
3. mar 2023

Ako ( z čoho ) prijímate bielkoviny pri chudnutí? Odporúčané sú 2g na kilo hmotnosti a normálne mám problém vydolovať 180g z denného kalorického príjmu! 🤔 Dávam to tak cca na 80% ale to už žujem aj biely asfalt. 😁

ludinka
3. mar 2023

@wig maso, sunka, syr, cottage, grecky jogurt,mozzarela

catherinah
3. mar 2023

Stačí Ti 1-1,5 g.
2 g ak silovo cvicis
Sunka, kuracie/morcacie prsia, skyr, cottage, strukoviny.

tanyan
3. mar 2023

Tu sú rozpísané živočíšne aj rastlinné zdroje bielkovín:
https://fitnessrevolution.sk/potraviny-s-vysoky...

h2
3. mar 2023

Ja mám tiež problém dosiahnuť požadované množstvo bielkovín, tak to riešim proteínom v prášku.
Ale ináč moje obľúbené potraviny s vysokým obsahom bielkovín sú tvaroh, tuniak vo vlastnej šťave, hovädzie steaky, vajíčka, kuracie prsia...

wig
autor
3. mar 2023

A v pohode ( okrem @h2 ) to z denného príjmu dávate? Tiež ma napadol nejaký proteín v prášku ale tak chcem najprv pozisťovať, či to nejde aj bez "chémie".

mondolina
3. mar 2023

proteín v prášku

ss1908
3. mar 2023

protein v prasku nieje chemia..

mogaa
3. mar 2023

@wig proteín máš aj zo sušenej syrovátky.....

riamia91
3. mar 2023

Tvaroh, bielka /samozrejme aj cele vajcia/, grecky jogurt /milko, Lidl/, Lucina /v Lidli Palousek/, skyr, kuracie maso, kuracia sunka, cottage, mozzarella, olomoucke syrecky /takmer bez tuku/, tofu, rozne ine masa /nemaju tolko co kuracie myslim ale samozrejme maju/, ryby aj z konzervy, encian, syry kazdeho typu, mlieko, cervena sosovica /aj ine strukoviny, ale ona najviac/. Su aj light verzie, mne osobne nechutia... ja radsej si dam menej bielkovin, ale normalne "tucne"... jedine skyr a grecky jogurt mi nevadi.

wig
autor
3. mar 2023

Väčšinu toho čo píšete aj konzumujem, aj keď nie som s mliekom a trebárs tvarohom kamarát, ale tak zvládnem, no prijať tých 180g mi teda dá zabrať, lebo popritom ide aj dosť tuku. Asi predsa len skúsim ten prášok ( stačí z neho 50g ) 😊 Ďakujem za tipy, dievčatá 😉

buberova
3. mar 2023

Aj mňa to vytáčalo keď som si zapisovala kalórie a to som si dala iba 1.5g/kg. Vkuse sa len šunkou, tvarohom a nízkotučnou mozarellou pučiť... A potom často poskočili aj tuky.. bolo to náročné

majamat
3. mar 2023

@wig vyzivovy poradcovia vobec nedporucaju take vysoke davky bielkovin, to odporucaju fitnes treneri.
cize kldune zniz bielkoviny.
ak ide podla KT, ak znizis bielkoviny, tam padom budes prijmat menej kcal z bielkovin a teda nesplnis kaloricku hodnotu,preto treba dvihnut tuky a sacharidy.

inak bielkoviny su rastlinne:
- semena, orechy - obsahuju vela t ukov, pozor na to
- strukoviny - obsahuju dost sacharodov, pokial sa to s nimi neprezenie, daju sa pouzit ako nahrada sacharodovej prilohy.

a zivocisne bielkoviny:
- v mliecnych produktoch - pozior, niektore maju vela tukov, vhodne je vyberat nizkotucne ( no taky tvrdy nizkotucny syr ma stale dost kalorii a tukov )
- vajcia - opat viac tukov- hlavne viac v zltku a bielkoviny obsahuju hlavne bielka, no vajce je zdrave, pokial sa ot s nim neprehana
- chude maso - niektore druhy maju viac tukov, vhodna je hlavne hydina, ta obsahuje tukov malo
- ryby - tiez mozu byt tucne

majamat
3. mar 2023

z celkovej kalorickej hpdnoty by mali mat bielkoviny tneto podiel. neviem ako to tebe vychadza.

ja mam denny prijem okolo 1640kcal, cize to robi 254kcal na bielkovinach, to vydelim styrmi, lebo 1g bielkovin ma 4kcal.
a vychadza mi, ze by som mala zjes 64g bielkovin, co je menej nez 1g na 1kg. samozrejme aby som urobila kompromis, medzi tymito nazormi, tka som si nadstavila bielkoviny na 90g, co je 1,2g/1kg. fakt je ze som trochu pribrala, takze by som si to mala zvysit, ale teda snad sa mi podari dat dole to co mam navyse.

wig
autor
3. mar 2023

@majamat Veď ja som to aj nechtiac znížil, lebo proste takú vysokú gramáž neviem bez prášku dosiahnuť 🥴😁 ...dosahujem pri normálnom ( myslím že zdravom stravovaní ) 120 až 150 a to je môj max! Ale zatiaľ to funguje a ide váha pomaličky dole. Otázka je, či naozaj stačí menej ako 2g...? V tom sa viacerí odborníci rozchádzajú.

majamat
3. mar 2023

@wig podla mna vyvzivovy poradca je clovek, ktory sa zaobera vhodnou vyzivovu pre cloveka. cize vodnym mnozstvom bielkovin, ktore organizmus potrebuje. nejde mu o dosiahnutie nejakeho ciela, ako je schudnutie, co je dovod, preco nema dovod prehanat to s bielkovinami.

bielkoviny nie su nieco, co si organizmus dokaze zobrat do zasoby. neviem, mozno nejake male mnozstvo sa niekde dokaze ulozit, ale inak nie. bielkoviny slusia na ine ucely, su stavebnou zlozkou hormonov enzymov a roznych buniek.

pri chudnuti sa potrebujeme zbavit tukov v tukovych zasobach, co znamena, ze musime prijat mensie mnozstvo tukov, aj sacharidov, ako potrebujeme.

cize na funkciu organizmu potrebujeme nejake sacharidy a tuky, telo si zoberie co potrebuje z tukov, sacharidy vyuzije na energiu a ked dojdu, vyuziva na energiu aj tuky. ak nemusi, sacharidy neuklada do tukovych zasob, lebo by musel prebehnut zlozity proces, pri ktorom sa sacharidy zmenia na tuky.
ak je ale vela tukov,a j sacharidov, tak sa ukladaju aj do tukovych zasob.
mozog funguje vyhradne na sacharidy, preto ich potrebuje.

bielkoviny maju vyhodu, ze sa pri ich traveni spotrebuje vela energie na travenie. pri tukoch je to minimum, pri sacharodoch je to o nieco viac. preto sa dost odporucaju, ale kedze sa endokazu ukladat do zasob, prebytok sa zrejme vylucuje.
niekde som citala, ze oblicky mozu mat s prebytokom bielkovin problem. no udajne sa to nepotvrdilo. fakt je, ze toto jediny problem o ktorom som pocula, ze bol vyvrateny.
je tu dalsi problem, ktory sice s oblickami suvisi, no nehovori o poruche obliciek, ale o zmene metabolizmu mineralov. udajne pri dlhodobom prebytku sa mozu z tela vo zvysenej miere vyplavovat hlavne vapnik a asi aj dlasie mineralne latky.
neviem co toto niekto vyvratil.

dalsia vec je, ze prebytok bielkovin udajne nici crevnu mirobiotu. co moze byt problem. ja som sice nikdy neskusala zjest 2g bielkovin/1kg hmotnosti, no nemam problem zjest aj prirodzene viac bielkovin. v tom obdobi sa mi stava, ze mam zapchu, cize na tom mozo aj nieco bude, ze prebytok bielkovin nie je idealny.

dalsi dolezity fakt je, co mize suvisiet aj s mojim travenim, ze na travenie bielkovin treba enzym,ktory sa aktivizuje zaludocnou kyselinou, pricom jej musi byt dostatocne mnozstvo a musi byt dostatocne kysla. ak nie je, nastrava problem.
vela ludi trpi palenom zahy a mnohi ani netusia, ze to moze byt sposobene nedostatkom kysleiny, ci jej nedostatocnou kyslostou. palenie zahy sa priraduje len k zvysenej tvorbe kyseliny, pricom mnoho ludi ma fakt opacny problem. ludia, ktori sa snaza schudnut, mali vacsinou nevhodne stravovacnie navyky a teda travenie takychto ludi naozaj nemusi byt v kondicii a privela bielkovin moze takeho cloveka naozaj zatazovat.

majamat
3. mar 2023

este som zabudla. citala som raz, ze prebytok bielkovin nema ani vyznam pri cviceni, ako sa mnohy mylne domnievaju. telo si vezme len to co potrebuje, zvysok sa vyluci. preto prebytok bielkovin nema vyznam ani pri cviceni zameranom na zvysenie svalovej hmoty.

wig
autor
3. mar 2023

@majamat no to áno, znie to rozumne ale vraj bielkovinu si telo stiahne z tela radšej ako tuk, pretože ho jednoduchšie premení na energiu. S tukmi, s ich rozkladom sa viac zapotí, preto radšej siaha po bielkovine. 🤔

majamat
3. mar 2023

@wig nie, prav enaopak, teaveni tukov telo nestoji ziadnu energiu. a travenie bielkovin sotji vela energie,
rpi traveni bielkovin sa spotrbeuje asi 25-30% z ich energie. cz ezostan elen 70.75%.
naopak pri traveni tov spotrebuje asi len 1_3%, cize z energie tukov zostava 97-99%.

a teda bielkoviny sa vyslovene na energiu nevyuzivaju. na energiu telo vyuziva tuky a sacharidy

oliviakatka
3. mar 2023

Tak si kúp proteín v prášku bez chémie ak myslíš umelé sladidlá. Pozri zn. Vilgain

milanemila
3. mar 2023

@wig maso, tvaroh, cottage cheese, vajicia, tuniak, skyr/niektore jogurty atd. Z priloh napr quinoa, sosovica, fazula cicer a zo zeleniny napr brokolica, kel. Ako sladkost som si napriklad do nizkotucneho tvarohu supla porciu coko proteinu a nastruhala jablko. Ak sa ti nedari naplnit prijem bielkovin, kludne siahni po proteinovych doplnkoch, pripadne tycinke ako sladkosti. Ja by som sa vyhybala soji vo vacsim mnozstve, je to sice lacna forma proteinu, ale nie uplne dobra.

kukimuri
Odpoveď bola odstránená