Chcem schudnúť, ale nemám veľa času
Ahojky je tu niekto kto by mi fest pomohol a poradil.Som mamicka este len cca 5 mesiacov a rada by som bola do leta fit.Problem je v tom ze vela casu nemam :(
No ved to strava....kedze kojim musim davat pozor co mozem a co ne...a tiez by som chcela nahradit cokoladu a sladkosti niecim po com budem mat energiu :( mozno zlahka by som doma zacala nejakymi cvikmi .
@simima66 Hlavne pri dojčení nechudni viac ako 4 kg za mesiac (v opačnom prípade by sa do mlieka vyplavovalo veľa toxínov z tukových zásob).
Jedávaj 5 - 6x denne menšie nízkoenergetické porcie a dostatok tekutín, najlepšie čistú vodu, nízkosodíkové minerálky, nesladené čaje, cca 2 - 3 litre.
No a sladkosti je najvhodnejšie nahradiť ovocím v primeranom množstve, prípadne občas kockou kvalitnej horkej čokolády 😉.
@simima66 Vyluc konzekvetne rafinovany cukor, to znamena, nielen ho prestat davat do kavy a caju, ale prestan jest cokoladky, keksiky, sladene vody, polotovary atd. Este obmedz na minimum bielu muku. Do varenia, omacok mozes pouzivat napr. spaldovu. Pocit, ze ti coko dodava energiu je klamlivy, ono ti to zvysi hladinu cukru v krvi na chvilu, lenze ta velmi rychlo opat klesne a ty potrebujes dalsi naval cukru. Cukor mozes dodavat telu aj v ovela kvalitnejsej forme, ovocie, zelenina, müsli (nesladene cukrom!) a je kopec potravin, ktore ti dodaju energiu v ovela lepsej a hlavne dlhotrvajucejsej forme. 🙂 Kvalitne a zdrave potraviny ti dodaju energiu aj pocit sytosti a pritom mozes aj schudnut bez nejakych hladoviek alebo blbych diet, ktore ti akurat rozhadzu a v konecnom dosledku len spomalia metabolizmus.
ahoj ja som po porode rok a pol a mam menej kilov ako pred tehotenstvom uz asi rok....skus cvicit ked ti male zaspi aspon 15 minut kazdy den aj to ti pomoze jasne ze strava ale hlavne pohyb a zeleny caj ten mi velmi pomohol na tejto stranke mas dobre rady aj o zelenom caji pisane fakt pijem ho na miesto kavy rychlejsie spaluje tuky pila som ho aj pri kojeni a mala som viac mlieka aj ked som cvicila nech sa paci precitaj si http://www.damskyweb.sk/preco-pit-zeleny-caj-se...
@simima66 Ja ta nepotesim, ale ja kym som kojila, tak som mohla robit co som chcela, stravovat sa ako som chcela, a nic dolu neslo. Mam 3 deti, takze to mam pomerne dobre odskusane. 🙂
Mozes skusit prestat jest sladkosti, jest viac zeleniny a ovocia, menej masa a zdrave tuky - tepelne neupravene oleje, orechy a pod. Pred kazdym jedlom zjest 250g zeleniny surovej, doplnis vlakninu, jedlo sa bude pomalsie travit a nejes tak vela. Nahradit biele pecivo celozrnnym (ja si kvoli tomu musim piect vlastny chlieb, pretoze zohnat celozrnne pecivo je proste nemozne a to zijeme v zahranici). A cukor v napojoch ako caj a kava nahradit napr. steviou. A najlepsie su dlhe prechadzky.
Ja som vzdy schudla a spevnila svaly az po tom, ako som prestala kojit (tak 2 mesiace po ukonceni kojenia). Pri kojeni som mavala hrozne navaly hladu, brala som to tak, ze moje telo vie, co ma robit a prvorade bolo vzdy dieta. Takze som sa vzdy normalne najedla a ked som bola este hladna, tak som sa veru najedla este raz. Nepriberala som, ale ani som nechudla. Sama prides na to, co ti bude vyhovovat.
A presne ako pise @natalkanasta - zbavit sa rychlych cukrov - sladkosti, bielej muky, cukru. NEzasytia, ale vyhulia inzulin do vysin a potom je clovek po pol hodine viac hladny ako predtym, nez jedol. Mne sa to zdalo nemozne pit kavu bez cukru, pouzivam steviu, ale napr. sladkosti a biele pecivo som zrusila a cuduj sa svete, ani mne, ani detom to nejako extra nevadi.
@simima66 A nielen pozor na cukor, ale aj na živočíšne tuky, ktoré sú tiež často skryté napr. v tavených syroch, údeninách, paštétach. Tuky áno, sú nesmierne dôležité, ale treba ich uprednostňovať najmä v ich rastlinnej podobe (extra panenské oleje ako na prípravu jedla, tak aj do zeleninových šalátov, orechy a semená natrural, avokádo).
@simima66 Na raňajky ti chýba zelenina. Mlieko môžeš nahradiť tvrdým syrom, inokedy domácou tvarohovou nátierkou. Na desiatu by bol vhodnejší napríklad ten banán alebo iné ovocie s bielym jogurtom (sacharidy spolu s bielkovinou majú nižší glykemický index, o ktorom tu už bolo písané, t. j. na dlhšie ťa zasýtia a sacharidy sa neuložia tak rýchlo do tukových zásob).
Obed - omáčky nie sú príliš vhodné, cestoviny v celozrnnej podobe áno. Takže cestoviny s mäsom a skôr zeleninou ako omáčkou a strúhaným syrom napríklad. No a môžeš aj polievky = nezahustené tukom a múkou.
Olovrant - musli tyčinka je málo. Radšej ovocie 1 kus, alebo celozrnný chlieb či grahamový rožok so zakysankou, vajíčkom, tuniakom, cottage syrom a pod. + zelenina.
Večera niečo ako obed, len menšia porcia.
Zhrniem: Viac zeleniny na rôzny spôsob (surová, varená, na pare, dusená) a mliečnych výrobkov - kvalitných bielkovín (tvrdé syry, biele jogurty, tvaroh, kefír/zakysanka, ryby, morčacie, chudé hovädzie atď.). Pestrejšie 🙂.
@lorela
Jo a este k tomu jedeniu - najlepsie je jest kazde 2.5-3 hodiny jedlo priblizne rovnakeho zlozenia a pomeru tuky-sacharidy-bielkoviny. Pozri si, na nete su rozne tabulky na vypocty hodnot, po par dnoch budes mat aku-taku predstavu, co a kolko je coho a nebudes musiet ani nic vazit.
Pochopila som 🙂 nič sa nestalo.
@simima66 Ahoj, este co sa tyka jedalnicka, co si vcera jedla. Ono to v zasade nie je zle, vyzera to v zasade ako "nic nezdrave" ale ani uplne dobre to nie je. Müsli tycinky ja moc nemusim, lebo sa to tvari zdravo ale je tam kopec cukru a aj tak nezasytia, clovek je hned zas hladny. Skus si pohladat nieco o superfoods, to su potraviny, ktore dodavaju vela energie, ale nie preto, ze by boli kaloricke, ale su jednoducho velmi zdrave, obsahuju dolezite ziviny, vitaminy, mineraly, antioxidanty v ovela vacsej koncetracii ako ine potraviny napr. brokolica, granatove jablko, oregano, a potom vselijake nie moc zname veci ako Goji, zeleny jacmen, kurkuma, acai, pogoogli, najdes.
Ja nie som nejaky expert na vyzivu, ale celkom sa tym zaoberam, jem vela a casto a vahu si udrziavam (48-49kg pri 160cm) a snazim sa co najzdravsie, ale tak aby som jedla co mi chuti a nebola nikdy hladna. Pre mna je dolezite nielen postava, ale aj zdravie, citit sa fit, to sa potom odraza aj na kvalite vlasov, nechtov, pleti atd.. Nikdy nemavam po obede pocit unavy, to sposobuju potraviny, ktore zatazuju telo. Kazdy organizmus je ale iny, treba pocuvat svoje telo. A pocit hladu nie je dobry, ani pri diete.
Absolutne nepouzivam cukor, bielu muku (cize ani cestoviny z bielej muky), ziadne fastfoody, je nejem ani chlieb a mliecne vyrobky len velmi vynimocne (nerobia mi dobre), mlieko, smotanu atd nahradzam mliekom sojovym, mandlovym, kokosovym.. Mäso len zriedka. Jem vela orechov, ovocia, ryze, zeleniny. Malo solim, pouzivam len olivovy alebo sezamovy olej. Mne to uz pride tak samozrejme, ze sa teraz naozaj zamyslam, co vlastne kupujem. Ked mam navstevu a kuknu do chladnicky, tak nechapu zvacsa co ja to jem 🙂
Co som ja vcera jedla:
Ranajky - nesladene müsli so sojovym jogurtom do ktoreho ja este pridavam Goji, kokos a semiacka Chia
Obed - spaldove cestoviny s akoze bologskou omackou samozrejme nie kupovanou - mlete hovadzie maso, paradajky a paradajkova stava, mrkva, okorenene bazalkou a zelenym peprom.
Olovrant granatove jablko
Vecera - nemala som chut na nic varene, tak som zjedla asi balenie pistacii + kakao s kokosovym mliekom
Pijem vodu, zelene a ovocne caje, kazdy den si dam do pohara vody 2 lyzicky zeleneho jacmena v prasku a este jem chlorellu.
@simima66 Skus este kalerab, uhorku, cukinu, rajciny, redkovky... Ono to byva problem, proste ja si myslim, ze pri kojeni a ak je dieta citlive na tvoje jedlo, tak nebudes mat inu moznost, len sa krmit v podstate stale tym istym. Ale pises, ze babo ma uz 5 mesiacov, to uz len take 3 mesiace a uz bude v pohode - budu prikrmy, budes menej kojit a ani dieta uz nebude take citlive na jedla.
A nezabudni na vela vody. 🙂
A najma nezufaj, ak vaha nepojde dolu hned. Ako som pisala hned na zaciatku, ja som mohla robit, co som chcela, kym som kojila, tak sa vaha nehybala a na pupku ostavala pneumatika. Az mesiac po skonceni kojenia sa zacalo prejavovat, ze nieco robim. U mna to bolo proste hormonami.
@natalkanasta a dietku to nic nerobi??? Ja keby toto zjedla maleho bude brusko boliet a zase by som mala koncert v noci :(
@simima66 Isto by nebolo dobre, aby si drasticky zmenila jedalnicek (inak to je aj tak nepravdepodobne z praktickeho hladiska, lebo na zmenu sa zvyka pomaly, myslim v zmysle nakupovania, varenia) a srandy co telo precistuju ako zeleny jacmen, chlorella a pod urcite teraz nie ked kojis.
Skor som ti chcela dat moj jedalnicek ako priklad (ze strava sa da este zdravsie vyberat - tym nechcem povedat, ze moj jedalnicek je jediny spravny - vyhovuje mne, pocuvam svoje telo a jednoducho som vylucila potraviny, z ktorych ma nafukuje, som unavena alebo ma nezasytia).
Skor som to myslela ako inspiraciu, menit postupne, tak aby to nebol sok pre teba a tym padom pre tvoje dieta. Trebars vymenit müsli tycinku za granatove jablko alebo hrst orechov. Namiesto cokolady banan. Namiesto knusperiek (ked sa pozries na obal isto je tam kopec cukru, konzervantov) si kup nejake kvalitne müsli alebo si uvar ovsenu kasu. Namiesto bravcoveho mäsa radsej rybu alebo morcacie. Namiesto cestovin z bielej muky spaldove alebo ryzu natural. Nie je dobra sokova terapia, ked kojis. Ked vymenis par veci za zdravsie alternativy postupne, urobia ti dobre a myslim, ze aj malemu.🙂 A ak pijes sladke vody a podobne, tak to su len prazdne kalorie, tie vyhod najlepsie 🙂
@natalkanasta pijem iba cistu vodu sem tam cierne nealko pivo.

@simima66 Ahoj 🙂
Aj tak je prvoradá strava. Do leta je kopec času, to určite zvládneš.
V čom by si potrebovala poradiť?