Chudnutie plávaním - skúsenosti, rady

7. feb 2024

Ahojte vsetci.. je tu medzi vami niekto, kto schudol plavanim? Odhodlavam sa a rozmyslam, ci to v mojom pripade ma vyznam kvoli stylu plavania.. a tak by som sa chcela opytat na zopar detailov.
Ak ste tu taki/take, kolko krat tyzdenne ste chodili plavat? Kolko sa vam podarilo schudnut celkovo a za aku dobu? Kolko km ste zvykli zaplavat? Myslite, ze sa da schudnut aj plavanim prs s hlavou nad vodou?
Za vsetky rady budem vdacna.

petrahl
7. feb 2024

Prepáč, ale trošku pobavilo.
"Prsia" s hlavou nad vodou ti po pár návštevách bazéna odpália chbrticu tak škaredo, že sa nebudeš stíhať diviť.
Na to, aby sa plávanie dalo považovať za tréning musíš ovládat techniku a naozaj plávať tak, že sa aj namakáš. Takže nie, štýl "na dámičku", čiže akože prsia s hlavou nad vodou ti žiadne úspechy neprinesú.
A celkovo, plávanie ako jediná pohybová aktivita pri snahe o redukciu hmotnosti je naozaj málo.

autor
7. feb 2024

@petrahl ja som pocas vysokej skoly chodila pomerne casto na plavaren. Nemala som vtedy problem s postavou, plavala som pre radost, takze som sa na kila nepozerala. Ziadne problemy s chrbticou som nikdy nemala, krk ma nebolel, vedela som zaplavat 1.5 kilometra za 50 min. Takze sa teda vlastme divim, ze mam tu chrbticu uplne ok :D
Aktualne vsak netusim, v akej forme budem, kolko zaplavam, nakolko som to vypustila na niekolkonrokov a po porode by som sa chcela opat sama sebe pacit. Tak mi mapadlo robit to, co ma bavi, no ci pridu vysledky neviem.
Ale teda podla teba "na damicku" neachudnem, hej?

annm81
7. feb 2024

Plávanie vie super vyformovať postavu, ale ak chceš plávať len tak "rekreačne", rozhodne to samo o sebe nebude stačiť. Plávať pravidelne "prsia" s hlavou nad vodou ti veľmi pravdepodobne, tak ako bolo spomenuté vyššie, spôsobí oveľa viac problémov ako úžitku. Ak ťa to v bazéne baví, zaplať si trénera, ktorý ťa naučí techniku. Ak zvládaš synchronizáciu rúk a nôh, už si v dvoch tretinách cesty - stačí sa naučiť dýchať; ponáranie a vynáranie tela prirodzene vyplýva z pohybov, ktoré už vieš.

janti
7. feb 2024

@petrahl presne toto sa stalo mne...bola som 2-3 krat plavat....dost intenzivne som plavala prsia, kedze ine styly poriadne plavat neviem a nenormalne ma zacali krize boliet....u mna najlepsie sa chudne stravou

ankare
7. feb 2024

Na chudnutie je najlepšie upraviť stravu.

tanyan
7. feb 2024

Plávam presne týmto "štýlom" (a nemám pri tom problém s chrbticou), ale ani som nezaznamenala vplyv na váhu. Možno by to malo nejaký vplyv, keby si aj na plaváreň a domov chodila svižne pešo...

vanilkovazmrzka
8. feb 2024

Zarobis si akurat tak na akutny problem s krcnou chrbticou ;) bud plavaj poriadne, alebo najdi iny pohyb (a uprav stravu, ta je tak ci tak 90% uspechu)

sissy27
8. feb 2024

1,5km za 50min takymto “stylom” nie je velmi realne, ale ok, necham ta v tom 🙂 technika je pri plavani velmi dolezita nie pre tvoju telesnu schranku, ale aj pre dynamiku pohybu. S hlavou nad vodou nikdy nebude ten zaber dostatocne rychly a silny.
A nie, samotnym plavanim neschudnes. Schudnes kalorickym deficitom, teda energeticky vydaj musi byt vyssi ako prijem.

soja88
8. feb 2024

Ak by si chcela aktívnejšie plávať, určite by som zainvestovala do trénera. štýl prsia s hlavou vystrcenou von ako anténa neexistuje. Odpalis si krčnú chrbticu. Je to úplne neprirodzene pre telo. Nepoviem, že keď ideš na kúpalisko a dáš si jednu - dve dĺžky, ale pravidelne takto plávať neodporúčam. Viac si uskodis ako pomôžeš. Účinnejší je kraul, spális viac kalórií. Nie je hanba sa začať učiť techniku v žiadnom veku . Držím palce ✊✊✊

autor
8. feb 2024

@sissy27 1,5km za 50 minut tymto stylom je viac nez realne.
Sledovat cas a napocitat do 60 ma naucili v skole.
Nerozumiem tomuto apochybnovaniu.
Bud neplavas alebo plavas ako ja kedysi a pomaly

autor
8. feb 2024

@tanyan dakujem za spravu 😊

autor
8. feb 2024

@soja88 dakujem 😊 ja mam problem s hlavou pod vodou. Tak ak by som tu zistila, ze to nema vyznam, tak by som zvolila radsej iny sport.

fido69
8. feb 2024

Akýkoľvek pohyb je dôležitý. Rekreačné plávanie nie je také namáhavé, ale je to pohyb celého tela a ten je dôkežitý. No je to asi ako prechádzkové tempo chôdze a beh by bol lepší. Ale ako bolo spomenuté to sa treba naučiť, aby nedošlo k problémom. Skús nájsť inštruktážne videá. Nie je to žiadna veda.
Plávanie zapája svaly celého tela a zaroveň nenamáha kĺby, takže sa mu môžu venovať aj ľudia s veľkou nadváhou (teraz nemyslím teba). Takže je to ideálny šport pre všetkých bez rozdielu. A bez vyhovoriek.

1.5km za 50 minút je pohodové tempo. Hlavne plávať pravidelne a neskracovať dĺžku ani čas. A pokúsiť sa pridať na tempe.

autor
8. feb 2024

@fido69 velmi pekne dakujem za rady 😊

lienka.7
8. feb 2024

@autorka este pred koronou som pravidelne 3x do týždňa chodila plávať. 40 min.plavania "rekreačné prsia" ako tu niektore posmešne píšu plus potom este 20 min.cvicenie vo vode a schudla som (neviem ci 2,3, či 5 kg, nechcem tu len tak hádzať cisla), ale najmä som videla na postave a veciach ze samozrejme ano. Co sa tyka jedla, viac menej som jedla všetko ako predtým, ale večer som jedla už len šaláty a zeleninu. Uplne som sa snažila vynechať kolu a pod.sladke blbosti, a bez alkoholu. Cize za mna smelo do toho. Ide to.👌👍

autor
8. feb 2024

@lienka.7 ahoj, dakujem za info 😊 v taketo nieco som dufala, ze niekto napise.. realnu skusenost 😊

annm81
8. feb 2024

@lienka.7 To nie je posmešné písanie- to je upozornenie, že prsia sa plávajú s výdychom do vody, inak je nesprávne zaťažovaná krčná chrbtica a pri takejto dlhodobej pravidelnej záťaži to môže skončiť veľmi nepeknými bolesťami, o ktoré nik nestojí. Plávanie štýlom, aký popísala autorka, je kondične porovnateľné s chôdzou. Tebe pomohol schudnúť tvoj jedálniček.

Autorka, fakt skús toho trénera, vôbec to nie je hanba, bežne v bazénoch vídavam aj ľudí, čo sa učia plávať až v dospelosti. Prečo ti vadí hlava pod hladinou? Skúšala si okuliare? Tie by mohli dosť pomôcť. Keď nechceš ponárať tvár, radšej si zvoľ znak - i keď samozrejme, ideálne je striedať niekoľko štýlov.

petrahl
8. feb 2024

@lienka.7 na tom, že upozorníme, že kvázi "prsia" s hlavou nad vodou je absolútne nevhodná technika a s kondičným plávaním nemá nič spoločné nie je nič posmešné.
To je to isté, ako keď baby sťažujúce sa na to, že priberajú "napriek snahe schudnúť" robia "rýchlu chôdzu". No viem si predstaviť 🤷‍♀️🤦‍♀️. To, že ide švihom po chleba do obchodu, alebo sa akože rýchlejším tempom prejde po sídlisku s kočíkom neznamená, že robí "rýchlu chôdzu". A hlavne, z toho vážne ešte nikti neschudol a ani neschudne.

petrahl
8. feb 2024

Autorka, zmeň stravu, pridaj silové cvičenie na striedačku s kardiom a pôjde to.
Ak nevieš plávať technicky správne, vykašli sa na to.
Strata času.
V tom istom čase môžeš makať aj doma, pusti s nejaké videá, kúp expander, činky, kettlebell a pusti sa do toho.
Striedaj s behom, kolieskovými korčuľami, alebo hoci aj s plávanim, ale ideálne si zaplať najskôr trénera, ktorý ťa naučí techniku tak, aby to bolo pre teba a tvoje formovanie postavy efektívne.
Držím palce

kiki68
8. feb 2024

Tak v chladnejsej vide v plaveckom bazene spalis Kalorie velmi dobre, ide skor o pravidelnost a navysovanie vykonu. Urcite mozes vyzerat zase super a stratit kilecka