icon

Čo chrumkať večer počas chudnutia bez výčitiek?

29. feb 2024

Baby chudnem. Konečne po rokoch, potrebujem zhodiť viac kg, cize nielen tak kozmeticky...zmenila som stravu,vylúčila alkohol, vsetko sladké, pijem len čistú vodu, denné cvičím. Avšak predošlé roky som bola veľmi zvyknutá si niečo len tak chrumkat večer ku telke - chipsy, tyčinky, chrumky, oriešky a podobne Slane srandy. Viem ze stým treba skoncovať, chrumky ani nič z toho som nemala už mesiac, ale čo s tým "prezuvacim večerným zvykom"? Co môžem večer trosku pochrumat aby som nemala výčitky? Nie pol kila samozrejme, ale mam schrumat mrkvu alebo sójové kúsky? Co je také, ze neškodné premna?

fido69
1. mar 2024

Cícer určite nie. A pražený tým dupľom nie. Je to semeno plné škrobu 1 500 kJ/100g (bez praženia a prídavku ďalších tukov)
Ak chceš skutočne chudnúť, tak nič nechrumkaj! Ak je brutal hlad, tak len nízkokalorickú zeleninu alebo ovocie. Ale to je už skôr nepriberanie ako chudnutie. 😉

alexandra383
1. mar 2024

@fido69 cicer sa pouziva pri nizkokalorickej a bezcholesterolovej diete. Pecie sa nasucho, bez tukov. Ak nevies, staci aj google.

blanblan
1. mar 2024

Ist sa prejsť miesto sedenia pri telke kt."vyžaduje" chrumkanie. Idú pekne a dlhé dni takže ideálny čas na zmenu. Alebo inú aktivitu ktorá nevyžaduje chrumkanie.

fido69
1. mar 2024

@alexandra383 Ale varený zlatko a nie pečený alebo pražený. Ja nepotrebujem googliť, pretože ja som google... 😂

Cícer sušený je energeticky vysoko hodnotná potravina (je to semeno plné škrobu) 1500kJ/100g
Cícer varený je menej kalorický, pretože sa hydratoval (nasal vodu), napučal a jeho energia je vzhľadom k váhe menej než polovičná 600kJ/100g 😉

panda21
1. mar 2024

@fido69 kúpiť cicer v slanom náleve (celá plechovka pevného podielu ma ledva 200kcal). Vylejes do sitka. Nechas poriadne odctiect, hodis na plech s papierom na pečenie a nasucho opecies. Hodnota ostáva rovnaká, lebo nepridas tuk, a chrumka to. A máš aj parádnu porciu vlákniny.

laurinkam
1. mar 2024

@panda21 na kolko stupnov zvyknes? 🙂 a ako dlho cca?

fido69
1. mar 2024

@panda21 Chápem čo chceš povedať, ale z ty v trúbe zase ten cícer len vysušíš, aby ostal chrumkavý, zníži sa jeho hmotnosť a tým sa zvýši energetická hodnota na jednotku hmotnosti. Je to reverzný proces proti hydratácii.
Pražený cícer večer určite nechrúmať.😉

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
dadis
1. mar 2024

@kittykat22 Praveze, moj nazor je taky, ze ked niekto bezmyslienkovite potrebuje cosi do ust pri telke, tak to, ze bude chrumat kalerab ci cicer pocas "diety", tak sa mu to casom omrzi a opat siahne po cipsoch ci arasidoch. Po 3 mesiacoch clovek, ak je vecer syty, nema potrebu nieco bezmyslienkovite jest. Ja v tom nevidim ziadny plezir pri tv cosi jest. Vobec sa nemusim obmedzovat. Ale napriklad v kine mam vzdy popcorn 😁, mame len vytvorene asociacie, ze k tv cosi treba chrumat. Vobec netreba. Je to len zlozvyk, ako ked si niekto bez cigarety nevychutna kavu..casom, ked prestane fajcit a zvyk sa mu ustali, tak si tu kavu vychutna aj bez cigy

zuzubb007
1. mar 2024

@viestta tak syr je najhoršie, to už môže rovno čipsy, blby zvyk najlepšie sa to oducit a dať si caj

fido69
1. mar 2024

@kittykat22 Ľudské telo je formovateľné. Ak prestaneš večer jesť chobotiny, tak zrazu chudneš aj bez cvičenia. Je to prvý krok pre zníženie hmotnosti. Treba postupne obmedzovať až úplne prestať. Tu nejde o to či ješ chipsy alebo cícer. Treba si povedať nie a telo na to navyknúť.

Nie je to komplikované. Všetko je to v hlave. Chuť na sprostosti, hlad,... Treba začať hneď dnes večer. A už za týždeň nebudeš večer pociťovať hlad.

dadis
1. mar 2024

@fido69 Ale to casto ani je hlad, ale len zlozvyk, alebo pre pocit ukludnenia..

kittykat22
1. mar 2024

@fido69 preco si nedopriat sem tam potesenie? Mala by byt rovnovaha medzi potesenim a chudnutim. Nezhodneme sa v tomto.

dadis
1. mar 2024

@kittykat22 U tucnych je prave problem, ze beru jedlo ako odmenu, ci ukludnenie. Mas jest dobre jedlo, aby ti chutilo, bolo zdrave, zasytilo, tes sa z neho. Daj si k tej veceri aj dobry syr, aj par orieskov, zjedz to s radostou a chutou. Ale daj si pozor, ak z jedla robis nieco, co ti nepomaha. Teda nejaku barlicku pre lepsiu naladu

fido69
1. mar 2024

@dadis @kittykat22 Ak je to zlo-zvyk, tak sa ho treba rýchle zbaviť. Chceš si dopriať potešenie? Tak chrumkanie nahraď večerným sexom, ktorý je príjemný a naopak energiu spotrebováva. 😉

viestta
1. mar 2024

@zuzubb007 syr sice obsahuje tyky, ale na rozdiel od chipsov obsahuje vela bielkovin a zasyti.

fido69
1. mar 2024

@viestta Syr fakt nie je dobrý napad. Zasýti pretože je bohatý zdroj energie uloženej v tukoch. A chutné syry majú vysoký obsah tukov (preto sú chutné) 😉

viestta
1. mar 2024

@fido69 najlepsie je v taky cas zamestnat ruky. Ked mas nahodenu vlnu na ihliciach a pocitas ocka do vzorky, tak nebudes robit pauzu na chrumku.
A syry nie su len vysokotucne. Lyzicka luciny natreta na polovicke surovej papriky o osmej vecer je lepsia ako sacok cipsov zozratych o pol jedenastej, ked ta prepadne vlci hlad. Cely den sa "drzis" a vecer sa dorazis. Ked si das tu papriku so syrom o osmej o pol jedenastej ta neprepadne vlci hlad

fido69
1. mar 2024

@viestta každy syr obsahuje tuk. Večer keď ležíš/sedíš, tak tvoje telo ide už len na voľnobeh a pripravuje sa na fazu spánku (lebo je na to zvyknuté). Žiadny tuk už nespaľuješ, len ho ukladáš na "horšie" časy. Tak navykni telo, že večer už nič nedostane a basta. Chvíľku sa bude cukať, ale nakoniec povolí a zvykne si na nový režim.
Ale tá paprika je v pohode. 😉

alexandra383
1. mar 2024

@fido69 prosimta nevyjadruj sa, ked naozaj nevies. Staci mi, ze v nicku mas 69 (pochybujem, ze datum narodenia) a vyjadrujes sa tu v kazdej teme🙄. Odbornik

kittykat22
1. mar 2024

Autorke - inak mne pomohlo najviac jest normalne jedla ale miesto prilohy si davam salat. Napriklad vcera som mala k obedu leco s nakrajanym parkom, k tomu fit chlebik 2ks a klasicke listy salatu. Dnes mam zase leco ale varim k tomu velke faluzove lusky na pare a zase fit chlebik. A povedala by som, ze tieto zeleninove machinacie a vymena chlebikov robia najvacsie zazraky. Skus este nahodit probiotikum - pokial si nafuknuta tak ti pekne splaskne brucho a nebudes mat stale hlad.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
viestta
1. mar 2024

@fido69 moje telo vecer dostane do ruk ihlice alebo hackovku a neriesi chrumkanie.
A ty sa po veceroch tiez venuj rucnym pracam, bude to uzitocnejsie ako tie tvoje mudra co tu pustas

janci27
1. mar 2024

ja ked si vecer o 20:30h konecne sadnem k TV, tak to uz som v pyzame s umytymi zubami, takze ma ani len nenapadne nic vyjedat 😀 tak vyskusaj

panda21
1. mar 2024

@laurinkam 200 a okolo 30-40 minút, podľa rúry.

ibatanecnica
1. mar 2024

@viestta veď sa možno venuje - pri tom sexe 😂

viestta
1. mar 2024

@ibatanecnica nuz to asi bude tragedia intimny zivot, ked sa musi aj rucnej praci venova

panda21
1. mar 2024

@fido69 keď si odvazis z nálevu 50g ciceru, hodis ho na papier a upecies, stále zjes tých 50g čo je cca 40kcal. Preto aj keď používaš Kalorické tabuľky, všetko vazis za surova, lebo ryža napuci a zväčší objem, mäso zmenší atď. Preto je gro pri chudnuti všetko vážiť v surovom stave pred varením/pecenim, lebo kcal jednoducho ostávajú.

petrahl
1. mar 2024

@dominikamacakova orechy majú pri chudnutí veľký význam a určite nie je pravda, že by bránili chudnutiu. Samozrejme, nie chrumkať večer k telke.

dadis
1. mar 2024

@kittykat22
@viestta ja som dlho ani tv nemala, len par mesiacov dozadu som ju dostala do daru od rodicov (vraj obyvacka vyzera divne bez TV 😅) a verte/neverte su aj ine formy odpocinku po celom dni nez TV. Tv pozeram vacsinou len pri zehleni - mam teraz rozpozerane 2 miniserie a to uz musi byt nieco speci, aby som vecer zasadla k tv. Pozn. sama sa staram o 2 deti a psa 😅, takze verte mi, oddychovat potrebujem, len oddychovat sa da aj inak.