Čo znamená obmedzovať sa v jedle?
Mam znamu je stihla ako prutik,ked som sa jej spytala akp to robi tak mi povedala ze sa obmedzuje v jedle,sladke neje vobec iba ak vynimocne,a ze si dava pozor na to co jedava...co si mam pod tym predstavit.?? to mam ratat napr kazde zrnko ryze?
Asi že neje ťažké vysmazane jedla, fastfoody a polotovary. To sa ozaj treba pýtať tu ?A Nemusíš rátať každé zrnko ryže.
Treba si zvazit co zjes a kolko zjes.
Tak veď nech ti ona konkrétne vysvetlí,aké všetky pravidlá dodržiava,to bude asi najlepšie,keď sa ti páči výsledok 😉
To toto niekto nevie?😲
Príklad- rano nezješ chlieb smažený vo vajíčku, ale kúsok chlebu si dáš s vareným vajickom, k tomu kusok kvalitnej šunky a zeleninu. Na obed si miesto rezňa to mäso ugriluješ na troške oleja, k tomu si dáš napr trošku ryže bez kopy oleja, len uvarenu vo vode a ochutenú. Ako prílohu si dáš čerstvú alebo dusenú zeleninu. Večera opäť nejaká bielkovina, zelenina, kúsok sacharidu môžeš. Medzi jedlom si nedáš koláče, čipsy, atď, ale ovocie, zeleninu, kusok orechoveho masla, nepražené oriešky, biely jogurt, kúsok horkej čokolády, večer nevyžieraš pri telke, miesto malinovky si dáš čistú vodu, čaj bez cukru,
@viestta všimla si si, ze karambolka napisal /a o tebe komentár? Inkvizitor sa ozval a zase o tebe 😐
@viestta oznacila som ta v tom prispevku
kazdy moze pod tym mysliet nieco ine. to co toto slovne spojenie znamena, si kazdy vytvara ciastocne sam, no v zasade sa jedna o to, ze nezjes vsetko co by si chcela.
jednoducho je lepsie sa sustredit na mnozstvo jedla, to poprve a tiez kvalitu jedla - nutricne hodnoty.
ako pisala @alanko20
ved dnes uz kazdy vie,c o asi nezdrave je a tieto ezdrave potraviny obycajne obsahuju vela kalorii, su aj potraviny, ktore maju vela kalorii a su zdrave, pripadne nie su vyslvoene nezdrave, preto sa vylucovat nemusia, len treba regulovat mnozstvo. tam by som zaradila orechy ( neprazene a nesolene, iba susene ) a mozno aj taku nejaku 70% cokoladu. 2 kocky cokolady za den urcite neohrozia nasu hmotnost.
ja patrim medzi ludi, ktorym stupa cholesterol. ja nejedavam stale pecene a vyprazane jedla, nikdy som nejedavala. moja dcera, sestra, mama, dokonca uz aj bracho, aj otec, vsetci sme mali rovnaky problem. a zda sa mi, ze este aj synovec, hoci este nema 2r. nas metabolizmus proste tieto tuky spracuva horsie. a teda staci trosku viac tuku a uz to ide hore. no co som nikdy netusila,a ko vela tuku je v nasej strave. aj cukrov mozeme mat vela,a le to uz kazdy z nas si vie ako tak ustrazit. tuky su castokrat dost skryte.
jasne, tuky vs trave potrebujeme, no otazne je kolko. a co je horsie, tuky a sacharidov "spolupracuju" sacharidov su rychla energia a minaju sa ako prve. ak ich je privela, tak sa premenia na tuky a ukladaju. toto je zlozity proces a telo to nerobi zas tak intenzivne, akoby sa mohlo zdat. preto ich najskor spravuje na doplnenie energie. co sa tyka tuku, tak vyuzije ich na to, na co potrebuje, co ale urcite nie je tak vela a to co urobi zo zvysokm, zavisi od toho, kolko sacharidov v strave mame. ak je sacharidov vela, tak tie tuky ulozi, ak je sacharidov v strave malo, tak po ich minuti, telo vyuziva tuky na energiu. cize tu je uzky vztah pri chudnuti. obe tieto zlozky sa musia drzat na uzde, ale ak sa jedna presvihne, tak tu druhu je dobre kusocek zredukovat, samozrejme netreba ist do extremu.
co je horsie, bielkoviny su stavebnou zlozkou organizmu a vyuzivaju sa na obnovu buniek, tvorbu enzymov, hormonov a nachadzaju sa fakt v roznych castiach tela. problem je ten, ze tam kde je dost bielkovin, tam je zvycajne aj vela tuku. vyhodou je,a k potravina obsahuje viac bielkovin, ako tuku. vyslovene tucne potraviny s nizkym obsahom bielkovin, pripadne zo ziadnym obsahom bielkovin teda tym padom nie su uplne idealne. a potravin, kde je dost bielkovin, ale vlemi alo tuku, je fakt minimum.
patri sem chude maso - sunka, kuracina, niektore ryby su na tom este celkom fajn,a le su aj tucnejsie ryby, nizkotucne mliecne produkty. a neviem, uz mi nic nenapada.
este mas dost bilekovin v strukovinach, ale tie maju zas dost sacharidov. a teda pocula som, ze pre nase telo su vyuzitelne viac zivocisne bielkoviny ( asi je dobre jest oboje )
fajn je nevynechavat bielkoviny, lebo teloich potrebuje a anvyse pri ich traveni, telo spotrebuje zo vsetkych tych makronutrientov najviac energie. dokonca sa niekde uvadza , ze to moze ist az do 30% ( presnejsie tusim 15-30%). to znamena, ze napr v porcii jedla mas 20g bielkovin, to je 80kcal. z toho 24kcal ti moze telo vyuzit na travenie bielkovin, cize toje telo z tychto bielkovin vyuzije 56kcal.
v porovnani s tukmi, ktore su v bielkovinovom jedla castokrat v podobnych mnozstvach, ak by sme zobrali do uvahy, ze by v jedle bolo 20g tuku, co sa rovna 180kcal ( uz toto je nevyhoda ), telo na travenie minie len 1-3%, cize povedzme 5kcal a vyuzije 175kcal.
celkom dobry rozdiel. toto sa vola termicky efekt potravin.
sacharidy su na tom o nieco lepsie ako tuky a navyse ich mozeme zjest 3x viac.
20g sacharidov = 80kcal a telo vyuzije na travenie myslim 6-8% ( je to individulane kolko presne ). zoberme si opat to najvyssie % a teda to vychadza, ze telo spotrebuje na travenie sacharidov 6kcal a vyuzje 74kcal.
cize ked si vezmes bielkoviny / tuky / cukry, tak je to pri rovnakom mnozstve tychto zloziek, vyuzitelna energia 56 / 175 / 74 kcal. pricom teda bielkoviny sa do zasob neukladaju.
ozaj, este som chcela, treba sis tiahnut aplikaciu kaloricke tabulky a zapisovat a uvidis, co ktora potravina obsahuje a ktoru potravinu by bolo dobre zo stravy vylucit,a lebo apson zredukovat.
A co si sa jej neopytala? Kazdy sa stravuje a obmedzuje inak. Moja kamoska je vsetko,ale ak to prezenie,tak vie kolko ma odbehnut v ten den,aby to spalila a nepribrala. Obmedzovanie sa v jedle je rozne. Niekto nejedava sladke,niekto si dava pozor na sacharidy,ini sa zase snazia obmedzit pecivo. Urcite nikto nepocita kazde zrnko ryze,neviem,preco rovno tak posmesne reagujes na jej stravu
napriklad mam kolegynu, ktora sladke nema rada, takze ta s v nom obmedzi v pohode 😝 ...teda vsetko je individualne, kazda baba v istom veku snad uz pozna svoj metabolizmus... a nie nadarmo existuje prislovie "vsetko s mierou" 😉
Pte mna to znamena, ze nejem z nudy alebo pri telke 🤷♀️ alebo nic take ako neustale vypekanie bez dovodu. Sama viem k akym jedlam inklinujem a ktore by som vedela jest do nemoty, no a v tych sa krotim.
Napr. babovky a bublaniny, piskotove cesta su moja slabina, a potom zemiakove cipsy, to by som mohla zrat furt. A je mi uplne jasne ako by som potom vyzerala, takze si ich doprajem len obcas.
Niekomu to staci a schudne, ja takto len zabranujem uplnemu spusteniu sa 😂
inak pozerali sme minule s dcerou na mnozstvo tuku v sladkostiach. cukriky su na tom dobre, vacsina nema takmer ziadne tuky. samozrejme su na tom rovnakoa j lizatka. horsie su na tom kekse, coko tycinky, susienky, cokolady, bomboniery. uz is nepamatam presne hodnoty,a lw nieco cokoladove malo dokonca aj 48,5g tuku. co uz je teda celkom sila ved polovica tej sladkosti je tuk. a potom som bola v Lidli a pozeram, slanina. tak som nakukla na tuk a cuduj sa svete 28g. normalne som sa cudovala, ze ma menej, ako ta sladkost. a na rozdiel od slaniny ma sladkost este aj kopec sacharidov. slanina nebola uplne mastna, bolo tam aj chude maso a teda to obsahovalo aj bielkoviny. cize v tomto porovnani normalne slanina vychadza lepsie 😀
mám po 40, vždy som bola štíhla a vždy som počúvala "vtipné" komenty mojich kolegýň, že by som už mala začať jesť, lebo sa o chvíľu budem vznášať.. no zatiaľ čo ja mám na desiatu rožok so šunkou, paradajkou a zeleným šalátom alebo jogurt s granolou, ona zmastí dva chleby s klobásou (keby som to nevidela na vlastné oči, neuverím).. ja zjem na obed polievku, druhé jedlo beriem do dózy, zjem ho neskôr, zatiaľ čo ona zje celý obed a ešte sa ma opýta, či druhé nebudem 🤷🏻♀️ jem pomenej a častejšie, takmer žiadne vyprážané, takmer žiadne ďalšie sladké.. a neďobem pomedzi to, nenakukujem vkuse do chladničky.. nehovorím, že si nedám pizzu, či buchty na pare, no tiež nešrotujem všetko zaradom a ak sa dá, vyberiem si niečo ľahšie 🙃
@nikaeli ti zavidim. ja som skor druha skupina a vyzrala som sa na 95kg, ale to uz so mnou hrklo, tak som zacala od januara 2020 chudnut. a stravovala soms a podobne,a ko ty. obed som v pohode v robote zjedla cely. robim celodenne sluzby, cize spalim energie dost. no doma nemavam 2 chody, vacsinou len jeden. okrem toho ranajky, vecere a medzitym, ako kedy, ale niekedy ani nic. to teda pri chudnuti, mimo to ssa napchavam. no na sviatky neodolam a na prve vianoce som pribrala. v 2021 som teda opat zacala s chudnutim,a le az v aprili. nejak som sa nevedela rozkyvat. a teraz soms a cez sviatky zas vykrmila. no dnes sa krotim.
blbe je, ze niektore kg musim chudnut vdaka tomu 2x, ale ma to aj vyhody. prve kila idu dole lahsie.
@alanko20 ja preto nepeciem. nemam rada varenie,a le ked ma to chyti, tak upeciem to co ma zaujme, no uz som s tym prestala. no obcas, zvlast teraz pocas chudnutia robim upravu receptu a castokrat si uroim nieco inak, neico kaloricke nahradim, zredukujem. no aj tak toho treba zjest malo. obcas urobim aj take tie RAW kolace. naposledy som robila toto https://recepty.aktuality.sk/recept/5960/nepece... a je to clekom dobre,a j ked kalorii to moze mat tiez dost. urobila som to trosku s obmenami, pouzila som do !cesta" aj brusnice a orechy, ovocna cast bola ananasova, goji uz nechcem ani vidiet, skoro som si odpalila novy mlyncek. to ej tvrde a strasne lepkave. uplne sa mi to v mlynceku azblokovalo.
a teda rozdelila som to na 9ks a na 1ks mi vyslo, ze to robi okolo 200kcal. aj ked je to priblizne na 100g, co nei je take zle.
Ja len, že je dosť zbytočné pýtať sa tých, ktoré sú trvale štíhle ako prútik.
Tie (a primerane k tomu aj niektorí muži) väčšinou majú to šťastie, že genericky majú taký metabolizmus a celkovo príjem potravy, že sa o to nemusia veľmi starať (majú prirodzenú "záklopku", ktorá sa uzavrie, keď má ich telo dosť, zatiaľ čo väčšinovo prevážili gény takých, čo sa "vykrmujú na horšie časy", lebo takí skôr prežili dočasné hladomory - trebárs rok neúrody - v minulosti, keď bolo potravín trvale málo. A to sa za pár desaťročí blahobytu v genetike nestihne prejaviť).
Skôr je lepšie pýtať sa takých, čo sú prirodzene "oplácané", ale dokázali to korigovať.

Neprežierať sa.. jest mensie porcie. Napriklad určité potraviny vyradila z jedálnička a kontroluje zlozenie a pod.