Cyklická ketogénna diéta - skúsenosti
Ahojte, s priatelom chceme vyskusat, udajne je velmi ucinna. Potesi, ak ma niekto pre mna radu, alebo skusenost...jedalnicek, ubytok na vahe a pod. Dakujem🙂
@tanikaa79 dakujem velmi pekne. Ja sa z tych kupovanych bojim robit... Mozno skusim ked zozeniem domace. Inac dnes sa mi manzel pochvalil ze uz o 2 dierky opasok utiahol 🙂 Mne to zas stagnuje. Brucho a rit ani cm dole za posledne 2 tyzdne. Zo stehien ponalicky ubuda. Uvidime. Potrebujem nakopnut nejako.
@gila No ono záleží aj z akej váhy človek vychádza, ale 2 dierky z opaska je super výsledok. 🙂
Ja som si dala dnes a zajtra pauzu - budem mať sacharidové dni, pretože sme boli na oslave, takže sa dosýta najem ovocia a zeleninky. Pečivo a prílohy mi ani tak nechýbajú ako to ovocie 🙂 A možno to pomôže nakopnúť aj moje spaľovanie a chudnutie mi pôjde rýchlejšie... uvidíme 🙂
@tanikaa79 ja som tiez zvazovala nejaky reset, no nakoniec som ostala v keto. Kdesi som citala ze chudnutie mozu brzdit aj mliecne vyrobky. Skusim ich na 1-2 tyzdne vynechat. Ked som bola pred rokom v keto, islo to krasne dole, co tyzden, to kilo a veru som z mliecnych len sem tam syry davala, ziadne smotany, jogurty, cottage, mascarpone. Sem tam este tvarohove bochnicky. Manzelovi za posledne roky narastol pupok, inac posilnuje hadam 10-11 rokov. Takze na opasku v posilke si to vsimol, ale ze este 2 potrebuje dat dole... Tak uvidime..
Ahojte,chcem sa opýtať,či váha pri ketogénnej diéte môže ísť hore,aj keď je zachovaný pomer B:T ?
Mám B: 66 a T: 116 Ďakujem A po akom čase ste začali chudnúť?
@bubu37 ahoj, ja som citala ze v ketoze sa vraj neda pribrat... I ked kolisanie vahy aj smerom hore sa pripusta. Suvisi to so zadrziavanim vody v tele, s vyprazdnovanim, v ketoze s tym moze byt problem v suvislosti s nizkym obsahom vlakniny. A v neposlednom rade vplyv navahu smerom ma aj mesacny cyklus u zien, hormony, moze to byt aj 3kg. Hmmm... A kedy sa zacina chudnut, u mna tak po 3 tyzdnoch som zaznamenala viditelnejsiu zmenu. Ale stava sa ze sa to moze z nejakeho dovodu brzdit. Ako aj u mna to uz dlho stagnuje. Takze idem obmedzit mliecne vyrobky na minimum. Mozno aj kavu vypustim. Vyskusam. Prajem vela zdaru a uspesne zhadzovanie tukov.
@gila no mliečnych výrobkov jem pomerne hodne ale keď ich vypustim to mi už zostanú len tie mäsové, vajcia a ryby... hmmmm žiadna výhra 🙂
Inak včera som sa dosyta najedla toho čo som v keto nemohla, pečiva som sa ani nedotkla a zo sladkostí som zhrešila len perfektnou domácou tortou, dnes mi váha ukazala +0,5kg ale takto mi váha kolisala aj v leto. Od dnes zase prísny režim a poobede idem cvičiť aby som bola rýchlejšie v lehote. 🙂
Samozrejme v ketoze! 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
@tanikaa79 ja to urcite skusim bez tych mliecnych, resp. minimom mliecnych, ked sa nieco zmeni dam vediet. Maso, ryby sa da dobre nakombinovat so zapecenou zeleninou, alebo dusenou (brokolica a karfiol - aj ako pyre sa da, zelena fazulka s cesnakom) a hlavne salatmi ( rukola, polnicek, spenat,.. ). Ja robievam rozne zapecenu zeleninu, trebars trocha povarim karfiol alebo brokolicu, poukladam do zapekacej misy ruzicky, zalejem podla potreby rozslahanymi vajcami 3-5 posypem struhanym syrom, alebo mozzarelu nastruham uz do vajec + okorenit vajcia podla chute. Do takychto "kolacov" sa moze pridat hocico, sampinony, olivy, sunka, losos, tuniak, zvysky masa, klobaska, slaninka, vsetko ketozne :D Taketo kolaciky niekedy davam ako prilohu - zeleninove alebo ako hlavne jedlo. Treba skusat rozne veci aby ten jedalnicek nebol jednotvarny 🙂
Zabudla som ze takto zaliatu zeleninu peciem v trube pri 180-200 cca 30-45 minut. Podla potreby. Byva to tske vlhkejsie. Inac da sa zaliat aj smotanou s vajcom. Treba vymyslat. Inac skusals som uz aj kalerabove hranolky. Nakrajals kalerab na hranolky. Dala do misky, posolila nechala cca 30 minut, aby sa zbavil vody. Tu trebs vyliat. Potom som ho v miske este poliala trochou oleja, okorenila podla chute a dala na plech do truby na 180-200 nechsla asi 20-35 minut kym sa nezacali pripekat. Daju sa vraj aj sa daju sj klasicky vysmazit. K tomu grilovany hermelin. Mnamka.
A ešte mám otázku,
keď chcem schudnúť tak tu píšu ,že bielkoviny treba zvýšiť a tuky znížiť.Ale veď aj pri ketogennej diéte by som mala chudnúť a to je presne opačne.Tak ako to teda je?
Koľko bielkovín by som mal denne konzumovať?
Chudnutie Naberanie
Bielkoviny 2.2-2.8g/kg LBM 1.8-2.2g/kg LBM
Prečo je rozdiel v množstve bielkovin počas diéty a objemu?
Jednou z funkcii bielkovín je zachovávanie svalov v dobe, ked’ sa telo nachádza v kalorickom deficite, preto je potrebný väčší príjem bielkovín v diéte.
TUKY
Prečo sú dôležité? Konzumácia tukov je dôležitá pre naše bežné hormonálne funkcie, hlavne produkciu testosterónu.
Chudnutie Naberanie
Tuky 0.9-1.3g/kg LBM 20-30% denného príjmu
Ak by sme tuky príliš obmedzili, najviditeľnejšou zmenou na našom tele bude znížená chuť na sex, preto je potrebné, aby sme sa v žiadnom prípade tukom v diéte nevyhýbali.
Koľko tuku by som mal denne konzumovať? Prečo je rozdiel v množstve tuku počas diéty a objemu?
Diéta
Počas diéty je potrebné znížiť kalorický príjem a keďže tuk má najviac kcal/g jeho zníženie je jednoduchý spôsob, ako spraviť veľkú zmenu v našom celkovom kalorickom príjme. Tak, ako pri bielkovinách, aj tu je určená hranica, pod ktorú sa nechceme dostať, ak si nechceme spôsobiť problémy s hormónmi - čiže nikdy neísť pod 0.9g na kilogram čistej svalovej hmoty (ak kalórie cyklujeme, počíta sa priemerná hodnota).
Naberanie
Kedže počas objemu je potrebné prijať väčšie množstvo kalórií, tuk je jasnou voľbou, ak nám prekáža pocit prejedenia, alebo pocit neustálej plnosti.
@bubu37 ahoj. Ja nie som teda odbornik, ale myslim si, podla toho co mam prestudovane a pogooglene, ze to co pises hore a clanok z ktoreho vychadzas sa opiera o vysoky prijem bielkovin pri chudnuti na ukor zdravych tukov, sacharidy nizko. Ale ked si to preratas, na cistu vahu bez tukov, co je u zien cca 50kg-55kg, bez ohladu na skutocnu vahu(60-90kg) tozdiel je tuk. Vychadza ti B: 50*2,5=125g bielkovin x 4 kalorie to mas 500 kalorii z bielkovin, T: 50*1,2=60g tuku x 9 kalorii mas 540 kalirii z tukov a este ti chyba minimalne 580 alebi az 760 kslorii z cukrov aby si pokryla bazalny metabolizmus 1800 kslorii, pripadne znizeny o 10% pri chudnuti 1620 a to ti vychadza az 145 g sacharidov alebi az 190. Takze v clanku nie je opisaba ketoza. Ta fungule uplne inac. Treba si nastudovat, pripadne poslem nejake odkazy. V ketoze sa najviac kalorii prijima zrovna z tukov, minimum so sacharidov 20-50g sacharidov na den, bielkoviny 1-2 g na kg cistej vahy(cca 50kg) cize 50-100g bielkovin a dvakrat viac tuku ako bielkovin. Cize 100-200g tuku. Samozrejme je vhodne orientovat sa v potravinachvs v ich nutricnych hodnotach. Aby si to clovek vedel nakombinovat a naservirovat. Toho tuku sa odporuca preto vela, aby si telo bralo energiu z neho preneneneho na ketony, teda s ketonov a nie z bielkovin, lebo ak ich je v strave prilis vela, organizmus ho premiena na cukor a to nechceme.
@bubu37 kedy si zacala ketozovat? Zo zaciatku treba aj tuky drzat vysoko. A aj cyklujes? Davas nejake sacharidove dni, ci ken cisto v ketoze? Moze ti vadit nejaka blbist co ti znizuje jetozu, kava, citron, zuvacky, mliecne vyrobky, skusaj. Alebo vela pijes tekutin mas len zriedeny moc. A mozno aj malo jes.
@bubu37 skus tu kavu obmedzit alebo vynechat, ci sa daco nezmeni. Ja som fakt zacala az po 3 tyzdnoch, ale to bolo pred rokom, teraz mi to ide slimacim krokom, ak vobec ide. Js som dnes uz vynechsla aj kavu a tiez minimalizujem mliecne vyrobky. Uvidim ci sa to konecne pohne. A skus aj kokosovy olej, js si na neho pomaly zvykam. Jem ho na lyzicky. Cosi ti to musi brzdit, tak ako aj mne ☹
@gila ja tiez bez kavy nemozem musim si tam naliat troska mlieka aj ked som si na zaciatku davala lyzicku masla.. .ale chudnem strasne pomaly za 6t.6kil
po 3 tyzdnoch som stala na vahe 3tyzdne..rozbehlo sa to ale zas pomaly ..skusila som aj jeden den sacharid ynech sa metabolizmus pohne ale nie.. pribrala som 1,5 kg
bola som rada ze so vydrzala po 3 tyzdnoch slo 1kg dole..som na koktejloch zase lebo palcky a polievky som si dala 1-2 x enne ale vaha stala...tycinky nejem zjedla som asi 2ks..nedobem nehresim akurat sa musim priznat ze dietujem cely zivot tak asi telo protestuje.. @bubu37
@bubu37 hej, je taky tuhsi, davala som si ho do kavy, ale tu upustam. Takze na lyzicky teraz skusam. A som v ketoze, dnes zacinam osmy tyzden... Za tu dobu som nehresila, ale priznam ze nejake potraviny mi mohli znizit ketozu, no nic ma nevyhodilo. Davam tomu cas, lebo ked to uz raz to u mna zafungovalo musi aj teraz
@bubu37 a z akej vahy si schudla za kolko ....mne pomohlo ze dievacata predavali v skupine..nakupila som si toho vzdy dost ..na 6 tyzdnov...akurat ak chcem teraz tycinky objednat tak zo zlavou od jednej kocky od ktorej vacsina berieme..a teraz maju aj postovn zadarmo do nedele...mna 1 porcia vysla 1e.. cize sa da...vazit si by bolo pre man komplikovane uz teraz varim rodine a aj dedovi ine.jedla...starsie deti nchcu co dedovi dedo si ezje vsetko ale ma rad mucne klasicke jedla......do kavy som si kupila sojove mleiko v prasku ..doteraz som liala mlieko ale teraz uz druhy den davam si 2 lyzicky soj.prasku lebo tu horku kavu do seba nevylejem.. a sla som z 3 kav na 2 denne..dam len tak ale inde si dam capucino...
@jarhal ja som vtedy sla z tych 77-78kg na 70 za tych 7-8 tyzdnov. Potom som to drzala asi 8-9mesiacov, kym som nezacala chodit do prace, stravovat sa v jedalni, prestala som kojit, hybat ss koli operacii a vratilo sa mi to behom 2 mesiacov, neprehanam. A vlastne ani nechapem. Lebo som mala nasmerovane este dole na tych62-65. Tak teraz to budem tahat kym to nezleze. Kludne aj rok. Kdesi som citala ze tie kupovane nemaju dobry pomer S:B:T, ale nevyznam sa v tom. Nikdy sim neskusila, nemam ani o to zaujem. Za tu sumu si urcite zabezpecim kvalitnejsie jedli. Ale ked nestihas, je to na tebe. Pokial ti to tak vyhovuje.

@gila joj u nas nemá kedy zrednut, my ju vždy rychlo zjeme 🙂
Z domácich vajíčok je pravdaže lepšia ale ja robím aj z kupovanych.