Dnes som si povedala koniec. Kto sa pridá?
Dlho som sa odhodlavala, stale som to len odkladala, ale dnes prisiel den, kedy som na to pripravena. Zacinam sa sravovat zdravsie, pravidelne a hybat. Pohybu mam dost aj doteraz, k tomu fitko, ale nema to ziaden efekt, ked kazdy den popapam kopu sladkosti a nepozeram na cas a na mnozstva jedal. Chcela by som vyzvat niekoho, kto by v tom isiel somnou, nejake rady, napady, fotky jedal a podobne zalezitosti. Velmi sa na to tesim, ze v tom budeme spolocne 🙂 😝 😀
@alaguema kedysi som si to myslela tiež, že čím menší budem mať príjem, tým budem viac chudnúť. Keďže táto situácia nenastala, začala som sa poznatkami okolo chudnutia zaoberať a zaoberám sa nimi dodnes. Na začiatku som bola zošokovaná tým, že môj príjem je nízky, dokonca oveľa nižší, ako by mal byť (ešte som kojila). Považovala som to za blbosť a ignorovala som to. Príjem som ešte "pre istotu" priškrtila - ďalšia somarina. Až keď som sa preklikala na stránku Mira Veselého a stretla sa s tým opäť, tak som si povedala, že vyskúšam, veď nepriberiem za mesiac desať kg, keď budem jesť zdravé potraviny - chudé mäso, syry, jogurty, zeleninu, ovocie, celozrnné pečivo, ryžu, zemiaky. Najprv moje telo nereagovalo, myslím, že to bolo asi tri týždne, už si nepamätám a potom som začala chudnúť, napriek tomu, že som jedla viac. Paradox, ale mám to vyskúšané a nie len na sebe. Čo sa týka pohybu, nechýbal mi nikdy - bicykel plávanie, lyžovanie, korčule, prechádzky....o zložení potravy toho viem myslím si oveľa viac, ako bežní ľudia, dokopala som sa k tomu práve tým, že som nechcela uveriť tomu, že navýšením potravy môžem zhadzovať kg. Ja som nikde nepísala, že je to zaručený recept na chudnutie, ale že nie všetkým vyhovujú dve, tri jedlá denne. Každý organizmus je iný, moja bývalá kolegyňa zjedla ako drevorubač, neobmedzovala sa ani v sladkom, zaliala všetko colou a štíhla bola a je celé roky, čo ju poznám. Má to skrátka dané geneticky, no nie každý má to šťastie. Ja nie som presvedčená o prospešnosti hladovania, nie som za prejedanie sa, ale ja keď som hladná, som nervózna a zlá 😀 môj partner ani nehovorím, ten by vraždil.....ale je štíhly celý život, aj keď zloženie jeho stravy....dá si zo šalátu, ktorý si pripravím, ale miesto tuniaka si tam dá slaninu, lebo že pre neho je to príliš zdravé 😀
@timea7 ja sa výžive tiež venujem dlho a preto poznám stránky Mira Veselého, v mnohom mi nereže, práve on opakuje dookola tú svoju mantru o piatich jedlách denne paušálne každému bez toho aby mal šajnu o tom, aké má ten človek špecifické fyziologické danosti...už to svedčí o tom, že nie je odborník. Je to len človek, ktorý schudol. My sme na škole mali tri roky dietetiku a nedovolila by som si to, čo on. Ale ok..veď kto si ho vyberie za vzor, urobí tak slobodne 🙂 Opakujem - neschudla si preto, že si začala jesť častejšie, schudla si preto, lebo tvoj výdaj bol vyšší ako príjem...to proste nepustí a v podstate je na úrovni samotného chudnutia jedno, či so to zjedla v piatich, alebo v troch jedlách. Metabolizmus sa neposmalí pri troch denných jedlách...to môže tvrdiť akurát tak možno Miro Veselý 😉 A preto som si povedala, že idem sem trochu nového vzduchu priniesť 😀 Niekomu možno padne na úžitok.
@alaguema mne tiež nereže a najmä sa mi nepáči, ako zatracuje akýkoľvek iný spôsob na zníženie nadváhy. Teraz nemám na mysli nezmyselné diéty, ktoré sú jednostranné, nie sú v nich zastúpené všetky zložky výživy, síce človek za dva týždne možno dá dolu 6 kg, ale že je to tuk, to si môže len nemýšľať....Ja mám za sebou nejaký čas s delenou stravou, bolo to ale zo zdravotných dôvodov, ktoré sa vyriešili, cítila som sa úžasne, nepáči sa mi, že ju úplne zatracuje, aj keď ju nikdy nevyskúšal. Nemyslela som teraz jeho ako osobu, na tom fóre je pár ľudí oveľa viac fundovaných, ako on, myslela som tú stránku ako celok - veľa som sa tam naučila.
Inak môžeš písať dookola, že bol môj výdaj vyšší, nebol. Mala som stále rovnaké zamestnanie, ten istý vtedy byt, tú istú športovú aktivitu, nepresvedčíš ma o vyššom výdaji, lebo jednoducho nebol. A paradoxne príjem bol vyšší, nebála som sa pridať v sacharidoch, teda spočiatku hej, keď som sa presvedčila, že to funguje, tak som si ich pokojne dala aj k večeri. Ja som si totiž viac menej zo zvedavosti určitý čas jedlo prevažovala a pomocou jednej stránky, do ktorej nahádžeš príjem, prerátala, čo do seba za deň napchám. Bolo to okolo 8000kj, čo je oveľa viac, ako odporúčajú niektorí lekári pre zníženie hmotnosti. Prepočítala som si, koľko som mala príjem aj pri delenej, to už ale nebolo celkom presné, len orientačne, vtedy bol môj príjem ešte vyšší, ale cítila som sa pri tomto spôsobe stravovania nikdy neunaviteľná, zrejme to súvisí so s rozdielnym spôsobom trávenia. Keby som si dala do tej tabuľky svoj príjem vtedy, keď som sa ako kojaca matka pokúšala dať dolu kg nabrané počas tehotenstva, neviem, či by som sa dostala na 5000kj, asi nie. Vtedy boli ale moje poznatky o výžive veľmi chabé, prvé, čo som urobila, bolo zmenšiť až odstrániť prílohy, na večeru dve vajíčka s paradajkou a pod. No takýmto spôsobom to nešlo. Ja som vlastne vo svojom stravovaní až taký prevrat neurobila, lebo ako som spomínala, sladkosti nemusím, slané by som si dala 😎 , ale nekupujem a je to vyriešené, alkohol takmer nepijem, sladké nápoje vôbec, takže u mňa sa zmenilo jedine to, že som ovocie jedla len doobeda a začala jesť nie päť, ale šesť krát denne. Týmto spôsobom sa to podarilo aj mojej známej, už som tu o nej niekde písala, ale ona išla z veľkej nadváhy a po absolvovaní 90 dňovej, Dukanovej a kto vie ešte akej diéty. Takže ma nepresvedčíš o tom, že to bolo znížením príjmu, alebo zvýšením výdaja, nebolo, ani u mňa, ani u ďalších ľudí z tej stránky, s ktorými som si písala.
@timea7 ok...neviem, čo v tom momente tvoj organizmus vystrájal 😉 ...Navyše po pôrode, dojčiaca matka...nemusíme to riešiť. Obvykle sa pri vyššom kalorickom príjme a tom istom výdaji proste nechudne, ale telá reagujú rôzne...Tomu, že večné dietárky majú zdevastovaný metabolizmus, nemusím veriť, je to fakt. A že sa upravuje pravidelným príjmom je fakt ďalší...
@alaguema Kojaca som bola, keď som ten príjem škrtila, potom som už nekojila, keď som začala jesť 5-6 krát denne, ja som sa tomu spočiatku bránila, nechápala som, ako môžu ísť kg dolu, ak budem jesť viac, tak mi to nejakú dobu trvalo, kým som sa s tým stotožnila. Nikdy som nedržala žiadnu diétu, tomu verím, že je telo už potom tak zblbnuté, že reaguje rôzne, ja diéty neuznávam,obdivujem baby, čo držia Dukanovu, 90 dňovú....mne by veľmi vadilo, keby som mala nadiktované, čo mám dnes, alebo zajtra jesť, chcem mať v tom voľnosť. Delenú stravu za diétu nepovažujem, lebo som prakticky mohla jesť všetko. Mäso ja veľmi nemusím, je more sójových výrobkov od nátierok až po jogurty, aj keď dnes podstatne viac, ako vtedy, takže sa môj jedálniček len veľmi málo líšil od dnešného. Bolo v ňom iba viac rastlinných bielkovín. Ale som rada, že je tu niekto s odbornými radami (čo by som vtedy, keď som kojila za to dala) , lebo mi dvíhajú tlak témy typu - ako schudnúť 8 kg za desať dní....a pod. 😝 😝 😝 😝 😝
@timea7 našla si systém, ktorý tvojmu telu vyhovuje, to je super, to je vlastne najzákladnejší základ. Tie rýchlochudnúce ja vôbec neriešim, v danom momente sú na tom tak ako sú, tam je asi zbytočné vôbec nejak oponovať. Žienky, ktoré chcú stálu zmenu, ktoré vedia aspoň približne ako a ako nie, tak s tými vedia byť zaujímavejšie debatky 🙂
@alaguema aj ja si myslím, že si každý musí nájsť svoj systém, ktorý mu vyhovuje, aj vzhľadom na zamestnanie, každý nemá možnosť najesť sa každé tri hodiny, mne to vyhovuje aj preto, lebo aj v škôlke mám takto rozložené časy jedla, tak mi to maximálne vyhovuje. Ak má niekto systém iný a je spokojný, je to OK, rýchlochudnúce sa tu vracajú v pravidelných intervaloch a vracať sa budú, kým nepochopia, že je rozdiel schudnúť a byť trvale štíhla.
@bandura ja sem ale nechodím preto, že by som potrebovala chudnúť, možno si niečo v mojich príspevkoch nepochopila, možno som niečo napísala nejasne, neviem. Ja som spokojná, len mi je ľúto všetkých báb, ktoré vyčerpajú kopu energie, času a často aj peňazí za nezmyselné diéty, o ktorých sa aj tak vrátia do toho istého bodu. Ak si čítala moje včerajšie príspevky, tiež som tápala, nechápala, tak som začala najprv študovať a veľa, zaujíma ma doteraz.
@bandura píšeš o dvoch rozdielnych veciach - o tom, že som rýchlochudnúca a preto sa tu vraciam, čo je nezmysel, nikdy som nedržala žiadnu diétu, jednu dobu delenú stravu zo zdravotných dôvodov, veľmi mi pomohla, ale to za diétu nepovažujem. Nedovolím si tvrdiť, že nemôže byť iný systém dobrý, ako jesť päť krát denne, nie som dietológ ani lekár, písala som ti pred časom, že hladuješ, že tým síce rýchlo schudneš (polovica z toho ale nebude tuk, ako si myslíš) a následne znovu priberieš. Že je oveľa efektívnejšie jesť v piatich, šiestich menších dávkach denne, zdravú stravu, v ktorej sú zastúpené všetky zložky, zistiť si, koľko vlastne denne potrebuješ prijať a čoho, pridať pohybovú aktivitu, dostatok tekutín a pôjde to. Síce oveľa pomalšie, ale trvalejšie. A aj keď schudneš len 2 kg mesačne, za rok je to vyše 20 kg. Termíny - koľko a do kedy len stresujú a keď sa do toho dátumu nepodarí schudnúť plánovaný počet kg, pôsobí to na človeka frustrujúco. Na tomto mojom názore nič nemením, stojím si za ním.Netvrdím, že si niekto nemôže udržiavať váhu, alebo chudnúť jedením dva krát denne, ale hladuje, je obmedzovaný, čo málokto vydrží. Iné je dať dolu 5kg, iné 15kg. Sama si musíš určiť, čo je pre teba lepšie.
@bandura ja nie som našťastie ani rýchlo ani pomaly chudnúca, snažím sa držať na určitej váhe, jedno ale viem, že nepoznám osobu, ktorá schudla rýchlo a váhu si drží, netvrdím, že neexistuje, len každému musí byť jasné, že za dva týždne nikto neschudne 8 kg. Keď by aj jeho váha bola menšia o túto cifru, nešlo v žiadnom prípade dolu 8 kg tuku, to je len klamanie sa. Telo sa odvodní a čo je najhoršie, odchádza aj svalová hmota, čím je jej menej, tým sa chudne ťažšie. Ak sa začne normálne stravovať, aj keď zdravo, váha stúpne, týrať telo málokto vydrží dlhodobo. Pre mňa by nebolo výhrou mať o dva týždne takýto výsledok a nikdy mi až tak nezáležalo na kg, skôr na cm. Tie sú totiž oveľa viditeľnejšie. Žena, ktorá má na výšku 170 cm 70 kg môže vyzerať oveľa lepšie, ako iná, ktorá má o desať kg menej, ale viacej tuku a menej svalovej hmoty. Tuk je totiž ľahší ako svaly, syn môjho partnera má na výšku asi 180 cm váhu okolo 90 kg a nádhernú vypracovanú postavu v posilke. Tuku má veľmi málo. To môže byť pre chudnúcu mätúce - strava perfektná, pohybovej aktivity dosť a váha stojí. Lenže stúpa podieľa svalovej hmoty v tele.
Nech sa ti darí prísť k vytúženému výsledku.
@bandura už sa teším 🙂 , mrkni na https://www.facebook.com/pages/Moja-premena/608... je to žena z tejto stránky, tiež má deti, išla na to s rozumom, ak sa niečo nedarilo, nesilila to. Držím palce!
@timea7 DAKUJEM ja som ju uz videla ale som si ju pripomenula...asi takto vyzeram ako ona predtým 😒...nevadi my zeny sme silne my sme bojovnicky nevadi ked sa vrati to kilecko navyse dolezitejsie je sa znova postavit a znova zabojovat idem do toho ...ozvem sa po lete zatial sa majte pa
BABY aj ja sa pridávam ! 🙂 ste tu ešte?
dievcata ja sice nechudnem a ani som to nikdy som to nemusela pretoze vahu mam stale rovnaku. Ale v celku ma zaujima tato tema. Takze obcas si to tu precitam,nie aby som niekoho spehovala ci sa smiala z baculiek co stale dokolecka chudnu a priberaju. Teraz naposled ma zuajalo a mozno aj vas by zaujala tato diskusia https://www.sportujeme.sk/zlatos-pijak-vs-bukov... , mne sa to v celku pacilo aj ked je to dlhe. Ja napriklad cely zivot som nedala ranajky ani raz,nie to este 5-6 jedal za den,jednoducho aj ked som jeden tyzden som to skusila a bolo mi tak spatne a neskutocna unava ze som to stopla. Je to fakt zvlastne ako clovek dokaze fungovat a nie kazdy je rovnaky. Su ludia ktory fakt potrebuju jest viac krat funguju uplne super a su ludia ked nejedia moc a predsa funguju. Ja beham kazde rano,vecer plavam ale ak by som si dala ranajky pred behom,kedze beham 15km kazdy den skoro rano asi by som to nedala,ja dam prve jedlo okolo desiatej a aj to ovocie a potom za tri hodinky si dam obed.Vecer chodim plavat pred si schrumem nieco velmi lahke a malo a potom si dam veceru. Energie mam na rozdavanie hoci ak niekto porovna moj prijem mal by to byt opak. Teda podla xy clankov na nete. Takze dievcata podla mna tak ako je kazdy clovek iny tak kazdemu vyhovuje nieco ine,
Ahojte kočky,tak neda mi sa nepochvalit: 5kg mam dole 🙂
@bandura neviem aku mam vahu,kedze nemam ju ani doma a ani doktor ma nevazi ked idem na rocnu ale len mera;ale nosim velkost S a moja vyska je 164 cm prsia 84cm,pas 63cm a boky 85cm vek uz po 40 tri deti z toho dospeleho syna 15 rocnu pubertacku a treti ma 9 rokov . A kedze nemam viac casu na behanie tak davam rano pred pracou a predtym ako sa moje osadenstvo zobudi len tu petnastku. Vecer zas nepocitam kolko krat dam dlzku bazenu ale plavam hodinu bez prestavky striedam rychle tempo dve dlzky a dve dlzky v normal tempe. Vlastne som bola vzdy sportovec takze som nic nemenila;osobne si myslim ze zeny po svadbe zmenia celkovo zivotny styl a teda automat. potom uz aj vaha ide hore,lebo ked sa pozries ze vela nadava ze pribera prave po detoch a je to vdaka tehu a podobne nik si nepozrie ze sa zmenil nielen styl zivota ale aj stravy. Keby zostali tak ako boli pred tak ani vahu riesit moc nemusia. - teda ja si to myslim a aj co mam priatelky co nezmenili stravovanie pred a po tak su na tom stale rovnako.
@taty ano mas pravdu ja som po detoch dala vsetko dole ostalo mi po troch pôrodoch len 6kg navyse mne lieky vytvorili nenormalnu chut jest a preto som pribrala...nikdy som vahu neriesila len teraz ale ja viem kde je chyba uz som to odstranila takze teraz sa zdravo stravujem nielen ja ale pomaly si nato zvyka aj rodinka 🙂
@bandura ja mam cely zivot lieky a to hormonalne a nepriberam teda ak mi zvysi davku kortizolu tak vtedy sa zavodnim a to teda poriadne ,preto mam par kuskov oblecka vacsieho ako normal nech ten tyzden nemusi chodit s holym zadkom,ale po vysadeni a prechode na normal davku alebo obdobie kedy ho nemam vobec moje telo sa da normalu a je na normalnej vahe. Takze ja by som to az takto nedavala na lieky ano suhlasim ze vtedy je vacsia chut do jedla a ja teda som od narodenia viac velmi slaba jedacka-preto som aj vyssie pisala ze nikdy som nedosiahla odporucanu davku skor to je velmi nizka.Ale ja na jedlo ani v tom obodobi nemam cas,jednoducho som viac duracelko cize na jedlo aj pocas zvysenej davky kortizolu nemam cas . A to ak by si poznala zeny v nasej rodine tak to je vsetko o obezite cize ani geny tu nehraju rolu- stymto suhlasim s Bukovskym aj ked vela veci je mimo.Ludia jednoducho hadzu vinu na kadeco ale nie na seba.
ahojte baby, je to už síce týždeň, čo sa to tu začalo, ale pridám sa rada ku vám 🙂 , len či mi to pôjde, celý deň držím sa, pijem zeleninové šťavy a večer spašem celú čokoládu 😒 , tak dúfam, že spoločne to dáme, už som držala pred rokom 90-dňovku, išlo dole 6kg, ale po roku mám viac ako pred tým, čo som sa nato dala, stále sa neviem nejakosi nakopnúť, pritom sa neprežieram, ale pri výške 158cm, mám 74kg, si myslím, že je to dosť, pupok mi zavadzia, ani natiahnúť ponožky si poriadne nemôžem, pred 10 rokmi som mala 50kg-Bože, kde to je, tak to skúsim s vami, teším sa 😵

@timea7 veď píšem, že je to individuálne...veľa záleží od hormonálnej (ne)rovnováhy a od ďalších x faktorov, ktoré vplývajú na stav tela celkovo (nie len hmotnosti), miera stresu, spánok - dostatok, nedostatok...Každopádne, pre mňa jedenie 5x denne nie. A som presvedčená o prospešnosti hladovania. Nemyslím násilného, alebo extrémneho, ale primeraného a výsledky najnovších výskumov to potvrdzujú. Ty si určite nepribrala z toho, že si nejedla 5x denne, ale z toho, že si to niekde proste prepískla. Ak máš tri jedlá denne, ale ich kalorická hodnota lieta niekde vo hviezdach, tak samozrejme budeš priberať. Zákon príjem-výdaj neobídeš nijako 😀 Len si musela prijať viac, než vydať, ak si priberala. Výnimkou sú poruchy metabolizmu, hormonálne a iné zdravotné problémy. Inak, metabolizmus najlepšie rozhýbeš pohybom. Ono samozrejme, hladovanie je brutálne negatívna vec pre človeka, ktorý nemá pevnú vôľu a nevie sa ovládať a obdobia zníženého príjmu strieda s prežieraním sa do nemoty a ďalši podstatný faktor, jeden z najdôležitejších je zloženie stravy a kvalita surovín. Kaloricky rovnako hodnotné dva taniere rôzneho jedla budú v tele inak využité ak na jednom budú zemiaky s mäsom a na druhom bude bohatý šalát s olivovým olejom, ryba ktorá si žila v mori, alebo rieke grilovaná s kvalitným tukom, jogurtový dresing, zopár orieškov v šaláte a jeden malý zemiak pečený v šupke. Kvantitatívne čo do kalórií to bude možno dosť podobné ale kvalitatívne si tvoje telo z variantu číslo dva vezme oveľa viac výživných látok a celkom ináč ich bude telo spracovávať, inak bude reagovať hormonálny systém, iným spôsobom sa uloží, prípadne neuloží, alebo len minimum, ak jedlu predchádzal pohyb a mierne hladovanie. Jedenie 5x denne nezatracujem, ale myslím, že zaťažuje tráviaci trakt a odoberá množstvo energie, potom možno niektoré majú problém vyvinúť nejakú fyzickú aktivitu...proste nie je to v žiadnom prípade zaručený recept na chudnutie, ako sa bežne prezentuje Len to som vlastne chcela 🙂