icon

Efektívne spôsoby na schudnutie bez počítania kalórií

Včera o 16:42

Rozhodla som sa od nového roka chudnúť. Kedysi som skúšala chudnúť podľa KT ale to bola katastrofa, nešlo to a nakoniec som veľmi rýchlo pribrala naspäť lebo mi to spomalilo metabolizmus. Tak som chcela niečo udrzatelnejsie. Už som mala asi 3 roky stabilnú váhu, teda príjem na úrovni udržiavania. Tak som skúsila len vylúčiť raňajky (cca 300kcal) a sladkosti a sladké nápoje (tiež okolo 300-400kcal denne). K tomu som pridala chôdzu, mám o cca 40min chôdze denne viac. Ostatné jedlá mám ako predtým. Mala by som teda byť v deficite oproti predošlému príjmu okolo 700kcal denne. Takto je to pohodlné, viem si predstaviť že toto vydržím dlhodobo, ale schudla som od začiatku januára iba asi pol kila. Niekedy váha ani neukáže menej a niekedy o pol kila alebo max kilo menej, ale priemerne je to pol kila. Mám 67kg pri 160cm takže takých 10kg by som rada zhodila. Čo mám ešte upraviť? Zmenšiť porcie? Alebo viac pohybu?

Strana
z2
anonym_f23739
Včera o 21:26
@anonym_c31b83

@anonym_f23739 pri tejto váhe tak 2000, podľa toho akú mas aktivitu

@anonym_c31b83 aktivita sedavá, raz denne prechádzka priemer tak 7000 krokov denne

anonym_4e97d2
Včera o 22:12

Ked sme v tej teme a vsade pisete, ze 100 g bielkovin aspon denne, napiste mi, nejaky vzorovy den, KOLKO presne coho zjete a kedy, aby ste zjedli 100g bielkovin? Mne sa to nikdy nepodari, ak nezjem cely tvaroh, cottage, celu mozzarellu, este daky kus masa. Mam v tom gulas, lebo si nedokazem predstavit, take mnozstva mliecneho pojest kazdy den, maso ok, ale predsa 100g masa nema 100g bielkovin. A ked si zoberiem, ze este dake ovocie, oriesky, co je zdrave kvoli mineralom napriklad, tak neviem. Ja musim varit klasicke jedla, ked si spravim nieco take ako zapekanu zeleninu, pohanku, cervenu sosovicu (no z tej ma brutalne naduva tiez), a to dajme tomu mozarellu, tak deti mi to moc nejedia. Ale aj keby, tak kazdemu 1 ks mozarelly? Mne to pride strasne vela, ked je nas doma 6.
1 vajce ma zhruba 6-7 g bielkovin.
Prosim Vas normalne, komu sa to chce napriklad rozpisat.

anonym_f23739
Včera o 22:26
@anonym_4e97d2

Ked sme v tej teme a vsade pisete, ze 100 g bielkovin aspon denne, napiste mi, nejaky vzorovy den, KOLKO presne coho zjete a kedy, aby ste zjedli 100g bielkovin? Mne sa to nikdy nepodari, ak nezjem cely tvaroh, cottage, celu mozzarellu, este daky kus masa. Mam v tom gulas, lebo si nedokazem predstavit, take mnozstva mliecneho pojest kazdy den, maso ok, ale predsa 100g masa nema 100g bielkovin. A ked si zoberiem, ze este dake ovocie, oriesky, co je zdrave kvoli mineralom napriklad, tak neviem. Ja musim varit klasicke jedla, ked si spravim nieco take ako zapekanu zeleninu, pohanku, cervenu sosovicu (no z tej ma brutalne naduva tiez), a to dajme tomu mozarellu, tak deti mi to moc nejedia. Ale aj keby, tak kazdemu 1 ks mozarelly? Mne to pride strasne vela, ked je nas doma 6.

@anonym_4e97d2 ja zase stale prekračujem sacharidy, ide ma poraziť, zelenina ovocie atd vsade sú sacharidy, aj keď nejem sladké

anonym_f23739
Včera o 22:30
@anonym_4e97d2

@anonym_4e97d2 ja ti tu napisem tie moje bielkoviny... je to rozkuskovane trochu, nechcelo mi to posúvať na screenshot, ale tak pre orientáciu aspon. To je jeden den

anonym_f23739
Včera o 22:34
@anonym_4e97d2

@anonym_4e97d2 to bol jeden den, kde som celkovo bola v zelenom, sacharidy prekracujem lebo milujem ovocie zeleninu. Ale stačilo dat iba 1 banán nie 2, alebo menej mandarinok no, ale som neodolala

anonym_c31b83
Včera o 22:53
@anonym_4e97d2

@anonym_4e97d2 napr môj deň - 1880 kcal, 170g bielkovín ( chudnem ) raňajky ryžová kaša + čučoriedky, desiata bagetka, obed kuracie prsia zapecene s mozarelou a zemiaky , večera losos, zemiaky a dip s Yogurtu a uhorky.

svetlonos
Včera o 23:42
@anonym_c31b83

@svetlonos z môjho menšieho pozorovania som zistila že mužom to stačí, no ženám treba pridať väčšiu intenzitu. Ale samozrejme aj chôdza je okej len musí byť v nejakom tempe

@anonym_c31b83
no to som zabudka napisať, on isiel velmi rychlo.

jimbean
Dnes o 03:59
@anonym_f23739

@anonym_f0d3c4 ja som myslela, ze mam dobre nastavené KT a pozerám, že 1600 je malo pre 67 kg? Ja mam 90 kg a KT mi vypocitalo 1509 ze mam prijimat 🤷‍♀️ a potom ze som hladná furt

@anonym_f23739 Pri 90kg je tvoj neutralny metabolizmus okolo 1900-2000 kcal. A ak chces schudnut, musis vytvorit deficit, preto ti vypocitalo nizsi prijem 1500 kcal. Telo je zvyknute na viac kalorii, tak reaguje hladom ked jes menej. A potrva to niekolko mesiacov, kym si na to zvykne. Az ked schudnes a dlhodobo si to udrzis, tak si telo zvykne na menej kalorii a uz nebudes hladna pri mensich porciach. Ak nechces byt hladna, tak mozes jest beznych 1900-2000 kcal, ale potom musis kazdy den spalit tych -400-500kcal pohybom, (to su 2 hodiny chodze rychlym krokom a cca 15km), aby si sa dostala na tych 1500 kcal. Logika je prijat 1500kcal, aj ked je bezny prijem 1900-2000kcal. -500kcal x 30 = -15 tis kcal / 7700 kcal (1 kg tuku) sa dostanes na ubytok 2 kg tuku mesacne. Preto sa kaloricky deficit vytvara kombinaciou mensieho prijmu a pridavania pohybu. Niektori ludia to iba uhladuju, ale pridanie pohybu a cvicenia je zdravsie a rychlejsie.

anonym_4e97d2
Dnes o 05:56

No mne kalkulacky vypocitali 1540 kcal na chudnutie, aktualne som tehotna, ale keby aj nie a chcela by som teoreticky chudnut, ci teraz nechcem, len nechcem vela pribrat uz, lebo beztak mam nadvahu 20 kg, no ale aj tak mi to nejde do hlavy, tie bielkoviny...Ovsenu kasu do seba nedam, nechuti mi, 2 tvarohy za den - to by som tiez jedla nasilu...Do kelu..., kus masa......ok, ale nikdy som nedosiahla ani 100g, mam tam vypocitane 113 bielkovin...Dakde robim chybu asi.
Mna tie tabulky stresuju a nemam ani kapacitu moc do detailov zapisovat, hlavne pri varenych jedlach tradicnych, co varime doma...🤔. Nateraz to necham tak, ale bielkoviny ai skusim este nejak vyakladat, lebo viem, ze pre babo su dolezite.

anonym_f23739
Dnes o 06:53
@jimbean

@anonym_f23739 Pri 90kg je tvoj neutralny metabolizmus okolo 1900-2000 kcal. A ak chces schudnut, musis vytvorit deficit, preto ti vypocitalo nizsi prijem 1500 kcal. Telo je zvyknute na viac kalorii, tak reaguje hladom ked jes menej. A potrva to niekolko mesiacov, kym si na to zvykne. Az ked schudnes a dlhodobo si to udrzis, tak si telo zvykne na menej kalorii a uz nebudes hladna pri mensich porciach. Ak nechces byt hladna, tak mozes jest beznych 1900-2000 kcal, ale potom musis kazdy den spalit tych -400-500kcal pohybom, (to su 2 hodiny chodze rychlym krokom a cca 15km), aby si sa dostala na tych 1500 kcal. Logika je prijat 1500kcal, aj ked je bezny prijem 1900-2000kcal. -500kcal x 30 = -15 tis kcal / 7700 kcal (1 kg tuku) sa dostanes na ubytok 2 kg tuku mesacne. Preto sa kaloricky deficit vytvara kombinaciou mensieho prijmu a pridavania pohybu. Niektori ludia to iba uhladuju, ale pridanie pohybu a cvicenia je zdravsie a rychlejsie.

@jimbean ďakujem za vysvetlenie

anonym_af3a80
Dnes o 13:17

Bielkoviny dopĺňam vajíčkami, šunkou, mäso, tuniakova pomazánka, šalát s mozzarellou, tvaroh na desiatu s orieškami kúskom ovocia, husté strukovinove polievky
@anonym_autor to, čo píšeš tvoj jedálniček je jedna katastrofa.Cele doobedie hladujes a máš jednostrannú stravu.Kde je nejaký jogurt, zelenina, nič sa nestane, keď si dáš ráno grahamovy rožok, alebo kašu, alebo kúsok niečoho toto nie je udržateľný jedalnicek

autor
Dnes o 16:27
@anonym_af3a80

Bielkoviny dopĺňam vajíčkami, šunkou, mäso, tuniakova pomazánka, šalát s mozzarellou, tvaroh na desiatu s orieškami kúskom ovocia, husté strukovinove polievky
@anonym_autor to, čo píšeš tvoj jedálniček je jedna katastrofa.Cele doobedie hladujes a máš jednostrannú stravu.Kde je nejaký jogurt, zelenina, nič sa nestane, keď si dáš ráno grahamovy rožok, alebo kašu, alebo kúsok niečoho toto nie je udržateľný jedalnicek

@anonym_af3a80 vajíčka, šunku, mozarellu, tuniakove pomazanky a pod si dávam večer k tomu rohlíku. Veď som to aj písala. A k tomu zeleninu okolo 150g. K obedu mám väčšinou dusené alebo grilované mäso a prílohu a vždy si dávam aj šalát 150g. Takže zeleniny dosť. Ak už teraz nechudnem, ako mám chudnúť keď ešte pridám raňajky? Veď to budem mať vyšší príjem tak neexistuje aby som chudla keď s nižším nechudnem. Keby som aj pridala bielkoviny tak čo mám namiesto toho ubrať? Budem jesť mäso s mäsom a k tomu mäso? Veď to je choré. Ja nechcem žiadne keto a podobné sprostosti, to viem že nevydržím dlhodobo tak je zbytočné to skúšať.

jimbean
Dnes o 16:58
@anonym_autor

@anonym_af3a80 vajíčka, šunku, mozarellu, tuniakove pomazanky a pod si dávam večer k tomu rohlíku. Veď som to aj písala. A k tomu zeleninu okolo 150g. K obedu mám väčšinou dusené alebo grilované mäso a prílohu a vždy si dávam aj šalát 150g. Takže zeleniny dosť. Ak už teraz nechudnem, ako mám chudnúť keď ešte pridám raňajky? Veď to budem mať vyšší príjem tak neexistuje aby som chudla keď s nižším nechudnem. Keby som aj pridala bielkoviny tak čo mám namiesto toho ubrať? Budem jesť mäso s mäsom a k tomu mäso? Veď to je choré. Ja nechcem žiadne keto a podobné sprostosti, to viem že nevydržím dlhodobo tak je zbytočné to skúšať.

@anonym_autor Kuracie prsia 200gr, bud sote, alebo rezne, k nim zemiakovu kasu, zeleninu. 50gr bielkovin, 500kcal. Na obed a na veceru a mas 100gr bielkovin a prijem 1000 kcal. Casto si dam cisto iba samotne kuracie rezne, bez prilohy.
a kombinujes, peceny pstruh, minutky z bravcoveho kare, tuniak, ... Chude maso a zelenina. Bielkoviny maju malo kcal, tak ti pomozu byt syta velku cast dna a s menej kcal.

jimbean
Dnes o 17:04

Ale ak si das svieckovu v kantine, malinky kusok masa, smotanova omacka a 4 knedle, z toho sa neschudne. Zaklad chudnutia je varit doma, kuchari sa s kaloriami v restike prilis nebabru ...

zuzubb007
Dnes o 17:09
@anonym_autor

@anonym_c31b83 áno, jedla som 1400kcal podľa KT a potom som priberala aj pri príjme 1600 lebo sa mi veľmi zoslabil metabolizmus. Tých 700kcal som popísala v úvodnom príspevku - predtým som mala kalórie na udrziavacej úrovni lebo sa mi váha nehýbala, takže je jedno koľko to bolo, keď som zrušila 700 (čo som si svoje bežné raňajky a sladkosti nahodila do KT aby som vedela koľko to je), tak by som mala mať deficit 700 oproti predošlému stavu.
Mám obedy v práci v jedálni, klasická strava nejaké mäso s prílohou a šalát, polievky neberiem. Večeru doma vždy 1 rohlík alebo 1 krajec chleba a na to nejaká nátierka, alebo vajce, šunka/syr a pod, a k tomu zelenina. Jedna káva bez cukru s 50ml mlieka za deň, a po obede si doprajem 1 kocku čokolády (do 10g).

@anonym_autor celé zle, malý príjem telo si vyšokovala, foto keby zjem za celý deň umriem hladom a nervozitou, bielkoviny tam nemáš takmer žiadne, komplet zmeniť jedálniček + raňajky zaradiť aj ovocie by bodlo, a začať cvičiť kardio+silový tréning aspoň 3 x do týždňa

anonym_c31b83
Dnes o 18:09
@anonym_autor

@anonym_autor musíš pochopiť že jes proste málo a zle. Tvoj príjem je príjem dieťaťa. A ano zacnes chudnúť keď pridávam jedlo. Keď niečo chceš dosiahnuť treba celkovú zmenu, nie že zbytočne vyhradíš jedlo. Tvoje telo ide na úsporu, bude sa ti všetko zakladať do tukov a z nich chudnúť nebudeš. Ty chceš primárne chudnúť tuk nie celkovú vahu.

anonym_af3a80
Dnes o 19:43
@anonym_autor

@anonym_autor tá prvá časť nebola tebe niekto sa pýtal čo má jesť aké bielkoviny, ale ideš na to zle zistíš časom prečo...ráno po noci potrebuješ energiu ráno si daj rožok a bielkoviny.

Strana
z2