Je 1200 kcal denne na chudnutie príliš málo?
Dobrý deň.
Už niekoľko mesiacov úspešne chudnem a snažím sa držať kalorický deficit. Zatiaľ som schudla 8 kg za 5 mesiacov.
Váha ide dole, ale posledné týždne sa chudnutie trochu spomalilo, tak premýšľam, či by som nemala znížiť príjem na približne 1200 kcal denne.
Trochu sa však bojím, či to už nie je príliš málo a či si tým skôr neublížim alebo si nespomalím metabolizmus.
Máte niekto skúsenosť s takýmto príjmom?
Ďakujem za odpovede.
@anonym_autor je to velmi malo. Kolko vazis?
@simsalabim Mám okolo 75 kg pri výške 168 cm.
@anonym_autor myslim, ze by si mala prijimat okolo 1600kcal na chudnutie.... vypocitaj si to v KT. 1200 je naozaj velmi malo.Ja soms chudla 20kg a nikdy som nejedla iba 1200kcal.
@anonym_autor je to extremne malo...pôjdeš pod bazalny metabolizmus...zle rizhodnutie
Blbosť ideš urobiť. Radšej pridaj viac pohybu.
Je uplne normalne, ze sa chudnutie casom spomali. Niekedy to budu aj tyzdne bez jedine kila dole. Ale treba vytrvat, najst si udrzatelny zivotny styl, ale rozhodne nehladovat. Pri 1200 kcal nebudes mat energiu na fungovanie.
Tak ako priberanie trvalo dlhu dobu, niekolko rokov, ani chudnutie nemoze nastat behom par mesiacov. Znamenalo by to privelky sok pre organizmus. Sustred sa teraz par mesiacov na udrzanie ubytku vahy a potom mozes pokracovat v dalsom chudnuti. Schudnut a aj udrzat si schudnutie su dve rozne veci. Ked si telo privykne nejaky cas na novu vahu, ked zase pridas pohyb a uberies kalorie, pozastavene chudnutie sa zase rozbehne.
Papaj viac,ale zarad viac pohybu
Telo nema rado zmeny. Chce sa vacsinou dostat spat, kde mu bolo komfortne. Preto vela ludi, ked zacne drzat drasticke diety, schudne. A potom pride jojo efekt. Prestanu drzat dietu a telo sa zacne prepracuvat naspat tam, kde predtym fungovalo dlhu dobu a kde mu bolo dobre. Spat do nadvahy. Preto je dolezite privyknut opat dostatocne dlhu dobu telo na novu nizsiu vahu, ze toto je novy komfort, toto je novy standard a nie ta predtym s 20kg plus. Preto zdrave a udrzatelne chudnutie netrva par mesiacov, ale proces potrva aj 1-2 roky. Na dve casti. Schudnut polovicu zelaneho ubytku, zastabilizovat (pol roka), pokracovat v zhadzovani a zase zastabilizovat (pol roka ...).
@anonym_autor chudnutie má vždy fázy, keď sa spomalí, alebo zastaví.Ked pôjdeš na nízky príjem pokazis to úplne.Radsej pridaj pohyb, ale rataj s tým, že po pridaní pohybu môžeš byť ešte viac hladná musíš mať veľmi dobre nastavený jedálniček, aby si jedla, ale aj bola v deficite
nie, nastane ti prudky jojo efekt, metabolizmus sa ti zastvi. Chudnutie nie je linearne a vyzaduje si cas. Kolko mas teraz? Mohlo sa zastavit aj preto, lebo ides dlhodobo na deficite. Pozor na to. 8kg za 5 mesiacov mas idelany ubytok hmotnosti. A dufam, ze aj cvicis. Aby si neprisla o svaly. Pretoze vaha nie je velmi dobry ukazovatel, je rozdiel mat 75kg a 75kg
A okrem toho, že si chceš takto znížiť príjem kcal robíš ešte čo preto, aby si schudla?
@anonym_autor ak pojdes na 1200kal tak
1) zastavis uplnebchudnutie telo sa bude branit ako vie
2)zacnes zadrziavat vodu
3)zacnes spalovat svaly miestao tuku
4) vycerpas sa uplne nastane jojo efekt ked telo bude natolko zoslabene ze bude musiet dohnat kalorie a ty budes mat iba vlci hlad a zacnes zasa jest piate cez deviate
Na efektivne chudnutie ktore je udrzatelnneje idealny deficit cca 500/600kal nie viac. Strava je dolezita kvoli zivinam, uplne obmedz hluppsti ako hotove jedla do truby alebo mikrovlnky, ziadne sladke ani napoje ani sladkosti (zbytocne jalorie navyse), zacni zdravo jest tj zelenina, ryby, chude maso, ovocie, zdrave tuky ako avokado olivovy olej a orechy. Zarad zdravy pihyb idealne plavanie alebo fitko na vydaj energie ( min 2/3x z atyzden, nemusis tam byt 3 hod staci 30/40 min ALE INTENZIVNE) ale po treningu sa najedz (bielkoviny aj sacharidy telo potrebuje po vydatnom treningu), hlavne dolezite 7/8hod spanku v noci inak ti vaha dole nepojde. Je normalne ze sa chudnutie na cas zastavi telo sa pitrebuje zorientovatva preprogramovat ak vytrvas a nebudes robit zbrkle hluposti vaha sa pohne opat dole po nejakom case. Mam s tym skusenosti tiez som isla zo 75 na 55kg a nebolo to za par mesiacov ani za rok ale pri zdravom chudnuti si vies tu vahu aj idrzat.
nie, nastane ti prudky jojo efekt, metabolizmus sa ti zastvi. Chudnutie nie je linearne a vyzaduje si cas. Kolko mas teraz? Mohlo sa zastavit aj preto, lebo ides dlhodobo na deficite. Pozor na to. 8kg za 5 mesiacov mas idelany ubytok hmotnosti. A dufam, ze aj cvicis. Aby si neprisla o svaly. Pretoze vaha nie je velmi dobry ukazovatel, je rozdiel mat 75kg a 75kg
@anonym_a87251 metabolizmus sa ti zastaví jedine, keď zomrieš. Vie sa len spomaliť.
treba si bazal vypocitat. A podla toho zistis ci ti to je malo. Pod to by som nesla, ak cvicis, tak by som este pridala.
@anonym_autor 1200 je príjem dieťaťa. Daj si kalorické tabuľky a tam ti výpiše koľko máš čoho zjesť
Pri 1200kcal by sa ti akurát tak zvýšil kortizol a váha by sa nepohla ani o pol kila nadol.
1600kcal je bezbecne chudnutie. 1200 je pod bazal- NEROBIT
Ano, je to malo. Chudnut musis rozumne a bez nasledkov na zdravie.
Odpise ti to metabolizmus, budes unavena,...
A jojo efekt je zaruceny
1 kg tuku je nieco medzi 7-8tisic kaloriami. Teda na schudnutie 1kg musis mat takyto deficit. A velmi dolezite je cvicenie, Nie kvoli chudnutiu ale kvoli tomu aby si nestracala svalovu hmotu.
Je treba aby si mala aj dni, kedy mas vyrovnany prijem kalorii. Kludne aj ako sa hovori "cheat day". Udrzi ti to metabolizmus a ked obcas zjes viac, nema to ziadny vplyv. Ak by si nahodou rano videla 1,5kg viac, tak je to len preto ze cukor a sol viaze vela vody a na dalsi den to bude prec.
Udrzuj si tak 500 kalorii denne v minuse. Ale musis jest co najviac bielkovin. Najviac maju vajicka, tvaroh, maso,.. . Dobre je, ze ak si hladna a das si vajicka s kuskom syra a rajcinami, alebo tvaroh s jogurtom, je to len do 200 kalorii ale bielkoviny maju ten efekt ze ta zasytia na dlho.
Vynehaj sladkosti a olej, zbytocne "zle" tuky.
Dobre veci ktore zasytia ale maju malo kalorii:
Vajicka, tvaroh, ryza, zemiaky (idealne uvarene den predtym, lebo potom sa meni struktura cukrov a maju este menej kalorii), kuracie prsia, tuniak vo vlastnej stave, cottage a ovocie
Ja som cca rovnako. Po 5 mesiacoch v deficite som teraz prehodila na udržiavaciu hodnotu aspoň na mesiac - dva. Potom znova deficit. Teraz mi už váha viacmenej stojí, nejdem to siliť. 1200 je celé zle. Tu neplatí že menej je viac 😄 Držím palce 🤗
@anonym_autor Ahoj, ja mám 174, 83kg a mám nastavený jedálniček výživovým poradcom na chudnutie. Zatiaľ to mám cca týždeň a mám 2100 kal na deň. 3-4x do týždňa nejakú aktivitu cca 40 min. Mierne som už schudla. Ak to pôjde pomaly uberie mi kal ale tak nízko asi by nešiel nikto
@anonym_autor to máš ako ja. Len bazálny metabolizmus je 1500 kcal, a to nehovorím o paušálním výdaji, ktorý závisí od dennej aktivity... A tvoj kalorický deficit má byť maximálne 15% z tvojho výdaja, aby si vedela fungovať a nebola podráždená. A k tomu dostatočné hodnoty makroživín, minimálne bielkovín, sacharidy a tuky môžu byť menej, ale dosť bielkovín, aby si nechudla zo svalov. A doporučila by som ti aj cviky na spevnenie postavy.
Je to málo, chudnutie sa po nejakom čase zastaví , treba vydržať. Predpokladám že nechceš byť do konca života na 1200 kcal. Koľko prijímača teraz, ako si aktívna, ako si na Tom zo spánkom, pitnym rezimom
@anonym_a87251 áno, kolegyňa je o pár cm nižšia, má rovnakú váhu a vyzerá o 10 kíl ľahšia lebo chodí do fitka
Ja by som to urobila opacne, trochu pridala na par dni a potom sa zas tvratila na menej
Tak ako priberanie trvalo dlhu dobu, niekolko rokov, ani chudnutie nemoze nastat behom par mesiacov. Znamenalo by to privelky sok pre organizmus. Sustred sa teraz par mesiacov na udrzanie ubytku vahy a potom mozes pokracovat v dalsom chudnuti. Schudnut a aj udrzat si schudnutie su dve rozne veci. Ked si telo privykne nejaky cas na novu vahu, ked zase pridas pohyb a uberies kalorie, pozastavene chudnutie sa zase rozbehne.
@anonym_426b57 Toto. Priberanie roky nevadi, ale schudnut treba dobreze nie za tyzden😏

Je to veľmi málo.