Je možné zvládnuť beh 8 km bez tréningu?
Da sa zvladnut beh 8 km ked nebehavam ?
Nie, to už nebude beh....to budeš rada, že prepletas nohami
Záleží od kondičky, čo robíš iný šport alebo vôbec nic, či to chcela ozaj odbehnúť alebo prestriedat s chôdzou prípadne pomalinkym tempom ...
Podľa mňa by to niekto aj zvládol. Len ten dopad na organizmus. Ja Behávam už dosť dlho. Začínala som naozaj postupne. A aj tak ma niekedy boleli kĺby, keď som niečo prehnala. 8 km je dosť dlhá trasa a telo potrebuje byť v kondícii aby to zvládlo bez ujmy
Pokial mas ambiciu len to zabehnut a neriesis tempo, tak urcite sa to da. Teda pokial hovorime o cloveku, ktory je aspon standardne fit.
Záleží od mnoho faktorov.
pokial nesportujes inak (bicykel, turistika,...) tak rataj s tym, ze vacsinu toho behu odkracas...
Ak mas kondicku z inych sportov, a nemas nadvahu (ani miernu), tak mozno. Inak je velka pravdepodobnost svaloveho zranenia. Nehovoriac o tom, ze to budes mat pravdepodobne problem udychat. Mix behu a chodze - ak to musi byt.
8km je na beh bez skúseností veľa, podľa mňa nedá ani keby máš základy z iného športu
Ja som zabehla polmaratón bez akejkoľvek prípravy :D akože čas hrozný ale bol dostačujúci na medailu za zúčastnenie :D
všetko sa dá. Aj odbehnúť 8 km bez prípravy. Síce rýchlosť bude malá, ale dá sa. Bude to skôr vyzerať ako chôdza. 🙂
Jasne, ze da, ked sportujes inak. Ak hras tenis, basketbal, bicyklujes, robis turistiku, proste pouzivas tie nohy len inym sposobom, tak 8ku zabehnes bez problemov.
Ale ked naozaj nesportujes nejak aktivne, tak je to dost, ale jednorazovo to tiez das. Len ta bude potom telo boliet 🙂
Ja by som to nedala, ale myslím že by sa to dalo, je to o nastavení v hlave. keď som začínala behať bez kondičky môj prvý beh trval 20min takže 8km by bolo viac ako 2x toľko...teda dosť
Možno zabehneš ale bude to asi utrpenie pre telo, radšej by som pár krát potrénovala a až potom behala toľko.
ak robis pravidelne ine kardio (bycikel a pod) a SI V DOBREJ KONDICII tak ano.
inak nie, iba odkracat. pre netrenovaneho cloveka je 8 km na odbehnutie strasne vela.
My sme v škole behali 800m a už ani to nedá tak ľahko, ale dá sa postupne natrénovať, keby trénoval a postupne si pridával, ale netrénovaný to nezabehne.
Ono to nieje iba o kondicke...behať treba tiež vedieť, to nieje že dám tenisky a bežím. Ak neviem správne došľapovat, správne dýchať, neviem udržať tempo, tak dlho bežať nevydržím. Skôr sa odpalim po prvom kilometri a zvyšok možno odkracam. A lýtka, nohy ako v ohni
Kúp si dobré tenisky a sleduj si bpm, nechoď nad 170bpm a odbehneš to v pohode. 🙂
My sme v škole behali 800m a už ani to nedá tak ľahko, ale dá sa postupne natrénovať, keby trénoval a postupne si pridával, ale netrénovaný to nezabehne.
@petronelag 800m? Ja si spomínam na 1500m beh na ZŠ.
Jasne, ze sa da, ak mas kondiciu.
Otazka nastava, ci sa jedna o cisty rovnomerny beh alebo ho mas v plane striedat s chodzou 🤔
Dakujem pekne za nazory
Ak si v naozaj dobrej fyzickej kondícii tak to dáš. Ale bez prípravy do toho nejde veľa ľudí.
Začiatkom roka som začala behať, prvý beh 7km po 300m som stála 😆 striedala som beh - chôdza.. po 3m odbehnem 10km ale dávam aj medzi tym chôdzu, ale odbehnem 2,5km stále a potom už keď cítim že nevládzem stojím, ale teda cvičím a behám, už by som takto nezačala, daj si na začiatok 4km alebo nájdi si tréningový plán 🙂
Cítim sa dobre 🙂
Chces ísť na nejaký pretek?
Základ dobrá obuv , nie bežecké boty za 20€
Začiatkom roka som začala behať, prvý beh 7km po 300m som stála 😆 striedala som beh - chôdza.. po 3m odbehnem 10km ale dávam aj medzi tym chôdzu, ale odbehnem 2,5km stále a potom už keď cítim že nevládzem stojím, ale teda cvičím a behám, už by som takto nezačala, daj si na začiatok 4km alebo nájdi si tréningový plán 🙂
Cítim sa dobre 🙂
Chces ísť na nejaký pretek?
Základ dobrá obuv , nie bežecké boty za 20€
@kikul21 ano na preteky
Behala som pravidelne 6 rokov, a som zdravotník, hovorím z mojej skúsenosti:
8km je pre nebežca už relatívne dlhý beh. Ak vôbec nebehas, bude ti to trvať vyše 60 minút, bude to intenzívny výkon,s predpokladom vysokej tepovej frekvencie. Ak podavas vysoko intenzívny výkon v čase presahujúcom hodinu, významne strácaš elektrolyty a vodu (pot), namáhaš netrénovane srdce, je to záťaž pre zažívací trakt.
Štandardne sa odporúča zacat s behom na krátke úseky, zvyšovať záťaž postupne , sledovať si tepovú frekvenciu.
Ak si trénovaný jedinec, je možné že beh zvládneš, či máš nejaký čas/tempo, ktoré chceš dodržať,alebo chceš "iba odbehnúť" , ale je pravdepodobné, že to bude náročné, ak si nebežec.
Držanie tela, dopad chodidla, vplyv stredu tela - po pár km budeš cítiť bolesť svalov na bruchu, to všetko má vplyv na to, ako sa budeš cítiť,ak to odbehnes.
Ja som svoj prvý pretek, 4,5 km, odbehla po 2 mesiacoch trénovania ( rýchla chôdza -->indiánsky beh
--> súvislý beh) a bolo to náročné, máš čo robiť s nohami aj dýchaním.
Tak zvladla som to 🙂
Tak napíš, ako bolo.
Nie, nedá
asi ako pre koho....s akou historiou...ine to bude u niekoho, kto behal veky, potom veky nebehal 😀 a teraz si pojde odtapkat 8km, svaly si pamataju, teda taky to napr. da v pohode, odskusane. Vphode znamena, ze to dokluse, pretoze vie a ma x zazitkov s dobehnutou trasou aj vyssim cislom aj rychlejsie a tak. Ale ak to ma byt tenkrat poprve....akoze hec, tak aj to sa da, tu uz nemam vlastnu skusenost, ale okrem mojho oca tak par ludi dobehlo (radsej si predstavuj domotalo sa 😀) do ciela na kosickom polmaratone/maratone, ale tiez zavisi, ci sa bavime o niekom aktivnom, kto aspon chodi a chodi dost alebo robi iny sport a tu si da hec pri pive s kamosmi....alebo opat sme pri "neposkvrnenom cloveku", co teraz vstal od telky a doteraz bol najdlhsiu trasu obchod a spat aj to polka toho autom. teda da sa to - urcite nejako dojst - clovek zvladne veci. Len je skor otazne, ci je to dobre, vhodne - najma ak napr. niekto nebehal a toto si da na uvod, tak stale myslim na toho ortopeda, ktory mava clanky v denniku n, ktory s usmevom hovoril, ze furt vidi, jak sa mu po hradzi v Petrzalke premavaju (bezia) jeho buduci pacienti, teda skor ich kolena a bedra asi vnima bytostne. Kedze pohyb je fajn, tak ta nebudem odradzovat najma ak si to dala👏, ale vzdy vravim, ze ten co odbehol maraton ako prvy s posolstvom a zomrel, niesol spravu, nie je potrebne jeho vykon doslova opakovat - teda ak to mal byt nejaky vstup do bezeckej kariery, tak je dobre zoznamit sa s behom rozumnejsie....ako hned si dat pretek. Aj ked chapem, dnes, kto nebezi, nema selfie z behaj lesom, maraton, polmaraton a pod. tak akoby ani nebol.

Nedá.