Mám 78kg a 165cm
Uz som zufala,chcem dat dole 10kg ale neviem kde uz zacat.Kazdy den si poviem,ze od dnes to uz dam len 3 krat denne jedlo bez sladkosti ci pecivo no nedam do popoludnia sa ako tak drzim potom opat zhresim 😔 Prosim date mi vase tipy ako sa vam podarilo nastarovat sa a zacat chudnut a ze mate aj viditelne vysledky?Aj foto pre inspiraciu potesi pred a po dakujem.Mam dve deti beham okolo nich tak ako tak pohyb mam tak hlavne tej jedalnick ma zaujima.
No keď nemáš pevnú vôľu ani 1000 rád ti nepomôže 😉
Aj viac než 10kg. Ale základ je pevná vôľa. Upraviť stravu, pridať pohybové aktivity, stanoviť si ciele, prechádzať chladničku.
Ahoj, mne tiež pomohli kalorické tabuľky, od apríla som schudla 9 kg, zo 68 na 59 a ešte nekončím. Fakt by som to bez nich nedala, je to super. Nenechaj sa odradiť, ak sa Ti to bude zdať zložité, nič to nie je. Jediné, čo potrebuješ, je kuchynská váha. Držím palce! ✊
1.pohyb 2. žiadne diéty ja som najviac schudla bez jojo efektu keď som jedla aj 6x (počítam ako chod aj nejaké ovocie alebo musli tyčinku) a to mám za sebou aj anorexiu a rôzne diéty takže viem o čom hovorím.... to, že 3x denne sa naješ a medzitým po hodine budeš hladovať nemá žiaden ale že žiaden zmysel ani význam. Práve naopak psychika robí veľa a stres z hladu a nervozita to celé zhoršuje a ľahšie prepadneš jedlu najmä sacharidom. Obmedz polotovary, sladkosti, slané, tučné jedlá pridaj do jedálnička veľa zeleniny, tmavé pečivo, ovocie, ovsené vločky - neverila by si ako smoothie s ovocím a vločkami dokáže zasýtiť aj na pol dňa alebo obyčajná ovsená kaša poprípade pohánková kaša. A varené jedlo si kľudne dopraj aj 2x denne to mi najviac pomohlo, ked miesto suchej večere som mala varenú ale tiež platí žiadne tučné jedlá ale niečo zdravé napr. mäsko na prírodno s ryžou alebo rôzne šaláty stačia ti 2 uhorky a paradajky, feta syr a obed/večeru máš hotovú.
tiez mi pomohli kaloricke tabulky a od aprila -10kg. minuly rok som chudla bez tabuliek a dala som dole 13,5kg. no terza uz sa akosi enviem nastartovat. blbe je, ez bazalny metabolizmus ma nizsiu spotrebu energie a ja jem viac ako na zaciatku, aj ked to nei ej nic take strasne,a le uz mi to ide dole len velmi pomaly.
kolko mas rokov?
Je tu uz milión tém o chudnuti. Vygoogli bielkovinovu stravu, obmedz sacharidy. Kalorické tabuľky su fajn, pokiaľ ich neberieš tak, že si každý deň dáš pizzu s hranolkami, naplnis denný príjem kalórií a zvyšok dna hladujes. Tak sa skôr priberá, nie chudne. Treba jest veľa a zdravo, telo je ako stroj, ktorý keď pracuje dobre, spaľuje o život. Keď ho zaťažis ťažkými jedlami, zlenivie a ukladá tuky. Jedz syry, jogurty, vajcia, mäso, ryby, zelenina... Obmedziť Pečivo, koláče, cestoviny, ryžu... Záleží, aky máš metabolizmus. Jedna žena s dobrým metabolizmom môže zjesť 2000 kcal a chudne, ty aj pri 1500 kcal môžeš priberať, lebo tvoj metabolizmus je lenivý. Zlepšis ho stravou a pohybom. Kúp si chlorellu, zelený jačmeň. Tieto potraviny veľmi efektívne odstraňujú toxíny z tela, zlepšujú metabolizmus.
Tak keď nevieš vydržať a zhrešíš, tak zmenši trošku tie tri porcie jedla a radšej zaraď malú zdravú desiatu a olovrant medzi tie tri hlavné jedlá.
Základ je byť v deficite, čiže kalorické tabuľky a pohyb to je ideál, lenže mňa napríklad dlho tabuľky nedržali, bola som z toho nervózna, ale aj tak sa mi podarilo zhodiť a teda u mňa bolo problémom sladké.
ako ti tu vsetci radia kaloricke tabulky, tak maju pravdu, to ti pomoze strazit si denny prijem. ak teda pohyb mas ako pises a mas problem len s tou stravou, ina vec je ze ak nemas pevnu volu, ani tabulky ti nepomozu
@macekovam 30 rokov
@majamat mozes mi napisat ake tabulky si mala stiahnute a ako sa vlastne pouzivaju ? A ako si mala jedlo rozlozene myslim casovo . Dakujem
je to aplikacia kaloricke tabulky, nie ej tam predpisane jedlo, proste si tam nahodis vsetko co zjes. mozes si tam aj tekutiny, ci aktivity nahadzovat. nadstavis si svoj bazalny metabolizmus ( kalkulacky su an nete ), mnozstvo makrozivin, ktore chces za den zjest,. je tam aj neico prednadstavene, ale ja som si dala svoje.
jedavam vacsinou 4x za den, ale ja mam nepravidlene sluzby, cize ked mam nocnu a som cely den hore, az do polnoci, tak jem aj 5-6x. drzim sa zhruba toho, ze v polovici dna, by som mala mat za sebou zhruba polovicu kalorickej hodnoty, ktoru chcem dodrzat. resp. ked som po obede, moze to byt uz za polovicou.
bazalny metabolizmus je metabolizmus tvojho tela - to je energia, ktoru tvoje telo minie na to, aby fungovali tvoje organy. to je najvacsia spotreba energie, ktoru mas a pravidelne. nizsie s kaloriami,a ko je tvoj bazalny metabolizmus sa neodporuca ist. akoze nic sa nestane, ked obcas, resp. ani ked pravidelne ides pod, no tvoje telo by mohlo zacat neprimerane sestrit energiu, mozes byt z toho unavena a mozes mat chute najedlo, co ti teda moc pri chudnuti neprida. bazalny metabolizmus sa vypocitava podla vysky, hmotnosti a asi aj veku - su na nete kalkulacky. su rozne vypocty a teda vychadza to vsade rozne. ja pouzivam tuto a beriem do uvahy radsej tu nizsiu hodnotu. https://fitnessrevolution.sk/bazalny-metabolizm...
teraz mam BMR - 1389 a predtym, ked som mala viac kg som mala 1589, cize musim uberat o 200kcal viac ako predtym. a to je aj problem, lebo po case clovek uz nedrzi dietu tak dosledne a este ked aj drzi, tak rovnake mnozstvo stravy uz nesposobi chudnutie.
niekde som citala, ze je dobre pri zdravom chudnuti uberat tak 500kcal na den z dennej spotreby eergie, cize ak tvoje telo spotrebuje napr, 2000kcal, tak potom zjest treba okolo 1500kcal. a tiez som neikde citala, ze pri diete je vhdone zjest tak 1600-1900kcal. tu zavisi od toho, kolko a ako sa hybes, lebo ak mas nizsiu postavu a hmotnost este nemas tak vysoku, tak potom ti bude vela aj tych 1600kcal.
BMR tebe vychadza 1500kcal.
co sa tyka mojho stravovania, na zaciatku som drzala dietu clekom fajn, dokonca som si pridavala aj zdrave sladksti ( napr, mam rada citronovo spirulinovu tycinku, co kupujem v DM, alebo som jedla taku tu ovocnu kozu, ci raw tycinky, aj ked nei vsetky mi tak chutia, ale maju urcite menej kalorii a us zdravsie, ako klasika.,
zo sladkosti su najhorsie tie, co obsahuju okrem cukru aj vela tukov - cize uple najhorsie su kekse, cokolady a cokoladove tycinky. vratane susienok, kde je casto maslo., pozor, ani Dia nei su vhodne, ani rozne bomboniery a pod, cukriky a tiez pozor na proteinove, lebo tiez maju casto vela tuku. aj ked tie som pouzivala, ked som potrebovala pridat bielkoviny a aj som nemala zjedenych vela kalorii, pripadne som potrebovala nahradit jedlo. ak som potrebovala doplnit len energiu,t ak soms i dala cukriky - nemliecne, necokoladove, tie raw tycinky tiez celkom ujdu
z tych slanych blbosti su tiez najhorsie tucne pochutiny - chipsy akekolvek, chrumky, take tie pombear a pod. blbosti. najidelanejsie vychadzaju tycinky - napr, dru.
mam odratane 7 tyciniek ´= 10g = 41kcal.
no samozrejme tymto potravinam je vhodne sa vyhnut uplne, to len pre pripad, ze sa neda vydrzat. teraz mi napdalo, vynimocne som si dala ladovegastany, ci horku 70% coko s malinami. no to som si dala maly kusok, napr, len 1 kocku. terza sa uz tak lahko neviem ovladnut a minule som to v robote total pototo....
vcera soms a drzala, dnes uvidime. hoci soms i dala krem a mozno aj vyskusam tie susienky s kremom ( neviem, zle mi z toho travi), ale zatial nemam vela kalorii, hoci mavam aj o dost menej.
casto som pocas dietovania jedla aj jedla, ktore nei su idelane,a le dolezite nebolo to, ze som to zjedla,a le ich mnozstvo. napr, vyprazany syr som mala tiez. pripadne sa stalo, ze aj zakusok. a tiez bolo dolezite to, co som jedla okrem toho. ak viem, ze buem mat kaloricke jedlo v priebehu dna ( napr, oslava a pod ), tak som mimo toho jedla uplne nizkolkaloricke jedla., samozrejme zekenina sa moze neobmedzene, ovocie uz ej kalorickejsie ale nie tak hrozne. melona som zjedla kludne aj 0,5kg. navyse dobre odvodnuje. a teda najmenej kaloricky je celozrnny chlieb ( kupujem v tescu ), niekedy si ho opeciem na suchej panvici a k nemu sunku z vysokym obsahom masa. to boli dnes aj moje tranajky, k tomu rajcinka a kava sladena steviou a so sojovym mliekom. to vsetko malo len 200kcal, co je dost malo. samotny chlieb so sunkou mal 120kcal, rajcinka skoro 20kcal, kava so vsetkym cez 60kcal. toto ked si dam za den dokopy aj 3x, t k tomu obed, nie moc kaloricky, tak mam za den 1000kcal akzem si dpriat aj nejaky zakusok, ci neico ine na oclave za 400-500kcal. keby aj trosku prestrelim, ze 600-700kcal, tak to je jeden den a nic sa nedeje.
slebo teda si dam na obed nieco kalorickejsie a teda 3x chleib s tym vsetkym, aj kavu + taky stredne kaloricky obed, no nech to je 1200kcal. a mozem si este neico dat aj poobede - pripadne si mozem dat aj vysoko kaloricky obed. dolezite je, aj ked je teda jedlo kalorickejsie, nezjest ho vela. no je to dost tazke a netreba to robit denne, len vynimocne.
ked som v robotr, tam chodim na obed a neriesim, tam som cely den a miniem zaden podla aplikacie len v robote + cesta peso do roboty a z roboty okolo 2700kcal ( to aplikacia zrejme pocita uz s BMR ). ked k tomu priratam este co to doma, tak do 3000kcal az den. to je aj dovod, preco je lepsie sa hybat a tym nahnat aspon nejake kalorie navyse na spotrebe.
@majamat Presne takto som to potrebovala vysvetlit,velmi pekne dakujem .
@janasim skus si pozriet kolko coho potrebuje tehulka. kalorii sa navyse nedava vela, ale nieco predsa a hlavne musis dostatok bielkovin, tuky snad ani netreba riesit, lebo tukov je v strave naozaj dost. ked chcem pridat bielkoviny, okrem masa snad vsetko obsahuje aj tuky. teda este strukoviny su fajn. tuky vacne presvihnem. a sacharidy treba tiez dodrzat. no neviem presne kolko coho.
zaujimavy je fakt, ze sacharidy a bielkoviny maju na 1g 4kcal. a tuky az 9kcal. ja mam nadstavenych 100g bielkovin = 400kcal, 55g tukov = 495kcal, sacharidov 160g = 640kcal, dokpy mi to robi 1535 kcal. co ej akurat teraz pre mna,a le neikedy to aj trosku znizim a niekedy anopak presvihnem. cize toto je neico co by mali pasovat.
s tymi makronutrientamis om citala, ze bielkovin treba 90-100g. ak sa da, moze byt aj viac, tie sa do zasob neukladaju, su dolezite pre funkciu tela, su sucastou mnohych tkaniv a mnohych telesnych tekutin vratane enzymov, su prakticky asi vsade.
tuky vraj staci 60-65kcal, mam menej, lebo mi to potom nesedi s kaloriami,a j tak casto presvihnem, lebo ryby, vajcia aj vsetky mleicne produkty ich obsahuju pomerne vela. cize tieto bielkovinove zlozky mi navysia casto tuky celkom dost.
sahcaridy vraj treba 160-200g, mam najmenej, lebo by mi to opat nepasovalo s kaloriami a neikedy aj tieto presvihnem, inokedy nie. ukladajus a do tukovych zasob,a le skor vynimocne, su palivo pre nase telo, sluzia ako rychla energia.
cize dolezity je pomer tukov a sacharidov. sacharidy sa musia prerobit na tukove molekuly,a by sa ulozili do tukovych zasob a teda je to pre organizmus dost pracne a preto to robi len ked musi. cize funguje to takto. telo najskor vyuziva ako ryhclu energiu sacharidy a potom ked uz nema tak tuky, ak je sacharidov vela, moze ich ukladat, ak je vela tukov a aj dost sahcaridov, tak sacharidy spotrebuje a tuky ulozi.
no je tu este neico, co hra proti tukom. aj teda ta vysoka kaloricka hodnota na 1g, ale aj to, ze pri traeni tukov sa spotrebuje najmenej energie.
kazda potravina pri traveni spotrebuva nejaku energiu, cize je to nieco ako fyzicka namaha pre nase telo. to sa vola termicky efekt potravin ( TEP ). v aplikacii je to zohladnene, ale pouziva sa vseobecna hodnota 10% - je to zaznamenane medzi aktivitami.
najmensi TEP maju tuky, len 2-3% z energetickej hodnoty potraviny, cize o 100kcal tukov telo na travenie spotrebuje 2-3kcal. preto su tuky dost envyhodne,a le samozrejme su aj potrebne, preto nejake tuky aj napriek tomu potrebujeme.
sacharidy tusim okolo 8-10%, co ej lepsie, ale najlepsie su bielkoviny. tie spaluju az 20-30%. preto su bielkoviny pri chudnuti dolezite. no netreba to prehanat., citala som clanok, kde bola popisovana studia u ludi, co posiluju a snazia sa preto prijmat vela bielkovin a nedokazal sa efekt nadmerneho uzivania bielkovin. navyse bielkoviny mozu zatazovat crevnu mikrobiotu, ktoru vacsina z nas nema uplne OK a tiez mozu byt u niekoho tazsie stravitelne. ide o to, ze sa musia rozkladat na male molekuly, preto je aj TEP tak vysoky. a teda nei kazdy ma dostatok enzymu, ktory toto zvlada. vela ludi ma problem s palenim zahy a mylne sa mnohi domnievaju ze maju vela kyseliny v zaludku, dokonca aj dr ( pokial to konkretne envysetri gastroenterolog - nepozrie sa do zaludka , nie je to iste ). rovnake prejavy maju aj ludia s nedostatkom kyseliny - palenie zahy, pocit plnosti zaludka, tlak v zaludku, stazene travenie. velakrat soms a stretla s tym, ze ma takto kolegyne presviedcali a nasledne mi povedali, ze im pomaha nieco,c o je kysle. to je jednoznacny dokaz, ze kysleiny vela nemaju, vekd ked sa prida ku kyseline dalsia kysleina, tka by to stav muselo zhorsovat, nei zlepsovat. a teda enzym na stiepenie bielkovin potrebuje dostatocne mnozstvo kyseliny, ktora musi byt dostatocne kysla.

Kalorické tabuľky, fakt to pomáha, ja som tehotná začala som snimi a šli kilá dosť dolu musela som prestať lebo tehotné by vraj mali priberať 😃