Mmama musí schudnúť

betkary
14. aug 2015

Ahojte baby,
moja mama má 48 rokov a je neskutočnepri sebe, nedokáže schudnúť, pri výške 180cm má váhu asi 120kg.

Je mi z toho už zle, mne sa pred rokmi podarilo schudnúť 20kg, aj ona vtedy začala, schudla asi 10kg, ale to čo schudla aj pribrala naspäť a aj viac...na mne vidí, že som veľa schudla, že sa to dá a dá sa aj tú váhu udržať správnou stravou a to sa ani moc v strave neobmedzujem
Nedokáže sa ovládať, ja si dám na večeru zeleninu, šunku syr, ona si dá zavináč, rožok, potom zje 10dkg salámy a ďalšiu žemlu, potom ešte nejaké ovocie, sladké, alebo nanuky
Už neviem ako ju motivovať a pomôcť jej.
O dva roky mám promócie a chcela by som, aby sa mohla aj pekne obliecť, lebo šatstva má kopec, len nič nemôže nosiť, tak stále chodí v jedných a tých istých teplákoch a tričku.
Cvičiť som tiež s ňou chcela, ale do posilňovne nechce chodiť, na osobného trénera financie nie sú .. a keď navrhnem aby sme sa každý večer išli prejsť rýchlou chôdzou na 30min, tak raz ideme a aj to sa šuchce pomaly a nakoniec to s končí len pri tom jednom raze.

betkary
autor
14. aug 2015

problémy robí ešte aj to, že nakúpime základné veci, ako sú šunka, syr, saláma, žemle, niva ..no proste základné veci, a kvôli nej musíme chodiť na nákup často, keď som doma sama, veľmi dlho mi to vydrží..
ja si dám na žemľu 1 plátok šunky a tri plátky salámy, ona zje celých 100g salámy..je mi z toho už fakt do plaču, už som jej aj narovinu povedala, aká je tučná, že si nemôže ani nič obliecť, že obezita vedie ku mnohým ochoreniam, o chvíľu príde menopauza ..a tá je spojená najmä so spomalením metabolizmu, pribratím..atď

ditatxu
14. aug 2015

A kolko rokov ma mamina? V prvom rade musis zistit co jej chyba lebo nieco za tym asi bude. Prejedanie ma aj psychicke dovody. Mozno sa citi neisto alebo je frustrovana z niecoho alebo smutna... Skus ju zobrat k doktorovi nech jej vysvetli, ze je to nebezpecne hlavne vo vyssom veku. Asi vas posle k specialistovi co vam upravi stravu. A dost dolezite je potom nekupovat nic zbytocne. Nakupuj iba zdrave veci, zeleninu, ovocie, chude maso, hnedu ryzu atd.. Ziadne udeniny, minimum peciva, ziadne sladkosti... No je to nadlho poradit ti ale zacat niekde je dolezite. A uplne najdolezitejsie je nie diety zazracne ale zmenit styl stravovania a zivota. A ty s nou 🙂 drzim palce kazdemu kto sa odhodla zit zdravo

maslenka47
14. aug 2015

@betkary mas uplne ale uplne zly pristup. 48 rocna zena nie je male decko, ktoremu mas urcovat sposob zivota alebo stravu. To nie ty mas chciet, aby mama schudla. Musi to chciet ONA. Naozaj ona, sama pre seba, nie preto, ze do nej stale hustis.

Dovolim si tvrdit, ze kila navyse nie su najvacsi problem tvojej mamy. Ale ked ta trapi len to, ci sa bude moct na tvoje promocie pekne obliect, tak potom kvoli tym kilam zrejme prehliadas nieco ovela zavaznejsie.

maslenka47
14. aug 2015

@betkary Nuz a s tym prechadzakami to je presne o tom. Ten jeden raz robi kvoli tomu, ze si zrejme az otravna. Nie preto, ze to sama chce alebo ze ju to nebodaj naplna. Ked uz, tak by si mala byt RADA, ze sa aspon "suchce pomaly", pochvalit ju a motivovat, aby sa suchtala aj druhy den. Predsa len 120 kilovy clovek, ktory sa obvykle nehybe, jednoducho nezvladne 30 minut v kuse vychadzkove tempo. To chce trpezlivost.

ditatxu
14. aug 2015

@betkary uz som si vsimla, ze mamina ma 48 rokov. Maslenka ma pravdu mam musi hlavne sama chciet a ty jej k tomu mozes dopomoct ale milo a prijemne. A este jedna vec tam si napisala, ze ked kupujete zakladne veci... Sunka, salama, zemle, niva niesu zakladne potraviny a asi tam bude zaciatok problemu.

aneta8875
14. aug 2015

@ditatxu ja si myslim ze su to zakladne potraviny, podla mna aj pecivo sa moze jest, netreba to obmedzovat pokial niekomu nechutia cerealie na ranajky 🙂 zabudla somsamozrejme napisat zeleninu a podobne veci..nekupujeme sladene vody ani chipsy a pod.... Okrem toho s mamou to neslo ani po dobrom🙂

beatrice1607
14. aug 2015

@betkary nezabudaj, ze aj ty mas mamine geny. Ak v jej veku sa k tebe bude spravat tvoje dieta takto? Povie ti, ze sa suchces? Co ak budes mat rovnaky problem? Ocividne si nabrala prilis sebavedomia po tom, co si schudla. Ale si este mlada. Co ak ti to v maminom veku len tak jednoducho nepojde?
Tak co uz je toto za uctu voci rodicovi? Bud rada, ze ju mas a spolocne hladajte problem jej prejedania. Ale neutoc na nu.

maslenka47
14. aug 2015

@beatrice1607 vobec by som sa necudovala, keby na tom prejedani sa mal vyznamny podiel psychicky tlak zo strany dcery...

@betkary
Ono uz ocakavat, ze tazky a starsi nesportovec zacne zo dna na den s rychlejsou chodzou, je chore. Pre pana, taky clovek je rad, ze vobec chodi. Treba realne ocakavania. Ano, pohyb zaradit do zivota, ale tak, aby z toho clovek nemal traumu. 30 minut v poriadku, kludne aj 45 minut, ale rychlost prisposobit tak, aby to mama zvladla bez pocitu, ze este 2 kroky a vypusti dusu. Aby bol ten zazitok z pohybu pre nu podla moznosti prijemny, bez pocitu, ze ju niekto nahana a bez pocitu, ze to nezvladne. Tiez netreba zabudat na kvalitne spevnujuce spodne pradlo. Take brucho a prsa to ma svoju vahu a uz aj maly pohyb moze byt neprijemny, dokonca az bolestivy.

zuzanka.zuzu
14. aug 2015

@betkary šuchce sa? TY chceš aby sa pekne obliekla na TVOJE promócie? jeeeeej to je pekné, že hlavným dôvodom, ktorý ťa primäl vytvoriť diskusiu je obava o jej zdravie 😠 ja ti neželám nič iné ako keby sa aj tvoje decko správalo rovnako "úctivo" k tebe v 48 rokoch 😎

keziah
14. aug 2015

@betkary je super, ze ti zalezi na zdravi tvojej mami (predpokladam teda, ze mas aj iny motiv ako ten, aby na tvojej promocii vyzerala k svetu 😉 )
fakt ale je, ze dospele zeny uz potrebuju sakra motiavciu na to, aby nejak zasadne menili svoj zivotny styl, k tomu ju nemozes nejak prinutit. naviac, pre zenu po prechode je udajne ovela tazsie udrzat si primeranu vahu, ako pred prechodom, neviem, ci je to pripad tvojej mamy alebo nie.
predpokladam, ze tvoja mami by mozno aj rada byt stihlejsia (ved ktora zena nie), len nie az tak velmi, aby kvoli tomu zasadne menila svoje navyky? pokial MA ZAUJEM, mozno by ste mohli skusit menit zivotny styl ozaj po malych krokoch. napr. tie prechadzky (tolko, kolko by pre nu bolo prijatelne a jej tempom) alebo cokolvek ine, co vymyslite. mne napr. pomohlo zhodit 3 kg len to, ked som sa prestala prezierat po 18.00.
drzim vam palce 🙂

labajka
14. aug 2015

myslím, že mamina má psychický problém

aneta8875
14. aug 2015

@zuzanka.zuzu nabuduce sa zdrz komentara ...nechcem byt vulgarna k tvojej osobe

natalym
14. aug 2015

@betkary Keby mi niekto každý deň hustil do hlavy, že som tučná, tak by som ho asi zabila a zožrala by som ešte viac. Nielen šunku, ale aj dobošku aj koláč.
Ja by som uvítala napr. keby mi niekto chystal jedlo, ja na to nemám čas, lebo som vyťažená a aj lenivá, potom zožeriem práve to čo netreba. Inak čo by som ja dala za takýto motor doma.
Ono záleží aj ako veci povieš.
Pokiaľ ona sama nechce tak neschudne.

mawka
14. aug 2015

hmmm, aj moja mama sa vypapkala. nebola nikdy nejake tintitko, ale po menopauze sa rychlejsie uklada tuk a pomalsie chudne. nekontrolovala sa, doslo to na problemy s tlakom, klbami, znicila si kolena tak, ze jedno ma uz vymenene na kompletku. v tom obdobi mala silne bolesti, este viac obmedzena v pohybe, este viac pribrala, lebo stres, frustracia spravili svoje. chudato. ale nikdy by som si nedovolila jej povedat ze schudni, makaj na sebe, vyzeras strasne a podobne. je to moja mama, ma svoj rozum. kazdy robime v zivote chyby, kazdy mame nejake obdobie a len normalny pristup moze nieco zmenit. moja mamka az pri operacii zistila, ze veci robila zle. ze chce schudnut a musi sama, nikto za nu neschudne. tiez sa x razy posekame kvoli strave, lebo ja chudnem tiez a dam jej obcas radu, ale tiez nemozem porovnavat 35 rocne telo so 64 rocnym. v kazdom pripade, mamka zacala chodit aj vdaka novemu kolenu lebo musela, zacala sa kkontrolovat v jedle a kilecka idu dole. samica z nej uz asi nikdy nebude, ale dolezite, ze sa jej zrovnal aj tlak, ze sa citi vyborne. okrem toho, ma problem s bruchom, pruh, previs, diastaza, lekar jej povedal, ze taketo veci treba riesit za mlada, lebo potom to narobi paseku. rovnako ma strasne velke prsia, drzanie tela cele zle, vytuhnuta je, krcna chrbtica v haji, tiez ju odporucal na zmensenie prsnikov. no a este mamku k tomu "dokopat". rozhodne by sa jej ulavilo, keby jej zoperovali aj pruh aj prsia a smykli previs. opat by bola viac mobilnejsia.. no proste to je jedno s druhym. ale nutit ju alebo sa pohorsovat, v ziadnom pripade. to je dost nechutne.

adkat13
14. aug 2015

@beatrice1607 gény na nadváhu a obezitu NEEXISTUJÚ!!!! dedíme len stravovacie návyky, je na každom z nás, ako bude vyzerať a vyhovárať sa v dnešnej dobe na to, že som zdedila zlý metabolizmus, alebo gény je totálne mimo...

mawka
14. aug 2015

@adkat13 opravim ta, aj genetika zohrava ulohu a sakramentsky. ako mi potom vysvetlis, ze v nasej rodine maju vsetky zeny problemy s bruchom a vnutornymi stehnami? aj tie, co su inak stihle, ktore sa stravuju ukazkovo a este aj sportuju? viem o tom svoje. odmalicka mam buclate vnutorne stehna a to som sportovala tiez. jazdila som na koni denno denne niekolko rokov, clovek by predpokladal, ze prave z jazdectva budem mat vnutorne stehna ako lusk. prd makovy. vsade som bola stihla s peknymi krivkami, ale od kolien k slabinam des a hruza a mame to tak v rodine vsetky. ma ich mama, babka, tety, sesternice... takze ja aj ked z nich schudnem, vzdy budu posobit mohutne. jedine, co mi pomoze, tak odsatie. a nech si hovori kto chce co chce. jaj zabudla som na malu. ta nielen ze je kopia moja do tvare, ale do bodky ma postavu ako ja, ked som bola decko a rovnako problem vnutorne stehienka a kolena. boli sme u xy lekarov s jej postavou, lebo je aj velka na svoj vek, baculata. lekari sami potvrdili, nech neocakavam, ze bude mat niekedy atleticku postavu 😉 je to kopia moja a geneticky to chytila ako vsetky zeny z jednej strany u nas v rodine.

lubkavargova1
14. aug 2015

Ach jaj, kde sa vytraca ucta a respekt voci rodicom? Prepac, ale pokial sa hanbis za mamu tak ju na promocie ani nevolaj...ved pride ti tucne rozkysnute cudo...no haaaaaaanba na promociach, ze????? Prepac, ale promocie nie su o peknych satach, ten den je o niecom uplnomm inom! Rodicia su hrdy na svoje deti a jej jedno ci tam pride 200 kg alebo 20 vychudnuta chrtlina! Vies moja draha, moj otec mal rakovinu ked som promovala, po chemoterapii bez jedineho vlasku prisiel a ja som si to VAZILA a NEHANBILA sa za rodicov!!! Toto si ty usporiadaj v hlavicke a potom kritizuj maminku. Ked sa ona citi fajn v takom tele v akom je, tak to respektuj. Ked sa ty citis spokojna, ze si schudla, tak fajn...ako sa vravi zi a nechaj zit....

sardinka333
14. aug 2015

@mawka jáááj mawka! a vidiš...aj taka ,,buclata,, maš peknu rodinu...🙂 Ja to poznám, ženy tu popišu ake su ,,buclate,, a potom ich uvidíš v reali a postava taka že sa skovaju za kabel od žehličky... 😖
Nehovorím že podporovať obezitu - v prispevku sa mamička zjavne prežiera....
A keby sa dalo ,,chcieť,, za druhého tak si okamžite podavam inzerát do novín aby ,,niekto za mna chcel schudnuť,,. Pokial nechce mamička tak dalšia debata ani nemá zmysel.

natalym
14. aug 2015

@mawka Presne, máš pravdu. Záleží aj pod Typu postavy, ja mám široké boky, tzn. že mám zadok, moja dcéra je štíhlunká, je ešte mladá, tiež má boky a má teda aj zadok. Kamoška ma malú riť a ramená + prsia, môže schudnúť koľko chce aj tak vyzerá hore mohutne, lebo má takú postavu, jej dcéra je štíhla a vyzerá tak isto, proste hore má toho veľa a tým pádom vyzerá tučnejšia, hoci nie je. Oblečenie hodne spraví, správna veľkosť a podobne. Veľa žien sa oblieka zle, vzhľadom na postavu. Nosia veci, ktoré sa im páčia a ktoré sú práve v móde, ale im sa vôbec nehodia.

aneta8875
14. aug 2015

@lubkavargova1 nie nehanbim sa za nu a mama chce schudnut len sama hovori ze nema na to pevnu volu, sama viem ako mamu trapi ked si nemoze pekne veci obliect co ma v skrini preto som napisala to s tymi promociami, pre nic ine..ale zjavne to nabuduce treba napisat polopate pre take co si myslia ze ja sama som zamerana len na seba

natalym
14. aug 2015

@aneta8875 Bývate spolu s mamou, však? Tak som to pochopila, či?

maslenka47
14. aug 2015

@aneta8875
@betkary pocuj a ty mas kolko uctov? @zuzanka.zuzu ti to napisala uplne trefne. Ak by tvoju mamu naozaj trapilo, ze sa nemoze pekne obliect, tak sama hlada sposoby. Pekne obliect sa moze aj 120 kilova, to fakt nie je problem.

lubkavargova1
14. aug 2015

@aneta8875 moja draha, tak ti neostava nic ine, len ju motivovat. Ale nie nasilnym sposobom. Nie je nic horsie ako "musis". Tamad cesta nevedie...ze maminka nema pevnu volu, to sa neda zo dna na den. Keby to slo (su aj take drasticke diety), tak je to este horsie. Postupne upravit jedalnicek, viac "suchotania" sa po meste, na nakupy..proste chodza...je pekne pozerat a porovnavat horsie je bojovat. A ked mamina prijima sebu v pohode, tak to respektovat...moja, po 30tke, po porodoch ked sa telo drasticky meni budes vidiet veci inak..

beatrice1607
14. aug 2015

@adkat13 nie je. Kym ja mam utlu postavu a stavbu tela po rodicoch, iny moze mat pevnejsiu po tych svojich. A ked je raz baba velka a pevna, nikdy nebude drobna a chuducka.

adkat13
14. aug 2015

@mawka ja som nenapísala, že neexistujú gény na problémové partie, ale na obezitu... vnútorné stehná, väčší zadok, hrubšie lýtka... a podobne môžeš mať zdedené, ale predpokladám, že sa zhodneme, že náchylnosť na hmotnosť 120 kg sa nededí... k tomu sa jednoducho musíš dopracovať...

keziah
14. aug 2015

@mawka
@adkat13 presne, tu sa neriesia problemove partie, ale 120 kg a pravdepodobne nedostatok pohybu a vyssi prijem jedla, z coho v buducnosti mozu nastat zdravotne problemy.

adkat13
14. aug 2015

@beatrice1607 musím to asi zopakovať ešte raz, ja som nepísala o pevnejšej, alebo štíhlejšej postave. iste, tieto dispozície sa dedia. ale obezita sa nededí, k tej sa musíš vypapkať.... a reči o náchylnosti na priberanie sú len a len výhovorky!

lubkavargova1
14. aug 2015

no, je rozdiel ked ma rychlu chodzu mlada frajda bez vahovych problemov a dospela zena s kilami naviac...sorry, ale musis sa prisposobit a podla toho aj cvicit. To ze ty dokazes zbehnut hoc aj maraton je OK. Ale maminka uz jasne ze sa bude suchcat a funiet jak byvol a slon...to sa neda! Tamad nevedie motivacia. To by som aj ja tresla s takym cvicenim...kazdy vek/postava/hmostnost ma svoje dispozicie a potreby...to ti povie normalny trener. Inak skonci mamina este horsie nez na zaciatku.

keziah
14. aug 2015

inak len sa nahlas zamyslam.
dievcata, pokial sa vasa mama zacne nezodpovedne prekrmovat, podari sa jej znicit si klby, zdravie, zostane imobilna a budete sa o nu musiet starat popri vasich malych detoch, ako sa na to budete divat?

lubkavargova1
14. aug 2015

@keziah bude stale MOJA mama a je mojou psou povinostou sa o nu postarat v akomkolvek veku a v akomkolvek stave.