icon

Nadváha po menopauze: Ako sa s ňou vyrovnať?

16. júl 2026

Milé žienky, je to vôbec trápne tu písať, ale som v koncoch. Mám 162cm/85kg. Ešte pred šiestimi mesiacmi som mala 162/55kg. Nechápem to, neprejedám sa, nejem sladké, neviem schudnúť, cvičiť nemôžem, mám Astmu. Dr. tvrdí, že to mám z tých kortikoidov, ale tie beriem už 25 rokov. Vek 59 rokov. Pomôžte prosím, kto sa s tým už stretol.

Strana
z2
simsalabim
17. júl 2026
@anonym_38ebdb

@simsalabim ano, mas pravdu v tom, ze sa jej neda zabranit. To som mala mylne info. Ale mylila si sa v tom, ked si tvrdila, ze degeneraciu nie je mozne ovplyvnit. Vyrazne spomalenie je rozhodne ovplyvnenie.
Myslim, ze sa zhodneme, ze cvicenim si clovek moze pomoct k tomu, aby vymenu bedroveho klbu nepotreboval. Samozrejme, okrem ineho.

@anonym_38ebdb nemylila som sa, neovplyvnis jej vznik, tak som to myslela a tak to aj pisem vyssie. Vies spomalit jej priebeh, vhodnym pohybom a podobne. V konecnom dosledku moze vymenu bedroveho ci ineho klbu potrebovat aj clovek, co “robi vsetko spravne”. Aj ty 😉 Ale… k teme - autorka diskusie by nemala hladat dovody, preco necvicit, ale hladat, ako cvicit. A cez KT zistit, ci toho neje viac ako treba a ci ma dostatok bielkovin. To je v menopauze klucove.

mondolina
17. júl 2026

sťažovať sa na zmenu váhy vo vyššom veku, keď ste vlastne nič nezmenili od mladosti keď bol metabolizmus iný....je také naivné.
treba začať makať, prekopať jedálniček.

mogaa
17. júl 2026

@anonym_autor to že máš astmu nie je dôvod na to, že nemôžeš športovať, je to len výhovorka......stačí ak 3-4 x do týždna dáš bicykel na hodinku alebo 10km stredne rýchlej chôdze.....gro je ale strava....po menopauze máš spomalený metabolizmus, intervalovým tréningom ho zrýchliš(tam spadá a bicyklovanie aj rýchla chôdza) + automaticky musíš upraviť stravu....stačia menšie ale trvalé zmeny nap. piť miesto sladených nápojov vodu, obmedziť sladkosti a vynechať blbosti ako čipsy a podobne....

Strana
z2