Naturhouse - začínam
Ahojte, mám skoro 36 rokov, manžela, dve deti a dochádzam do zamestnania. Žijem bežný život s radosťami a starosťami. Som Vďačná, že je taký aký je, ale snáď odjakživa ma sužuje nadváha. Moje okolie vie, že mám pre svoju postavu komplex a väčšinou sa stretávam s reakciami typu - veď si dobrá, máš "to" rovnomerne rozložené, pristane Ti to, si krv a mlieko... Už mám averziu na tieto slová.
Radím sa do kategórie "vlnových jedákov". Neviem jesť zdravo a pravidelne. Buď nejem takmer vôbec a potom si za dva týždne telo vypýta to, čo som mu odopierala a zjem všetko čo mi príde pod ruku. Robia sa tukové zásoby a s mojimi kilami som v jednom cykle, z ktorého nevidím východisko. Jednoducho povedané - aj ja parím medzi tých ľudí, ktorí sa trápia pre svoju postavu.
Vážim cca 78 kíl a môj sen je dosiahnuť hmotnosť 65 kg.
Poslednú šancu schudnúť dávam dnešnému stretnutiu s diétologičkou v Natruhouse (NH). Budem sem pridávam osobné skúsenosti s mojou premenou v spolupráci s NH. Tak mi držte päste! Budem sa tešiť, ak sa nás tu stretne viac a budeme si vzájomne vymieňať podobné poznatky.
@luzzia dakujem. No potom ani neviem ako dom sa dostala az sem...z tych 83 som otehotnela pribrala skoro.17 dostala som.sa.nad stovku a potom hore dolu stale a len som to odkladala vkuse a starala.sanlen o deti a ja potom vyjedala.vecer...a 2x som otehotnela a uz sa dostala az sem. Teraz sa velmi tazko tolko zhadzuje....mohla som sa spamatat skor.
@emiliam to tie finty aj ja, ze nohavice s vyssim pasom, nech mi pneumatika nevylieza, lebo vzdy, ked idem pozriet nasich (rodicia + babka), ti mi hned povedia.. no, tusim si pribrala.. :D tak normalne uz stres, ked som tam isla kazdy druhy tyzden, ze boze, co si zas obleciem, normalne som sa pred nimi hanbila, pritom tatko pupek a babka tiez nie je chuda, ale ja som to vzdy vyfasovala :D tak som si kupila tmavu riflovu suknu po kolena a cierne pancusky hrubsie, to som nosila na jar a na jesen, ze aspon mi to zakryje objem stehien, ked som bola pribrata. myslis, ze to pomohlo? prd. som sa postavila z kresla, ze idem na zachod a babka - no riadny kufor mas teda.. 😂
& inak si krasna sympaticka charizmaticka zena podla fotiek, do tvare 🙂
@luzzia no s tou rodinou to ti uplne verim...ja to mammto iste s mojimi svokrovcami resp. Moja.svokra a dvaja.svagrovia, ale oni to nepovedali priamo mne, ale vsetkym okolo mna a potom ti druhi mne....hlavne po tych tehotenstvach...a pritom moja svokra ma vyse 100 kil a jeden svagor tiez...ja sa tiez napocuvam na kazdom kroku...ako si pribrala? No maju pravdu...ale tak ja om este vsetkym ukazem a schudnem 😀 lebo este tesia sa vsetci z toho...skodoradostn...a presne aj ja mam taku babku stalebmi vravela aj do oci ze ake mam stehna a zadok...neznasam to, preco sa nestara kazdy o svoj zadok 😀 dakujem ti krasne, si velmi zlata, no bola som ked som bola.chuda...ale musim sa snazit a ja to dokazem
@emiliam to sa mi tiez stalo, ze som stretla nahodou v obchode byvaleho sefa, tak sme prehodili par slov a cca 2 tyzdne nato mi vola byvala kolegyna, ze ahoj, ako sa mas atd bla bla a ze mozem sa nieco spytat? ja ze jasne, co? ze ty si tehotna? 😨 no hned som vedela odkial vietor fuka..
alebo som sla domov a nasi zase dake jedlo a daj si a tak, (to v tom obdobi neuspesnych pokusov, 5 dni dieta - kilo a pol dole, potom 3 naspat :D ) a ja ze nie, nedam si, mam dietu. a otec: nevidno.. 😅
a potom som bola na stretavke zo skoly a sedeli tam vedla seba pri stole dve tehotne a ja. a byvala triedna, ze jeee, ake bruska sa tu gulatia a kukla na jednu a povedala, ze ty ktory mesiac a ty ktory a kukla na mna a nebola si ista a ja na nu - nie, ja niesom tehotna, ja som len taka vyzrata 😂
a potom mi to uz tak liezlo na nervy, lebo to sa este horsie chudne, ked ludia maju take poznamky, normalne som sa hanbila ist na navstevu alebo ked ma niekto dlhsie nevidel, ze jak na mna budu pozerat a neviem co, no uplna depka, sebavedomie nula, tak som sa tak nasrala a vravim si, no ked mi to este raz niekto povie, tak poviem, no ano, tak som tlsta a co. ked schudnem, tak schudnem. strasne mi vadil ten tlak okolia, i ked mali pravdu, ale proste strasne zle sa mi dotoho pustalo pod tlakom. niekoho to mozno motivuje, ale vo mne to vytvaralo taku nervozitu, ze kym sa dam doporiadku, to aj tak este potrva a dovtedy na mna vsetci tak kukaju, no des proste. a pritom mi to nehovorili supermodelovia. kebyze mi to povie niekto slusne, kto je vo forme a ponukne pomoc alebo poradi, prehovori do duse, motivuje, asi to inak zoberiem, ako taketo poznamky do vetra.
@emiliam aj ja si dovolim reagovat. Cvicenia ak mas chut cas a energiu sa neboj! S vahou svalov je to mytus. Bicyklovanie je najma kardio. Cize to ti uplne minimalne ovplyvnuje rast svalov. Keby si aj posilovala s vlastnou vahou a cinkami trikrat do tyzdna tak ako zena nenaberies viac ako 0.1-0.2 kila svalovej hmoty za tyzden. A to by si musela mat dokonalu stravu... ale mat svaly je super. Budes vyrysovana a najma si zvysis bazalny metabolizmus ;)
@emiliam
@juliet86
presne tak, svalova hmota je "hladnejsia", potrebuje na vyzivu a spali viac kalorii, aj ked clovek nic nerobi = ako juliet povedala, zvysi sa bazalny metabolizmus + ako som uz aj ja spominala, aj juliet, naozaj nie je take lahke nabrat svalovu hmotu, s tym sa aj kulturisti natrapia, kym priberu co i len kilo cistej svalovej hmoty 🙂
Baby, debata sa rozvinula, nestiham Vas ani citat. 😀 Na kontrole ako som predpovedala: voda hore, tukov 100 g dole. Takze nic... ☹
@luzzia no tak to si musela mat strasne, ked.ta tak kritizovali ako 70 kilovu...co by ti uz.vraveli, keby si mala.tolko co ja...by ta.zozrali zaziva, ach neznasam takychto ludi..ani ja som o mojom chudnuti nepovedala nikomu iba najblizsej rodine, lebo by som sa.citila sledovana a pod tlakom...a s tym cvicenim, to ja.som dakde.citala, ze ked.zacnes pravidelne cvicit, tak moze.ist.vaha.hore, ale mate pravdu, je.to len dobre, len sa musim dokopat k tomu, som strasne.unavena po dni s 2 detmi a.stale.daco robit.a.upratovat a potom nevladzem...😞 ale uz.hadam.si najdem.cas a dakujem.za info 😉
@fineta
@emiliam
no uz sme sa tu s finetou vyssie dakde bavili, ze tie prve pociatocne kila zisli lahsie a teraz uz treba iba vydrzat a pokracovat, zrejme to pojde pomalsie. poradit v tejto chvili moc nemam co, ale mne sa niekedy zastavila vaha hoc aj na tyzden a nic som nejedla nespravne.. a potom to zase kus pustilo. len treba v tom zotrvat, nedat sa znechutit, nepolavit a pojde to sice uz nie teraz tak rapidne, ale pojde, urcite. nema to preco neist. hoc aj ked len 2 kila mesacne.. ono uz ked clovek strati tu najvacsiu masu tuku a vody, ide to uz pomalsie. ako som uz vravela, lahsie sa chudne z 80 na 70, ako zo 60 na 55.. ten najvacsi nadbytok vzdy ide na zaciatku lahko a narazovo dole, lebo pre telo je to velka zmena, sok, zrazu radikalne menej cukru a kalorii, uplne ine potraviny, pravidelnost, atd.. a potom uz cim clovek je blizsie k tej nizsej, idealnejsej vahe, ide to pomalsie a tazsie, lebo uz telo nema tolko nadbytku, uz si telo trosku navyklo za tie 2 mesiace na znizeny prijem cukru a kalorii, uz to nie je taky sok, uz to ide pomalsie.
Baby ,zacala som Vas tu po troske citat,len ma tak napadlo,neurobime si sukromnu?Velmi rada by som sa k vam pridala,ale nechcem tu tak verejne o sebe pisat ,co poviete?
Ok ,zajtra urobim a napisem aj svoje skusenosti a "miery".Potrebujem nieco so sebou uz robit a sama to nedam
@fineta este uvazujem... ak si hresila vies preco sa vaha nepohla. Ak by si sa super stravovala a nic 9dni tak si hitla plateau a treba daco radikalne zmenit aspon na chvilu... a este mozno ked si hodis do kalorickej kalkulacky veci z oslavy budes rada ze si nesla hore. Obrn sa trpezlivostou!
@juliet86 dikes, ano, som stastna, ze to neslo hore.. ono to neboli neviem ake extra velke prehresky, ale myslim si, ze ked je telo uz zvyknute na nizko kaloricku stravu a zrazu par dni jedlo trosku inak, musi sa to prejavit. :-/ No nic to za to, vcerajsok uz bol ok, dokonca som zasa piekla a v pohode odolala. Viem, ze nesmiem, pokracujeme dalej, leto sa bliiizi! 😀 😉
@emiliam Keď skončíme v NH, tak pôjdeme podľa svojho upraveného jedálnička.. nemôžeme sa vrátiť k starým návykom. Moja "spoluchudnúca," s ktorou sme naraz začínali, už teraz na konci mesiaca v NH končí.. má dole cca 13 kíl, prvotný cieľ má splnený aj s veľkým prídavkom a nechce už viac vyhadzovať peniaze. Ale chce pokračovať ďalej len bez ich produktov. Ja to tak tiež spravím na konci 06/2017.
tak co sa tyka jedalnicka, poradit urcite budem vediet, vela zalezi aj na tom, co komu chuti a co je kto ochotny zjest, lebo ja napriklad nelubim tvaroh, tak jasne, ze nebudem nasilu do seba tlacit tvaroh, lebo to niekto odporuca, ked sa da v pohode vystravovat aj inak. Ono sa to sice nezda, ale aj pri zdravom dlhodobom stravovani moze byt jedalnicek pekne pestry a nei az tak obmedzujuci, ako si mnohi myslia. Nie je to vobec horor ani strasidlo.
Velka pomoc su kaloricke tabulky. Da sa stiahnut aj aplikacia do telefonu, alebo kludne aj na pocitaci sa daju nahadzovat jedla, co za den zjete a pekne vidite, co ste kolko zjedli, kolko kalorii, tukov, bielkovin, sacharidov, vlakniny.. Da sa to krasne ustrazit, naplanovat na den/tyzden vopred, alebo pocas dna si nahadzovat a brzdit sa, ked to je uz vela.. Clovek sa casom nauci poznat potraviny, rozoznat, co ma vela cukru a co je alebo nie je vhodne. Vobec to nie je tazke, kazdy to zvladne 🙂
A co sa tyka cvicenia, ked cvicit doma, tak si najst bud na internete cviky, pekne znazornene, popisane alebo je strasne vela videi na youtube a tak. Aj tu som videla kopec zien na MK, co podla roznych metod cvicia doma.
Samozrejme ak cvicit vo fitku a s osobnym trenerom, tak to stoji dost penazi. Da sa to vyriesit povedzme aj tak, ze si zaplatit napriklad 10 treningov s osobnym trenerom, s tym, ze mu povedat, ze chcete sa to naucit, nech vam zostavi treningovy plan, vysvetli vsetky cviky, precvici tych 10 treningov s vami, pochytite nejaky zaklad, principy a potom uz cvicit sama, pripadne nejaka kamoska alebo neikto, kto sa v tom vyzna viac, pripadne este sa dohodnut s tym trenerom, ze po tych 10 treningoch si zaplatite vzdy potom 1 trening kazdy mesiac, taky kontrolny, kde povedzme skonzultujete dalsi postup, pridat alebo zmenit nejake cvicenia, skontroluje vas, ci nerobite chyby atd.
Ja to tiez tak robim, lebo sice co to o cviceni povedzme viem, ale nemozem povedat, ze som nejaky expert alebo co, takze tiez to riesim s ludmi, co tomu rozumeju ovela viac ako ja.
@fineta vypocita sa bazalny metabolizmus, to znamena mnozstvo kalorii, ktore clovek spali za 24h, ked vobec nic nerobi. cize iba na zakladne zivotne funkcie, procesy, ktore prebiehaju v tele, ak by si iba lezala a ani rukou nepohla. plus k tomu sa potom pripocitaju kalorie z aktivit pocas dna, alebo sa to vynasobi koeficientom, ked mas napriklad sedavy, nie moc aktivny zivotny styl, aktivnejsi - cvicis, velmi aktivny, atd.
Samozrejme, ze tie hodnoty nebudu uplne presne, ale priblizne, ale to uplne staci, je to dobre voditko. Vsetko, co zjes nad ten limit je priberanie, vsetko, co pod ten limit, chudnutie 🙂
Niektore aplikacie to maju uz v sebe, ze to vypocitaju na zaklade zadanych udajov (vaha, vyska, vek, aktivity), u niektorych si to mozes nastavit sama podla toho ako si si ty vypocitala alebo ako chces.
Vzorec na vypocet najdes kde kade online, napriklad aj tu 🙂 : http://www.polakova.sk/kalorie/
@fineta no, tak kebyze sa zmestis denne do tych 1500 kalorii, tak vlastne to mas akurat na fungovanie tela a vsetko navyse, co spalis beznou dennou cinnostou je ubytok 🙂 to je take to zdrave chudnutie, kedy telo netrpi velkym kalorickym deficitom, nezblaznis sa, nemala by si byt vycerpana ani unavena. Este je potom ale dolezite vyskladat tych 1500 kalorii zo zdravsich potravin, nie zjest jednu 1500 kaloriouvu pizzu za den, ako by to mohol niekto ponat a po svojom vyriesit 😇 Samozrejme, ze ked clovek aktivne sportuje alebo robi nieco namahave, tak treba pridat na kaloriach a neist len na urovni bazalu.

@emiliam ono ani tych 80 kg nevyzera zle, len ja sama podla seba viem, ze oblecenie vela zakryje a ked sa clovek vyzlecie, tam potom vidno sunecky a traslave stehna a celulitidu.. ja som tiez nebola ze nejak tlsta, ked som mala 70 kg, ale vyzlecena veru, no celulitida riadna od kolien az po zadok nepekna, riadne viditelna uz..