icon

Nedarí sa mi schudnúť

7. nov 2022

Ženy prosím poraďte, už som zúfalá.
Absolútne sa mi nedarí schudnúť, pri výške 164cm mám 68kg, keď sa pozriem do zrkadla je mi do plaču.
Kalorické tabuľky mám stiahnuté, zapisujem všetko do posledného zrnka.
Vyradila som pečivo, sladké, tučné mastné jedlá.
Sladené nápoje nepijem, nejem sladkosti. Pijem iba čistú vodu a kávu, aj tu som už od dnes začala piť bez cukru čo som nešťastná z toho. Kalorické tabuľky mi každý deň ukazujú deficit. Každý deň mám prechádzku s kočíkom svižnejším tempom cca 1.5h-3h ako kedy. Nie iba po rovine ale často aj do strmých kopcov. Cvičiť žiaľ inak nestíham, mám veľmi náročné bábätko ktoré takmer nespava a k tomu prvaka. Čo robím zle? Čo mám ešte robiť aby som schudla? 🥺 Budem vďačná za akýkoľvek tip 🙏 chcela by som schudnúť aspoň 8kg.

Strana
z2
bambinomio99
7. nov 2022

Prvá vec málo vody ,málo bielkovin nevyvážené všetky zložky čiže telo v strese si namiesto chudnutia uklada do zasoby

tanyan
7. nov 2022

@ckocka Ó, aký nám je niekto poeticky útočný... Ideme sa pobaviť aj o tom či je káva prospešná alebo škodlivá? Alebo uprednostníme nejakú inú tému na názorovú polemiku opierajúcu sa o schopnosti a zručnosti dezinterpretovať štatistiku?

ckocka
7. nov 2022

@tanyan Polemizovať s niekým pre koho neplatia fyzikálne zákony je z mojho hladiska zbytočné.

autor
7. nov 2022

Stravu mám takú klasickú, robievam si vývar (zeleninový, zelenina-maso), jem prevažne kuracie mäso, tuniaka, vajíčka, zeleninu, ovocie. Grilovanu zeleninu ako prílohu väčšinou, občas pečene zemiaky. Ryžu nemám rada takže to vôbec. Výnimočne cestoviny.
Samozrejme biele jogurty, cotagge-cheese, vysoko % šunky. Vypijem cca 2-3l vody denne, 2-3 kávy, od dnes bez cukru ale s mliekom 1.5%.
Poctivo si každý večer zapisujem do tabuliek . Prechádzka s kočíkom je každý deň keďže babatko mi inde ako v kočíku spať nechce .

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
ckocka
7. nov 2022

@elizabet173 Bazál nebude u každého rovnaký, ale platí že dlhodobo jesť pod svoj bazál znamená chudnúť. To je jednoduchý zákon zachovania energie.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
ckocka
7. nov 2022

@elizabet173 Neviem sa dohovoriť s ludmi ktorí nechápu čo znamená bazálny metabolizmus. Takže tieto debaty sú zbytočné.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
simca06022011
7. nov 2022

@ckocka bazalny metabolizmus je to co spotrebuju tvoje organy, telo, na fungovanie. Bez aktivity. To znamena, ze ist pod tento bazalny metabolizmus je hlupost. Ty si v "minuse" aj ked prijmes energiu bazalneho, pretoze nespis cely den. Dlhodobo ist pod tuto hranicu vyvola presny opak toho co chces a aj kopu zdravotnych problemov, a nasledne VZDY jojo efekt. Ak telo nemas v strese z nedostatku energie, nema potrebu likvidovat svalovu hmotu, ukladat tuky miesto toho aby ich minalo na fungovanie (to sa deje napr nasledkom hormonov, na ktore ma nedostatok energie vplyv)
Ked uz naratas aktivity a sport, pracu atd to uz nie je "bazalny".

ckocka
7. nov 2022

@simca06022011 Súhlasím, ale ja nechudnem.

livuska124
7. nov 2022

@autorka Ako to myslíš, že si poctivo večer zapisuješ do tabuliek? To robíš odhadom? Lebo tam musíš uvádzať presne množstvá na gramy toho, čo si zjedla. Čiže pred zjedením každú potravinu odvážiť a do tabuliek zapísať presné gramy (nie od oka, Nie prednastavené hodnoty gramov v tabuľkách). Nezabúdať najmä na olej ktorý si použila do varenia.
Tiež odporúčam skupinu Cesta k mojej premene a okrem úvodného (že ako správne nastaviť tabuľky) čítať aj ostatné príspevky, veľa z nich pochopíš (ako si vyskladať jedálniček, ako naplniť makrá,.....)

bambinomio99
7. nov 2022

@ckocka pod bazal nemáš jesť vôbec preboha to už nutrienty pre 15 ročne chcete dávať telu? Ak sa chcete baviť o kalorickom deficite tak tam je bazal hranica pod ktorú telo nema ísť lebo prichádza o ziviny

bambinomio99
7. nov 2022

Ješ celkom zdravo ale otázka je kedy, ako a co spanok plus hormóny po pôrode a nastavenie hlavy
Poviem to tak ti co najviac tlačili na pílu a silno chceli a robili to bez rozmyslu práve nechudli

ckocka
7. nov 2022

@bambinomio99 Kde ja prosím hovorím že ktokolvek má jesť pod bazál?

bambinomio99
8. nov 2022

@ckocka toto sú tvoje slová " že dlhodobo jesť pod svoj bazál znamená chudnúť" prosím ťa nerozdavaj rady ja som študovala trénerstvo 5 rokov a toto si neodvážim povedať nikomu

bambinomio99
8. nov 2022

@ckocka a nemyslím to v zlom, ale fakt nerozdavajte rady tohto typu pokiaľ nie ste odbornik viete čo môže spôsobiť jesť pod bazalny prijem ?

mamula20
Odpoveď bola odstránená
ckocka
8. nov 2022

@bambinomio99 Naozaj veľmi prosím prečítaj si celú diskusiu od začiatku. Tiež to nemyslím v zlom.

autor
8. nov 2022

@mamula20 drepy s bábätkom na rukách robím, pri každodenných aktivitách sa tiež snažím zapájať svaly, spraviť aspoň pár cvikov. Ale nieje to to také klasické cvičenie ze sa tomu venuješ v kuse bez prestávky. Nohy/zadok mam celkom pekný, bez celulitídy, lýtka a stehna sú svaly (možno z chôdze do kopcov s kočíkom?). Snažím sa aj s kočíkom často si "pobehnut" aspoň na chvíľku nech sa mi dvihne tep. Ale to nepovažujem za cvičenie.
Ja som tým ze nemám čas na cvičenie myslela skôr to že si žiaľ nemôžem dovoliť napr. Na hodinku odbehnúť do posilky zacvičiť.

A jedna maminka sa ma tu pýtala že ako to myslím že večer zapisujem, ja som sa pomýlila. Blabotal mi do toho starší, partner, niečo sme sa bavili o večeri a ja som to úplne skomolila 🙈🤣 samozrejme všetko vážim a zapisujem poctivo . Napr. Dnešné raňajky takto vyzerali

mamula20
Odpoveď bola odstránená
akvi
8. nov 2022

@avanka mas perfektne miery, nechapem, z coho chces chudnut.. Aj ten pomer svalov a tuku. A to netusim, kolko mas rokov, vekom je pre zenu az nezdravo mat pod 15% tuku a ty sa k tomu blizis. A 50% svalov, to je parada. Nechce sa mi verit, ze pri tychto mierach nie si spokojna.

avanka
8. nov 2022

@akvi 41. celý život som bola tučko, mala som 80 kilo, najviac 90 a to už som sa sekla a schudla na terajšiu váhu. ja mám problém asi v hlave, to si uvedomujem. v podstate som spokojná, strážim si váhu. ale toto metabolické meranie ma upokojilo

avanka
8. nov 2022

za mňa tie ovsené vločky. nekupuj kaše, ale zalej vločky buď horúcou vodou alebo mliekom a nebudeš mať toľko kalórii. ja si zalejem 70 g vločiek horúcou vodou, pridám med, škoricu a tvaroh a dostanem sa na cca max. 350 kalórii

akvi
8. nov 2022

@avanka no a po 40-ke takéto miery 😯 Akože fakt môžeš byť spokojná. Ja mám podstatne horšie, ako ty a spokojná som aj s nimi. Tiež bolo pre mňa niečo nové chudnúť, pretože cely život som ok, teraz cez tieto blbé korona roky som pribrala a tento rok si povedala, že to musí ísť preč a ostala som nemilo prekvapená, ako ťažko mi to šlo, telo už proste nereaguje tak rýchlo, kým sa mi naštartoval metabolizmus, tak to trvalo. Ja už som v perimenopauze, tak je to asi aj tým. Ale podarilo sa a som fakt ok s mojimi 21%tuku a 40%svalov. Som si o tom dosť študovala teraz a tak sa ukludnila, že ok, pre zrelšie ženy je tých 20%tuku úplne v poriadku.

bambinomio99
8. nov 2022

Pozri v jednoduchosti to poviem tak ak chces schudnúť teda za mňa asi ktokoľvek denne treba spáliť od minimálne 350 do 700 kcal a k tomu mať príjem od 1500 do 2000 kcal rozlozenych do makronutrientov

livuska124
8. nov 2022

@autorka Áno, ja som sa pýtala. OK, čiže zapisuješ všetko na gramy, odvážiš presne. To je fajn. Každopádne, ako ti to už tu bolo povedané, tabuľky máš nastavené zle. Príjem máš príliš malý na tvoju výšku / váhu. Treba si ich najprv správne nastaviť - vypnúť zohľadnenie aktivít (sú v tabuľkách dosť nadhodnotené, čiže ti odráta viac kcal, než reálne spáliš), vypnúť trávenie a nastaviť denný výdaj v tvojom profile - nastavenie jedálnička (sedavý sa nezvykne dávať, lebo ťa pustí pod bazálny metabolizmus, čo je nežiaduce), buď málo aktívny, ak necvičíš, , alebo stredne aktívny (ak cvičíš dajme tomu 5x týždenne). Keď si všetko správne nastavíš a dáš cieľ schudnúť, neexistuje, že ti vyrátajú tak nízky príjem.
Keď nastavíš tabuľky takto, aktivity už nebudeš zapisovať. Tým, že si nastavíš režim, tabuľky už rátajú s aktivitou. Potom ich napĺňaš na 100% - lebo keď zadáš cieľ schudnúť, rátajú aj s deficitom. Čiže keď ti vyrátajú dajme tomu 7500 KJ, tak toľko máš prijať, aby si chudla, nie menej.
Ja som chudla z približne rovnakej váhy ako ty (len som o 5cm vyššia) a príjem na chudnutie som mala pri málo aktívnom režime (bez cvičenia) určite okolo 7000KJ (čo je takmer 1700 kcal). Pri tomto príjme som chudla. Jedla som aj pečivo, aj prílohy, dokonca aj drobnú sladkosť každý deň a kilá išli dole. Treba len vedieť, ako si tú stravu vyskladať. Ja som vedela, že si radšej doprajem každý deň nejaký malý prehrešok, lebo ak by nie, dopadlo by to neskôr vyžratím celej skrinky so sladkosťami 😀 Takto som si vlastne neodopierala absolútne nič, čo som mala rada, iba som musela obmedziť množstvo (nezjedla som celú Milka čokoládu, ale napríklad len 3 kocky, atď.....).
Treba dávať pozor na príjem bielkovín (mne sa ho nedarilo veľmi napĺňať, lebo tabuľky ich nastavujú dosť vysoko, snažím sa však naplniť aspoň 1 - 1,5g na kilogram mojej váhy, čo teraz znamená, že zjem za deň cca 60g - 90g bielkovín, niekedy sa mi podarí aj 100g
😀 ). Sacharidy som nenaplnila takmer nikdy, ale netreba sa ich báť. Tuky som takmer vždy prešvihla... je to celá veda, ale keď už prídeš na princíp fungovania tabuliek a vlastného metabolizmu, pôjde to. Neboj, zotrvaj.... Začiatky sú vždy ťažké, len to netreba hneď vzdať. V spomínanej skupine určite nájdeš veľa dobrých rád 🙂

zuzuliennka1
8. nov 2022

pozri si prosim na instagrame profil tabulkarka, ona tam presne vysvetluje, ako si tabulky nastavit, pomocou externej webstranky na vypocet, nie to, co vyrataju tabulky.
ona tam spomina jednu stranku, kde si to vyratas, napr. aj s kojenim (pri kojeni treba do stravy pridat zhruba 400 kalorii)
pozri ten profil tabulkarka a nastav si to spravne

neexistuje, aby si potom nechudla
kludne mi aj napis spravu, pomozem ti s tym

kuzmatko
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2