icon

Počítanie kalórií a laktózová intolerancia

15. jan 2022

Ahojte, asi zvláštna otázka, ale zaujíma ma, keď si sledujem príjem kalórií cez deň, dám si pizzu so syrom (nie veľmi často, ale niekedy neodolam) a keďže moje telo sa nekamarati s laktozou, ešte ani nedojem posledný kúsok a už musím utekať na záchod. Myslíte, že si telo vzalo z toho všetky kalórie alebo len niektoré?

kiki68
15. jan 2022

Tazko povedat, ale velku skodu to pokial sa k tomu aj hybes nenarobi. Ale preco si nedavas bezlaktozovy syr na nu?

autor
15. jan 2022

@kiki68 to má popravde ani nenapadlo, ale málokto s pizzerky to ponúkajú

majamat
15. jan 2022

nemoze ti vadit aj nieco ine? teda neviem kolko casu prejde odvtedy, kedy zacnes jest a kedy mas reakciu.

ide o to, ze rekacia na laktozu prebieha tak, ze laktoza sa dostane do tenkeho creva, kde sa nestravi a nasledne v hrubom creve estravena laktoza vyvola reakciu. nez sa potrava do hrubeho creva dostane, to nejaky cas trva. priznaky sa objavuju najskor zhruba za 2 hodiny.

sandra151
15. jan 2022

Kúp si enzým laktáza v dm a daj si vždy keď papáš niečo čo nemáš. Pomáha to.

majamat
15. jan 2022

co sa tyka vstrebavania kalorii, tak neviem uplne presne, laktoza sa sice nespracuje,a le laktoza nie je jedine, co sa v tele nachadza a reakcia prichadza az ked sa to dostava do hrubeho creva. a ziviny sa vstrebavaju v tenkom creve. cize teoreticky vstrebavanie toho ostatneho nemusi byt vyrazne porusene. je to asi individualne, ale zaujimave je, ze mnoho ludi s celiakiou nemusi trpiet podvyzivou, hoci pri celiakii je tazko poskodene crevo a tym sa zhorsuje vstrebavanie. no tenke crevo je dlhe a ak aj je poskodene, je otazne, ci po celej svojej dlzke.

majamat
15. jan 2022

este musim dopisat ta reacia za 2hod. to sa tyka hnacky.
samozrejme pocit na vracanie moze byt skor, lebo je to problem v hornej casti traviaceho traktu a tam je potrava s laktozou skor.

simsalabim
16. jan 2022

@majamat s priznakmi je to vazne rozne. Ja mam laktozovu intoleranciu a mne priznaky zacinaju cca po polhodine nafuknuti v oblasti zaludka a potom to postupuje nizsie do creva (ak si nedam laktosolv) a pokracuje to velkou plynnatostou niekolko hodin. Moj otec a dcera , obaja s laktozovou intoleranciu, zas do polhodiny sedia na WC s hnackou. Oni nemaju bolesti a dcera ani nie je nafuknuta, otec naopak, plynnatost ma. Tie priznaky mozu byt roznorode.
Autorka - bude prejdi na bezlaktozove vyrobky - aj u tej pizze, pripadne ich popros, nech syr za priplatok nahradia parmezanom (ten je bez laktozy). Alebo si pred konzumaciou daj laktazan alebo nieco podobne, len si odsleduj davku. Ja poslednu dobu preferujem LAKTOSOLV, lebo ma naozaj vysoke FCC, myslim, ze najvyssie na nasom trhu.

autor
16. jan 2022

Niekedy ešte ani nedojem posledný kúsok a už letím, dakedy v pohode 🤷 záleží asi ako veľa toho jem počas iných dni

kacena4
16. jan 2022

laktoza nema nic spolocne s kaloriami

margaretka_
16. jan 2022

Myslim si, ze ak nieco preleti traviacim traktom rychlejsie ako by malo, tak sa vyuzije menej zivin z jedla, teda logicky aj menej kalorii. Ale ono to cele ratanie kalorii je aj tak orientacne. Neviem na kolko je dolezite, kolko presne sa vstrebe, ked mas ten laktozovy problem. Skor by som sa sustredila na tu laktozu a nerobila si zbytocne zle 🙂

kiki68
16. jan 2022

Ja pizzu peciem hlavne doma, mne prekaza vela veci a tak radsej takto. Ale bezlaktozove veci uz ponuka vela pizzerii. Ved to ma vela ludi tento problem

sandra151
16. jan 2022

Neviem ako silnú máš intoleranciu,ale mne napríklad syry vôbec nevadia. Pizzu jem bežne a často,a kľudne aj celú syrovú. Táto tabuľka ti možno pomôže.

autor
16. jan 2022

@sandra151 ooo ďakujem

majamat
16. jan 2022

@simsalabim ako chapem, ez to ide rychlesjsie, ale travenie je proces, ktory nejde len tak, jedlo sa posuva za pomoaci peristaltiky, nepadne niekam. preto by to nejaky cas trvat malo. ak neikto jedava dlho, napr, pizza sa da jest dlho, lebo nemusia sa vsetky kusky zjest zachvilu, tak este ok, ale za 15min to mozne nie je. ved crevo ma dlzku niekolko metrov a tou peristaltikou, nez sa to poposuva, to trva. ma vela zakrut, cize to fakt neprebehne tak rychlo tade. teda pisem len o hnacke ( hore som riznaky odlisila, je ine, ked je reakcia v hornej casti -napr. v zaludku a ine, ked ide o hrube crevo a konecnik)

no napadlo mi, ze tam by mohol byt iny mechanizmus. laktoza sice vyvola reakciu traviaceho traktu estelen v hornej casti, a travenie sa podrazdi tak, ze zacne zle fungovat aj dolna cast traviaceho traktu a to sposobi hnacku. no to co ide von, je to co v creve uz bolo predtym, nie ta laktoza, ktora sa tam este nenachadza. takto je to teoreticky mozne skor.

krisbar
18. jan 2022

Sorry, ale akoze si fakt myslis ze to ked ta prezenie ze ide z teba von ta pizza? Dostudovat biologiu! Crevo ma niekolko metrov a je plne exkrementov. Ak ta prezenie tak vypudi jedlo z predchadzajucich dni ktore uz je spracovane crevami na stolicu. Ale ta pizza tam bude este par dni. A najma ten syr sa nebude travit ale kvasit.
A preco sa takto trapis? Ja si vzdy objednam pizzu b3z syra, len s parmezanom, kde uz je bielkovina spracovana zretim.

zuzi56
18. jan 2022

@simsalabim dcéra ešte ani nedopadá a už sedí na wc, je to rýchlosť 🤣