Pôst iba na vode - benefity
Čírou náhodou som narazila na videá na YouTube od pani Viery Stadnikovej a ostala som dosť prekvapená..skúšal niekto z vás dlhodobý pôst iba na vode? Len ma to zaujalo🙂
Z akého dôvodu sa človek vôbec pustí do niečoho takého? Aké to má benefity? 🙂
@lenkakravcova mne je to celé fuk a tebe môže byt tiež fuk ako to ja volám
@pribinak Nie je mi to fuk, pretože sa ma to ako moslimky týka. Som zástancom správnych pomenovaní vecí, nie polopravd, alebo klamstiev.
@lenkakravcova mna tvoje názory nezaujímajú a budem si to volať ako ja chcem, či sa to tebe páči alebo nie
Hentie Moslimské kraviny chod vypisovať niekomu inému
Viac mi nepis, nezaujíma má to
@lenkakravcova prečo všade ťaháš svoje moslimske presvedčenie? Tema je o diete na vode, čo je pre mňa nezmysel, ale kto chce nech si skúsi.. nebudem nikym opovrhovat, hlavna je psychicka pohoda, ak to niekomu pommáha, tak OK. ...možno su kus spravim z toho srandu, ale preboha naboženske presvedčenie vo forme tabuliek o tom či je pôst preglgať krv z ďasna 😏.fakt nie....
@lenkakravcova ale prosim ta rano sa najest a vecer to nieje post,prepac ale takto jedia ludia aj na sk kt nemaju sa kedy najest a telo si na to zvykne,to nieje post ze sa najes rano do popuku a vecer.Post je ze nejes nic .
A ja som tiez udela tie ramadany,kde sa vecer nieze jedlo ale vyslovene hostilo.A mozes jest maso ,nemas nic okrem alkoholu takazane,cize aj to maso si mozes dopriat.
Ja som mala posty ze som cely den vola o vide a to je ine ,ale nepovazujem to za benefit ,pre mna post nema vyznam kedze telo potrebuje vitaminy,mineraly,skor sa celozivotne striedmo stravovat a udravo je benefit.
@lenkakravcova Ja jedavam okolo polnoci, ci jednej v noci. Takze cez den nebyvam hladny. Az niekedy poobede o druhej - tretej si nieco dam. Bez problemov by som mohol zase zacat jest az o tej osmej vecer. Moje telo je tak nastavene ze jem pred spanim. S pitim by bol problem, nemam problem aj tyzden nevypit ani glg vody. Ale kavu musim pit cely den :D
@lenkakravcova nejdem polemizovať o ničom. Ale to, že biblicki proroci a Ježiš 40 dní na púšti hladovali, hádam nejdeme prirovnávat k ľuďom teraz. A ramadan pokiaľ viem, tiež nie hladovka, ako spomína autorka príspevku, lebo tam nejde o dlhodobé vynechanie potravy, iba cez deň. Takže tiež to nemôžeš porovnávať. O Zidoch tiež neviem, že by v poste mali celé týždne iba vodu.
@monkasponka Téma bola o pôste, a kritizovali ste ho.. tak som to napísala z môjho pohľadu.
Tie tabuľky som tu dala ako odpoveď na pitie a jedenie moslimov počas pôstu, ktoré sa tu neopŕavnene rozoberalo.
@ktochytavzite Ja neviem, islam nie je jediná viera, kde je takýto pôst. Bahájske spoločenstvo má pôst o rovnakom princípe, len 19 dňový, Židia tiež.
@hiro Káva je aj u mnohých moslimov problém :D to poznám z rôznych rozprávaní kamarátov a kamarátok, ktoré ako najväčšiu askézu v tom berú to, že si nemôžu dopriať kávu :D :D Ja ju nepijem ani bežne denne, tak to neviem posúdiť ale chápem že to tak môže byť. 🙂
@jaskolka
O Židoch nevieš, ale majú. Ježiš to dodržoval ako "žid" tiež.
Židia majú: Menšie pôstne dni – pôst sa cez tieto dni drží od východu slnka do súmraku. Jediný zákaz sa týka požívania potravín a nápojov. Pôst môže byť posunutý, pokiaľ by pripadol na Šabat.
Veľké pôstne dni, kedy pôst trvá od súmraku do súmraku (dlhšie ako 24 hodín). Ide o prísny pôst, kedy je okrem jedla a pitia zakázané aj umývanie, nosenie koženej obuvi atď.
https://sk.wikipedia.org/wiki/Verejné_pôstne_dni
Bahájci majú pôst o nejedení a nepití vody od východu slnka až po jeho západ v poslednom mesiaci ich roku, 19dní.
Moslimovia majú ramadán, 9.mesiac, 30dní.
Vo všetkých týchto 3 monoteistických smeroch je pôst povinný pre zdravé dospelé osoby a vo všetkých 3 je o nejedení a nepití počas svetla, počas dňa.
Moj otec mal poskodenie srdca 3 stupna a stukovatenu pecen. Doktor mu naordinoval lieky ktore mali drzat ochorenie pod kontrolou aby sa to nezhorsovalo. K pôstu sa dostal nahodou no vysledkom bolo ze po 20 dnovom poste cisto na vode, si vyliecil srdce a pecen. Na kontrole ked mu doktor kontroloval srdce a pecen povedal ze toto este za 30 rocnu prax nevidel. Srdce mal ako 18 rocny( to mu doslova povedal doktor) - v tom case mal 57rokov. Pecen ziadne znamky stukovatenia. Okrem toho schudol zo 100kg na 80kg. Uplne zmenil zivotospravu, otocilo ho o 360 stupnov. Som na neho neskutocne hrda🙂 postom sa da vyliecit vela ochoreni. Dokonca aj lekari zacinaju liecit pôstom( v bratislave najdes) mame aj rodinneho znameho co sa 42 dnovym postom vyliecil z rakoviny( bol este sle tusim na zaciatku stadia)
@lenkakravcova ja neviem, či si spravne prečítala príspevok autorky, a odpovede iných žien ako aj moje. Lebo cely čas tu píšeme že nie je reč o poste bez jedla a vody Cez DEŇ! Toto nie je dlhodobý post len o tekutinach. Autorka sa pýta na niečo úplne iné, ako opisujes ty. Čiže pleties hrušky s jablkami, aj pri reakciách na naše odpovede.Lebo celý čas píšeš ze moslimovia, židia atď, majú PÔST CEZ DEŇ! ale toto nie je dlhodobý post, kde sa úplne vynechá jedlo, (ani večer sa neje ani v noci proste vôbec) len sa pije voda.
@jaskolka Ja som ti reagovala na toto ako prvé..
".Nebol internet, tak ľudia nevymyslali bláznovstva, že aké je super nejesť 🙊🙊. "
Nie na pitie/nepitie. To som písala ako všeobecnú informáciu, že existujú rôzne druhy pôstov s nejedením (či už cez deň alebo ina) - nie len taký ako autorka popisuje, ale že pôst ako taký v rôznych formách má svoj účel a svoje opodstatnenie, tak neviem čo ťa to tak strašne štve.
Proste všeobecná informácia. Ty ak nechceš držať hladovku ako autorka chce, alebo ak sa nechceš zapájať do hociakého druhu pôstu, tak neviem prečo jej to vôbec vypisuješ. Myslím, že ona skôr si prečíta o rôznych druhoch pôstu ako o tom, že je to podľa teba "bláznovstvo". Neviem čo si jej tým komentárom, okrem toho, že si ju ním chcela zhodiť ako blázna, chcela dať.
@dzepeta Woow, to znie super. 🙂 Musí mať riadnu sebakontrolu, keď to takto zvládol.
@0silvia0 praveze povedal ze to nebolo nejake hrozne. Ze treti den bol kriticky ze citil hlad, ale po tretom dni uz nic. Energie mal na rozdavanie vladal sportovat proste to jedlo mu nechybalo. Dokonca ked ma pocit ze nieco na neho ide resp minule mal nejaky zapal creva, tak si tiez dal post 14 dnovy. Krvne vysledky po 2 tyzdnovom poste ukazali ze ziadny zapal v tele uz nieje🙂
@lenkakravcova ano zvladol to. Som na neho hrda naozaj🙂 samozrejme nebol to ale suchy post. Vzdy s vodou. Sle myslim ze je to aj o tom mentalnom nastaveni aspon otec mi to tak vysvetloval ze to nebola hladovka ale dobrovolny post. Ze on nehladoval lebo ani hlad necitil. Jeho telo nebolo v strese ze neprijima potravi. Citil sa sbyt stastny a v pohode🙂
Prednedavnom siel tento dokument o poste na dvojke, hovori aj o benefitoch niekde na zaciatku a ukazuje na post v Rusku a post na zapade, tusim Svajciarsko.
@lenkakravcova ale ja absolútne neriesim pôst, ako opisujes ty. Cez deň nejest a nepiť, a večer a v noci už áno, to nie je post, na aký sa pýta, ona. Jasne sa v príspevku pýta, na názory, na "dlhodobý post iba o vode". Tak som jej napísala svoj názor na DLHODOBÝ PÔST IBA O VODE. A Nie svoj názor na post moslimov (večer už jest môžte) alebo židov (zrejme niečo podobné).A všetky moje príspevky sa týkajú len takéhoto pôstu.
@dzepeta Veľa asi robí to psychické nastavenie pri tom. Niektorí čo sa postia alebo držia hladovku to zvládajú úplne jednoducho. Väčšinou co pozorujem, tak sa na ten post alebo hladovku aj tak nejako tešia, sú takí zapálení pre to. 🙂 a potom to ide ako po masle.

@pribinak V tom prípade to ale nenazývaj pôstom. Tak to byť nemá. A ak sa niekto hrá na to, že sa postí, a pri tom "podvádza", je mu to pred Bohom neplatné.