Prečo máme toľko obéznych mamičiek?
Na ihrisku som si sadla vedľa mamy, ktorá sotva lapala dych. Za mna sú nadbytočné kilá u matiek tŕňom v oku verejnosti. Je za tým lenivosť, vyčerpanie, hormonálne problémy, antidepresíva alebo len úplne normálny život mamy, ktorá seba dáva na posledné miesto.
Ja som tiež taká bola a ked som fučala pri zaväzovaní tenisiek, povedala som si dosť. Vo vyššom vekusom sa začala hybať, schudla 14 kg a je mi lepšie.
Pretože nie každá mamička má dieťa ktoré kam ho položite tam spí aby si mala čas isť zacvičiť, a ak také má, čo je aj môj prípad som 2 mesiace po pôrode a malá mi nemá problém zaspať aj na 3-4 hodiny v kuse, no verte mi že momentálne je cvičenie to posledné na čo myslím, skôr sa za ten čas snažím urobiť všetko čo potrebujem okolo domácnosti a taktiež si dopriať nejaký ten oddych len tak s vyloženými nohami, alebo si užiť chvíľku s manželom, vedieť sa porozpravať aj o inych veciach než čo sa týkaju malej... Áno keď sa pozriem do zrkadla vidím všetky tie kilá navyše čo mi ostali po pôrode, áno rozčuluje ma to, no hlavne je pre mňa dôležitejšia psychická pohoda pri takom malom bábätku a viem že aj na tie kilá raz príde čas, netlačím na to... Ako aj vy vravíte raz ste si povedala dosť, takže tiež ste patrili do skupiny "obeznych" mamičiek, prečo si myslíte že ste zrazu niečo viac len preto že vy ste motiváciu našla a oni nie? Ja vždy vravím, dôležitý je najmä charakter, nie výzor
@kiwwik ja na to z vlastnej skusenosti pozeram prave naopak - mam narocne dieta, nezastavim sa takmer cely den, kolkokrat nemam ziadne ranajky, na obed len sendvic, ale prave pre toto mam menej kil ako pred tehotenstvom. Ano, nie je to zdravy zivotny styl, ale ocividne viac energie vydam ako prijmem aj bez cvicenia. Neviem si predstavit, co vsetko by som musela denne zjest, aby som mala nadvahu. A to mam len jedno dieta, kebyze mam tri, tak to som uz cisty kostlivec. preto celkom nerozumiem, ako matky viacerych deti (pokial nemaju zdravotny problem), mozu mat velku nadvahu.
@kiwwik ja na to z vlastnej skusenosti pozeram prave naopak - mam narocne dieta, nezastavim sa takmer cely den, kolkokrat nemam ziadne ranajky, na obed len sendvic, ale prave pre toto mam menej kil ako pred tehotenstvom. Ano, nie je to zdravy zivotny styl, ale ocividne viac energie vydam ako prijmem aj bez cvicenia. Neviem si predstavit, co vsetko by som musela denne zjest, aby som mala nadvahu. A to mam len jedno dieta, kebyze mam tri, tak to som uz cisty kostlivec. preto celkom nerozumiem, ako matky viacerych deti (pokial nemaju zdravotny problem), mozu mat velku nadvahu.
@hanaxxx vieš čo , keď by si jedla blbosti od únavy , lebo vtedy ti najviac chutí jesť vysokokaloricke jedla ,tak priberies aj keby si behala ako škrečok v kolese.
Lebo mame permanentny stres ktory zahaname jedlom a sladkostami a nemame ist kedy cvivit alebo korculovat/plavat lebo deti.
Preco mas vobec potrebu to riesit🤷 pozeraj na seba a bud stastna za seba. Nikto nie je stastny za taketo ohovaranie. Ja som z opacnej strany jazera. Som prilis vychrtla a tiez nenavidim ked furt niekto riesi kolko vazim a preco nejem viac. Nikto uz nevidi veci za tym. Napriklad ze mam chorobu vdaka ktorej nikdy nepriberiem🤷 uz ma tiez unavuje to stale pocuvat. Nemozes tiez vediet kolko zien ma proste opacny problem a tiez moze suvisiet so zdravym. Alebo len nechcu jedlo hadzat do kosa a zjedia vsetko co deti nechaju.
@13uzivatelka11 tuto trosku budem oponovat, nie kazde dieta to ma z lenivosti. Moja dcera ma tiez 9, ma aj brusko (netrci jej z crop topu, oblieka sa primerane). Pravidelne cvici- chodi na box, do toho cvicime aj doma, sme vela vonku, bicykle, kolobezky, cize pohybu ma. Aj sa stravuje zdravsie, ziadne polotovary, sladkosti, cipsy, vecerne vyjedanie, pijeme len cistu vodu, ziadne sladene napoje a pod. Varime zdravu stravu. Bohuzial, nezje zeleninu a ovocie.
A aj napriek tomu ma tento "problem". Tym chcem len povedat, ze nie vzdy je to zanedbane zo strany rodicov a su aj take deti.
@roberta27 tak ale má zrejme "len" nafúknuté bruško? Jasné že keď je inak ako palicka tak by mi ani nenapadlo že je pribrata.. aj syn je spageta ale má väčšie bruško .. myslela som tak celkovo to vidíš na tých deťoch že je celé pribrate a minule som si tak všimla že dievčatko bolo vyfintene mala saticky ale bola celá pribrata a tak mi udrelo aj to väčšie bruško z pod tých šiat.
A čo teba trápi telo inych matiek?
Aky tŕň v oku?
A čo to,že anonym?
Nuda?
Sociálny prieskum pod názvom
“Ako vnímame obezitu matiek”
Trapka
@nini1978 ďakujem, ze takýto normálny nesudiaci komentár napíše žena, ktorá by teoreticky sudit mohla vďaka perfektnej postave ❤️
Aj som chcela reagovať ale je mi zle z tých súdiacich zien lebo každá musí byť v nejakej sablone co sa tyka typu dieťaťa, co sa tyka psychiky pocas alebo po pôrode, rodinného zazemia...
Akože Haló?! Ako môžeš byť tak povýšenecká. A čo ty vieš, či náhodou tá mamička vedľa teba na ihrisku nie je z toho deprimovaná...? Možno ju to trápi a nemusí to byť len tým, že je lenivá a napcháva sa do popuku.
Ja som 4 mesiace po pôrode. Dostala som sa síce na pôvodnú váhu, ale ani s tou som nebola spokojná. A príšerne ma to trápi... Som frustrovaná a moje dieťa mi dáva taký záhul, že nepamätám, kedy naposledy som si aspoň na hodinu oddýchla. Keď som mala iba staršiu dcéru, ktorá už na mne nevisela ako cecok, tiež som chodila 2 x do týždňa intenzívne cvičiť, zaoberala sa zdravou a racionálnou životosprávou.... Ale keď máš prívesok, ktorý 20 hodín denne nosiš na rukách, si rada, že si umyješ zuby a sa učešeš, nemôžeš predsa za tých pár minút, kedy máš v rámci dňa trochu kľudu dávať si HIIT a najesť sa z čistej ovocnej šťavy a vzduchu... To ako si to tu napísala bolo bezcitné, povýšenecké a prvoplánové.
Boze mat take problemy... preco sa prosim nestaras o seba ale o inych....? Ludom nikdy nevyhovies.... ja teraz pocuvam stale ze mam viac jest lebo ze som uz strasne schudla (kojim)...a teraz akoze co? Ani tucni ani chudi kazdy musi byt tip top dokonali? Kazdy nech je taky, ako sa dobre citi a neries ostatnych....
Na postave nezáleží. Veľmi často za kilá navyše môže zdrav.stav a vyčerpanosť.
Poznám úžasné ženy, ktoré sú bacuľky... ale aj chudé, ktoré rady súdia a povyšujú sa. Osobne nemám kilá navyše vďaka genetike, ale skôr ma zaujíma osobnosť ako výzor. Krása vyžaruje s osobnosti a charakteru.
Neviem či žijem v inom vesmíre, ale so synom som stále na ihrisku/odrážadle/skupinových aktivitách a obeznu mamku som tam ešte nestretla.
Opačne mám skôr pocit že veľa z nás vyzerá ako africké deti, že skrátka nemáme čas jesť, lebo najskor riešime deti a seba až potom...
Toto je najväčší problém, ktorý Teba trápi ?
@nini1978 ďakujem, ze takýto normálny nesudiaci komentár napíše žena, ktorá by teoreticky sudit mohla vďaka perfektnej postave ❤️
Aj som chcela reagovať ale je mi zle z tých súdiacich zien lebo každá musí byť v nejakej sablone co sa tyka typu dieťaťa, co sa tyka psychiky pocas alebo po pôrode, rodinného zazemia...
@tamta vies co?
Tu sú ľudia schopní ta napadnúť aj za to,že sa snažíš napisat,že je to každého osobná vec
Že máš akože “rešpektovať iný názor”
Nikdy nebudem rešpektovať hanenie a kritizovanie osobnej slobody ľudí, ktori “ ničia výhľad ludom” svojom telom alebo oblečením “
To kde sme!
Ja mám deti vychované v duchu
“Pokiaľ mi to neubližuje,žijem si ďalej moj život a neriešim”
Pretože nie každá mamička má dieťa ktoré kam ho položite tam spí aby si mala čas isť zacvičiť, a ak také má, čo je aj môj prípad som 2 mesiace po pôrode a malá mi nemá problém zaspať aj na 3-4 hodiny v kuse, no verte mi že momentálne je cvičenie to posledné na čo myslím, skôr sa za ten čas snažím urobiť všetko čo potrebujem okolo domácnosti a taktiež si dopriať nejaký ten oddych len tak s vyloženými nohami, alebo si užiť chvíľku s manželom, vedieť sa porozpravať aj o inych veciach než čo sa týkaju malej... Áno keď sa pozriem do zrkadla vidím všetky tie kilá navyše čo mi ostali po pôrode, áno rozčuluje ma to, no hlavne je pre mňa dôležitejšia psychická pohoda pri takom malom bábätku a viem že aj na tie kilá raz príde čas, netlačím na to... Ako aj vy vravíte raz ste si povedala dosť, takže tiež ste patrili do skupiny "obeznych" mamičiek, prečo si myslíte že ste zrazu niečo viac len preto že vy ste motiváciu našla a oni nie? Ja vždy vravím, dôležitý je najmä charakter, nie výzor
az 7, @kiwwik to je o strave nie cvičení , az 70 percent toho ako kto vyzera tvori strava
Lebo vela zien uveri mytu- ze po tehotenstve sa uz nikdy nedostane do formy( aj lepsiej ako pred detmi). Tieto myty siria lenivi alebo " nevedomi" ludia. Mam 4 deti - a vzdy ked som zacala chodit a cvicit ma ludia( vacsinou zeny/ matky s nadvahou) zacali " odhovarat"( alebo obhajovat svoju nadvahu)- ved neblazni porodila si styri deti.....mas "pravo" na kila navyse, uz to lepsie nebude.....po 35/40 sa to uz neda......vdaka bohu za IG a za profily viacrodiciek a fitnes mamiciek co dokazuju,ze to nie je pravda a vsetko mame bo svojich rukach.
@zuzinka888 ahoj môžeš prosím iG profily dať ktoré si sledovala? Potrebujem nakopnúť. Ďakujem.😘
Prečo máme naokolo toľko ľudí, čo sa potrebujú vyvyšovať nad iných?
@zuzinka888 ahoj môžeš prosím iG profily dať ktoré si sledovala? Potrebujem nakopnúť. Ďakujem.😘
@croix fu je ich vela ale absolutna topka su- dminikah- (ma aj appku10e- cvicenia, receptypodkasty....)+ oomatrinamarkova tie dve su fakt "bohyne fitnesu".povedia neprijemnu pravdu rovno do ksichtu🤣. Dobre recepty ma kristian.mesaros, nutrisvet,martina621. A rady typy - cesta za vyzivou s jarkou. Je ich viac ale tito najcastejsie.
A kolko je obeznych deti a tinedzerov si si vsimla? Staci ist niekam k vode. Problemy su rozne, vacsinu si vymenovala. Ale kto sme my, aby sme ich sudili?
@13uzivatelka11 tuto trosku budem oponovat, nie kazde dieta to ma z lenivosti. Moja dcera ma tiez 9, ma aj brusko (netrci jej z crop topu, oblieka sa primerane). Pravidelne cvici- chodi na box, do toho cvicime aj doma, sme vela vonku, bicykle, kolobezky, cize pohybu ma. Aj sa stravuje zdravsie, ziadne polotovary, sladkosti, cipsy, vecerne vyjedanie, pijeme len cistu vodu, ziadne sladene napoje a pod. Varime zdravu stravu. Bohuzial, nezje zeleninu a ovocie.
A aj napriek tomu ma tento "problem". Tym chcem len povedat, ze nie vzdy je to zanedbane zo strany rodicov a su aj take deti.
@roberta27 a nemoze to byť tým, že jednoducho zje priveľa, či príliš kalorického?
Kamoška mala taký problém s dcérkou, jej proste chutilo, tak sa vedela "objest". Keď na to začali trochu dozerať , dievčatko prestalo priberať..
Ja zase nerozumiem, prečo je taký problém uznať, že moderná spoločnosť má problém s obezitou..
Že to je téma, ktorá rozhodne patrí na verejnosť.
Najmä, čo sa týka obezity detí a mladých ľudí..
Len mám pocit, že akonáhle niekto kritizuje obezitu, bez toho aby zhadzoval konkrétnu, ľahko identifikovateľnu osobu (čiže žiadne konkrétne body shame), hneď dostane plno komentárov v zmysle, ako sa má starať sám o seba a že aký je hrozný človek, keď toto vôbec rieši..
A navyše sa dozvie plno dôvodov, prečo to nejde, aj keď mnohé sú len výhovorkami...
Ked vidíme človeka, ktorý sa ničí napr.alkoholom, či niečím inym, vtedy sme tolerantní menej..
Pritom obezita je zdravotný problém, akurát, že sa neprejaví hneď a napr. také obézne decká či mladí ľudia na to doplatia neskôr, ale počká si ich to..
az 7, @kiwwik to je o strave nie cvičení , az 70 percent toho ako kto vyzera tvori strava
@renesance80 s týmto si dovolím nesúhlasiť, môj partner je schopný zjesť na posedenie dva baliky gumenych cukrikov, balik chipsov sám len tak alebo dať si na raňajky burger, či v noci otvoriť chladničku a schalovať 2-3 jogurty a koľko kofoly alebo inej sladkej vody denne vypije ani nevravím a vyzerá ako špáradlo, zelenina to u neho nehrozí, maximálne iba ak je súčasťou burgra/gyrosu, prípadne je iba schopný zjesť paradajku k niečomu a tam to končí, .... Nemá žiadne zdravotné problémy čo sa týka toho že nepriberá veľa, pred par rokmi sa to riešilo s lekármi lebo už aj jeho hnevalo že za rok nevedel nabrať viac než 5kg proste jeho váha stojí na mieste už veľmi dlho ale tu zohráva rolu aj genetika a skôr tych 70% tvorí pohybová aktivita a kedže denne v práci, potrebuje silu a pohyb celeho tela + ešte chodí cvičiť.... Samozrejme áno strava je dôležitá čo sa týka chudnutia, len som chcela poukazať na to že to nie je až tých 70% lebo podľa toho čo si napisala by mal môj partner vyzerať po tom všetkom čo je schopny zjesť ako guľka 😅
@roberta27 a nemoze to byť tým, že jednoducho zje priveľa, či príliš kalorického?
Kamoška mala taký problém s dcérkou, jej proste chutilo, tak sa vedela "objest". Keď na to začali trochu dozerať , dievčatko prestalo priberať..
@beronsche nie, je primerane, teraz v lete aj mensie porcie v teple. My s muzom jeme zdravo, pocitame si KD, cize aj deti maju nasu, zdravsiu stravu. U nej to tak kolíše. Dr vraví, že zdravotne je všetko v poriadku, že keď príde do puberty, zmení sa to.
Ja zase nerozumiem, prečo je taký problém uznať, že moderná spoločnosť má problém s obezitou..
Že to je téma, ktorá rozhodne patrí na verejnosť.
Najmä, čo sa týka obezity detí a mladých ľudí..
Len mám pocit, že akonáhle niekto kritizuje obezitu, bez toho aby zhadzoval konkrétnu, ľahko identifikovateľnu osobu (čiže žiadne konkrétne body shame), hneď dostane plno komentárov v zmysle, ako sa má starať sám o seba a že aký je hrozný človek, keď toto vôbec rieši..
A navyše sa dozvie plno dôvodov, prečo to nejde, aj keď mnohé sú len výhovorkami...
Ked vidíme človeka, ktorý sa ničí napr.alkoholom, či niečím inym, vtedy sme tolerantní menej..
Pritom obezita je zdravotný problém, akurát, že sa neprejaví hneď a napr. také obézne decká či mladí ľudia na to doplatia neskôr, ale počká si ich to..
@beronsche prepáč ale mňa tak irituje ak niekto obezitu porovnáva s alkoholizmom.. ak je človek permanentne opitý, jeho správanie zväčša obťažuje okolie, buď je agresívny, alebo hlučný a podobne.. jednoducho, ak sa niekto pravidelne udržuje v alkohole, obťažuje to okolie - pretože jeho správanie sa dotýka ostatných.. ale ako môže obezita obťažovať okolie?, nijako spravanie neovplyvnuje.. jednoducho su to dve rôzne veci.. ano, je to problém dnešnej spoločnosti, mnohí majú s obezitou problém.. ale neviem prečo by to mali ľudia okolo riešiť ak sa ich to netýka.. polovici ľudí čo poznám, tak sa chudnúť snažia.. lenže okolie ma hlúpe poznámky bez ohľadu na to či sa snažia alebo nie.. do postavy druhých majú ľudia pocit že môžu rozprávať pritom ich do toho nič nie je, aj keď je to problém mnohých ľudí.. takže nerozumiem prečo majú ostatní pocit že sa do toho môžu starať.. a nie ja obézna nie som len nemám rada keď sa na obecných ľudoch musia viesť siahodlhé diskusie akoby to snáď ani neboli ľudia..
@beronsche nie, je primerane, teraz v lete aj mensie porcie v teple. My s muzom jeme zdravo, pocitame si KD, cize aj deti maju nasu, zdravsiu stravu. U nej to tak kolíše. Dr vraví, že zdravotne je všetko v poriadku, že keď príde do puberty, zmení sa to.
@roberta27 to bol iba taký postreh z môjho okolia, nevravím, ze je to tak, dúfam, ze som sa ťa nedotkla...
@beronsche prepáč ale mňa tak irituje ak niekto obezitu porovnáva s alkoholizmom.. ak je človek permanentne opitý, jeho správanie zväčša obťažuje okolie, buď je agresívny, alebo hlučný a podobne.. jednoducho, ak sa niekto pravidelne udržuje v alkohole, obťažuje to okolie - pretože jeho správanie sa dotýka ostatných.. ale ako môže obezita obťažovať okolie?, nijako spravanie neovplyvnuje.. jednoducho su to dve rôzne veci.. ano, je to problém dnešnej spoločnosti, mnohí majú s obezitou problém.. ale neviem prečo by to mali ľudia okolo riešiť ak sa ich to netýka.. polovici ľudí čo poznám, tak sa chudnúť snažia.. lenže okolie ma hlúpe poznámky bez ohľadu na to či sa snažia alebo nie.. do postavy druhých majú ľudia pocit že môžu rozprávať pritom ich do toho nič nie je, aj keď je to problém mnohých ľudí.. takže nerozumiem prečo majú ostatní pocit že sa do toho môžu starať.. a nie ja obézna nie som len nemám rada keď sa na obecných ľudoch musia viesť siahodlhé diskusie akoby to snáď ani neboli ľudia..
@jana_eyre_2 ok, beriem, ze to asi nie je úplne vhodný príklad..
Hlúpe poznámky okolia su nevhodné v akejkoľvek súvislosti, na tom sa zhodneme.
Ale riešiť to má spoločnosť ako taká, lebo nepriamo sa nás to týka všetkých - napr.z pohľadu zdr.starostlivosti (samozrejme sem patrí celková zlá životospráva viac než samotná obezita).
Čo sa mne nepáči je to, ako vplyvame postojom, že je neprípustné obezitu kritizovať, na mladých ludi - akoby sa tvárime, že byť obézny je ok....
Body positivity sa preklapa do obesity positivity...
@beronsche stotoznujem sa..hlavne si sekciou vyhovorky
Prečo máme toľko mamičiek ktoré majú nestále potrebu niekoho riešiť?
Uľavilo sa ti týmto výlevom?
mne su osobne tucni dospeli ludia uplne ukradnuti, z 95% si za to kazdy moze sam, nikoho kto nechce zmenit zivot aj tak nepresvedcim. Ja vnimam tucnotu ako skaredu a nezdravu. Skor mi je luto tych deti s nadvahou, tie za to nemozu, lebo su deti a je to zodpovednost rodicov.
@jana_eyre_2 ok, beriem, ze to asi nie je úplne vhodný príklad..
Hlúpe poznámky okolia su nevhodné v akejkoľvek súvislosti, na tom sa zhodneme.
Ale riešiť to má spoločnosť ako taká, lebo nepriamo sa nás to týka všetkých - napr.z pohľadu zdr.starostlivosti (samozrejme sem patrí celková zlá životospráva viac než samotná obezita).
Čo sa mne nepáči je to, ako vplyvame postojom, že je neprípustné obezitu kritizovať, na mladých ludi - akoby sa tvárime, že byť obézny je ok....
Body positivity sa preklapa do obesity positivity...
@beronsche áno, zdravý životný štýl je dôležitý a spoločnosť by mala riešiť prevenciu aj dostupnosť zdravotnej starostlivosti.. Ale kritizovanie jednotlivcov nikdy nič nezlepšilo – práve naopak, často to vedie k hanbe, úzkosti a ešte horšiemu vzťahu k vlastnému telu aj zdraviu.
Body positivity nevzniklo preto, aby "oslavovalo obezitu", ale preto, aby ľudia prestali byť ponižovaní a hodnotení len podľa výzoru.. nech je výzor akýkoľvek.. ani byť príliš chudý, podviziveny nie je zdravé a vedie to k tomu že takí ľudia potrebujú zdravotnú pomoc - koľko takých ľudí je ale tak často atakovaných? Určite menšie percento ako obéznych..
V konečnom dôsledku nejde o to, či si myslíme, že obezita je alebo nie je zdravá.. Ide o to, že nikto si nezaslúži byť súdený za to, ako vyzerá.. A už vôbec nie mladí ľudia, ktorí hľadajú prijatie a istotu vo svete plnom tlaku..
A ty ako vies, ze bola tucna a nie opat TEHOTNÁ, ked nevedla lapit dych? Kludne mohla byt cela opuchnuta a mat dalsie zdravotne komplikacie. Radsej sa pozeraj na svet stylom, ako by si mohla konkretnemu cloveku pomoct, nez si kopnut. A ty si preco bola tlsta???

lebo si myslia,ze ked su matky doma tak sa uz nemusia o seba starat a pocas tehu zjedli vsetko co nezjedlo ich 🙈 ziadna disciplyna ,,ziadne krotenie,,skratka som tehu a mozem doslova “zrat”