icon

Prečo máme toľko obéznych mamičiek?

24. jún 2025

Na ihrisku som si sadla vedľa mamy, ktorá sotva lapala dych. Za mna sú nadbytočné kilá u matiek tŕňom v oku verejnosti. Je za tým lenivosť, vyčerpanie, hormonálne problémy, antidepresíva alebo len úplne normálny život mamy, ktorá seba dáva na posledné miesto.
Ja som tiež taká bola a ked som fučala pri zaväzovaní tenisiek, povedala som si dosť. Vo vyššom vekusom sa začala hybať, schudla 14 kg a je mi lepšie.

Strana
z6
beronsche
27. jún 2025
@jana_eyre_2

@beronsche áno, zdravý životný štýl je dôležitý a spoločnosť by mala riešiť prevenciu aj dostupnosť zdravotnej starostlivosti.. Ale kritizovanie jednotlivcov nikdy nič nezlepšilo – práve naopak, často to vedie k hanbe, úzkosti a ešte horšiemu vzťahu k vlastnému telu aj zdraviu.

Body positivity nevzniklo preto, aby "oslavovalo obezitu", ale preto, aby ľudia prestali byť ponižovaní a hodnotení len podľa výzoru.. nech je výzor akýkoľvek.. ani byť príliš chudý, podviziveny nie je zdravé a vedie to k tomu že takí ľudia potrebujú zdravotnú pomoc - koľko takých ľudí je ale tak často atakovaných? Určite menšie percento ako obéznych..

V konečnom dôsledku nejde o to, či si myslíme, že obezita je alebo nie je zdravá.. Ide o to, že nikto si nezaslúži byť súdený za to, ako vyzerá.. A už vôbec nie mladí ľudia, ktorí hľadajú prijatie a istotu vo svete plnom tlaku..

@jana_eyre_2 ale áno, zase súhlasím, nikde neschvalujem kritizovanie konkrétnych osôb.
Celkovo nemám rada "blame &shame", nech sa to týka cohokolvek. Inak aj tu sa to takto zvrhlo a namiesto vecneho vytknutia konkrétnej formulácie, či prístupu autorky, s ktorým sa niektoré užívateľky nestotoznuju, sú tu na ňu časté útoky ako je taka a hentaka..
A čo sa týka konkrétne tohto problemu, myslím si, že je potrebné o tom hovoriť všeobecne, nie cez výsmech.
Čiže nie, žiaden výsmech, žiadne posudzovanie niekoho fyzična, ale ani dodavanie pocitu, že "je to uuuuplne ok, nerob vôbec nič, veď je to len tvoja vec..."
Aj keď chápem, že hranica je veľmi nejasna...

Body positivity je nádherná myšlienka. Fantastická. Je mi úplne jasné, prečo vznikla.
ALE áno, v niektorých prípadoch sa preklápa do extrému - do spomínaného obesity positivity...

roberta27
27. jún 2025
@beronsche

@roberta27 to bol iba taký postreh z môjho okolia, nevravím, ze je to tak, dúfam, ze som sa ťa nedotkla...

@beronsche vobec, neblazni. Ja to beriem v pohode. My s tym tiez bojujeme, snad ma dr pravdu a neskor sa to zmeni. Skor som reagovala na to, ze nie "kazde brusko" je o lenivych a nezodpovednych rodicoch.

sisska96
27. jún 2025
@jeennyv

Ja co poznan bohuzial zdravotne stitna zlaza je svi….tolko zien ma problemy teraz v okoli, co som nevedela, ale chvalit sa tym nebude clovek, preto ja nesudim chude, tucne…

@jeennyv aj to je pravda. Ani ja nemám v poriadku štítnu žlazu a musim si dávať pozor, lebo veľmi rýchlo idú kilá hora a dole horko ťažko.

nini1978
27. jún 2025
@jana_eyre_2

@beronsche prepáč ale mňa tak irituje ak niekto obezitu porovnáva s alkoholizmom.. ak je človek permanentne opitý, jeho správanie zväčša obťažuje okolie, buď je agresívny, alebo hlučný a podobne.. jednoducho, ak sa niekto pravidelne udržuje v alkohole, obťažuje to okolie - pretože jeho správanie sa dotýka ostatných.. ale ako môže obezita obťažovať okolie?, nijako spravanie neovplyvnuje.. jednoducho su to dve rôzne veci.. ano, je to problém dnešnej spoločnosti, mnohí majú s obezitou problém.. ale neviem prečo by to mali ľudia okolo riešiť ak sa ich to netýka.. polovici ľudí čo poznám, tak sa chudnúť snažia.. lenže okolie ma hlúpe poznámky bez ohľadu na to či sa snažia alebo nie.. do postavy druhých majú ľudia pocit že môžu rozprávať pritom ich do toho nič nie je, aj keď je to problém mnohých ľudí.. takže nerozumiem prečo majú ostatní pocit že sa do toho môžu starať.. a nie ja obézna nie som len nemám rada keď sa na obecných ľudoch musia viesť siahodlhé diskusie akoby to snáď ani neboli ľudia..

nini1978
27. jún 2025
@beronsche

@jana_eyre_2 ale áno, zase súhlasím, nikde neschvalujem kritizovanie konkrétnych osôb.
Celkovo nemám rada "blame &shame", nech sa to týka cohokolvek. Inak aj tu sa to takto zvrhlo a namiesto vecneho vytknutia konkrétnej formulácie, či prístupu autorky, s ktorým sa niektoré užívateľky nestotoznuju, sú tu na ňu časté útoky ako je taka a hentaka..
A čo sa týka konkrétne tohto problemu, myslím si, že je potrebné o tom hovoriť všeobecne, nie cez výsmech.
Čiže nie, žiaden výsmech, žiadne posudzovanie niekoho fyzična, ale ani dodavanie pocitu, že "je to uuuuplne ok, nerob vôbec nič, veď je to len tvoja vec..."
Aj keď chápem, že hranica je veľmi nejasna...

Body positivity je nádherná myšlienka. Fantastická. Je mi úplne jasné, prečo vznikla.
ALE áno, v niektorých prípadoch sa preklápa do extrému - do spomínaného obesity positivity...

@beronsche to nie je obesity positivity
Ja sa ta jednoducho opýtam,či ti tie osoby nejak ublížili,keď majú nadváhu a obliekli sa ako sa obliekli?
Nie
V prípade opilca by to mohlo vyzerať inak, ten by ti mohol vadiť svojim jednaním a správaním
Že ja sa zastávam slobody prejavu ,pokiaľ to neubližuje iným ,je jedna vec
Ale samozrejme nikde nepíšem,že obezita a silná nadváha je zdravotne v poriadku
Ale tu opäť platí,že si to musí ustrážiť dana’ osoba ked už,tak blízka rodina ,alebo lekár a nie cudzí ľudia ,ktori postuju’ fotky neznámych ľudí na nete- aby poukázali na ich nadváhu a oblečenie ,ktoré ho odhaľuje
(Hej a viem,že kto hodí foto na net,musi počítať s tým že môže byt stiahnute’…toho som sa už načítala ako ospravedlnenie)

ninjah
27. jún 2025

Ďakujeme za ego trip, gratulujem😂. Každý ma svoje zdravie vo svojich rukách. Výživových poradcov je ako maku, človek nevie komu veriť, lekár ti neporadí nič pretože na to nemá vedomosti, nie každý ma ideálne rodinné podmienky aby mal viac času na seba v tomto ohľade a veľa ľudí bojuje s psychickými problémami ktoré sa v materstve vyčerpaním veľmi znasobuju. Nikdy nevieš nikoho príbeh, nesud, radšej sa teš zo seba a pokračuj v starostlivosti o o seba než tráviť čas ego tripom aká si lepšia než druhé a aké sú. Keby si mamičky a celkovo ženy viac pomáhali a menej sa odsudzovali, to by bol ešte len svet krásne miesto

Strana
z6