Prečo nejde dole váha napriek zdravšej strave?
Ahojte kočky. Mam 33 rokov. Od strednej školy som mala problémy s váhou, schudla som,pribrala a tak to šlo so mnou az po 30tku, boli to obdobia. Najviac co som schudla bolo 25kg. Vedela som,že ak chcem niečo zhodiť, stačí mi prestať prejedat sa,prestat pit sladke vody,obmedzit sladkosti,proste jest normálne. Ale teraz to nejako nefunguje. Normálne sa stravujem, nedržím diétu. Vylucila som to,čo pred 30tkou. Keď som v práci začínam obedom, keď mam voľno mam aj ranajky.Pečivo jem len ráno,obed mam klasický,vyhýbam sa vyprážaný jedlám. Večeru mam polievku,cottage alebo vajíčka,mozzarellu proste nič "tučne". Ale som nešťastná lebo za 2 mesiace odopierania, som schudla 1kg a to som naozaj v šoku. Vždy ma práve to naštartovalo,že som videla,že ta zmena stravy ma zmysel. Naozaj neviem kde môže byt problém. Stalo sa to aj niektorej z vás? Že ste toľko toho vylúčili fakt,že veľa a zvládli ste to, nejesť vela,neprejedat sa, jesť zdravsie a aj napriekom tomu váha stále stala?ešte jeden taky mesiac a už ma asi aj porazí:D
pises, ze dva mesiace odopierania a potom pises, ze jes vlastne klasicky obed a veceru, tak o akom odopierani sa bavime? ze si vysadila vyprazane?
skratka, ako pisu baby, jes nespravne a asi sa aj malo hybes, si este mlada, tvoj vek s tym nic nema, len robis veci zle
daj si poradit odbornikom, ked to sama nedas
@simsalabim waw tak to v dobrom závidím... ja keď porovnám spred 10 rokov tak stačilo nedať si čokoládu vs.teraz treba nedať si čokoládu + ísť behať 😐 alebo proste niečo také. na mne pizza a knedľa sú vidieť 🤷 (a žiaľ autorka si myslím bude spadať do rovnakej kategórie)
@zuzanka.zuzu no nebolo to take jednoduche. Jednak moj vek - mam 54 - jednak ochorenie stitnej zlazy. 8kg som chudla 10 mesiacov, bolo to riadne frustrujuce, lebo pohybu mam podla mna dost. Ale potom sa to rozbehlo a teraz uz iba udrziavam.
Neviem si predstavit zit bez potesenia z jedla, hoci z malej porcie. Pre mna to bolo dolezite, ako aj to, aby som to potom dokazala udrzat.
@simsalabim v 54 za 10m dať 8kg je slušné 👍 si zober že autorka o 20 rokov mladšia dala za 2 mesiace 1 kilo (čo je nič keďže nevieme v akej fáze cyklu sa vážila) tak proste na to ide dosť špatne, že? 😉 už sa nebudem opakovať, písala som čo si o tom myslím, proste musí zmeniť stravu, nemôže "klasické obedy" a večeru najlepšie vylúčiť 🤷
@zuzanka.zuzu mozno nemoze vecere, alebo klasicke obedy, mozno ano. Na jej mieste zacnem poctivo pisat vsetko do KT, mozno uvidi, ze niekde robi chybu. V kazdom pripade, sposobov, ako schudnut, je istotne viac.
cottage ? Aky...syry maju vela tukov , znalosti o zlozeni potravin asi chabe , a teda takto za den musis mat kaloricky deficit inak neschudnes...
@renesance80 prave cottage ma malo kcal a vela bielkovin. Porcia - 90g, pol kelimku bezlaktozoveho - ma 89 kcal. Pre porovnanie, 90g Cheddaru ma 372kcal.
@renesance80 tebe asi tiez treba dostudovat
Ďakujem všetkým za rady a postrehy🙂 určite mi to pomohlo,pozrieť sa na danú vec inak,inými očami. Už som si stiahla KT,tak snáď aj to pomôže 🙏 co sa týka cvičenia, aj to mam v pláne, kúpila som si mesačný program HIIT tréningov, tak verím,že aj to bude spúšťačom ďalších mínusových kilogramov.
K strave- ako som písala,raňajkujem keď som doma,takže polovičku mesiaca som bez raňajok nakoľko mi nechuti jest ráno pred prácou, už to mám tak zaužívané. Moje raňajky pozostávajú z vajíčok,zeleniny,niekedy si dám len kašu, ak nestíham. Biele pečivo nejem a ak si dám to pečivo,tak 2 malé toasty nejakého spaldoveho chleba. Obed klasický znamená,ako ste správne pochopili,polievka a hlavne jedlo. Vždy to je kuracie maso alebo hovädzie, bravčové nejem.Priloha prevažne ryža. Ale áno, zjem normalnu porciu. Večere mat musím. Robím 12stky a keď obedujem o 12,neviem si predstaviť, aby som do 9 večera, keď končím, už nič nejedla,spat chodím okolo 11 vecer. Som neustále v pohybe,nemám sedavé zamestnanie, tak energiu potrebujem. Ale viem večere obmedzi v dni,keď budem mať voľno,vyskúšam to🙂
Takže ešte raz ďakujem a držte mi prsty,aby som sa "polepsila" a aby mi to šlo lepšie.
Ale tie tabuľky treba aj správne nastaviť.
Vlastne ciele- cieľ schudnúť.
Nastavenie jedálnička - vypnúť trávenie, vypnúť aktivity v DDD a nastaviť mierny rezim (ak budeš cvičiť aspoň 4x do týždňa hodinu tak zmeniť na stredne aktívny).
Zapisovať IBA príjem. Aktivita je započítaná v režime. Zapisujem tak, aby si mala 100%. Sústrediť sa hlavne na bielkoviny. Tie majú sytiaci účinok.
uz tu vidim hned prva vec, ktoru predpokladam nevies - takmer vzdy ryza
ryza ma ovela vyssiu kaloricku hodnotu ako varene zemiaky - niekde pisu ze az 5krat viac, ale mne staci aj udaj, ze dvakrat viac ako varene zemiaky
jednu vec zamenis a pojde to o trochu lahsie to chudnutie
Akus vymenit ryzu za zemiaky, mozes si ich dat vacsie mnozstvo a su hutnejsie, zasytia viac ako ryza
Pokial sa bavime o ryze klasickej bielej
@panda21 ona pise, ze nema sedave zamestnanie, takze mozno mierne aktivny rezim pre nu nie je vhodny.
@zuzanka.zuzu aj ja mam klasický obed a veceriam. A áno chudnem úplne v pohode.
Ahojte všetci🙂 chcela som len napísať update po vašich radách a tým povedať, že naozaj tie fóra majú zmysel. Po nastavení tabuliek a väčšom študovani zloženia potravín, mam od založenia príspevku 6,5kg dole 🙏🥳🥳🥳 zatiaľ bez cvičenia, nakoľko mám zakázané do operácie skákať a nejako sa viac namáhať ale aj to príde lebo uz mam aj tie programy cvicenie na doma zakúpené🙂) takže naozaj vám zo ❤️ ĎAKUJEM 🍀
Mozem sa opytat co konkretne ste zmenili? Mam podobny problem...pripadne aky mate jedalnicek teraz
Ja ta naopak mozno trosku utesim. Mam 37, a zacala som drzat stravu od januara. Prve dva mesiace sa vaha absolutne nepohla, ale potom zrazu to islo velmi rychlo dolu. Takze mozno budes podobny pripad, kedy telo reaguje najskor zadrziavanim a potom sa to samo rozbehne. Len je dolezite sa nevzdat a vytrvat na tom co si zacala
Mozem sa opytat co konkretne ste zmenili? Mam podobny problem...pripadne aky mate jedalnicek teraz
@mims naozaj len tie kaloricke tabuľky mi najviac pomohli. Nastavila som si ich a snažím sa nepresiahnut denný príjem. Stravujem sa normálne,nemám žiadnu špeciálnu stravu len som upravila porcie aby som sa vošla do svojho prijmu + vymenila ryžu za zemiaky na odporúčanie ľudí, čo mi tu komentovali prispevok🙂 a klasika bielkoviny ale to som mala aj keď som nechudla ale problémom bolo množstvo, čiže som nikdy nebola v deficite.

Nedá sa poradiť bez údajov. Váha, výška. Potom koľko kcal prijmas? Nezapisujes si? Tak nevieš či si v deficite. Reálne nemusíš vyradiť nič. Ja som schudla aj s kofolou, aj s hambacom aj pizzou…
Len veľa ľudí si mysli že vyradí to to a to, začne jesť zdravo a schudne. Ale! Jedno balenie mozzarelli a dve vajíčka na tvrdo máš hneď okolo 400kcal. 2 rožky ďalších 320. A to si ešte nemala obed. Priemer u žien na chudnutie je okolo 1500-1600kcal (ak sa nebavíme o veľkej nadváhe. Tam to začína kľudne aj na 2000kcal). Neviem čo je normálny obed, ale ak je to nejaká zavodna jedáleň tak je to plne oleja, muky tam sa ti to vyšplha kľudne aj na 800-1000kcal s prílohou.
K tomu ak si celý život chudla štýlom vyradiť všetko, pôjdem pod bazal, rýchlo schudnem, tak si si zničila metabolizmus a tvoje telo sa nespráva ako telo zdravého človeka. Napríklad žena s tvojim vekom, váhou a výškou čo nedržala diéty a ma zdravý metabolizmus ma bazal na 1400 a teda jej telo chudne na 1600kcal bez problémov. Ale ak si telo trápila, naučila ho fungovať s menej kcal, tak tvoj bazal je kľudne aj na 1100, čiže ty na chudnutie potrebuješ o 200-300kcal menej ako tvoje “zdravé dvojča”.
Ale nepohneme sa, pokiaľ nenapíšeš údaje a koľko prijmas. Ideálne stiahnuť tabuľky a týždeň bez podvádzania zapisovať. Možno sa ti aj hlava zatočí z toho čísla pri “nič nejem a nechudnem”.