icon

Prečo priberám?

14. máj 2025

Uz som zufala. Od oktobra som 8 kg, nic som nemenila, ani stravu ani pohyb. Dokonca mam tetaz aj traviace problemy, uz 2 tyzdne fungujem na detskych porciach a vaha isla hore o 1,5 kg. Nejem sladke, mastne, smazene, chipsy. Hybem sa ako predtym. Z liekov beriem len bisocard ale ten beriem uz 2 roky

Strana
z2
nikola81
14. máj 2025

No niekde je chyba. Vek, hormonalne zmeny, aka je strava, aky je pohyb? Ako casto?

ika02
14. máj 2025

Ahoj, koľko máš rokov? Menopauza?

autor
14. máj 2025
@nikola81

No niekde je chyba. Vek, hormonalne zmeny, aka je strava, aky je pohyb? Ako casto?

@nikola81 37, ranajky vacsinou hrianka s nejakou zeleninovou natierkou, desiata nejake ovocie, obed bud len zeleninova polievka, alebo cestoviny alebo dusene maso s ryzou alebou zemiakmi alebo dusenou zeleninou, olovrant opat ovocie a vecera podla toho co bol obed, bud cestoviny, bulgur so zeleninou, rohlik s niecim. Cvicim kazdy druhy den na chrbticu zistavu na 45 min a striedam s rychlou chodzou vonku tak 3-4 km.

tina1549
14. máj 2025

problém môže byť aj ak ješ príliš málo, telo si môže ukladať tukové zásoby lebo nedostáva dostatok živín. Treba pravdepodobne zvýšiť bielkoviny a možno aj celkové denné kalórie aby telo zvládalo

nikola81
14. máj 2025

Ja tam vidim malo bielkovin. Vela sacharidov, hoci v zdravsej forme ale zakladny prvok (bielkoviny) je v malej miere. Podla mna telo nedostava co potrebuje a uklada. Je potrebne zaradit viac bielkovin. Miesto ovocia cottage, skyr s ovocim, grecke jogurty.

autor
14. máj 2025
@nikola81

Ja tam vidim malo bielkovin. Vela sacharidov, hoci v zdravsej forme ale zakladny prvok (bielkoviny) je v malej miere. Podla mna telo nedostava co potrebuje a uklada. Je potrebne zaradit viac bielkovin. Miesto ovocia cottage, skyr s ovocim, grecke jogurty.

@nikola81 no problem je ze nemozem mliecne a ani strukoviny

nikola81
14. máj 2025

V dnesnej dobe je ale vela moznosti ako dopolnit bielkoviny aj pri intolerancii. Podla mna su problem aj stravovacie navyky. Mozno by som riesila vyzivoveho poradcu pokial teda je istota ze niesu ine faktory ktore sposobuju priberanie (z nicoho), teda zdravotne problemy.

sara07
14. máj 2025

začinaš sa preklapat do inej fázy ohladne váhy , čo fungovalo predtým už nezabera
vyživovy poradca tiež by som skusila, tiež som musela po 40 zase zmenti štyl stravovanie a ked si to tak zoberiem tak som ho menila každých 10 r 😂
bielkoviny to máš aj vajíčka, cottage, mandle, tempeh, skyr
ja tiež nemôžem mliečne, vypit pohar mlieka ako dakedy nehrozi alebo puding, hned mám krče ani k mudr nemusim , ale vo forme cottage, skyr alebo holladnia jogurt ano
možno už začina pomaličky perinomenopauza

selenka7
14. máj 2025

Dopln bielkoviny v podobe chudej sunky, vajicok, tofu. Zo strukovin nemozes nic? Kvoli nafukovaniu? Alebo mas SIBO? Ani cervenu sosovicu by si nezvladla? Tou sa daju krasne zahustit polievky a doplni, co potrebujes.

autor
14. máj 2025
@selenka7

Dopln bielkoviny v podobe chudej sunky, vajicok, tofu. Zo strukovin nemozes nic? Kvoli nafukovaniu? Alebo mas SIBO? Ani cervenu sosovicu by si nezvladla? Tou sa daju krasne zahustit polievky a doplni, co potrebujes.

@selenka7 ja mam dost obmedzenia v jedle kvoli funkcnej poruche zlcnika, zoadne strukoviny, ziadne mliecne, ziadna naduvacia zelenina. Ale tu sunku a vajicka skusim pridat

balerina2025
14. máj 2025

nie si zavodnena? samozrejme, aj cyklus a hormony, a mozno si nabrala na svaloch, ved sval je tazsi nez tuk...

zuzinka888
14. máj 2025
@balerina2025

nie si zavodnena? samozrejme, aj cyklus a hormony, a mozno si nabrala na svaloch, ved sval je tazsi nez tuk...

@balerina2025 z čoho nabrala tie svaly? Bielkoviny mizerne, silový tréning s vahami nema! Práve si myslím ze naopak- malo jedla, malo bielkovin= úbytok svalov= úbytok bazalneho metabolizmu. Svaly potrebujú " papat"- čím menej svalov tým menej energie spotrebujú.

selenka7
14. máj 2025

A este ma napadlo - konopny protein?

balerina2025
14. máj 2025
@zuzinka888

@balerina2025 z čoho nabrala tie svaly? Bielkoviny mizerne, silový tréning s vahami nema! Práve si myslím ze naopak- malo jedla, malo bielkovin= úbytok svalov= úbytok bazalneho metabolizmu. Svaly potrebujú " papat"- čím menej svalov tým menej energie spotrebujú.

@zuzinka888 necitala som vsetko. napisala som moznosti.

autor
14. máj 2025
@zuzinka888

@zuzinka888 prave si sa mi riadna tukova vrstva urobila na bruchu a to naozaj nechapem preco… skusim zaradit viacej bielkovin zo zdrojov ktore mozem jest

balerina2025
14. máj 2025

zniz prijem sacharidov a zvys prijem bielkovin..
ziadne mliecne kvoli intolerancii? ci kvoli obsahu tuku ( zlcnik)?

autor
14. máj 2025
@balerina2025

zniz prijem sacharidov a zvys prijem bielkovin..
ziadne mliecne kvoli intolerancii? ci kvoli obsahu tuku ( zlcnik)?

@balerina2025 to je jedno ci nizkotucno ci riadne, je mi z nich vacsinou zle. Laktozovu intoleranciu nemam. Este syry znesiem

mata1988
14. máj 2025

Vela sacharidov podla mna, a mozno aj velke porcie..to my tu nevidime..pridaj bielkoviny- chude maso, vajicka a obmedz prilohy..

autor
14. máj 2025
@mata1988

Vela sacharidov podla mna, a mozno aj velke porcie..to my tu nevidime..pridaj bielkoviny- chude maso, vajicka a obmedz prilohy..

@mata1988 porcie mam take ze moja 3 rocna zje viacej ako ja… hrianku ked si robim tak bud jeden krajec toastoveho chleba alebo polka rohlika, polievku jeden a pol naberacky… ja vela toho naraz neviem zjest lebo mi je potom tazko, takze naozaj baby porcie… a preto nechapem to priberanie, lebo slm aj obmedzila snaky medzi jedlami a vaha ide hore

balerina2025
14. máj 2025

problem je ked ides do kalorickeho deficitu, vtedy sa telo zblazni a priberies aj zo vzduchu, takze bacha na to. zase ani hladovat ci jest destke pocrie nie je vobec dobre.
ale to velmi zavisi, aky mas aj vydaj cez den.
ak budes nadalej priberat, chod na krv, nech ti pozru stitnu zlazu a homronalny profil

autor
14. máj 2025
@balerina2025

problem je ked ides do kalorickeho deficitu, vtedy sa telo zblazni a priberies aj zo vzduchu, takze bacha na to. zase ani hladovat ci jest destke pocrie nie je vobec dobre.
ale to velmi zavisi, aky mas aj vydaj cez den.
ak budes nadalej priberat, chod na krv, nech ti pozru stitnu zlazu a homronalny profil

@balerina2025 stitnu som mala skontrolovanu pred 2oma mesiacmi na preventivke, ale ano ak budem nadalej priberat pojdem k dr

balerina2025
14. máj 2025

drzim palce

lujza123
15. máj 2025

Podľa mňa 1 kg za mesiac už nieje obyčajne priberanie okolo 40 tky. Áno po 35 sa meni metabolizmus, ženy môžu začať priberať ale nie takto rýchlo.

Osobne si myslím ze to ma určite súvis s tou poruchou žlčníku, ono ked sa ktorákoľvek časť tráviacej sústavy “pokazí” tak to ma taký domino efekt na všetko.
Určite prestaň jesť lepok, z toho co píšeš ho ješ dosť - tousty, cestoviny. Lepok spolu s rafinovaným cukrom a spracovanymi potravinami sú také novodobé jedy. Človek so zdravým organizmom ho vie spracovať, akonahle mas akékoľvek ochorenie trávenia treba ho prestať jesť.
Rovnako tie spracované potraviny typu šunka co ti tu radili. Telo častokrát ked nevie co s niektorými látkami uloží ich do tuku

Skús si nahodit svoj deň do kalorickych tabuliek, podľa mňa mas malo bielkovín tak si hladné telo pýta viac sacharidov - príloh.
Ono s tými bielkovinami je to ťažšie ked neješ mliečne a nie si moc masový typ. Treba jesť vajíčka, orechy, semiacka, odporúčam veganske proteíny - ryžový, konopny, tekvicovy dajú sa kúpiť čisté bez prísad a môžeš si ich miešať do niečoho - raňajkovej ovsenej kase, lievancov, vafle …

Hlavne študuj. Isto nájdeš veľa odborných kníh týkajúcich sa stravy pri tvojom ochorení , rovnako ako vhodných doplnkov stravy, bylín. Mať diagnózu a lieky je len časť, tu druhu musíš objaviť ty sama. Vhodnou stravou si vieš veľmi pomôcť.

Ja mám autoimunny zápal štítnej žľazy, aj ked som mala lieky, cvičila a dodržiavala kaloricky deficit váha stále stúpala, telo zavodnené, výsledky z štítnej sa zhoršovali . Musela som úplne prekopať svoj jedalnicek, veľa študovať, hľadať si informacie, zoznam toho co nejem je fakt dlhy, ale konečne nielen chudnem ale cítim sa aj lepšie.

lujza123
15. máj 2025

Bohužiaľ žijeme v toxickej dobe a to vidno na epidémii obezity ktorou trpi celý západný svet.
Ľudia začali jesť ovela viac ako by mali a hlavne potraviny sa zmenili. Ked chceme vo veľkom pestovať pšenicu musia sa použiť pesticídy, ked chceme zdravé zvierata vo velkochovoch musia byt očkované, musía dostať antibiotiká. Ked chceme aby potraviny dlhšie vydržali, lepšie chutili, zväčšili svoj objem musia tam byt aditíva.
Tomuto sa vyhnúť úplne nedá, ale môžeš to obmedziť. Ako som písala zdravý človek s fungujúcim trávením si s tým poradí, akonahle si chora telo treba vo najviac odľahčiť, nezaťažovať ho zbytočne látkami s ktorými nevie co ma robit.

Možno aj ten tvoj ranný toast, ak si ho robíš z klasického kupovaného baleného toastoveho chleba moze za tvoje priberanie. Moc sa z neho nenajes a telo iba zaťažis lepkom, kypridlami a E ckami.

autor
15. máj 2025
@lujza123

Bohužiaľ žijeme v toxickej dobe a to vidno na epidémii obezity ktorou trpi celý západný svet.
Ľudia začali jesť ovela viac ako by mali a hlavne potraviny sa zmenili. Ked chceme vo veľkom pestovať pšenicu musia sa použiť pesticídy, ked chceme zdravé zvierata vo velkochovoch musia byt očkované, musía dostať antibiotiká. Ked chceme aby potraviny dlhšie vydržali, lepšie chutili, zväčšili svoj objem musia tam byt aditíva.
Tomuto sa vyhnúť úplne nedá, ale môžeš to obmedziť. Ako som písala zdravý človek s fungujúcim trávením si s tým poradí, akonahle si chora telo treba vo najviac odľahčiť, nezaťažovať ho zbytočne látkami s ktorými nevie co ma robit.

Možno aj ten tvoj ranný toast, ak si ho robíš z klasického kupovaného baleného toastoveho chleba moze za tvoje priberanie. Moc sa z neho nenajes a telo iba zaťažis lepkom, kypridlami a E ckami.

@lujza123 pecivo si peciem doma bud z kvasku alebo potom klasicky z drozdia a z bud spaldovej alebo raznej muky

priscilla07
15. máj 2025

Hlavné nekombinuj mäso s ryžou a zemiakmi. Buď mäso a zelenina, alebo zemiaky a zelenina. Tie pečiva s pomazánkou tiež neprispeju váhe. Zelenina ma minimum kalórií, tak tu neobmedzuj, ostatné áno.

autor
16. máj 2025
@priscilla07

Hlavné nekombinuj mäso s ryžou a zemiakmi. Buď mäso a zelenina, alebo zemiaky a zelenina. Tie pečiva s pomazánkou tiež neprispeju váhe. Zelenina ma minimum kalórií, tak tu neobmedzuj, ostatné áno.

@priscilla07 zeleninove pomazanky su domace, nie kupovane a je to vacsinou len cisto zelenina s minimom ramy

ada288
16. máj 2025

Ahoj, velmi malo jes a nic vyzivne ..ak nemozes mliecne vyrobky, je x druhov masa, ryby, superpotraviny ako sardinky, vajcia a pecen..male mnozstvo priloh a je isto dolezite poznat, kedy si naozaj hladna a kedy jes len preto, ze je cas jedla..

zuzanaam
16. máj 2025
@lujza123

Podľa mňa 1 kg za mesiac už nieje obyčajne priberanie okolo 40 tky. Áno po 35 sa meni metabolizmus, ženy môžu začať priberať ale nie takto rýchlo.

Osobne si myslím ze to ma určite súvis s tou poruchou žlčníku, ono ked sa ktorákoľvek časť tráviacej sústavy “pokazí” tak to ma taký domino efekt na všetko.
Určite prestaň jesť lepok, z toho co píšeš ho ješ dosť - tousty, cestoviny. Lepok spolu s rafinovaným cukrom a spracovanymi potravinami sú také novodobé jedy. Človek so zdravým organizmom ho vie spracovať, akonahle mas akékoľvek ochorenie trávenia treba ho prestať jesť.
Rovnako tie spracované potraviny typu šunka co ti tu radili. Telo častokrát ked nevie co s niektorými látkami uloží ich do tuku

Skús si nahodit svoj deň do kalorickych tabuliek, podľa mňa mas malo bielkovín tak si hladné telo pýta viac sacharidov - príloh.
Ono s tými bielkovinami je to ťažšie ked neješ mliečne a nie si moc masový typ. Treba jesť vajíčka, orechy, semiacka, odporúčam veganske proteíny - ryžový, konopny, tekvicovy dajú sa kúpiť čisté bez prísad a môžeš si ich miešať do niečoho - raňajkovej ovsenej kase, lievancov, vafle …

Hlavne študuj. Isto nájdeš veľa odborných kníh týkajúcich sa stravy pri tvojom ochorení , rovnako ako vhodných doplnkov stravy, bylín. Mať diagnózu a lieky je len časť, tu druhu musíš objaviť ty sama. Vhodnou stravou si vieš veľmi pomôcť.

Ja mám autoimunny zápal štítnej žľazy, aj ked som mala lieky, cvičila a dodržiavala kaloricky deficit váha stále stúpala, telo zavodnené, výsledky z štítnej sa zhoršovali . Musela som úplne prekopať svoj jedalnicek, veľa študovať, hľadať si informacie, zoznam toho co nejem je fakt dlhy, ale konečne nielen chudnem ale cítim sa aj lepšie.

@lujza123 čo všetko si vyradila? Mám rovnaký problém a zatiaľ nič nezabralo. Ďakujem

lujza123
17. máj 2025
@zuzanaam

@lujza123 čo všetko si vyradila? Mám rovnaký problém a zatiaľ nič nezabralo. Ďakujem

@zuzanaam volá sa to autoimunny protokol - je o tom dosť kníh odporúčam kúpiť, aspoň tomu človek porozumie. Pripadne túto knihu na foto, tam je to vysvetlené preco úprava stravy a dokedy
V podstate vylúčis všetko co by mohlo spôsobovať problem/intoleranciu.
Po pár mesiacoch môžeš postupne zaradit naspäť niektoré veci a odsledovať si co ti spôsobuje problémy.

Hlavne treba vylúčiť lepok (múku a všetko z nej) mliečne výrobky, cukor, sóju.
Obmedziť obilniny a sacharidy celkovo, namiesto toho jesť skôr zdravé tuky - dá sa to aj v kalorickych tabuľkách prehodiť

Akoze zo začiatku je to dosť obmedzujúce ale dá sa na to zvyknúť, dá sa najest do sýtosti. V podstate vacsinou jem mäso so zeleninou, ovocie, vajíčka, strukoviny, kokosový jogurt, orechy, orechové masla, semiacka, do kávy ovsene mlieko, mám aj vegan proteín .
Už sa takto stravujem druhý mesiac a teda aj som konečne schudla, odpuchla (mne fakt predtým telo hrozne zadržiavalo vodu) a môžem zjesť normálne množstvo kalorii. Ja som predtým živorila na 1400 kcal co je v podstate môj bazal a čokoľvek navyše sa okamžite prejavilo priberaním

Akoze podľa knihy by som teraz mala ďalších 6 týždňov vyradit ešte viac potravín, ale to už je na mňa moc, budem jesť to co teraz a počkám si na vysetrenie za pár mesiacov či sa ta štítna ukludnila a uvidim. Mne ide hlavne o to aby sa mi nezvyšovali lieky, nemala som nadvahu a neprepukli nejaké ďalšie autoimúnne ochorenia. Lebo ked už mas jedno tak je tam riziko ze sa časom prejaví aj ďalšie

Strana
z2