Prečo priberám, keď sa snažím schudnúť?
Prečo jeden priberá a druhý môže zjesť aj koňa a váhu si drží rovnakú celý život?
Nie je to teda vôbec spravodlivé...
Do druhého pôrodu som bola štíhla a nikdy ani vo sne by ma nenapadlo, že práve ja budem mať problémy z váhou!
Nikdy ani v detstve, ani v mladosti ,ani do 35tky som nemala najmenší problém z váhou.
Ale počas tehotenstva som sa rozjedla a pribrala vyše 20 kíl, ktoré sa mi nedarí schudnúť do dnes.
Mám 45 rokov a stále veľkú nadváhu. Aj menopauzu!
Spoliehala som sa na kojenie ,že to bude ako po prvom pôrode .Vtedy to išlo hneď dole. Po druhom takmer nič, možno 6kg a to bolo všetko.
Od vtedy sa trápim. Jem oveľa menej ako kedysi, polovicu menej ako muž a kilá sa držia ako kliesť!
Keď vidím manžela ako zje všetko aj sladké a pohyb okrem v práci žiadny. Nešportuje vôbec, všade chodi autom, jediný pohyb je občas nákupy a svoje si vybaviť v blízkosti bydliska a
výlet občas. On sa mi aj posmieva,že iste tajne jem ,že už by schudol každý! JA NIE!
Ja makám,aj na nočné roky, celá domácnosť je na mne ,deti a ešte drem aj na biku keď sa dá. Chodim na dlhé prechádzky,nákupy, všade pešo a nič!
Ak som schudla pár kíl, vždy som musela vysadiť úplne sladké, pečivo a najesť večer. A to som nevydržala dlho.
Nemám žiadne lieky, ani problémy zo stitnou žľazou.
Naozaj sa celý deň nezastavím!
Viem, že názory majú tu ženy rôzne (domácnosť nie šport ),ale pohyb je. A aj tak základ úspechu je strava!
Nie sme rodina čo žije športom, ani zdravým stravovaním úplne posadnuto.
Varim skôr klasicky.Aj zdravšie aj menej zdravé.
Ale s váhou nemá problém nikto len ja!
šošovica, vajíčka, kuracie prsia, grécky jogurt a losos - každý týždeň aspoň 2-3x z každého…
k tomu cvičenie s činkami
spať viac
v každom jedle sú zastúpené proteiny
magnezium pred spaním…
stitna zlaza skontrolovana?
Och presne nad tym som rozmyslala aj ja. Ja mam este len 35 a momentalne kojim druhe no nechudnem nic. Este priberam. Na vahu si davam pozor cely zivot. Najhorsie je ze vseobecna mienka je taka, si tucnejsi tak zeries a nehybes sa a pritom. Jem minimum a pohyb vzdy nejaky..
Och presne nad tym som rozmyslala aj ja. Ja mam este len 35 a momentalne kojim druhe no nechudnem nic. Este priberam. Na vahu si davam pozor cely zivot. Najhorsie je ze vseobecna mienka je taka, si tucnejsi tak zeries a nehybes sa a pritom. Jem minimum a pohyb vzdy nejaky..
@jajanka31 nemáš jesť minimum, to je úplne mýtus že keď nebudeš jesť že je to čo máš robiť aby si schudla….
@jajanka31 nemáš jesť minimum, to je úplne mýtus že keď nebudeš jesť že je to čo máš robiť aby si schudla….
@biba_18 ako nejem minimum. Tieto postupy principy mam nastudovane. Ale ked vidim ako si moja 45kg sestra zje celu cokoladu a k tomu 3 rozky s maslom a sunkou? Tak to by som ja uz mala asi 120kg.
Skus kaloricke tabulky. Ono az potom clovek vidi, ake mnozstvo jedla je “porcia” a kolko toho mozes vlastne zjest. Navyse, v tomto veku treba toho naozaj zjest menej ako v20ke ci 30ke. Ja som trochu starsia a schudla som - horko-tazko, mam problemy so stitnou zlazou - 19kg, ktore sa na mna za asi 5 rokov nalepili. Hmotnost teraz drzim, ale porcie stale kontrolujem a popravde, casto by som toho zjedla o dost viac. Jem vsetko, aj pizzu aj cokoladu. A k tvojmu chlapovi - chlapi mozu toho zjest viac, moze za to zlozenie ich tela, viac svalov. Preto sa zameraj na silovy trening. Inak, k tej spravodlivosti - mam kolegynu, co za sen toho zozwrie tolko, co ja za 3-4 dni a je ako cverna. Je to na porazenie.
Ako často bicyklujes, dlhé prechádzky?Keď sa úprimne pozrieš čo v jeden deň zjes určite prídeš na problém.Casto si ľudia myslia, že si dajú perkelt s haluškami či cestoviny, biele rožky a schudnú.
A mozno ješ veľmi málo a nie dobre a telo šetrí.
Ale aj tie nočné su zaberak stres....
Ja mám 30 dve tehotenstva krátko po sebe tiež som pribrala cez 20kg...momentálne mladší syn bude mať v októbri 5 rokov a ja mám stále o 13kg viac ako pred tehotenstvom ale ja som závislá na sladkom môžem si za to žiaľ sama celkovo rada jem a skrz posunuté platničky sa moc nehybem 😓
Ja som si na sebe všimla, že keď prekonáme nejakú hmotnosť, tak sa tie kg nie a nie odlepiť.
Asi potom už metabolizmus pracuje horšie než keď do chudá alebo teda nie si obézna.
Čiže dôležité je držať si hmotnosť, do ktorej človek nepriberá. U mňa je to cca 50kg. Do tejto váhy horko ťažko naberám kg. Keď cez to prejdem, ide priberanie veľmi rýchlo, naopak chudnutie je ťažšie.
Musíš porozmýšľať čo bola taká tvoja hmotnosť kedy si váhu držala bez problémov a na tú sa dostať celým svojim úsilím (teda menej jesť a hýbať sa). Potom to už bude lepšie 🙂
@mama5202 Áno súhlasím.Ale u nás sme naučený skôr na tie tradičné jedlá.Slovenskú kuchyňu. Varim aj zdravšie, striedam to,ale väčšinou aj tak na dvojako.
Netvrdím,že nejeme ovocie, zeleninu, ale muž neobľubuje a deti od malička tiež nie. Práve ten spánok je najväčší kameň úrazu. Spím zle, od kedy si pamätám sa budim v noci často. Chodim neskoro v noci spať.Vzdy ak chcem pozerať večer, potom chystám na druhý deň keď mám dennú, večer varim na druhý deň a taký začarovaný kruh. A niekedy aj sladkým zajedam a tam je môj problém.
Ako často bicyklujes, dlhé prechádzky?Keď sa úprimne pozrieš čo v jeden deň zjes určite prídeš na problém.Casto si ľudia myslia, že si dajú perkelt s haluškami či cestoviny, biele rožky a schudnú.
A mozno ješ veľmi málo a nie dobre a telo šetrí.
Ale aj tie nočné su zaberak stres....
@luccija ano,mozes si dat aj perkelt aj rohlik.neznamena ze ked chces schudnut,treba jest len salaty.treba si vyratat denny kaloricky prijem a ak sa ti tam vojde perkelt,kludne ho mozes jest.treba jest vyvazene,prijat dostatok bielkovin.
Ja mám 30 dve tehotenstva krátko po sebe tiež som pribrala cez 20kg...momentálne mladší syn bude mať v októbri 5 rokov a ja mám stále o 13kg viac ako pred tehotenstvom ale ja som závislá na sladkom môžem si za to žiaľ sama celkovo rada jem a skrz posunuté platničky sa moc nehybem 😓
@veronika2316 To ste ešte mladá to hravo schudnete keď bude lepšie. U mňa sú to roky.Ja sa neviem nastaviť, že už mám jesť len zdravé a nie to čo mám rada a chutí mi.Aj sladké a iné obyčajné jedlá ako varim .V lete zmrzliny, grilovačky a iné rýchle aj nezdravé jedlá. Hlavne keď moji si hocikedy objednajú pizzu, kebab či občas mc donald. Ach jevto nespravodlivé veľmi.
sama píšeš že už nastúpila menopauza… musíš jesť inak ako doteraz… ale rozhodnie nie tak že nebudeš jesť, tudy cesta nevede!
@biba_18 Áno už od 40tky som v menopauze.
@biba_18 ved tu na modrom koni ženy jedia 1200kcal a čudujú sa prečo nechudnu 🤣 klasika už. A také to - nejem po 18:00, nejem pečivo, nejem sacharidy.. To keď čítam tak sa pýtam, či to ozaj píšu dospelé ženy.
Autorka, samozrejme netvrdím, že toto je tvoj prípad. Netreba sa ľutovať co je a nie je spravodlivé, lebo v tomto svete spravodlivé nie je nič. Stačí sa ísť prejst na detskú onkológiu aby si to zistila. Ak chceš schudnúť, kaloricky deficit, pohyb, spánok, regenerácia. To je cesta, nič iné.
Ono veľa robí aj nedostatok spánku. Ja som pribrala po hormonálnej liečby,ale vďaka tomu mám aspoň jedno dieťa. Už sa smejem,že moji chlapi jedia a ja za nich priberám
@biba_18 ved tu na modrom koni ženy jedia 1200kcal a čudujú sa prečo nechudnu 🤣 klasika už. A také to - nejem po 18:00, nejem pečivo, nejem sacharidy.. To keď čítam tak sa pýtam, či to ozaj píšu dospelé ženy.
Autorka, samozrejme netvrdím, že toto je tvoj prípad. Netreba sa ľutovať co je a nie je spravodlivé, lebo v tomto svete spravodlivé nie je nič. Stačí sa ísť prejst na detskú onkológiu aby si to zistila. Ak chceš schudnúť, kaloricky deficit, pohyb, spánok, regenerácia. To je cesta, nič iné.
@lucia13022023 presne o tom pisem vyssie,ku kazdemu jedlu pridat porciu zeleniny,kludne aj perkelt ale nie 3 taniere.vyratat denny prijem,kaloricky deficit a pojde to.ku kardiu pridat silovy trening.vyradit sladke malinovky,cez leto su super ovocne stavy,snackovat ovocie nizke na cukry ako su maliny,jahody.hlavne vela pit.
A dalsia vec,nemoze porovnavat prijem chlapa a zeny,kazdy ma iny bazalny metabolizmus.
@mama5202 Ja práveže jem zeleninu aj také jedlá si varím zdravšie, zvyknem casto aj špenát, brokolicu,kuskus,mrkvu,bataty,sparglu aj zdravšie pečivo. Ale jem aj knedlik a lángoše,zemlovku,palacinky a iné nezdravé ako aj sladké. Ale v porovnaní s mojimi doma, o dosť menej. A oni sa smejú, že zjem 2 kúsky knedliku ,oni styri a varim si aj zeleninu a oni s váhou problém nemajú a ja som tučná. Ale ja nedokážem vyradiť ani sladké. Čo viem, že je alfa omega pri chudnutí.
Ono veľa robí aj nedostatok spánku. Ja som pribrala po hormonálnej liečby,ale vďaka tomu mám aspoň jedno dieťa. Už sa smejem,že moji chlapi jedia a ja za nich priberám
@floren Podobné. Ja som brala hormonálnu liečbu pred 40tkou už kvôli perimenopaze ,ale vlastne od druhého pôrodu som NIKDY neschudla. Ak nerátam pár kíl keď som bola mladšia a chudla pred letom.Ale štýlom ,žiadne sladké, pečivo len celozrnne max.1 kúsok ráno a inak len zdravé a málo. A,samozrejme som tak nevydržala sa stravovať a pribrala aj viac.
Ja pečivo a sladké nejem,nerobí mi dobre na žalúdok a kilá stále su
Niektore zeny co s tymto nemaju problem to nikdy nepochopia. Povedia ti pokial sa nestravujes zdravo, pokial sa nehybes, pridaj si k jedlu zeleninu.. nechapu ze uz to davno robis a nefunguje to. Proste aj oni si daju zmrlinu, vyprazane ci cokolvek,len si to ani neuvedomia lebo sa to na nich nenalepi a tak mudruju. Este pred 3 rokmi ma kamoska volala behat, ja ze super ved chodim. Behavala som vtedy min.5km tak sme zacali a po 300 metroch ona ze uz ma pre dnesok dost. Nechapala som. To by sa mi neoplatilo ani prezuvat. Samozrejme bola o 10kg chudsia nez ja. Njkdy by nesla behat ani 3km lebo to by sa jej nechcelo. To povedala. Hlavne ze pred tym sa vsade chvalila ako sportuje a kritizovala tucnejsie zeny ze sedia len na riti. Teda tak to niekedy je. Skus delenu stravu ja ju prave praktizujem a uz som dala dole 5kg.ak si na fb tak sa pridaj do skupin. Trochu nastuduj a skus.
autorka - aj zo zdravého jedla sa dá priberať. Aj keby si jedla len ovocie a zeleninu celý deň, ale prijala by si v nich viac kalórií, než spáliš, budeš priberať. Proste musíš byť v deficite. Čiže sa treba pozrieť na množstvá jednotlivých potravín a makroživiny - najmä aby si mala dostatok bielkovín.
Viem, akú som mala predstavu o svojom jedení pred chudnutím - že veď ja nejem veľa, prečo nechudnem.... a potom som si svoj bežný deň nahodila do kalorických tabuliek a oči sa mi trikrát otočili kolo hlavy, keď som videla, koľko kalórií som v skutočnosti prijala. Pritom to ozaj na objem jedla nebolo veľa ale boli to vysokokalorické potraviny.... Čiže odporúčam stiahnuť kalorické tabuľky a pár dní nahadzovať a vážiť (nikdy nie od oka - to je absolútne klamlivé) úplne všetko, čo zješ.
Ja som s tabuľkami schudla 15kg. Pritom som každý deň jedla pečivo, prílohu k obedu, aj koláč ku káve. Všetko bolo len o správnom množstve.
Ešte dodám, že prvé mesiace chudnutia som ani necvičila. Chudla som len stravou, cvičenie som pridala až neskôr. Čiže strava je základ.
Cely zivot sa nestaras o budovanie svalov a potom pride 40-tka. Co si cakala? Preco tie zeny, ktore celý život jedli, co chceli, zrazu po urcitom veku priberaju? Jasne. Aj kvoli hormónom. Lenze prave tieto zeny zdaleka cely zivot obchadzali fitko a bielkoviny. Zena, ktora na sebe musela makat uz pred menopauzou ju zvladne omnoho lepsie. Budujte svaly uz od mlada.
Tvoj problem moze byt v prvom rade zo spanku, potrebujes sa vyspat, a nocne su smrt, doslova, skracuju zivot. Rozhodia ti spanok, fungovanie....nocne su vela aj pre chlapov, a ti maju jednoduchy mozog a dokazu ho vypnut a spat hocikedy a mozu aj tragace padat, zato zeny to mame ovela tazsie, mame v hlave tisic veci a nemame tam ten povestny vypinac. Potrebujes kvalitny nepreruseny spanok aspoñ 7 hodin v kuse a v tme, nauc sa pouzivat stuple do usi a masku na oci, na schudnutie a spravne fungovanie metabolizmu je to rovnako dolezite ako strava.
A k strave-bohuzial, treba ubrat porcie, uplne vylucit sladke a na nejaky cas aj pecivo a zamerat sa na kvalitne bielkoviny, lebo ano, hovori sa, ze mozes jest co chces, ze dolezity je kaloricky prijem, ale ak si das 2 krajce chleba, maju rovnako kalorii ako kus lososa so zeleninou, ale ten chlieb ti nutricne neda nic.... Vzdanie sa peciva a sladkosti nie je navzdy, ked uz raz budes na vysnivanej vahe, budes moct pridat, lebo uz nebudes potrebovat chudnut. Kaloricke tabulky su zaklad, postupne sa naucis, kolko coho mozes, aby si mala dostatok bielkovin
Inak mne ked sa nechce pocitat, napisem v jednej vete na chat gpt vsetko, co planujem za deñ zjest, a on mi to hned vsetko vypocita
Budeš prekvapená, ale so štítnou žľazou môžeš mať problém, a to aj keď ti výsledky ukazujú v norme. Sú takí ľudia, nakoľko sz produkuje aj iné hormóny ako tie, ktoré sa testuju. Robíš ešte stále nočné? Tie sú jedným z naj predpokladov na obezitu, alebo problémy s váhou. Ono všetky tie zápaly v tele, chronické choroby a stresy sa väčšinou ukazujú na ľuďoch až po 40. Jeden ma obezitu, druhý nemôže pribrať, iný má migrény, ďalší bolesti chrbta, svalov, trávenie...Takže, keďže nemáš veľmi čo stratiť, ja by som navrhovala pre začiatok, jesť iba 3X denne do zasytenia. Skús to aspoň týždeň. V pravidelný čas, posledné jedlo najneskôr 2-3 hodiny pred spaním. Každý deň 15 minútové cvičenie. Áno, úplne každý. Najdi niečo na YouTube a drž sa toho ako kliešť. Toľko času si nájde každý. Kde môžeš, chod peso a auto nechaj doma. Pi veľa vody, vyluc kávu aj alkohol ak piješ. Začni brat kurkumu v doplnkoch výživy a tiež odporúčam tráviace enzýmy a probiotiká. Toto na rýchlejšiu úpravu trávenia. Jedz kvalitné mäso/ vajíčka, každý deň a môžeš skúsiť vynechať lepok. Viem, je toho veľa, ale základom je, aby si nehladovala, najedla sa do sýtosti, mala dosť živín. A postupne sa nastavila na pravidelnú stravu v normálnych porciách, aby telo nemalo pocit ohrozenia a nezdržiavalo si tuky. Koláčik, zmrzlinu a sladke si tiež dopraj, raz do týždňa napr.v nedeľu, 1 porciu. Podstatné je, aby si mala pravidelnosť, pohyb, a vedela sa aj odmeniť. A tiež taká poznámka k tomu ako zvyšok rodiny papa " nezdravsie" vo väčších množstvách. Ono to možno zatiaľ na váhe nevidno, ale škodia si, a časom budú mať aj oni vyššie spomenuté problémy. A možno deti aj obezitu, keďže je tam zrejme aj genetická predispozícia. Ideálne, ak by ste zlepšili stravu celá rodina, istý druh podpory pre teba a tiež benefit pre tvoju rodinu. Pocitanie kalórií síce vyskúšať môžeš, ale pozor. To isté množstvo kalórií môžu dvaja ľudia spáliť úplne odlišne, a to v závislosti na stave trávenia a metabolizmu. Nehovoriac od iných faktorov ako počiatočná váha, svalová hmota, denný režim, hormonálny profil a pod.

sama píšeš že už nastúpila menopauza… musíš jesť inak ako doteraz… ale rozhodnie nie tak že nebudeš jesť, tudy cesta nevede!