Prečo priberám, keď sa snažím schudnúť?
Prečo jeden priberá a druhý môže zjesť aj koňa a váhu si drží rovnakú celý život?
Nie je to teda vôbec spravodlivé...
Do druhého pôrodu som bola štíhla a nikdy ani vo sne by ma nenapadlo, že práve ja budem mať problémy z váhou!
Nikdy ani v detstve, ani v mladosti ,ani do 35tky som nemala najmenší problém z váhou.
Ale počas tehotenstva som sa rozjedla a pribrala vyše 20 kíl, ktoré sa mi nedarí schudnúť do dnes.
Mám 45 rokov a stále veľkú nadváhu. Aj menopauzu!
Spoliehala som sa na kojenie ,že to bude ako po prvom pôrode .Vtedy to išlo hneď dole. Po druhom takmer nič, možno 6kg a to bolo všetko.
Od vtedy sa trápim. Jem oveľa menej ako kedysi, polovicu menej ako muž a kilá sa držia ako kliesť!
Keď vidím manžela ako zje všetko aj sladké a pohyb okrem v práci žiadny. Nešportuje vôbec, všade chodi autom, jediný pohyb je občas nákupy a svoje si vybaviť v blízkosti bydliska a
výlet občas. On sa mi aj posmieva,že iste tajne jem ,že už by schudol každý! JA NIE!
Ja makám,aj na nočné roky, celá domácnosť je na mne ,deti a ešte drem aj na biku keď sa dá. Chodim na dlhé prechádzky,nákupy, všade pešo a nič!
Ak som schudla pár kíl, vždy som musela vysadiť úplne sladké, pečivo a najesť večer. A to som nevydržala dlho.
Nemám žiadne lieky, ani problémy zo stitnou žľazou.
Naozaj sa celý deň nezastavím!
Viem, že názory majú tu ženy rôzne (domácnosť nie šport ),ale pohyb je. A aj tak základ úspechu je strava!
Nie sme rodina čo žije športom, ani zdravým stravovaním úplne posadnuto.
Varim skôr klasicky.Aj zdravšie aj menej zdravé.
Ale s váhou nemá problém nikto len ja!
Ja pečivo a sladké nejem,nerobí mi dobre na žalúdok a kilá stále su
@floren To nie je možné, aké je.to ťažké
@mama5202 radšej neraď. Zo zdravého jedla môžeš mať obezitu rovnako, ako aj z nezdravého. @livuska124 napísala pravdu, ty nie.
@mama5202 kde píšem o fitku, keď komentujem tú blbosť, čo si napísala? Strava je gro, ale to, že ješ zdravo, neznamená, že nepriberieš. Takže túto zbytočnú energiu, radšej venuj dohľadaniu sa informácií. A tým nemyslím chata GPT 😅🤣🤣🤣
@mama5202 a ty si myslis ze tie zeny co sa im nedari chudnut to nerobia? Dennodenne myslia na to co jest a nejest aby mali lepsiu postavu. Dennodene rozmyslaju o tom dam si to ci to.. proste to NEFUNGUJE kazdemu rovnako.
V komunite su ludia co sa stravuju delenou stravou bezne aj 20 rokov . Je to normalne stravovanie len povedzme regulovane co s cim. Nie je to ziadna hladovka ani obmedzovanie.
@mama5202 pribrať môžeš aj zo zdravej stravy ak je jej nadbytok , samozrejme teraz človek nemyslí listovy šalát.... Napr avokádo je zdravé ale kalorické, ryby sú veľmi zdravé ale niektoré sú kalorické vzhľadom na mnoStvo tukov napr losos, makrela. Tie orechy či olivový olej veľmi zdravé ale aj veľmi kalorické, tiež syry atď atď ..
Naviac ženy v peru menopauze a v menopauze vplyvom hormonálnych zmien to môžu mať ťažšie a mali by prehodnotiť aj rozdelenie makronutrienty menej sacharidov a viac zdravých tukov
Urcite skus par dni zapisovat do KT. Mozno ti to otvori oci. Chudnut mozes aj s “normalnou stravou” - problem budu zrejme porcie. Spanok je tiez dokezity - no ja mam s nim velky problem, vstavam pred 5, co ma nici….mozno aj preto dom 8kg chudla 10 mesiacov. Ale ako dom pisala, dotiahla som to na minus 19kg a hmotnost drzim. Kontrolujem porcie a hybem sa+silovy trening. A silovy trening mozes skusit zacat aj bez naradia https://www.mojadm.sk/inspiracia-a-poradenstvo/...
Autorka nemôžeš sa porovnávať s mužom. Už len kvôli inému produkovaných hormónov. Nevraviac o Tom že ma telo rozháraný rytmus kvôli nočným. Takisto hladiny hormónov v mladosti su u žien iné ako v menopauze.
@mama5202 tak yo si na omyle, jedia palacinky s jahodami nie s nutelou, jedia salaty, jedia zeleninu, piju 3 lktre vody a NEFUNGUJE, ano mne delena strava funguje a aj vyhovuje. Neviem ci si sa pytala, ved ani ty nereagujes len na to co sa ta pytaju. Je to diskusia, nie? Moment dam si na co mam chut uz bol a nefungoval. Teda stale rozmyslam co kedy si dam. Dokonca si to aj zapisujem.
@mama5202 mylis sa, svaly nebudujes starostlivostou o deti. To ich iba udrziavas.
@mama5202 nejde o to koľko zjes na posedenie ale koľko prijmes počas celého dňa a ak prijmes nadbytok kalórií čo ak aj zo zdravej stravy stále je to nadbytok. Napr ráno nejaký ten krajec kvaskoveho pečiva na to jedno alebo aj len polku avokáda k tomu vajíčko a cez 500 kcal ani nevieš ako , na obed možno šalát síce zeleninový ale so zálievkou a ďalších 500 kcal ani nevieš ako, k tomu steak z lososa cca 150g surový stav a hneď máš ďalších 300 -400kcal v závislosti od prílohy a to ešte nebola nebola vecera
@mama5202 nie, nebudujes, udrziavas ich, lebo to robis bezne. A vystieranie bielizne sa teda nerovna silovy trening. Mozno ak to dieta zodvihnes 30x denne, he to daco… kopanim v zahrade spalis kcal, ano. Ale ak stale toho zjes viac, nepomoze ti to s vahou.
@biba_18 ako nejem minimum. Tieto postupy principy mam nastudovane. Ale ked vidim ako si moja 45kg sestra zje celu cokoladu a k tomu 3 rozky s maslom a sunkou? Tak to by som ja uz mala asi 120kg.
@jajanka31 mozno je ta cokolada a tri rozky jej jedine denne jedlo...a nevidis, ako je kazdy den
mam kolegynu, ktora tiez tvrdu, ze NIC NEJE...sa uplne v pohode ochutna xz kolaca, zje keksik ku kave...poobede ochutna z mojho obeda, vecer si da duzs, je iba zrnieckove chleby a mysli si, ze NIC NEJE
zeny, aj s poruchou stotnej zlazy - ked ste dlhodobo v kalorickom defocote - MUSITE CHUDNUT.
kedf nechudnete - nie ste DLHODOBO v kalorickom deficite.
matematika nepusti - nizsi prijem, ako vydaj - chudnem
@mama5202 ja hovorím v teoretickej rovine - že kľudne by mohla jesť zdravo a aj napriek tomu priberať. Lebo to je fakt. Samozrejme, že nikto nezje 3 kg banánov za deň.... ale áno, keby som jedávala 3 kg babánov denne, priberala by som, lebo by som bola v kalorickom surpluse aj, napriek tomu, že je to zdravé jedlo.
Čiže pokojne by mohla mať čisto zdravý jedálniček, zložený z mliečnych výrobkov, strukovín, mäsa, zeleniny, ovocia, atď., ak by prijala viac, než spotrebuje a nebola by v deficite, ale surpluse, bude priberať, či to je zdravá strava, či nie.
Ak zje denne dve horalky, bude chudnúť, lebo bude v kalorickom deficite, aj keď horalky nie sú zdravé jedlo. Nebavíme sa teraz samozrejme o výživovej hodnote potravín, čisto len o kalóriách a deficite / surpluse.
Jasné, že jedálniček treba vyskladať vyvážený a zdravý, tak, aby mala dostatok makroživín, ale zároveň bola v kalorickom deficite. A do takého jedálnička jej pokojne aj denne vojde malý prehrešok (tým mám na mysli napríklad 2-3 kocky čokolády, malý koláč ku káve a pod., nie že spráska celú milku, alebo 5 krajcov chleba).
@jajanka31 mozno je ta cokolada a tri rozky jej jedine denne jedlo...a nevidis, ako je kazdy den
mam kolegynu, ktora tiez tvrdu, ze NIC NEJE...sa uplne v pohode ochutna xz kolaca, zje keksik ku kave...poobede ochutna z mojho obeda, vecer si da duzs, je iba zrnieckove chleby a mysli si, ze NIC NEJE
zeny, aj s poruchou stotnej zlazy - ked ste dlhodobo v kalorickom defocote - MUSITE CHUDNUT.
kedf nechudnete - nie ste DLHODOBO v kalorickom deficite.
matematika nepusti - nizsi prijem, ako vydaj - chudnem
@nyusika takto som to myslela...ráno biely rožok, maslo veď to je nič, doobeda banán, na obed halušky s perkeltom, občas žemľovka čo píše autorka e ono sa to narata a áno vyzerá to ako "nič" múčne halušky, žemľovka cukor, biele pečivo, orechy, jablká... to je ako moj muž veď som si dal len Pribinak a vianočku namiesto toho mohol mať kus mäsa a aspoň by ho to zasytilo
Pravdaže môže niekto jesť halušky, ale teda musí aj "vydať" energiu
Aj ja odporucam kaloricke tabulky, mozno budes velmi prekvapena z niektorych hodnot.
Ja si napriklad drzim vahu uz 6 rokov a napriek tomu sa nemozem zmestit do oblecenia, ktore som si kupila pred 5 rokmi, uplne som na bruchu a v pase nabrala tuk, pritom vazim rovnako. Ale do nohavic sa nezapnem a 5 rocne saty neobleciem, som v nich ako jaternica. Proste to brucho mi velmi stukovatelo. Ale priznam sa, ze jem ovela viac sladkeho peciva a sladkosti nez kedysi, aj ked moje hlavne jedla su velmi zdrave.
Teraz 3 mesiace cvicim nech sa mi aspon spevni telo, a zas nastupujem na kaloricke tabulky, mne v minulosti velmi pomohli. Uz aj deficit 100 kalorii denne by ti mal pomoct zhodit kila.
No tak evidentne nieco robis zle 🙂 Musis mat v prvom rade vacsi vydaj ako prijem za den. Kaloricke tabulky su na toto fakt fajn, vies si to odsledovat. A aj keby nie na 100%, tak aspon priblizne.
Autorka nemôžeš sa porovnávať s mužom. Už len kvôli inému produkovaných hormónov. Nevraviac o Tom že ma telo rozháraný rytmus kvôli nočným. Takisto hladiny hormónov v mladosti su u žien iné ako v menopauze.
@sense Veď áno ja viem,...a je to riadne nespravodlivé 😬
Autorka, mysliet si, ze zivot je spravodlivy, je hlupost, netusim, odkial to ludia vlastne vzali. Musis proste pracovat s tym, co mas.
@mandzula Samozrejme. Veď ja to len tak,že mám v okolí kamošky čo nemajú pohyb a jedia normálne a aj váhu majú normálnu. Myslím to tak všeobecne, že niekto nemá problémy s váhou a nemusí sa nijako obmedzovať a iný musí byť na salatoch a vyslovene zdravej strave, aby si váhu udržal.
sama píšeš že už nastúpila menopauza… musíš jesť inak ako doteraz… ale rozhodnie nie tak že nebudeš jesť, tudy cesta nevede!
@biba_18 Ale zaroven váha stojí .