icon

Priberanie po 40. roku života

17. aug 2025

Ahojte, mám 44 rokov, hormonálny profil ešte v poriadku podľa gynekológa a priberám. Ešte pred dvomi rokmi som mala 60-61 kg a dnes mám 71 kg. Nemenila som stravovacie návyky.

Chcem podotknúť, že jem zdravo, 5x denne, a snažím sa dodržovať fasting, čiže jem medzi 9-19, prípadne medzi 10-18. Ak jem mimo toho rámca, tak je to pomaranč, alebo iné ovocie.

Nejem sladkosti, zo sacharidov iba celozrnný ražný chlieb na raňajky, maslo som vymenila za rastlinné light, ak jem mliečne výrobky, tak iba odtučnené a nízkotučné - nejem ich pravidelne každý deň. Nejem vyprážané, mastné, údeniny, z mäsa väčšinou kuracie, morčacie, občas hovädzie, ryby, jem zeleninu, ovocie bobuľovité a citrusové.

Pijem obyčajnú vodu čistú, prípadne s citrónom, nepijem alkohol, ani sladké vody, nefajčím. Hýbem sa primerane, chodím denne 10 000 krokov, cvičím doma min. 3x týždenne 30-40 min, aj s činkami, aj kardio, aj na brucho.

Napriek tomu sa zagulaťujem, každý deň mám viac a viac kíl. Bruško mám pomerne veľké na svoje pomery, celá si prídem taká objemná. Keď pred dvoma rokmi som nosila S/M, dnes nosím L/XL.

Nechcem to takto a nie som z toho happy. Ako to máte vy? Čo vám pomáha? Dajte tipy. Ďakujem 🙂

Strana
z9
pribinak
17. aug 2025

Po 40tke sa spomaľuje metabolizmus a je to u mnohych žien úplne normálne

anonym_d6fcb2
17. aug 2025

@anonym_autor Mám to podobne, nezaberá nič. Teraz za polroka už 5-6 kg hore. Mám veľkosť 40/42. Už nemám energiu to riešiť. Vyskúšala som všetko.

autor
17. aug 2025
@anonym_d6fcb2

@anonym_autor Mám to podobne, nezaberá nič. Teraz za polroka už 5-6 kg hore. Mám veľkosť 40/42. Už nemám energiu to riešiť. Vyskúšala som všetko.

@anonym_d6fcb2 no ja som mala veľkosť 38, teraz mi už 42 je malá. Nechápem toto, aby som bola v kalorickom deficite, to nebudem vôbec jesť. Lebo priznám sa, nemám čas cvičiť viac a maž ešte väčší výdaj. Mám rodinu, 3 deti, škola, krúžky, chalupa, moja angličtina, práca, ja som rada, že si 3x do týždňa vymedzím čas na cvičenie. Čiže viac pohybu nateraz mať neviem, a ak zredukujem kalórie, tak nebudem jesť nič.

anonym_d6fcb2
17. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_d6fcb2 no ja som mala veľkosť 38, teraz mi už 42 je malá. Nechápem toto, aby som bola v kalorickom deficite, to nebudem vôbec jesť. Lebo priznám sa, nemám čas cvičiť viac a maž ešte väčší výdaj. Mám rodinu, 3 deti, škola, krúžky, chalupa, moja angličtina, práca, ja som rada, že si 3x do týždňa vymedzím čas na cvičenie. Čiže viac pohybu nateraz mať neviem, a ak zredukujem kalórie, tak nebudem jesť nič.

@anonym_autor Presne. Ja už som si povedala, že jedine nejesť nič, aj to bohvie či by zabralo.

dzulli1980
17. aug 2025

Aj mne sa po 40-tke spomalil metabolizmus, tiež som nabrala hoc som jedla to, čo predtým ... ale postupne som zmenila jedálniček, jem menšie porcie, dala som dole 14 kg a už rok si váhu držím, veľa chodím, necvičím takmer vôbec (mám pár cvikov, presne na partie, ktoré potrebujem "držať pod kontrolou", ktoré cvičím denne pri televíznych novinách).

anonym_5778f0
17. aug 2025

Pridavam sa do klubu frustrovanych. Ja to iste. Roky rokuce sa stravujem zdravo, nemam uz ani co za co vymenit,aby som zmensila prijem - uz jedine potom len pit vodu cele dni. Kadio mam 6x do tyzdna,pomedzi to posilnujem. A som ako balon. Tiez som nosila S/M teraz len M/L. Nohy,zadok malicke a brucho ako vorvan,len co zjem polievku. Hneva ma to velmi. A este ti bude niekto hovorit,ze sa to da,len netreba hladat vyhovorky🙄

anonym_d6fcb2
17. aug 2025
@anonym_5778f0

Pridavam sa do klubu frustrovanych. Ja to iste. Roky rokuce sa stravujem zdravo, nemam uz ani co za co vymenit,aby som zmensila prijem - uz jedine potom len pit vodu cele dni. Kadio mam 6x do tyzdna,pomedzi to posilnujem. A som ako balon. Tiez som nosila S/M teraz len M/L. Nohy,zadok malicke a brucho ako vorvan,len co zjem polievku. Hneva ma to velmi. A este ti bude niekto hovorit,ze sa to da,len netreba hladat vyhovorky🙄

@anonym_5778f0 Presne, aj mňa to štve, keď niekto začne, že dá sa, len sa vyhováraš. No nedá sa. Iba nejesť vôbec nič.

sara07
17. aug 2025

@anonym_autor skus chleba si opiect v hriankovači , maslo vymen za trocha olivového oleja
nizkotučn a ligt jogurty ok ale su tam iné veci , skus hollandia jogurt selsky biely , budeš mat kvalitny jogurt a skutočne bez cukru
prípadne skyr
pred bananom alebo sladším ovocim zjest 5 mandli
rano začat den poharom vody
zaradit kmichi, fermentované veci, čalamady, kyslu kapustu ale tiež treba pozerat ako su konzervované a čim
ako chudnutie nebude ale spomalíš to

melanta
17. aug 2025

Čo pomáha je aktívne športovanie. Mám 48, cvičím silový tréning 4 krát do týždňa, chodíme pár krát do roka na Spartana, ak jem príliš zdravo, tak chudnem. Čiže pohyb pohyb pohyb, ideálne silový alebo funkčný, ten zrýchľuje metabolizmus dlhodobo na rozdiel od kardio pohybu.

mk1111111111
17. aug 2025
@melanta

Čo pomáha je aktívne športovanie. Mám 48, cvičím silový tréning 4 krát do týždňa, chodíme pár krát do roka na Spartana, ak jem príliš zdravo, tak chudnem. Čiže pohyb pohyb pohyb, ideálne silový alebo funkčný, ten zrýchľuje metabolizmus dlhodobo na rozdiel od kardio pohybu.

@melanta ja som o tomto pisala v inej teme. Ak si sportovy typ a bavi Ta to, tak je ok silovy trening. Lenze, su aj osoby, ktore to nebavi a to vy sportovi nadsenci tazko pochpite.

anonym_d6fcb2
17. aug 2025
@melanta

@melanta Cvičila som denne a ani ťuk. Už na to kašlem.

terezia74
17. aug 2025

@anonym_autor ja som pribrala 8kg za polroka, pred 2 rokmi. Nešťastná , frustrovaná, kalorické tabuľky, prerušovaný post, nejedla som veľa veci, žiaden cukor, pečivo, nič. Do toho ďalšie benefity, ako potenie, únava, depresie, atď. A vieš čo? Je mi to jedno. Prijala som fakt že starnem každou jednou bunkou , vraskou a kilo hore dole. Chcem žiť pokojný vyrovnaný život, najesť sa, a nezit v krči že už nevyzerám ako modelka 💛

0silvia0
17. aug 2025
@mk1111111111

@melanta ja som o tomto pisala v inej teme. Ak si sportovy typ a bavi Ta to, tak je ok silovy trening. Lenze, su aj osoby, ktore to nebavi a to vy sportovi nadsenci tazko pochpite.

@mk1111111111 silovy trening je fakt dolezity. Ja nie som sportovy nadsenec, dokonca mam operovanu chrbticu, chodim denne peso a doma mam posilnovaciu vezu, predtym som cca 20 rokov chodila do posilovne. Ale nie preto, ze ma to nadchynalo, cisto zo zdravotnych dovodov. Silovy trening posilnuje svaly, kosti, slachy. Ma vela zdravotnych benefitov

minenkaa
17. aug 2025

U mňa zabralo fakt keď som nič nejedla ,denne dva banány ,akonáhle som začala jesť aj keď malo ,som znovu kde som bola,tak to už neriesim

anonym_d6fcb2
17. aug 2025
@minenkaa

U mňa zabralo fakt keď som nič nejedla ,denne dva banány ,akonáhle som začala jesť aj keď malo ,som znovu kde som bola,tak to už neriesim

@minenkaa Ako dlho si to vydržala?

minenkaa
17. aug 2025
@anonym_d6fcb2

@minenkaa Ako dlho si to vydržala?

@anonym_d6fcb2 po operacii čeľuste ,asi tri mesiace,teda to nebolo cielene a dobrovoľne

melanta
17. aug 2025
@mk1111111111

@mk1111111111 neviem, prečo si myslíš, že to nedokážem pochopiť. Chápem to. Je to diskusia, tak som pridala môj názor a skúsenosť. Autorka nepísala, že sa majú vyjadriť iba tie, ktoré nič nerobia a len mlčky priberajú. Ale to, že nie každého šport baví, normálne chápem, tak ako mňa nebaví bicykel či horská turistika.

tehulka2011
17. aug 2025

Castou chybou su sladne ranajky. Pises, ze jes 5x denne a snazis sa dodrziavat fasting - musis ho asi dodrziavat na 100%, nie 10/14 ale 8/16 a pocas fastingu nemozes jest ani jablko ci pomaranc. Po 40tke silovy trening je bohuzial povinnost, ak si chces udrzat silu a svaly.

autor
17. aug 2025
@sara07

@anonym_autor skus chleba si opiect v hriankovači , maslo vymen za trocha olivového oleja
nizkotučn a ligt jogurty ok ale su tam iné veci , skus hollandia jogurt selsky biely , budeš mat kvalitny jogurt a skutočne bez cukru
prípadne skyr
pred bananom alebo sladším ovocim zjest 5 mandli
rano začat den poharom vody
zaradit kmichi, fermentované veci, čalamady, kyslu kapustu ale tiež treba pozerat ako su konzervované a čim
ako chudnutie nebude ale spomalíš to

@sara07 chlieb jem iba výnimočne, jeden plátok celozrnného na raňajky, s malou vrstvou masla a plátkom dobrej kvalitnej šunky. Nejem ani banán, ani iné sladké ovocie - iba čučoriedky, ríbezle, maliny, pomaranče, grep. Omega 3 mastné kyseliny dopňam inak. Teda s čo najnižším glykemickým indexom. Do 9-10 pijem iba vodu s citónom, takisto po 19.00. Pijem kombuchu a mám doma kefírovú hubu. Samotná kyslá kapusta mi žiaľ nerobí dobre. Nejem ani zemiaky, iba výnimočne hnedú ryžu, používam na mäso a na šaláty minimum olivového oleja. Mäso a zeleninu si varím vo vode, dusím, robím na pare, prípadne na sucho orestujem na pár kvapkách olivového oleja.

tehulka2011
17. aug 2025

a ked uz nic nepomoze tak keto dieta to isti, na par tyzdnov/ mesiaco .

minenkaa
17. aug 2025
@tehulka2011

@tehulka2011 určite nie a už vôbec nie táto dieta

anonym_d6fcb2
17. aug 2025
@tehulka2011

@tehulka2011 U mňa už po 40-ke nezaberá. Dovtedy super.

tehulka2011
17. aug 2025
@minenkaa

@tehulka2011 určite nie a už vôbec nie táto dieta

@minenkaa preco?

anonym_e34c68
17. aug 2025
@tehulka2011

@tehulka2011 jasné a keď s ňou skončíš, tak si o pár mesiacov tam, kde aj pred ňou. Okrem toho sa ti obličky poďakujú

mk1111111111
17. aug 2025
@0silvia0

@mk1111111111 silovy trening je fakt dolezity. Ja nie som sportovy nadsenec, dokonca mam operovanu chrbticu, chodim denne peso a doma mam posilnovaciu vezu, predtym som cca 20 rokov chodila do posilovne. Ale nie preto, ze ma to nadchynalo, cisto zo zdravotnych dovodov. Silovy trening posilnuje svaly, kosti, slachy. Ma vela zdravotnych benefitov

@0silvia0 suhlasim, ja mam na to rychlu chodzu v terene

simsalabim
17. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor kaloricke tabulky. Zapisovat a uvidis, ci naozaj jes striedmo. Ja som tiez znacne pribrala v perimenopauze, cvicila som (pravidlene plavanie, joga, silovy trening, bike, rychla chodza), podla mna jedla striedmo, do toho problem so stitnou zlazou a zrazu som mala + 15kg. Raz mi sestra povedala, ze nech skusim schudnut este kym mam menzes, ze jej sa v menopauze uz absolutne schudnut neda (spominam si, ze sa na to stazovala aj mama kedysi). Tak som sa zatala a zacala zapisovat. Bola som prekvapena, aka mala je vlastne porcia, ktoru mozem zjest. Chudnutie zacalo velmi, velmi pomalicky, ale nakoniec som za rok a pol schudla 20kg a vahu si drzim. Podla mna pomohlo aj to, ze to nie je ziadna dieta, iba zmensenie porciii, uvedomenie si toho, kolko mozem zjest, kolko to ma zivin.... a trosku zmenenie zivotneho stylu. ALe jedla som a jem vsetko, aj pizzu, aj chlieb, aj zmrzlinu, aj cokoladu. Ale striedmo.

mk1111111111
17. aug 2025
@melanta

@mk1111111111 neviem, prečo si myslíš, že to nedokážem pochopiť. Chápem to. Je to diskusia, tak som pridala môj názor a skúsenosť. Autorka nepísala, že sa majú vyjadriť iba tie, ktoré nič nerobia a len mlčky priberajú. Ale to, že nie každého šport baví, normálne chápem, tak ako mňa nebaví bicykel či horská turistika.

@melanta aj ja som.len pridala nazor. Mam to, ako autorka, sama zavidim tym, korych cvicenie bavi.

minenkaa
17. aug 2025
@tehulka2011

@minenkaa preco?

@tehulka2011 keto dieta,nič horšie nemôže byt,chúďa pečeň a mozog

simsalabim
17. aug 2025
@mk1111111111

@melanta aj ja som.len pridala nazor. Mam to, ako autorka, sama zavidim tym, korych cvicenie bavi.

@mk1111111111 vies, mnohych to cvicenie nebavi. Ale ako pri mnohych inych veciach, ak chces nieco dosiahnut, niekedy treba zatat zuby a premoct sa.

anonym_e34c68
17. aug 2025

@anonym_autor mám to za sebou, začalo to nenápadne, tu kg, tam kg, až zrazu všetko úzke. Celý život sa stravujem viac, menej zdravo, sladkosti som nikdy veľmi neobľubovala, sladké nápoje výnimočne, smažené veci tak tri krát do roka, jedlá typu pizza pár krát do roka. No myslela som si, že stravujem super, aj pohyb bol, ale nie toľko, ako ty. Keď už ma to začalo štvať, tak som si stiahla kalorické tabuľky a zistila som, že ani neprekračujem nejako veľmi denný príjem, aj keď samozrejme za mesiac, pol roka sa to nazberá, ale nemám vyváženú stravu. Bolo treba ubrať trochu sacharidy a pridať dosť bielkoviny. Stravujem sa takto pomaly dva roky, idem na dennom príjme asi 8000 kj, niekedy trochu viac, niekedy menej, nehrotím to. Jasné, že nevážim každú kravinu, veľa vecí odhadnem, ale keď som doma, tak mám váhu na linke. Na dovolenke, v reštaurácii odhadujem. Za necelé dva roky mám dolu 14kg. Nie je to nejako veľa, ale mám o niečo menej, ako keď som začala priberať. Viac menej už len udržujem, hýbem sa primerane veku 😂, aby som sa nerozpadla. Plávam aspoň 2 hodiny týždenne, rýchla chôdza s trekovými palicami tiež 2-3 hodiny týždenne a denne asi 25-30 minútové cvičenie doma, aj s činkami. Cítim sa výborne, naučila som sa zredukovať olej na minimum pri varení, alkohol som tiež obmedzila na minimum a paradoxne aj ovocia jem menej. Skús na mesiac a uvidíš, čo to urobí.

Strana
z9