Rady od lekára ohľadom hmotnosti
Baby, stalo sa Vám u lekára, že Vám dával rady ohľadom chudnutia a životosprávy (odporučenie byť vegánom alebo aspoň vegetariánom) ako liečbu na Vaše zdravotné ťažkosti, pričom je zrejmé, že to nemôže súvisieť. Chápem, že na pracoviskách ako ortopédia (hmotnosť - kĺby), či interná ambulancia a problém s vysokým tlakom je to vhodné. Ale zdá sa mi to fakt od veci, keď to spomenie napr. neurológ pri bolestiach hlavy alebo pneumológ pri dlhodobom kašli. Upozorňujem, že sa jedná skôr o nadváhu. Nič čo by bolo vhodné pre extrémne premeny. Máte niekto takúto skúsenosť ? Skôr mi to príde, že lekár nevie čo s Vami.
@pribinak prosím čítaj príspevok celý a s pochopením. Myslím, že 10 kíl navyše a bolesť hlavy ťažko súvisí. Takto by sa potom vyhováral každý lekár ako náhle by nebola váha presne podľa BMI tabuliek. Ešte by nebodaj povedali, že leukémiu spôsobuje nadváha.
Nie je tajomstvom, ze privela masa skodi. Mozno nemyslel chudnutie ako take, ale skor viac ovocia, zeleniny - zdravsie
neurológ pri bolestiach hlavy, dokonca migréne môže odporučiť odsledovať si konzumáciu potravín, ktoré môžu byť spúšťačom, prípadne obmedziť neurostimulanty... pri skleróze multiplex môže odporučiť autoimunitný protokol, protizápalové potraviny, protizápalovú "diétu" a doplnky... Pneumológ ti môže pri dlhodobom kašli odporúčať vysadiť mlieko, lebo zahlieňuje, alebo med lebo ťa môže dráždiť. (osobne poznám taký prípad) Dermatológ detto, reumatológ... To sú len také rady, ktoré ma napadli teraz narýchlo... Ja práveže mám rada lekárov, ktorý rozmýšľajú nad diagnózou v širších súvislostiach, dokonca je mnoho kníh na trhu s touto problematikou = súvislosť chorôb a stravy. Pacienti to však často nechcú počuť 😏
By si sa čudovala ako až veľmi to spolu súvisí a vďakabohu za lekára,čo to vie ponúknuť ako možnosť alebo doplnok liečby.Suvisi to s metabolizmom,tvorbou inzulínu,niektorých ďalších dôležitých hormónov,stimulaciou žliaz,krvotvorbou,imunitou,alergiami,intoleranciami,HIT,to by sme tu písali ešte mesiac.A mimochodom osobná skúsenosť,strava vie neuveriteľne ovplyvniť kvalitu prežívania.Mne skôr príde,že sa ťa dotklo zrejme niečo s tvojou nadváhou a strach zo zmeny svojho životného štýlu
Myslíš? Tak si daj na kuchynský stôl 10 kg múky, je to málo? Apropó bolesť hlavy súvisí s nadváhou 😉
https://feminity.zoznam.sk/c/891839/hlava-vas-m...
https://thejournalofheadacheandpain.biomedcentr...
Myslim si, ze je spravne, ze lekar odpuruca schudnut aj malu nadvahu. Uz z procesu samotneho chudnutia (viac pohybu, zdrava strava) vyplyvaju mnohe benefity, ktore maju vplvy na celkovy zdravotny stav. Napr. znizeny cholesterol, lahsie travenie, lepsie prekrvenie organov, prekyslicenie pluc. A riesit miernu nadvahu je urcite jednoduchsie, nez riesit obezitu. Odporucam s tym zacat co najskor. Ked tych 10kíl schudnes, urcite mi das za pravdu, ze sa budes citit zdravsie 😉. Drzim palce
Autorka, aspoň si načítaj nejaké fakty a potom tu zakladaj diskusie. Keď spomínaš príklad nadváhu či obezitu v spojitosti s bolesťou hlavy, tak si predstav, že áno, spojitosť to má a už roky sa na to robia výskumy, hlavne zamerané na migrénu. Stačí pogoogliť. Alebo stačí premýšľať -> nadváha/obezita -> vyšší krvný tlak = bolesť hlavy… (zjednodušene poňaté)…
Čiže vyhováranie sa to nie je, v tele človeka všetko so všetkým súvisí a zdravie, ale aj chorobu treba ponímať komplexne.
Keď nie si spokojná so svojím lekárom alebo mu nedôveruješ, vyhľadaj iného.
Skôr ide o to, že lekár v podstate nič nevyšetril, neurobil, neposkytol liečbu, ale odporúčanie byť vegetariánom a tým to aj uzatvoriť mi príde vážne cez čiaru. Žiadna snaha nič urobiť. To mi príde, že aj ľudí s rakovinou dnešný lekári odporučia schudnúť 3 kilá, aby sa zmestili do tabuliek a rakovina sa bude liečiť sama od seba ?
Vyskusaj, o 3 mesiace nam povies, ci pomohlo. Preco ludia ocakavaju, ze od lekara vzdy odidu s papierom na MR a nejakym receptom 🤷♀️
Prehanas, zrejme sa ta lekarov komentar dotkol. Chapem, ale lekar ma pravdu. Ak nie si spokojna s jeho pristupom, mas samozrejme pravo vyhladat niekoho ineho, avsak to nic nezmeni na tom, ze ti neporadil zle.
@kubkovamama presne tak, ako píšeš, v tejto téme som doma 😉 a veľmi mi to pomohlo. Doktorka len kýve hlavou, a vždy sa ma pýta s úsmevom: Baba jedna čo vy vlastne robíte? Vo svojej databáze mám len 2 pacientky ktoré sú bez liečby. Ja odpoviem: Strava, fyzio, joga, chôdza a TČM a hlava=myslenie. Ak to takto pôjde ďalej, verím že ma spomeniete vo svojich memoároch ako vzorový príklad. Tak si držim palce a verím, že to mojim pričinením tak bude. Zatiaľ sa úspešne držím 5 rokov 💪
Urcite zobral anamnezu, vysetril aspon zakladne neurologicke vysetrenia. Bolesti hlavy castokrat nemaju objektivnu zistitelnu pricinu, takze aj rada o zmene zivotospravy moze byt rada k veci a hladanim priciny.
@dadis ešte som nepočula, že by lekár hneď medzi dverami niekoho otočil s tak čudnými nápadom. Nie je na mne nič vidieť navyše, mám pocit, že by to povedal aj 40 kilovej babe. Aj kulturisti majú BMI v obezite, to hneď ich otočia preč ? Hádam lekár najprv, pacienta vyšetrí.
Namiesto toho aby si nadavala na mudr za to co ti poradil, skus znizit prijem masa na nejaky cas, pit cistu vodu, jest viac ovocia, zeleniny, viac sa hybat byt na cerstvom vzduchu a znac si kolko krat mas migrenu pocas toho obdobia - ked budes vidiet, ze ti to nepomohlo tak mu prides povedat, ze to nie je to, v opacnom propade super lebo len upravou stravy a znizenim vahu si dosiahla zivot bez migren alebo s mensou frekvenciou migren
@prasiatko30 toto už dávno, že praktizujem. Nič čo by som nepoznala, nerobila. Ale s jeho prístupom sa k nemu vracať už nebudem. Keďže sa nič nedialo. Recenzie som si prečítala po návšteve (škoda, že ma nenapadlo skôr), Otrasné, nie som jediná. Len ma zaujímalo, či má aj niekde iný skúsenosť, že bez vyšetrenia urobil takýto záver.
Prečítala som si cely a s pochopením
sú aj lekári ktorí by mali vrátiť diplom, to vieme... nevieme, čo ťa trápi, aké máš symptómy, ako by si mala byť vyšetrená. Ja za seba: keď som išla prísne bez cukru, lepku, laktózy, bola som v top top forme (to boli mojo začiatky, teraz fakt že minimálne) Ak máš napr. migrény, neurológ by ťa mal riadne vyšetriť, anamnestický rozhovor, MR, možno infúzia na potlačenie ataku migrény, predpísať medikáciu z radu rizatriptanov, odporučiť vysoko vstrebateľné magnézium, alebo smerovať k gynekológovi vyšetriť hormonálny profil (migréna cez menzes), opatrenia popri meteosenzitivite, pohyb, spánkový režim. Takže mne tá strava životný štýl nepríde tak úplne odveci. Skús nad tým porozmýšľať, baby ti tu tiež dobre píšu. Ak budu problémy pretrvávať dopytuj komplexnejšie vyšetrenie. Samozrejme že opatrenia z tvojej strany budú len a len bonus navyše 💪
Ak by som bola na tvojom mieste, tiež by mi to prišlo úplne odveci. 10kg navyše ani nemusí byť vidno, pokiaľ si vysoká. Čudujem sa tým ženám, ktoré ti píšu, že toto je ok. Ak máš nejaký zdravotný problém, lekár by ti mal spraviť normálne vyšetrenia a keď bude mať v rukách relevantné výsledky, potom odporučiť následnú liečbu - či už to bude liečba medikamentózna alebo zmena životného štýlu. No len tak z brucha si vycucať takéto odporúčania, no neviem. Pôsobilo by to na mňa amatérsky a išla by som k inému lekárovi.
Ahoj,
mohol ti aspom vysvetlit preco by ti tmena atravy pomohla aby si bola v obraze.
Ja som prestala jest maso, skadkosti, mliecne vyrobky a javu som znizila z 3-4 na 1 denne. Mala som na to uplne ine sovody, vobec bie zdravotne. Ostatnym som vsak hovorila, ze dovod je precistenie organizmu.
Trvalo mivto takto rok, ze som tie veci nejedla. Mavala som predtym brutalne ms bolesti, prve dva dni som prelezala v posteli s vracanim a na ibagine. Kazdy mesiac. Pocas tohoto mojhovzmeneneho stylu stravovania mi uplne presli, nechapala som. Ani som nevedela, ze nejaky ms mam. Ani len jediny krč pocas celeho roka. A to som zacala pri vahe 65 kg a vyske 175cm. Takze mozno dr nechcel riesit nejakych 10kg nadvahy ale celkovo upravu stravy.
Prajem ti aby sa ti polepsili, so zmenou stravy ci bez. Inak keby mi to dal niekto aj len ako odporucenie bez adekvatneho vysvetlenia, no... Neviem si teraz predstavit jest tak ako kedysi, zial. Citila som sa vtedy super ale sama som to tak chcela.
Zrejme to odporucil kvoli tomu, ze najcastejsimi spustacmi migreny v potrave su okrem farbiv a konzervantov prave biogenne aminy obsiahnute v mase, syroch, jogurtoch, alkohole, fermentovanych veciach, cokolade, kave, caji... Prechodom na vegetarianstvo sa minimalne masu a mlieku ludia vyhnu, takze sa ich stav moze naozaj polepsit. Ucinnejsie ako takata radikalna zmen, ktora moze viest k zvysenej konzumacii zase inych pri migrene problematickych veci, mi prripada odsledovat si spustace na sebe, lebo kazdy je individualny ;)
Teda mas bolest hlavy?
A co si od lekara ocakavala?
Teraz mavaju bolesti hlavy dvaja z troch alebo mozno traja zo styroch. Doktor predsa nemoze vsetkych, ktori pridu s bolestou hlavy, poslat na CT.
Ja som to uz odskusala aj za teba.
Ked nejem mäso ani cukor, nemam bolesti hlavy.
Ked jedavam normalne, ze si nedavam pozor na cukor, farbiva a ecka, hlava ma boli.
Ked jedavam mäso, ide mi hlavu roztrhnut.
Kedze som doma u nasich, mama vyvara velkonocne, tradicne a ja nemam srdce (ani silu) jej pohostenie odmietnut, tak viem co ma najblizsiu ms caka.
@oliolijanka akurat, ze toto je velmi individualne, ja som napr s masom uplne ok, kava, cokolada velmi zle, nemozem vobec
No mnoho rakoviny suvisi so stravou a obezitou. Takze to vedia ludia niekedy ovplyvnit, ci jej pomozu prepuknut. Dokonca aj rakovina prsnika je casto spojena s obezitou. A to, ze ty si myslis, ze mas trochu nadvahu, moze byt iba tvoj subjektivny dovod. Mozno si fakt tucna.
@maranta_leuconeura Tak mozno tu kavu, ktoru zvyknes pit, osetruju nejakym postrekom, ktory ti robi zle. Ja osobne si myslim, ze mne neskodi ani tak mäso, ako hormony v mäse, ktore boli zvieratam pichnute.
Kavu nepijem, tak neviem povedat, ale mäso, cukor, farbiva, sladidla.. to mam na 100pro vyskusane.
@oliolijanka vidis, mne cukor vobec nevadi, migrenu mi rozhodne nespusta ;)
Kazdeho nervova sustava reaguje inak na podnety. Preto si treba pisat migrenozny dennik, aby si vedel pacient odsledovat, co konkretne jemu zachvaty spusta
Nemal snahu nič urobiť..No pokiaľ vidim pacienta s nadváhou stazujuceho sa na bolesť hlavy,prípadne mierny kašeľ,prvé ma napadne-nadváha(nie obezita)=určité obmedzenia,ktoré skryte opisuješ.Najjednoduchsi a dovolím si tvrdiť veľmi sofistikovaný iqáčsky spôsob ako nasmerovať pacienta k sebauvedomeniu použil tvoj lekár.Podsunul ti jednu z najúčinnejších metód.Ktora ak nezaberie,má už on potom iné aj farmaceutické možnosti čo s tebou,ak sa o 3 mesiace vrátiš,že HM,vaše odporučenie nepomohlo,ani po zmene stravy atď,atď,sa necítim lepšie.Tá snaha sa vyžaduje od teba.Bohuzial,naše zdravotníctvo a pacienti su zaspatí v nejakom stredoveku,že lekár šupne xy vyšetrení,odberov,liekov a iba vtedy je pacient spokojný,že tak to má byť.A lekár čo ide proti prúdu a zapája pacienta aktívne je často za paka
@maranta_leuconeura No ved tvrdime obe rovnako, tak ako aj autorkin lekar, ze upravou stravovania sa clovek vie zbavit bolesti hlavy.
Asi som sa zle vyjadrila, chcela som napisat, ze som to uz za autorku vyskusala, ze ma lekar pravdu. Nemyslela som to tak, ze konkretne jedlo, ktore robi zle mne, ze robi zle vsetkym.
Ze sa netreba hned hnevat na lekara, nejake dva mesiace treba vyskusat sa inak stravovat a ak bolesti nebudu prechadzat, ist znova k dr. a pozadovat ine vysetrenia.
@jamimo ďakujem za tvoj pohľad. Tiež totiž nechápem, čo to tu tie baby trieskajú. To by potom väčšina populácie a polka modrého koníka (dosť ľudí má pár kíl navyše a nie sú všetci chudý, a tiež má dosť ľudí aj výraznú obezitu) bola pri každej návšteve hneď otočená pri dverách, že jedzte klíčky a nebude Vás bolieť hlava a ďalších x diagnóz s čím ľudia to ambulancie prichádzajú. Chápem strava môže byť doplnok k úspešnej liečbe, ale tak najprv pacienta treba vyšetriť aspoň základne. Ešte sa mi nikdy nestalo, že lekár takto postupoval. Každý najprv aspoň urobil ten základ a tuto, že nič. Aj keď som si prečítala diskusie o bolestiach hlavy a vyšetrení tu na MK, tak nikoho lekár neotočil, že buďte vegán a problém vyriešení.

Ale nadváha súvisí s mnohými problémami