icon

Rozdiel medzi bazálnym metabolizmom a kalorickým príjmom

22. feb 2026

Dobry den.som v tom nova tak sa mi prosim nesmejte.neviem kde je chyba.bazalny mam 1700 a prijat by som mala 1500.co ten rozdiel?

miselka257
22. feb 2026

kde máš sacharidy na raňajky? 😳 daj si k tomu chlebík a hneď ti porastú kcal 😀 cottage si daj celý... desiata proteín? vážne? a čo tak si dať biely jogurt s ovocím napr? viac zasýti a nemáš zbytočne umelé sladidlá 😀 obed koláč? aký? zbytočnéééé 😂 radšej ak chceš sladké, urob si ryžový puding s kakaom, daj do toho med keď tak a arašídové maslo 🤤 a varené jedlo nemávaš na obed? na olovrant by som poriešila možno ryžové chlebíky so šunkou a syrom 😀 a na večer si pridaj zemiaky napr alebo aspoň tortillu kde si dáš všetku zeleninu, mäso 😀 strašne málinko sacharidov máš 😳

biba_18
22. feb 2026

@anonym_743d20 nie je problém prežitie prijmu pod bazal - ale prežitie v zdraví… a to sú 2 rôzne veci…

anonym_743d20
22. feb 2026
@miselka257

normálne nechápem ako môže niekto zjesť iba 1400kcal 😳 veď to je príjem malého dieťaťa 😳

@miselka257 Preco? Zalezi co zje. Porcia 200gr kuracich prs a 150gr zemiakova kasa je 500 kcal. Krat tri jedla, 1500kcal a si prejedena a prijala si slusnych 140 gr bielkovin. Len budes mat este stale chut na nieco sladke ...

autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_743d20
22. feb 2026
@biba_18

@anonym_743d20 nie je problém prežitie prijmu pod bazal - ale prežitie v zdraví… a to sú 2 rôzne veci…

@biba_18 Cukrovka, infarkt, obezita su nebezpecnejsie. V com je zle docasne obmedzenie stravy, ak prijimas dostatok bielkovin, zeleniny, vitaminov a osekas jednoduche cukry (chlieb, zakusky, keksiky, sladkosti)?

miselka257
22. feb 2026
@anonym_743d20

@miselka257 Preco? Zalezi co zje. Porcia 200gr kuracich prs a 150gr zemiakova kasa je 500 kcal. Krat tri jedla, 1500kcal a si prejedena a prijala si slusnych 140 gr bielkovin. Len budes mat este stale chut na nieco sladke ...

@anonym_743d20 nemusíš mať chuť na sladké ak nie si zvyknutá jesť sladké, ale bola by som medzi jedlami hladná, alebo by som šla spať veľmi skoro 😂

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
miselka257
22. feb 2026
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor to znie fajne 🤤😋

anonym_743d20
22. feb 2026
@miselka257

@anonym_743d20 nemusíš mať chuť na sladké ak nie si zvyknutá jesť sladké, ale bola by som medzi jedlami hladná, alebo by som šla spať veľmi skoro 😂

@miselka257 Nemusi to dodrziavat kazdy den. Staci kazdy druhy, treti den. Ludia si myslia, ze musia kazdy den dodrzat nizsiu stravu. A preco? jeden den mozu ist neutralny prijem (vaha neklesa, ani nerastie), ak pride pocit hladu a dalsie dni si daju menej. Zase par dni jest viac normalne,... Hlavne ak za cely mesiac vytvoria deficit. Nemusi kazdy zhadzovat 10 kg mesacne, ak mu staci tempo pol kg mesacne a dokopy 6 kg za rok.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
miselka257
22. feb 2026
@anonym_743d20

@miselka257 Nemusi to dodrziavat kazdy den. Staci kazdy druhy, treti den. Ludia si myslia, ze musia kazdy den dodrzat nizsiu stravu. A preco? jeden den mozu ist neutralny prijem (vaha neklesa, ani nerastie), ak pride pocit hladu a dalsie dni si daju menej. Zase par dni jest viac normalne,... Hlavne ak za cely mesiac vytvoria deficit. Nemusi kazdy zhadzovat 10 kg mesacne, ak mu staci tempo pol kg mesacne a dokopy 6 kg za rok.

@anonym_743d20 stále opakujem 1400kcal je málo 🙄 mne nastavili tabuľky automaticky 1500, neexist zjesť tak málo a ak budeš jesť každý deň iný počet kcal ako som jedla aj ja niekedy, váha išla ako na hojdačke, len z vlastnej skúsenosti píšem, od kedy mám nastavené kcal každý deň cca rovnako 100kcal hore dole, tak vidím výsledky 😁 ale jasné že raz za čas jesť vyšší počet kcal je v poriadku, niekto napr preferuje mať jeden deň v týždni "oddychový", niekto raz do mesiaca 🙃

autor
Autor odpoveď zmazal
miselka257
22. feb 2026
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor radšej si nedaj párok a daj si pečivo, pečivo nie je zlo 😁 tatarka dúfam, že light 😀 chutí rovnako ako obyčajná, len pre info 😂

anonym_743d20
22. feb 2026
@miselka257

@anonym_743d20 stále opakujem 1400kcal je málo 🙄 mne nastavili tabuľky automaticky 1500, neexist zjesť tak málo a ak budeš jesť každý deň iný počet kcal ako som jedla aj ja niekedy, váha išla ako na hojdačke, len z vlastnej skúsenosti píšem, od kedy mám nastavené kcal každý deň cca rovnako 100kcal hore dole, tak vidím výsledky 😁 ale jasné že raz za čas jesť vyšší počet kcal je v poriadku, niekto napr preferuje mať jeden deň v týždni "oddychový", niekto raz do mesiaca 🙃

@miselka257 kazdy si musi najst, co mu funguje. Kazde telo je ine, aj ked principy fyziky a zakon zachovania energie su rovnake. Do ciela vedu viacere cesty. Ak tam dovedu, kazda z nich je spravna. 🙂

anonym_2ffc54
22. feb 2026
@anonym_743d20

Je to spravne. Ak chces schudnut, musis vytvorit kaloricky deficit. Bazalny mas 1700kcal, plus bezny pohyb kancelarskeho cloveka, tak tvoj vyrovnany prijem je okolo 1900kcal. V KT si zadala nejaku nizsiu cielovu vahu a vypocitalo ti to potrebny denny deficit. Ukazuje ti, ze mas prijimat 1500 kcal, vytvoris tak deficit -400 kcal x 30 dni = -12 tis kcal mesacne. Co je medzi 1,5-2 kg tuku dole.
Nejst pod bazalny je mytus. Ludia v historii nikdy nemali dost obzivy a vela krat trpeli hladom a prezili. Kto ma nadvahu, moze ist pod bazal. Resp musi, inak telo nemusi siahat na tukove zasoby. Rozdiel sa vykryje z nadvahy = chudnutie. Kto ma ale normalnu primeranu vahu, jes tihly a pojde pod bazal, ten si uz zahrava s anorexiou a narusenim funkcii organizmu az smrtou. Lebo telo nema z coho vykryt deficit. Cize po lopate povedane tucny moze ist pod bazal, chudy nesmie.

@anonym_743d20 clovek, ktory pri chudnuti pojde pod bazal, si tak akurat koleduje o jojo efekt a straty svalov. Takze nesuhlasim. A to ako niekto kto schudol 45kg a NIKDY nesiel pod bazal, aby sa pri stale sa znizujucej vahe aj nadalej dalo zosekavat z kalorii. Pri 45kg vahoveho ubytku som takto stratila iba 2kg svalov.

anonym_743d20
22. feb 2026
@anonym_2ffc54

@anonym_743d20 clovek, ktory pri chudnuti pojde pod bazal, si tak akurat koleduje o jojo efekt a straty svalov. Takze nesuhlasim. A to ako niekto kto schudol 45kg a NIKDY nesiel pod bazal, aby sa pri stale sa znizujucej vahe aj nadalej dalo zosekavat z kalorii. Pri 45kg vahoveho ubytku som takto stratila iba 2kg svalov.

@anonym_2ffc54 Suhlasim s tymto. "Pri 45kg vahoveho ubytku som takto stratila iba 2kg svalov". Kto priberie 45 kg, ten priberie vacsinou iba tuk. Mozno na nohach trochu svalstva, aby vladali niest kazdy den to 50kg vrece cementu navyse.

autor
Autor odpoveď zmazal
guudy
22. feb 2026
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor tvrdila si, ze jes 1400 kcal. Lenze v screenshote mas za cely den len 1170 kcal. Tvoj bazal je 1700. Jes iba 70% svojho bazalu, to je hrozne. Obed je kde? 80g kolaca? Namiesto praskovych proteinov si pridaj normalne jedlo. Suhlasim, ze ti chybaju aj sacharidy.

biba_18
22. feb 2026

@anonym_743d20 dočasne, isteže, ale pri takejto obezite je hádam pod dohľadom lekára. takže vždy keď budeš písať že ísť pod bazal je ok, tak napíš aj dočasne a krátkodobo a pod dozorom lekára… lebo bez toho budú také stratené ako autorka brať že je to ok …

miselka257
22. feb 2026
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor záleží aj aké pečivo si dáš a ako ho kombinuješ, s tukmi a bielkovami je ok aj biely rožok, ale skús viac špaldového a ražného pečiva 😁 tie znižujú glykemický index a majú veľký podiel vlákniny

simsalabim
22. feb 2026

@anonym_autor preco svoje odpovede mazes? Teraz som mala cas citat, aj si ma priamo oslovila - a idpoved - a vsetky dalsie - zmazana. Aky to ma vyznam? Snazime sa ti poradit, no teraz sa neda.

anonym_743d20
22. feb 2026

https://www.iron-body.sk/2024/05/03/bruce-randa...
toto je zaujimavy pripad. Najskor silovy vzpierac, ktory jedol 15 tis kcal denne, mal 180 kg a schudol za rok -100kg na 83 kg. Nasledne sa zucastnoval kulturistickych sutazi.
Jeho prijem ma malo kalorii (mozno tych 1500kcal) a zaroven bielkoviny (steak). Pri 180kg musel mat inak vysoky bazal ...
Benchpress s váhou 170 KG
Hlboký drep s váhou takmer 310 KG
Mŕtvy ťah s váhou takmer 350 KG
Chudnutie:
Raňajky
Dve vajcia uvarené na mäkko
Hrnček odstredeného mlieka
Pohár 100% pomarančovej šťavy
Jablko

Obed
Zeleninový šalát s datľami a orechmi

Večera
Steak z hovädzieho zadného
Čerstvá zelenina
Hrnček odstredeného mlieka obohateného o sušené mlieko
Želatina
Šálka kávy (Príležitostne)

anonym_be5ec8
22. feb 2026

Akú váhu autorka napísala?

anonym_72a413
22. feb 2026

Obézny človek väčšinou zje 2000kcal , aj viac. Ty píšeš, že ti stačí 1400kcal. Niekde sa stala chyba, keď si z 1400kcal obézna. Buď zle zapisuješ alebo je to celé výmysel. Veľmi veľa obéznych ľudí nič neje, naozaj nič, len 4 horalky, 5 káv s cukrom. Za celý deň. To je nič.

simsalabim
22. feb 2026
@anonym_743d20

https://www.iron-body.sk/2024/05/03/bruce-randa...
toto je zaujimavy pripad. Najskor silovy vzpierac, ktory jedol 15 tis kcal denne, mal 180 kg a schudol za rok -100kg na 83 kg. Nasledne sa zucastnoval kulturistickych sutazi.
Jeho prijem ma malo kalorii (mozno tych 1500kcal) a zaroven bielkoviny (steak). Pri 180kg musel mat inak vysoky bazal ...
Benchpress s váhou 170 KG
Hlboký drep s váhou takmer 310 KG
Mŕtvy ťah s váhou takmer 350 KG
Chudnutie:
Raňajky
Dve vajcia uvarené na mäkko
Hrnček odstredeného mlieka
Pohár 100% pomarančovej šťavy
Jablko

Obed
Zeleninový šalát s datľami a orechmi

Večera
Steak z hovädzieho zadného
Čerstvá zelenina
Hrnček odstredeného mlieka obohateného o sušené mlieko
Želatina
Šálka kávy (Príležitostne)

@anonym_743d20 no takto by som sa nechcela stravovat.

anonym_8ce708
22. feb 2026
@miselka257

normálne nechápem ako môže niekto zjesť iba 1400kcal 😳 veď to je príjem malého dieťaťa 😳

@miselka257 no sa cudujes, mne na chudnutie vyslo, ze mam prijat 1500 max., vyska 152 cm, 42 rokov, vaha 72 kg. A ted anie som male dieta. No, som na tom hladna, co Ti poviem 🫣. Ale.momentalne som tehotna, tak som si to dala na 1700-1800, a to sa uz da. Ale aj tak to presvihnem, lebo rada maskrtim 😅. Po porode budem mat co robit.

miselka257
22. feb 2026
@anonym_8ce708

@miselka257 no sa cudujes, mne na chudnutie vyslo, ze mam prijat 1500 max., vyska 152 cm, 42 rokov, vaha 72 kg. A ted anie som male dieta. No, som na tom hladna, co Ti poviem 🫣. Ale.momentalne som tehotna, tak som si to dala na 1700-1800, a to sa uz da. Ale aj tak to presvihnem, lebo rada maskrtim 😅. Po porode budem mat co robit.

@anonym_8ce708 keď si tehotná, určite nerieš chudnutie 🙄 potom sa tým budeš zaoberať 😀

anonym_555565
24. feb 2026
@anonym_743d20

Je to spravne. Ak chces schudnut, musis vytvorit kaloricky deficit. Bazalny mas 1700kcal, plus bezny pohyb kancelarskeho cloveka, tak tvoj vyrovnany prijem je okolo 1900kcal. V KT si zadala nejaku nizsiu cielovu vahu a vypocitalo ti to potrebny denny deficit. Ukazuje ti, ze mas prijimat 1500 kcal, vytvoris tak deficit -400 kcal x 30 dni = -12 tis kcal mesacne. Co je medzi 1,5-2 kg tuku dole.
Nejst pod bazalny je mytus. Ludia v historii nikdy nemali dost obzivy a vela krat trpeli hladom a prezili. Kto ma nadvahu, moze ist pod bazal. Resp musi, inak telo nemusi siahat na tukove zasoby. Rozdiel sa vykryje z nadvahy = chudnutie. Kto ma ale normalnu primeranu vahu, jes tihly a pojde pod bazal, ten si uz zahrava s anorexiou a narusenim funkcii organizmu az smrtou. Lebo telo nema z coho vykryt deficit. Cize po lopate povedane tucny moze ist pod bazal, chudy nesmie.

@anonym_743d20 ja s tvojim príspevkom aj súhlasím. Ja mám príjem v KT 1455 kcal a fakt mám reálny problém zjesť to množstvo jedla. Na konci dňa je úspech okolo 1200. Raňajky- 2 vajcia v obmene prípravy, cottage, protein šunka, bielkovinový alebo ražný chlieb. Ďalej polievka, ryba, kuracie, morčacie, šaláty. Neskôr kaša, mozzarella, cottage, tvaroh. Obmieňam varianty, aj ovocie, zeleninu, šaláty, wrapy, pomazánky tak aby KT boli v dobrých číslach. Sladkosti no problem, v čase PMS kocku horkej čokolády. Stále sa cítim plná, absolútne žiadny hlad a z tohto typu stravovania stolica 1x za 2 dni 🤨 Za mňa diskomfort. Priznávam schudla som 3 kg za mesiac ( skôr asi voda)
Minule som tu čítala diskusiu kedy baba pisala, že je úplne ok s 900 kcal a nedokáže zjesť viac. Ja tomu fakt verím, lebo to mám podobné. A keď tu vidím ako sú baby hladné, tak nechápem kam sa to do nich zmestí🧐