icon

Rozumné chudnutie bez jojo efektu - poraďme si

luci78p
7. nov 2012

Primeraným stravovaním a cvičením som už niečo schudla, ale keď som povolila, kilá sa mi začali vraciať späť. Rozhodla som sa, že to len tak nenechám a skúsim to znovu. Bola by som rada, keby sme sa tu stretávali viaceré a vzájomne sa podporili a vyrozprávali zo svojich pocitov, prípadne poradili. Začala som len v pondelok a ide mi to veľmi ťažko....

petkovamama
23. feb 2013

ahojte.tiez sa skusim poradit.pocas snazenia som brala hormony mojich 52kg zacalo stupat.po case som otehotnela a den pred porodom som mala pri vyske 158cm , 85 kg./novenber2011/mala veleriba.po porode som zacala prirodzene chudnut a do roka som dala dole 27 kg,teraz mam 58kg.no uz sa neviem niakym sposobom pohnut dalej a vratit sa k povodnej vahe.uz som vyskusala neskutocne,skutocne vsetko mozne.ale sa to zaseklo a dole ani gram.skuste poradit.velmi dakujem.

kilonka
23. feb 2013

@petkovamama
Tak především ti gratuluji, že jsi tolik shodila. No 58 kg na tvoji výšku je v normálu. I když nejsem zastánce BMI tak jsem tvoje spočítala a máš jej 23,2 (normál 20-24, obvod pasu 75-80 cm). Tak proč chceš ještě shazovat. Kolik jsi měla původní váhu. Pozor ať to nepřezeneš. Jinak ti doporučuji přečíst si něco o hubnutí. Už jsem zde uvedla jednu skvělou knihu - viz předchozí můj příspěvek.

kilonka
23. feb 2013

@petkovamama Jo je to na stránce 66.

kilonka
23. feb 2013

@obezitolozka
Prošla jsem si příspěvky a narazila na tento. Je perfektní. Díka za něj.

petkovamama
23. feb 2013

@kilonka povodna vaha bola 52kg.mam kopu oblecenia do ktoreho sa nenarvem a s materskej sa velmi satnik menit neda.tak to ma posuva este dalej.hlupy dovod,ale dovod.

borkavan
23. feb 2013

@obezitolozka no pre mňa nič nové. Mám toho veľa naštudovaného, a vlastne toto je taký suma-sumárum.

Ale ešte by som Vás chcela poprosiť napísať názor na jedlá pre krvné skupiny. Aj mi je ľahšie, keď jem viac odporúčaných potravín pre moju krvnú skupinu. A niektoré potraviny nelúbim odmalička akosi prirodzene a aj som sa dočítala, že môj žalúdok ich ťažko trávi.
Ale napr. ja som krv. sk. A a tam sa odporúčajú sojové výrobky. Mne soja chutí, aj mlieko aj tie bôby. Ale iní odborníci hovoria, že ostatné sojove výrobky sú umelo vyrobené a sú preto nevhodné. ďalej vela soje sa neodporúča ani, keď chce žena otehotnieť. A mne je vážne z obyčajného mlieka zle, nemám ho rada odmalička. fuj. A najhoršia bola pre mňa kombinácia maslový biely rožok a kakao. To som musela ako malá jesť až do 14-tich rokov. A vždy mi silno potom buchalo srdce, bolo mi ťažko. ble. ble.

petkovamama
24. feb 2013

@kilonka ahoj.tak este ta poprosim o radu.moj starsi syn 13 rokov trpi od malicka obezitov,vraj ma dedicne predispozicie/babka,stryko/,tam sme skusali zatial cvicenie,ale po case nabral spat.ma vysku 170cm a vaha 88 kg.na prvy pohlad sa to ani nezda,ale brucho a stehna nam robia problem.vedela by si nieco poradit aj v takomto pripade,ked je v pubertalnom vyvoji a dieta tam nepripada do uvahy a cvicenie ma jojo efekt.dakujem

iconka
24. feb 2013

@obezitolozka ja by som tvoj prispevok dala skor do kazdej chudnucej temy, nie len sem, lebo nemyslim si, ze prave tato je ta najhorsia, kde to treba. V x temach sa baby otrasne stravuju a drzia nezmyselne diety a tam im nenapises a tu prave, kde to ako tak este ujde, tak prave sem? Podla mna nie je normalne schudnut x kg tak, ze budem jest len ovocie a zeleninu, nebudem je po 17tej a pod. bludy. Ale inac mas pravdu.

obezitolozka
24. feb 2013

@borkavan
Dobrý den
Váš příspěvek je zajímavý, ale asi Vás velmi zklamu. Co se týká krevních skupin a jídla a hubnutí, tak zatím žádný seriozní výzkum nepotvrdil vztah mezi krevními skupinami a jídlem.
Tedy to co jaká krevní skupina může jíst. Jsou to jenom mýty. Je pravda, že o tom bylo napsáno několik publikací, ale když si je přečtete a pořádně se zamyslíte nad tím, pak zjistíte, že to jsou samé nesmysla. Vím, že hodně lidí si to přečte a pak se tím snaží řídit. V roce 2011 jsem měla pacientku, která se tímto řídila a skončila v nemocnici na dlouhou dobu, neboť si tím poškodila zdraví. Podle Vaši věty citace "Aj mi je ľahšie, keď jem viac odporúčaných potravín pre moju krvnú skupinu." je patrné, že jde psychologický fenomén. Je velmi oblíbené rčení "víra tvá tě uzdravila". Ona to není lež. Opravdu je dokázané, že víra v uzdravení velmi pomáhá. Jinak řečeno psychické rozpoložení je velmi důležitou součásti jakékoli léčby - tedy i hubnutí. Ale pozor u jídla. Tam by se to mohlo dohnat až do extrému a mohlo by snadno dojít k opačnému efektu. Asi Vám něco říkají názvy anorexie a bulimie (psychické poruchy). Mohu Vám doporučit si o tom něco přečíst v kvalitní publikaci. Například přečíst si knihu o hubnutí (nejsou to recepty), která vyšla koncem minulého roku. Tam je toho hodně pěkně vysvětleno. Na tomto fóru už ji někdo citoval, ale nevím kde to bylo.

Něco jiného je vztah mezi krevními skupinami a nemocemi. Zde výzkumy jednoznačně potvrdily, že ta či ona krevní skupina je náchylná k té či oné nemoci. Ovšem výzkum je stále ještě v počátcích. Ale předpokládá se, že rozluštěním těchto vztahů by se dalo hodně predikovat v nemocech.

Co se týká problémů s trávením, pak to co píšete je možné. U mnoha osob je porušeno optimální složení žaludečních štáv a tím může docházet ke špatnému trávení. Ale pozor, může to být také průvodní jev nějaké nemoci. Zajděte si k lékaři a na gastroenterologii, aby se toto vyloučilo.
Je tu také možnost alergie na určité druhy potravin. To se ovšem dá zjistit jen testy. Pokud Vám některé potraviny (ale ne všechny) činí problémy (například po nich zvracíte, máte kopřivku aj.), pak je jednoduše vyřaďte z jídelníčku. Ale pokud by to byla většina potravin, pak je problém jinde a chce to lékařské vyšetření.
Je zde také možnost psychická. Pokud někdo někoho dlouhé roky nutí něco dělat, pak často dochází k tomu, že tato osoba získá k tomu odpor, který se může projevovat zvracením, úzkostí atd. Ale to by Vámi řekl psycholog nebo psychiatr, a to já nejsem.
Co se týká kakaa (prášku), tak to bych Vám nedoporučovala vyřadit, neboť je prokázané, že obsahové látky kakaa brzdí rozvoj rakoviny. To samozřejmě platí i o čokoládě, ale jen té hořké a obsahem kakaa minimálně 90 %. Mléko obsažené v mléčné čokoládě tyto účinky kakaka v podstatě likviduje. Ovšem hubnoucí to musí s čokoládou opatrně (obsahuje totiž tuk a také cukr). Pozor ovšem na tzv. čokoládové pochoutky, které s čokoládou nemají nic společného (je to většinou na bázi soji).

Pěkný den

obezitolozka
24. feb 2013

@iconka
Dobrý den

Já jsem to do této skupiny dala, neboť jak jsem psala, protože jedna pacientka požádala o můj názor na některé příspěvky zde v diskuzi. Přiznám se, že opravdu nemám čas psát do diskuzí a odpovídat na spoustů nesmyslů co tam některé osoby píší. Napsla jsem protože některé příspěvky co jsem četla (a nejen zde) jsou opravdu bláboly. Řekla jsem si, že to snad někomu otevře oči a nebude si ničit zdraví hloupostmi. Bohužel se otevírají různá témata ohledně hubnutí, diet, cvičení atd., ale ti co tam většinou píší o tom nic nevědí nebo jen velmi málo a zkresleně. Ovšem chtějí o tom přesvědčovat ty ostatní. Bohužel se to daří a hlavně u těch supr hloupostí. Mám dojem, že čím větší pitomost tím je to více populární.
To co píše v poslední větě je pravda. Mnoho lidí se řídí naprostými omyly a bludy. Člověk je všežravec, tedy jí maso, ovoce i zeleninu. Je dokázané, že se ani jedno nedá nahradit tím druhým. Prostě vynechám maso a jeho proteiny nahradím například sojovými. I když jsou to obecně proteiny, tak mají jinou strukturu. A tak to platí i o ostatní. Dalším bludem je opravdu nejíst po 17 hod. Ona totiž platí zásada, že jíst by se mělo max.dvě hodiny před spaním. Někdo chodí spát ve 22 hod a jiný ve 2 ráno. Ovšem každý má jiný denní režim. Někdo pracuje přes den a někdo v noci. Podle tohoto nesmyslu by ten co pracuje v noci vlastně nemohl jíst. Vždy je potřeba dodržet zásadu pěti (až šesti jídel) během dne (den ve smyslu 24 hod.), správného rozložení kJ (procentuálně) na snídani, svačinu, oběd, svačinu, večeři (druhou večeři) a samozřejmě správného poměru S-P-T.

borkavan
24. feb 2013

@obezitolozka dakujem za odpoved. Tak toto vážne pre mňa boli novinky. Dík.

iconka
21. mar 2013

co noveho? ako pokracujete tie, co nieste v sukromke? moja vecera

strasska
21. mar 2013

Ahoj,
tak ja som chvilu bojovala, asi 3 tyzdne som sa stale tocila okolo jedneho cisla, ale teraz sa to uz pohlo ... takze momentalne mam od 1.1 dole 9kg 😉

@iconka a vam sa v sukromke ako dari?

iconka
22. mar 2013

@strasska
ahoj, celkom ano, da sa 😉

strasska
22. mar 2013

@iconka ak sa mozem opytat, este beriete do sukromky, lebo by sa mi zisla nejaka podpora navyse 😉

iconka
22. mar 2013

@strasska jasne 😉

aktiz
5. apr 2013

4 kila dole za 5 dní? Zjistěte více, jak je možné zhubnout na http://homeworksystem.cz/raspberry.html?a_aid=5...

skupilovam
8. apr 2013

Výživové poradenství, konzultace s odborníkem zdarma:
http://homeworksystem.cz/výživové_poradenství.h...

terunka88
8. apr 2013

@iconka Nemohla bych se taky přidat k vám do skupiny? 😉 Po neustálém odkládání jsem dneska začla s úpravou stravy a byla bych ráda za nějakou podporu... BMI mám vysoké, takže potřebuju zhubnout hodně... Nikdy jsem pořádně dietu nedržela a na zdravé stravování jsem se vždycky po pár dnech vykašlala..tak věřím, že to teď snad půjde!

iconka
8. apr 2013

@terunka88 jasne, pridam ta 🙂

silviamk123
11. apr 2013

Žienky tak ako čítam a pozerám je nás tu dost ja som sa tiež dala na chudnutie a formovanie postavy včera som začala s cvičením a chcela by som vediet a poradit od vás niečo ohladne stravy čo môžem jest a čo nie len my nezakážte všetko nechcem zhadzovat velké kilá tak okolo 6 kg to by stačilo a vyformovat telo .Som síce po pôrodoch už dlhšie ale tým že nemám robotu a sedím doma sa to začalo na mna lepit hlavne brucho!Vdaka velmi za každú radu ohladne stravy a jedla!!!!

silviamk123
11. apr 2013

Teraz neviem či som napísala niekde zle či do nejakej skupiny tak sorry ak áno!!

mimikyky
11. apr 2013

@silviamk123 ahoj,kľudne sa pýtaj 😉
Raňajky:
- cz pečivo, chlieb (1rožk, žemľa, chlieb cca60gr) + trošku masla , občas mäkký syr ligt, tvrdý syr, lučina syr, šunka, vajko, nátierky.... + zelenina
- cereálie, najlepšie nie také zapekané, lepkavé, hrudkové... cz cereálie od emco, bonavita, dobrá vláknina , čisté ovsené vločky ... + nízkotučné (0,5% príp 1,5%) mlieko, alebo s bielym jogurtom (50gr domlieka, 30gr do jogurtu)
- kaše z ovsených vločiek - sú aj hotové,instantné čo len zaleješ, ale majú dosť veľa cukru-ja občas dávam, niekedy ich robím pol na pol s ovsenými vločkami, a dolievam mliekom... varené z ovsených vločiek s vodou, s mliekom...
dochucujem ich orieškami, mandľami,škoricou, ovocím, sušeným ovocím...
- všelijaké palacinky, lievance z ovsených vločiek, k tomu ovocie, oriešky, mlieko... mňam mňam
-čaj, káva s ml, riedený 100%džús s vodou 1:2

desiata:

-väčšinou jogurt s cereáliami, vločkami, ovocím - banán,hrozno, granátové jablko... + trocha-tak za hrsť max. orechy vlašské,mandle
- jogurt má tak cca 125-150gr a do toho cca 30gr cereálií, vločiek a 1/2 banána,cca 10hrozienok...
-ja nejako presne nevážim, vážila som zo začiatku, naučila som sa odhadom, a držím sa-snažím sa teda aby nemalo jedlo viac ako 200gr

-občas nejaký cz koláč, káva
-cereálie s mliekom + ovocie
-ovocný tanier + tvrdý syr
-rôzne knacky so syrom a zeleninou

obed
mäso: kuracie, morčacie (najlepšie prsia, ale prestriedam aj so stehnom,a samozko, že bez kože) , hovädzie, ryby (treska, losos...), a občas aj chudé bravčové, pečienka (kuracia)
mäso: dusené , na štave, na prírodno, na zelenine.... parené v paráku... na panvici len tak na prírodno... grilované (panvica,el gril) ... pečené... varené
príloha : ryža (natural,parboiled) , zelenina!!! sladký zemiak, cz.cestoviny, kuskus, quiona
zeleninové šaláty ako prílohy, dusená zelenina, grilovaná zelenina....

polievky:
čisté zeleninové vývary, mäsový vývar, a rôzne zeleninové krémové... nikde nedávam múku!!! keď potrebujem trošku dohustiť, tak troškou ovsených jemných vločiek,,,,, zjemňujem smotanou na varenie -10%

zapekaná zelenina.... miešaná,s ml mäsom, brokolica so syrom, cuketa s kuracím mäsom....

také moje srdcovky ... kuracie pečené na kyslej kapuste, ryba na zelenine, kuskus alebo quinoa s mäskom na šťave ala čína... mäsko na špenáte.

olovrant:
podobne ako desiata, ale tu už pridávam bielkoviny a uberám sacharidy
-jogurt miešam s tvarohom 1:1, a pridám orechy, škoricu, javorový sirup, prípadne ovocie-mandarínka, kiwi,ananás
-tvaroh s troškou javorového sirupu, rozmixovaný s ovocím, s troškou lekváru light....
-hotový kúpený ovocný tvaroh "ovofit" (kaufland, hypernova)
-cottage syr s paradajkami, so zeleninou, ako šalát so zeleninou,syrom,šunkou... prípadne nasladko
-tuniak so zeleninou
-poľa potreby dopĺňam buď cz chlebom, ale polovičnou dávkou ako doobeda... alebo krehkými chlebíkmi,papierovými
-acidko
-tvrdý syr, zelenina, vajko
-mliečny drink

večera:
-mäsko, ryba ako na obed, ale už len so zeleninou
-cottage, tuniak, tvaroh.... so zeleninou
-vajíčka: 2ks na mäkko+papierový chlebík,zelenina.... volské oko + zelenina.... praženica s 1celé+2bielky + zelenina,papierový chlebík.... natvrdo 1+2bielky + zelenina..... omeleta 1celé+2bielky so zeleninou, paprikou, šampiňonmi, šunkou, syrom.......

-2hodiny pred spaním si dám buď pohár acidka, čistého (zákys,cmar) alebo kúsok tvrdého syra, bielko na tvrdo...

VEĽMI dôležité je jedlá obmieňať, striedať...aj rôzne druhy,značky...lebo sa niečoho obješ, a potom to vylúčiš, nebudeš schopná to už jesť, a bude ti to chýbať
Raz za čas (napr v nedeľu) si treba dať aj "normálne" jedlo, trošku zhrešiť, aby sme metabolizmus trošku šokovali, a nakopli ho do ďaľšej etapy

a samozrejme pohyb treba tiež

silviamk123
12. apr 2013

@mimikyky velmi pekne dakujem za rospis niečo také plánujem takže ranajky vyšli a som rada že kludne môžem aj to normílne jedlo občas a trošku cukry však bez toho človek ani byt vlastne nemôže ale aspon mám predstavu čo môžem všetko papat velká vdaka tak snád do lepta bude aspon 3 kg dolu a ranajky za mnou a pôjde sa cvičit :pa dík moc

pipi909
Odpoveď bola odstránená
berunka
Odpoveď bola odstránená
luci78p
autor
12. jún 2013

raňajočky - milujem maliny,na druhý deň som na porovnanie robila expresnú kašu z obchodu - nedá sa to ani porovnať,doma urobená je lepšia 😵

strasska
12. jún 2013

@mimikyky mam otazku, manzel doniesol melon ... tak chcem vediet, ze kedy ho mozem a kolko priblizne ... rata sa to ako ovocie, ci?

mimikyky
14. jún 2013

@strasska ja melón jedávam veľmi často, a bez výčitiek 😉 je vlastne takmer samá voda... myslím si, že keď teraz máme sezónu, treba si ho užiť 😉 asi bude lepšie jesť ho skôr doobeda, a cca tak do 15tej, kvoly tej vode a častým návtevám wc 😀 ... a či je to ovocie alebo zelenina? to dnes rieši veľa ľudí, ale veď to je fuk... užime si ho 🙂

mimikyky
14. jún 2013

@luci78p ty aj žiješ??