Schudnem behom?
Dobry den, potrebovala by som radu. Rada by som nieco schudla aj pohybom nie len stravou, myslite ze behom nieco schudnem? Ako s nim zacat? Nerobim ziadnu fyzicku aktivitu co sa tyka cvicenia a podobne takze kondicka 0. Mate skusenosti, rady? Dakujem
@ruzovakrava
@ruzovakrava ahoj, odporučíš aj nejaké videá na tie činky? Ja by som potrebovala skôr spevniť svaly a nabrať kondíciu.... sú ako huspenina tie moje stehná aj triceps sa trasie.. Začala som rýchlou chôdzou každý deň 8000 krokov ....zadoček 0k ale stehenné svaly sa trasú 😵💫.
Určite schudnes,ale samozrejme tá strava je najdôležitejšia.Hl.pomaly začať,lebo ja som do toho vhupla naraz...a odniesla si to šľacha na kolene...
Určite dá sa tak schudnúť. Treba ale upraviť aj jedálniček.
@lenrol001 manžel má salewy.. Vyššiu váhu. Občas si v nich zabehol somnou, a spĺňa všetky požiadavky na turistiku. Najmä, snažíme sa kupovať širšiu obuv. Co napr adidas (napr ultraboost) nespĺňa vôbec..
Dynafity si tiež chvália, len ani jeden model mi nesadol. Úzke sú mi.
A LA sportiva ma tiež kvalitnú obuv, vhodnú aj na turistiku aj beh . Prikladám tieto, čo mám aktuálne doma.
Napr tie salewy sú prioritne na turistiku, avšak sú modely, ktore, pokiaľ nie si extra bežec, čo beháš denne, využiješ aj na beh.
Salomony sme mali aj s mužom, boli síce ľahučké, no nedržal dobre v teréne, napr na tej našej tatranskej zule sa hneď podrážka opotrebovala, a rýchlo sa vychodili.
Na internete si treba vybrať par modelov, pozrieť recenzie. Zvážiť, kde sa budú nosiť. Akú nohu máš, či uzku, či širsiu. A potom určite pokúšať na predajniach.
Pri ukzej by som sa dynafitov nebála, aj vizuálne sa mi veľmi páčia.. Hold, nesedia mi
@lenrol001 aha, a ak sa pýtaš aj na cestnú obuv.. Ono každý ti bude chváliť to svoje.. Ja som začínala s decathlonom a tenisjami za 14 eur. 🤷🏻♀️🙈..
Ale napr niekoľko polmaratónov bez odtlačku, a aj teraz pri kocikovani nedám dopustiť na mizuno wawe shadow, ľahká topánka, malička, zvršok dobre odvetrany. Vnútro topánky je akoby s nemory foam. Cítim sa v nich veľmi pohodlne. Túto jar budem musieť už kúpiť nové, a najskôr si opäť po skúšam mizuna, keďže netuším, ci tieto konkrétne sa ešte predávajú
K tomu spominanemu silovemu treningu, ja sa liecim na vysoky tlak a s trenerom sme robili uuuuplne vsetko a krasne som schudla 20kg
Zo začiatku normálna chôdza každý deň, potom keď už bude kondicka, rýchla chôdza, pripadne beh (ak ti vyhovuje) a k tomu od zaciatku úprava stravy. Stiahni si appku na kroky a pekne si to môžeš každý deň sledovať. Držím palce.
ja som schudla behom 10 kil, kazdy sa cudoval ze ci vobec nieco jem. Stravu aom upravila ale nie velmi, pecivo a aladkosti som vylucila. Zacala som beht pomaly a vela. Najprv na antuke 6 kol a postpne aom pridavala. Behala som pomaly. Casom som zacala behat dlhsie trate. Teraz zabehnem aj 5 km.
Ako "športový" doplnok k zmene stravy je beh super.
Asi najväčšia výhoda je, ze behanie je návykové a ak vydržíš pár mesiacov je možné že bude z teba bežec už navždy.... Alebo aspoň na veľmi dlhý čas. Narozdiel od nadskakovania podľa cvičebných videí pred TV alebo návštevy posilovne, tieto aktivity veľa ľudí po čase vzdá.
Beh zlepší nielen fyzickú kondíciu ale aj psychickú. Pri behu si sama so sebou, prečistís si hlavu a utriedis myslienky, endorfiny sa dostavia pomerne rýchlo (napríklad oproti byciklovaniu, turistike atď tam to ide pomalšie, pri behu sa už po pol hodine vznášaš štastím). V dlhodobom hľadisku určite zlepšuje niektoré povahové vlastnosti, napríklad vytrvalosť, jasnejšie uvažovanie, cieľavedomosť...
Beh pomáha k zdravsej strave a celkovo zdravšiemu životnému štýlu. Po xxxl rezni so šalátom ci bryndzovych haluskach proste neodbehnes, je ti hrozne zle. Tak isto zistíš že cigarety ti až tak nechutia a keď to preženies alkoholom druhý deň neodbehnes ani len km. Toto bol môj prípad, kým som nezačala s behom tak som fajcila, aj keď sa mi veľakrát podarilo prestať vždy som sa k tomu vrátila . Až beh bol dostatočná motivácia prestať
Behom neschudnes tak intenzívne a rýchlo ako napr HIIT cvičeniami, ale výsledky v podobe peknej postavy sa dostavia. Pozri si fotky z maratónov, vidíš tam nejakého tučniaka?
Samozrejme ma aj svoje nevýhody, bezecke zranenia, vedia sa ozývať kĺby, kolená (ako následok zlej obuvi, zlej techniky, pretrenovanosti)
Základná výbava niečo stojí, ak to myslíš vazne potrebuješ kvalitné bezecke tenisky (nie, tie z Lidla za 20 e to niesu) a dobru bezecku podprsenku. A to nerátam ostatné veci, ale tak to je aj s inými športmi, funkčné oblečenie niečo stoji
Skus svihadlo. Ja som pred par dnami zacala a mozem svihat aj na dvore a nemusim nikam behat....pozri si na YOUTUBE svihej.cz. Su tam aj tréningy pre začiatočníkov.
Určite by som začala najprv chôdzou, keďže kondícia je u teba nízka treba začať pomaly.... Potom rýchla chôdza a až neskôr beh. Ja keď som začínala tiež som to tak robila, najprv treba schudnúť pomaly a potom môžeš telo a kĺby zaťažiť trosku viac, neviem ci máš nadváhu ale ak áno, hneď začať behom by mohlo mať na tvoje kĺby katastrofálne následky. Takze určite pomaly ďalej zájdeš. A tenisky!!! Na tých nešetrí, treba naozaj poriadne, nohy nás nosia celý život, treba ich správne hyčkat
V skratke, nezrat a hybat sa.
Mnohi uzivatelia tu pisu neskutocne sprostosti. Ja som schudol 30 kil za asi 4 mesiace, zacal som behat 5x do tyzdna aspon 30 minut denne, nizke tempo, podstatna je pravidelnost a odhodlanie.
Vysadil som sladkosti a mastne, zacal jest cerstvu zeleninu, chude maso a najma neprezierat sa.
Je to o hlave. Treba chciet byt novym clovekom, ktory zije inak a chce byt zdravy. Bez toho to totiz bude len boj medzi dietami a jedlami.
Co sa tyka samotneho behu, tak urcite dobre tenisky (hoka) a idealne sa na zaciatku vyhnut betonu. Velmi pomaha dobra appka v telefone, dva tri tyzdne je to len o tom skusit vydrzat bezat bez prechodu do chodze, ale zrazu sa to zlomi.
Dobry system na uplny zaciatok je aj 3 minuty pomaly beh a 2 minuty chodza, toto zopakovat 6 krat. Mne vyhovovalo chodit rano nalacno, bolo to fakt vyborne a lutujem, ze som to neriesil ovela skor.
Určite ti na začiatok netreba sportivy ani hoky ani iné, na prvú rýchlu chôdzu alebo pár minút klusu kľudne postačia aj bežecké tenisky z Lidla, hlavne, aby boli pohodlné, to je dôležité a potom si kúpiš aj lepšie.
Veľmi dobrý je Nordic walking 👌💪
@ibrunova o tomto som presne hovoril v poznamke o sprostych radach. Riziko zranenia je prave na zaciatku velmi vysoke, takze nie, ziadne lidl tenisky. Skusil som prve tyzdne v adidas za 50 eur a jedine stastie, ze som sa nezranil.
@lenrol001 pozri sa na tieto, podľa konkrétneho názvu si vieš pozrieť na yt techniku https://mojrecept.webnode.sk/uvod/cviky-na-ruky/
Inak na triceps milujem ťahy s kladkou alebo potom s jednoručkami si vieš podľa tohto pekne vyskladať tréning 🙂 čo sa týka stehien, zadku tak samozrejme drepy (bulharské, výpady ak ti kolená dovolia) alebo tlaky, rumunský mŕtvy ťah, hipthrust. Prípadne ak si chcem na záver tréningu že úplne dorobiť nohy tak si dám schody alebo bicykel na najťažšiu úroveň 😁
Zacala som intenzivne behat na jar. Jedla som stale rovnako a vaha mi isla o 6 kil dolu. Len ja som to nechcela. Uz som sa bala, ze budem musiet s behom skoncit. Nastastie po pol roku sa to ustalilo a uz nechudnem. I ked teda musim v den ked beham viac jest. Cize je to veeelmi individualne.
@lenrol001 tu je napríklad pekne popísaný ten kladkový na tricák 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=n_fZg_Tkd48@zafir01 200 mesacne, to si totalny terminator. klobuk dole. ja som daval max 120-130 ale uz som si nevedel drzat vahu, nevedel som co jest :D
Môžeš, ale nemusíš schudnúť. Záleží od viacerých faktorov, napríklad aj od tepovej frekvencie, pri ktorej beháš. Pri nulovej kondícii by som ale určite nezačala behom, ale rýchlejšou chôdzou, pripadne indiánsky behom, kedy striedas chôdzu a beh. Dôležité je mat dobre topánky a podprsenku. Držím palce
Este doplnim - ak mas vacsie prsia, asi ti beh nebude prijemny. Okrem zelezneho brnenia asi ziadna "sportova podprsenka" nezabrani otrasom. Potom radsej skus inu aerobnu aktivitu bez hopsania trebars eklipticky trenazer, bicykel, chôdza na pase s vacsim sklonom. Aj plavanie je energeticky zabijak.
@lujza123 veľmi pekne si to napísala.. ja som 7 rokov pracovala v predajni kde sme sa špecializocali na beh,.
Teraz som na MD a po 2 rokoch som sa vrátila k behu.. behávam od novembra,. Od nového roka intenzívnejšie cca 4-5x do týždňa.. od nového roka som upravila stravu.. počítam si kalorické tabuľky. A zatiaľ mám 3kg(zo 61kg na 58kg) dole.. nezabehnem ešte veľa,. Ale nič si nejdem dokazovať,. Čiže pre mňa 5-6km úplne stačí na začiatok
Odkedy behávam, lepšie sa mi ráno vstáva, mám lepšiu náladu a tie endorfíny čo mám po behu sú neskutočne 🙏♥️ čiže za mňa určite, kto chce dobre vyzerať a hlavne sa dobre cítiť tak beh určite 🙏
@ibrunova prosim ta, ty si niekedy v zivote behavala? Pre zaciatocnika, ktory ma nespevneny pohybovy aparat odporucas ako obuv ausšus, ktory ti dorazy nohy aj pri vynasani smeti.🤦
schudnes. osobna skusenost
Ja som behanim dala dole kedysi za dva mesiace 6 kg..postava SA mi krasne spevnila a vyfotmovala ,nohy,brucho ..ale zas ..nemala somnziadnu extremnu nadvahu ,nejak pravidelne som predtym necvicila ,ale mala som dostatok pohybu pri dvoch malych derocj a psovi,niekedy Bicykel,korcule denne prechadzky ale beh mi urcite pomohol AJ psychicky SA Citit lepsie .Stravu som nijak vyrazne nemenila .Ale AJ behat treba vediet spravne . Teraz SA snazim zhodit Lila po porode ,zatial som ziadnu extremnu snahu nevynalozila ,ale keby som.mala priestor ,beh by bol jednou z prvych volieb..prednnom by uz bolo snad Len fitko .Zial,muai mi stacit fitshaker a ASI by som SA mala zasvatit do tajov kalorickych tabuliek ..
@zafir01 vidim, ze sa vyznas v trailovej bezeckej obuvi. Pls, mala si niekedy ALTRA? Ja som ich objednala kvoli sirokemu predku, ale zdali sa mi hrozne bakeliťáky, tak som ich rovno vratila. Mas s nimi skusenost? Dakujem

@karajazviny hoky majú par výhod. Musia si nájsť cielovku. Sú určené na veľké objemy. Nie je to určite obuv pre každého. V hokach som odbehla 30 km s prevýšením 1400m.. Výhodou je všeobecne širší strih. Tak mi bolo pre moju širšiu nohu pohodlné. Zaoblená špička sa mi zdala, že na robí rýchlejšiou. Na to, že sú dosť veľké s vyššou platformou, sú ľahučké.
Neskôr, keď som navýšil objem na 200 mesačne, som si pri kúpila la sportivy. Mierne užšie, avšak stále pohodlné, nesnykalo sa mi ani v zime v teréne.
Pri hokach je nevýhoda, že sú neprirodzene tlmené, a tak väziva okolo kĺbov členka a kolena zleniveju, netrenuju sa, a prechod na inú obuv, hoc i na turistiku, môže bolieť.