icon

Skúsenosti pri chudnutí a cvičení

julynecka
12. dec 2013

Ahojte Babuľky,

aktívne sa venujem cvičeniu a strave už nejaký ten rôčik, plus môj partner to robí niekoľko rokov. Priebežne budem dopĺňať tento vrchný príspevok a budem vám odpovedať do komentárov nižšie. Všetko je to o poznaní svojho teľa, partner 6 rokov neustále experimentoval, vzdelával sa v cvičení a strave. Teraz mu nerobí problém schudnúť ani pomôcť schudnúť komukoľvek, jeho klienti chudnú 20 kíl v priebehu 2 - 3 mesiacov bez pocitu hladovania. A ja teraz pomôžem chudnúť vám 🙂 Odhalím Vám moje vedomosti, ktoré vám urýchlia cestu dosiahnúť vašu vysnívanú postavičku.

1. Žiadna diéta, ktorá vám pomôže trvalo schudnúť neexistuje! Buď sa stravujete zdravo a čisto, alebo nezdravo a špinavo. Ak chcete byť štíhle musí sa stať čisté stravovanie vašim životným štýlom.
2. Žiadny JOJO efekt neexistuje! Je to stav, kedy sú ľudia pomýlení médiami a všetkými vedeckými diétami. Očakávate, že na chvíľku zmeníte stravovanie, čo vám pomôže schudnúť a potom, keď vám dieta skončí sa napcháte tými nezdravými a špinavými vecami, ktorým sa nedá povedať ani jedlo, ale skôr odpad. Potom sa nik nemôže čudovať, že priberie ešte viac ako vážil predtým.
3. Treba prestať čítať bulvár a vymyslené články na ženských stránkach. Myslíte si, že tá 90 kg žienka, ktorá píše pre rôzne ženské časopisy, že vie niečo o stravovaní? V takých médiách sa píšu články, len kvôli kvantite, nie pre kvalitu. Potom sú všetci pomýlení, lebo aj tvoja kamarátka zdielala ten super článok, tak asi to bude pravda - NIE, NIE JE!
4. Žiadne tabletky na chudnutie, čaje, doplnky výživy vám schudnúť nepomôžu. Všetko je to o strave a tréningu.

Tak poďme na vec. Vyvrátime spolu všetky tie omyly a klamstvá, ktoré sme dodnes počúvali!

Všetky suroviny sa skladajú z nutričných hodnôt. Nutričné hodnoty sú bielkoviny, sacharidy a tuky. Takže tri základné zložky, ktoré ovplyvňujú to ako človek vyzerá. V súčasnosti, keď prídete do supermarketu všade nájdete samé sacharidy, však prečo nie, keď lekári a média do nás tlačia, že aby telo fungovalo potrebuje viac ako 50 % príjmu sacharidov z jedla, ktoré za deň prijmeme.

Teraz pozor, zažijete šok. Sacharidy sú to najväčšie svinstvo, ktoré môžete do seba dať a telo ho potrebuje len po fyzickej aktivite. Haha choď si robiť srandu nikde inde, veď mne doktorka a iní doktori vraveli, že sacharidy sú najpotrebnejšie a mám sa vyhýbať tučným jedlám. Oki, spomeň si ako vyzerali tí doktori? Ja sa stretávam s doktormi a doktorkami, ktorí sú na hrane z obezitou. To fakt chceš počúvať obéznych ľudí aby ti hovori ako byť štíhli a zdravý? Zapamätaj si, že sacharidy (cukry) robia v tele všetky zápalové procesy. Práve kvôli sacharidom sme tak často choré, bez nálady, unavené, naše deti majú akné a môžem pokračovať vo vymenovávaní milióna chorôb, ktoré spôsobujú sacharidy.

Druhý šok - najdôležitejšími zložkami sú bielkoviny a tuky. Čože? Tuky? Však ak budem jesť tučné jedlá budem tučná 😲. Nie nebudeš! Budeš štíhla a zdravá, ale je dôležité aké tuky prijímaš. Sú zdravé a nezdravé tuky. Jedny pomáhajú spaľovať podkožný tuk, druhé pomáhajú nabaľovať nový podkožný tuk.

Akým tukom by som sa mala vyvarovať?
Rastlinné tuky a oleje sú svinstvo, ktoré v tele robia zlú hormonálnu atmosféru. Tzn. slnečnicový olej, rama a rôzne rastlinné maslá.

Aké tuky by som mala začať konzumovať?
Olivový olej, čerstvé kravské maslo, avokádo, vajíčka, treščia pečeň, kyslá smotana, tučné jogurty, slanina, orechy, rybí olej, kokosový olej, kokosová sušená dužina, kokos (veľmi ho odporúčam, aké má účinky si môžete prečítať tu: http://www.ochutnaj.sk/blog?id=34, určite tie články zdielajte, tá stránka píše vážne kvalitné články, len sa o nej málo vie, čo je škoda).

//// dúfam, že dnes ešte niečo napíšem, ak nie posnažím sa zajtra, zatiaľ si môžete pripraviť otázky čo by vás zaujímalo, rada odpoviem 🙂 pekný dník babuľky! Poďme zmeniť naše postavičky

Strana
z2
julynecka1
15. dec 2013

@ivana919 Ahoj, záleží čo je tvojim cieľom. Med je cukor, tak ako aj ovocie. Ak si spokojná s postavou a nepotrebuješ chudnúť, tak kľudne si dajte aj sladké, život nie je o pevných dietach. Ak má človek postavu s ktorou je spokojný, stravuje sa zdravo, nič sa nestane ak si dá aj sladké, každý má raz za čas na to chuť 🙂 Ale ak človek chudne tak, že nechudne z veľkej váhy, ale chce skvalitniť, a urobiť postavu ešte krajšou tak med určite nie

julynecka1
15. dec 2013

Dnes vyšiel úplne super článok, ktorý vám všetko ozrejmí 🙂 presne toto je zdravý štýl akým by ste sa mali stravovať a čomu sa vyhýbať. Babulky, ktoré máte vyššiu hmotnosť automaticky schudnete ak si len upravíte súčasnú stravu:

http://zdraveinfo.blogspot.sk/2013/12/malo-sach...

7katka
15. dec 2013

@vamajka to je tzv. paleo stravovanie, mne sa paci a ma ja logiku podla cinskej medicíny- doobedu sladke, ked ma najvyssiu cinnost pankreas do 11.00 a potom uz klesa jeho cinnost, takze aj znizenie prijmu sacharidov, tomu zodpoveda, chlieb len do tej 15.00 a prilohy do 17.00 a potom uz len bielkoviny so zelennou a samozrejme zloz. sacharidy, ktore nesposobuju vykyvy hladiny cukru..

crazy55555
15. dec 2013

takze jest sa kludne mozu tucne mlieka,jogurty,syry a smotany ?...ja mozem vsetko mozne citat ale aj tak uz mam z toho hokej a com viac citam tym menej toho viem. A nemam nikoho kto by mi poradil,kto ma osobnu skusenost s chudnutim. Je jedna osoba,ktora schudla dost kg a som sa jej pytala ako to urobila a ona, ze necvicila a jedla jedno kuracie mäsko velkosti dlane cely den rozdelene na 5 casti a na druhy den k tomu trochu ryze...To NIE JE normalne a hned som vedela, ze aj ked schudla ja sa takouto cestou k chudnutiu nechcem uberat.Fakt potrebujem nejaky jedalnicek a hlavne kedy co mam jest. Skusam vazne vsetko ale kedze to nema efekt neviem co robim zle. Cvicim podla Jillien Michaels 5 dni v tyzdni 30 minut tak si myslim, ze robim chybu v jedeni , kedze ani 1 deko neslo dole ☹ uz som z toho riadne na nervy ☹ od noveho roku sa chcem dostat doformy aby som cez leto vyzerala fit a je to si myslim dost dlhy cas na to aby som dosiahla 55 kg, pekne brusko a ziadna zelatina na stehnach a zadku ☹

julynecka1
15. dec 2013

@crazy55555 Ahoj 🙂 ak sa chceš dostať do formy je potrebné zvýšiť príjem tukov (o dosť viac ako si papala doteraz) a vylúčiť takmer všetky sacharidy (prijímaj ich iba zo zeleniny). Pre rýchlejšie a efektívnejšie chudnutie začni bicyklovať len 3x do týždňa systémom HIIT ako som ti písala v predošlej odpovedi 🙂 A uvidíš, že ešte skôr ako v lete budeš mať kocky na bruchu.

veraba
16. dec 2013

@julynecka1 ahoj moj problem je ze jem vela sladkeho ako sa ho mam zbavit. Prosim

crazy55555
16. dec 2013

@julynecka1 No s tm bicyklovanim problem lebo mam 1,5 rocnu dceru takze od nej nemozem len tak odist a nemam ani kam ist na bicykel lebo som z dediny a nie je tu ziadna posilka, proste mam moznost cvicit iba nejake cviky sama doma...chcela som sa aj spytat na konkretne nejake tuky, lebo v tomto som asi najväcsi amater a este som chcela otazku ze ked cvicim pol hodinku denne okrem soboty a nedele, a cvicim hlavne cviky na problemove partie(brucho,stehna,zadok a boky) a take cvicenie aj podobne pilatesu ci sa mi do leta tiez aspon trosku vyformuje postava,a ci sa clovek musi vazne spotit pri sviceni aby dosiahol nejakezlepsenie...ja necakam zazraky ani nic take chcem zhodit zo 66 na 55 do leta...ja si myslim ze 11 kg nie je vela ale ide to pomaly....najmä ma stve ze treba vraj vyradit z jedalnicka zemiaky,ryzu a cestoviny a neviem si predstavit ze mam jest len zeleninove salaty...by mi prestali casom chutit..a mozem si dat kludne aj nejaky jogurt na obed?...Moj bezny den vyzera asi tak, ze rano celozrna zemla s trochou masla,koliesko sunky a paprika,obed nejake kur. mäsko,alebo rizoto,alebo smotanova zeleninova polievka a vecera s tym mam najväcsi problem lebo neviem co si mam take dat...

ficksacha
16. dec 2013

@crazy55555 Ja len tak moju skusenost s treningom s pred 2 rokov... vtedy som drzala 90DD a tiez som chcela pridat este kardio, alebo intervalovy trening. Von sa mi samej behat nechcelo (teraz chodim najradsej sama, muz by ma len brzdil), tak som behala doma na mieste. Ak byvas v dome (kvoli buchotu) tak sa da tych 8 minut toho intervaloveho treningu hravo zvladnut. Bezis na mieste, len viac zdvyhas kolena (nie uplne vysoko), 10 sekund sprint a 20 volne. Zly napad?

ficksacha
16. dec 2013

@julynecka1 Aj ja mam par otazok. Aky mas nazor na Xylitol? Ano ci nie? Beries vyzivove doplnky, vitaminy, vlakninu? Ktory proteinovy napoj odporucas?

crazy55555
16. dec 2013

@ficksacha Ani nie 🙂 ale byvam v bytovke a pod nami maju ani nie 2 rocneho chlapca :D...takze sam musim krotit 🙂 videla som aj take cviky s tym behanim ako hovoris...a aj take kde skaces na mieste alebo cez svihadlo...to si tiez sem tam zacvicim...mne je len cudne ze cvicim 5 dni v tyzdni a uz som vyradila z jedalnicka dost nezdravich potravin..a ani deko mi to neubralo na vahe...ma to potom len zbytocne deprimuje a mam 100 chuti s tym skoncit...keby bol aspon niekto kto by ma tahal alebo kto by cvicil so mnou ☹ a co si take jedla popri cviceni?

ficksacha
16. dec 2013

@crazy55555 No, to je problem... ta bytovka.
Vtedy som bola na 90 DD a isla som podla nej, za 3 mesiace som dala dolu 12 kg. Bola som velmi rada, teda stale som, ze to na mna tak ucinkovalo. Bohuzial je v tejto diete velmi malo bielkovin. Vtedy mi to az tak nevadilo a bola som rada, ze chudnem ale ubytok bol aj na ukor svalstva fyzickej sily. Hravam kolektivny sport - korfbal a tam som to pri strelbe dost pocitovala. Takze v sucastnosti sa radsej uberam inou cestou a to je dostatok bielkovin a obmedzenie uh.
Neviem kolko merias, ale mozno je Tvoj problem v tom, ze si uz dost chuda a chudnes uz velmi pomaly. Mozno je Tvoj ciel prehnany a mozno sa prilis na chudnutie zamieravas, prilis o tom rozmyslas. Prosim, ber tieto moje dohady s rezervou.
Skus najst v Body Revolution jedalnicek na prvych 7 dni... malo by to nastartovat metabolizmus. Je to nieco na sposob bielkovinovych diet s obmedzenim uh a jes 4 x za den kazde 4 hodiny, spolu 1200 kalorii. Za pokus to stoji.

tajomna21
16. dec 2013

@crazy55555 tak samozrejme neviem, aku mas postavu (kg naviac, tip postavy atd) ... ale cvicenie musi trvat minimalne 30 minut a podla mna by malo byt aj v urcitej tepovej frekvencii, aby doslo k spalovaniu tukov (to je dane podla veku).... po druhe, podla mna jes malo, ked jes len 3x denne .... pri nedostatku jedla si telo robi zasoby, ak by nahodou hladovalo ....

mamavera
17. dec 2013

@julynecka1 sorry, ale bez problémov sa dá schudnúť aj bez drastického vylúčenia sacharidov z potravy. To, čo ponúkaš diéta je, nedá sa frčať roky na strave bez chleba, zemiakov, ryže, cestovín. Možno to pár jedincov vydrží ale tí ostatní sa po návrate k starým stravovacím návykom vrátia aj k svojej hmotnosti. Pomôže jedine zmena životného štýlu, študovať tak, ako píšeš, ale nie len to, čo odporúčaš ty. Nie všetci lekári sú blbci na hranici obezity, nie všetky ženy, ktoré prispievajú do časopisov sú obézne, veľa z nich má cenné poznatky, ktoré mnohým pomohli. Veľa ľudí vrátane mojej známej schudlo podľa stránky chudnutie-ako.sk a roky si váhu drží. A to otrocky nepočítala kalórie, ani nevyhodila zo svojho jedálnička sacharidy, pri troch deťoch by to ani nešlo. To, čo ponúkaš, je diéta na báze bielkovín a tukov - podobne škodliví je Atkinsonova aj Dukanova, na tej sa minulý a predminulý rok popálila moja sesternica. Schudla 22kg, 16 má späť. Našťastie navštívila výživovú poradkyňu, študovanú osobu, ktorá jej po sérii testov zostavila jedálniček, ktorý obsahuje aj bielkoviny, aj tuky, aj sacharidy, nelíši sa veľmi od bežnej stravy a pohodlne sa ním chudne, aj keď pravda pomaličky, ale zatiaľ 8kg. Pre ňu ale nie je dôležité schudnúť, ale byť štíhla. A ešte taký detail - ponúkať jedálničky cez net je totálna hlúposť, ak nepoznáš človeka, on neprejde vyšetreniami, možno to u niekoho fungovať bude, ale je to ako ruská ruleta.

mamavera
17. dec 2013

@julynecka chceš radiť bez najzákladnejších informácií - nutričné hodnoty sú podľa teba tuky, bielkoviny a sacharidy - k tomu naozaj niet čo dodať....

julynecka1
17. dec 2013

@mamavera Prečítaj si všetky moje príspevky, píšem, že chudnúť sa dá aj so sacharidmi pre osoby, ktoré sú tučné. Stále píšem o úprave stravovania, nie o diete. Nikde som nepísala, že majú dievčatá prijímať len bielkoviny a tuky, ale aj sacharidy. Pre najrýchlejšie chudnutie treba sacharidy vylúčiť úplne a príjímať ich len zo zeleniny.

Ukáž mi štúdiu, kde vysoké množstvo tukov a primerané množstvo bielkovín sú škodlivé pre organizmus. Práve naopak, je to najzdravší štýl, aký môže človek v súčastnosti prijímať.

Sacharidy o ktorých píšeš ako sú ryža, zemiaky tie dievčatá prijímať môžu, ale chudnutie bude trvať dlhšie. Po schudnutí, keď pridajú primerané množstvo ryže, zemiakov a iných sacharidov určite nepriberú. Sacharidy s vyšším Glykemickým indexom človek potrebuje len po vykonaní namáhavej fyzickej činnosti, inak ich človek absolutne nepotrebuje.

Chlieb, pečivo a všetky výrobky z múky sú pre človeka škodlivé, tie by človek prijímať vôbec nemal, ani celozrnné pečivo. Kukni si toto dievča má 2 deti, ma cez 30 rokov a schudla na tomto type stravovania a kto hovorí, že sa niečo nedá tak potom nemá odhodlanie. Dá sa všetko len treba chcieť a treba byť vytrvalý.

To, že tvoja sesternica si dala "diétu" a potom začala jesť sladké veci, nemala žiadny pohyb a myslela si, že do smrti bude štíhla je jej problém. Kto logicky uvažuje pochopí, že diéta neexsituje, ale treba upraviť životný štýl.

epsonka45
17. dec 2013

@julynecka1 dufam,ze dostanem tam kde si ty teraz

tweetinka.co
17. dec 2013

ahojte.. v mojom fotoblogu sú fotky mojich premien 😉 do r. 2000 cca 120 kg.. od 2003 cca 60, počas tehu + 25kg, doteraz -cca30 kg 🙂.. a budem pridávať ďalšie cviky, tréningy.. (nestíham vo fóre).. tak možno niekomu pomôže. Držte sa.

mamavera
17. dec 2013

@julynecka1 tvoje informácie sú značne skreslené, každý človek, ktorý rýchlo schudne, aj rýchlo priberie. Moja sesternica sladké jesť nezačala a roky hráva volejbal, takže to priberanie bolo spôsobené iba hlúpym vylúčením sacharidov zo stravy a po ich zavedení bola tma, kde pred tým. Kým tu budeš podávať "zaručené" informácie, skús si o tom aspoň niečo naštudovať. Ona momentálne znižuje svoju váhu pod dohľadom výživovej poradkyne, ktorá študovala v zahraničí. Nepotrebuje rýchlo schudnúť, potrebuje byť štíhla trvalo a zároveň sa stravovať normálnym spôsobom. A ide ti aj so sacharidmi.

mamavera
17. dec 2013

@julynecka1 ako pozerám, tak pani na fotografii neschudla, len si vyrysovala postavu. Naopak, váži viac, ale to nie je podstatné.Ja osobne by som tak nikdy vyzerať nechcela, môj priateľ je toho istého názoru, ale je to samozrejme vec vkusu. Ale napísať, že výrobky z múky s pre človeka škodlivé....to máš podložené čím? Nehnevaj sa, ale ak by som potrebovala upraviť svoju postavu, do tvojich rúk by som sa nezverila ani náhodou Tvoje informácie sú totálne povrchné. Napísať, že nutričné hodnoty sú bielkoviny, tuky a sacharidy.....

bridgetfidget
17. dec 2013

@julynecka1 to, co popisujes je vlastne paleo stravovaci styl? nevidim rozdiel medzi tvojim odporucanim a paleo ideologiou?

miskoazuzka
23. jan 2014

najprv vyskusjte, co hovori @julynecka1 a az potom kritizjte. aj ked je to neuveritelne, ked sa nad tym vsekym zamyslite, je to zdrave a chutne stravovanie. nie ste hladne, mozete jest kolko chcete a nemusite nic pocitat. je to jednoduche, len si treba zvyknut. nie je to take strasne. ja momentalne koncim druhy tyzden a som fakt spokojna. dajte tomu sancu, alebo to nekritizujte, ked ste to nevyskusali na vlastnej kozi.

maminka1986
22. jan 2018

@julynecka1 ahoj akurat citam o tukovom metabolizme tiez mi nejedo hlavy sko sa da s nim schudnut...mohl by si mi ppmoct kolko coho jest kedy a ci sa ma vazit maso? A vsetko maso syry jest len so zeleninou? Uplne vylucit cukor? Prosim si rady a ovocie? Chxem schudnut a nedari sa mi...schudbem par kul a pitom nic :/

klba
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2