Skúsenosti so zmenou stravy pri obezite prvého stupňa
Pri výške 165 cm mám 87 kg. rada by som schudla, avšak momentálne sa extrémne hýbať nemôžem mám problémy s chrbticou. Nie je to ideálna konštelácia, ale chcem si upraviť aspoň stravu, to momentálne viem ovplyvniť. Áno, viem na internete, podcastoch, od rôznych výživových expertov môžem čerpať inšpiráciu. Ja by som však rada uprednostnila reálne skúsenosti zien (najlepšie po 40ke) ktoré si tymto prešli. Ďakujem všetkým rozumným osobam, ktoré mi napíšu svoju skúsenosť
"aspon stravu" - to Ti bohate staci, Ty vobec nepotrebujes makacku. Prestan jest sladke a slane hluposti, uplne ich vyrad zo svojho jedalnicku. Jedz zdrave veci, nie mastne, nie vyprazane, nie mucniky, sedliackym rozumom jedz MENEJ - netreba Ti ani ziadne vypocty a tabulky. Jedine co treba je pevna vola. Schudla som takto 20kg. Ale som si az povedala, ze chcem schudnut a zaprem sa a bolo. Uz je to 10 rokov a nemam tie kila naspat, napriek tomu ze uz jem normalne a momentalne posledne roky ziaden sport ci vyrazny pohyb. Ale myslim, ze v podvedomi vies, kde je problem...
Prestan jest múčne veci, sladke jedla a tekutiny, menej jest celkovo,
@anonym_autor chodza, obmedzila sladke alkohol a vela sa hybat, nejest neskoro vecer...som po 4otke
Kaloricke tabulky a vazit a zapisovat. Postupne pridat pohyb. Aspon chodzu, potom silovy trening.
Ake su tvoje problemy s chrbticou?
@anonym_autor zapoj sa do výzvy zanzisan. 10e na mesiac. Máš tam aj cvičenia, aj pilates sa mi zdá, to môžeš...a hlavne stravu. Presný zoznam, výpočet, plán. Len sa toho treba držať. Mne stačil mesiac, schudla som 4kg , potom ďalší mesiac 2,5kg.
@anonym_autor zapoj sa do výzvy zanzisan. 10e na mesiac. Máš tam aj cvičenia, aj pilates sa mi zdá, to môžeš...a hlavne stravu. Presný zoznam, výpočet, plán. Len sa toho treba držať. Mne stačil mesiac, schudla som 4kg , potom ďalší mesiac 2,5kg.
@anonym_8a4933 taketo plany su casto z dlhodobeho hladiska neudrzatelne, lebo ludom chyba ich zvycajna strava a neskor sklznu naspat do zlozvykov. Mnohym - aj mne - velmi vyhovovali KT, lebo som sa nemusela nicoho vzdat, len upravit porcie a postupne som si uvedomila, co mozem nahradit niecim menej kalorickym a podobne. A prekvapujuce pre mna bolo, ze na udrzanie hmotnosti po schudnuti som si mohla denny prijem navysit fakt iba o kusok - cca 250kcal.
Ides na to zle. Nie ze "aspon stravu", strava je gro toho celeho. Ked sa budes objedat sprostostami, nepomoze ti behat polmararony.
Každý má iné stravovacie návyky a robí iné chyby.U mňa bolo potrebné naučiť sa pravidelnosti a nahradiť veľkú časť sacharidov zeleninou.Pri chudnutí je prospešné aj piť dostatok tekutín, najlepšie čistú vodu a nesladené čaje.
Schudla som 50 kg v podstate iba stravou, kalorické tabuľky na začiatok, zapisovala som nonstop cca trištvrte roka, naučila som sa čo jesť a koľko
@anonym_autor cica - nežer 😆, bez srandy..... preč sladké - krok číslo 1 ....☝️👀🍀
Schudla som 50 kg v podstate iba stravou, kalorické tabuľky na začiatok, zapisovala som nonstop cca trištvrte roka, naučila som sa čo jesť a koľko
@anonym_5411c2 fiha, gratulujem, to sa casto nevidi. A urcite ta to stalo mnoho sil.
@anonym_5411c2 fiha, gratulujem, to sa casto nevidi. A urcite ta to stalo mnoho sil.
@anonym_d618c3 ale často sa nevidí mať 50 kg nadváhu 😒... teda, je super keď sa niekto konečne uvedomí ... ale netreba to obdivovať ...
@anonym_5411c2 veď ale pri takej nadváhe stačilo začať len klasicky jesť ,jej stačí schudnúť tak 15kg a to je riadny rozdiel lebo časť môže byt voda a už sme len pri 10kg ,čo pri 50kg ani náhodou nie je porovnateľne
Urcite vyskusaj kaloricke tabulky.
- Dávaj si ale pozor nie len na celkove kalorie, ale aj na dostatocny prisun bielkovin (tie ochrania svaly, ktore mas a ktore su pri chudnuti velmi dolezite a navyse budes dlhsie syta). Pozri si kolko g bielkovin by si mala brat na 1 kg svojej cielovej vahy a toho sa drz. Najlepsie je mat nejaky zdroj bielkovin v kazdom jedle (tvaroh, cottage, tuniak...)
- Jedz vela vela vela zeleniny. Jednak je zdrava, obsahuje vlakninu pre lepsie travenie a jednak prida k tvojmu jedlu objem. Listovu zeleninu, paradajky, papriky, uhorky, cuketu a podobne vobec nemusis pocitat do svojho kalorickeho prijmu. Zemiaky, bataty, tekvicu, kukuricu a hrasok a avokado by som uz ale pocitala (skrobova alebo olejova zelenina)
- Naopak, maslo, olej a zálievky do salatov pocitaj do kalorickeho prijmu vzdy. Taka zalievka ti vie bez problemov urobit z nizkokalorickeho salatu jedlo velmi kaloricke, na úrovni bezneho hlavneho jedla.
- Dolezite su aj komplexne sacharidy. Vela ludi sa sacharidov boji pri chudnuti a ciastocne opravnene, hlavne ak clovek je hlavne biele pecivo, cestoviny a pod. Komplexne sacharidy (vlicky, celizrnne pecivo, strukoviny) su sice tiez kaloricke, ale zasytia tak, ako cisto zelenina nedokaze. Urcite je vhodne zaradit do jedalnicka aj to, akurat si treba strazit mnozstvo.
- Je hubova sezona. Huby su skvele na chudnutie, nizkokaloricke, zdrave.
- Ovocie - ja by som sa neobmedzovala v ovoci, je zdrave, leda ze by som nevedela schudnut ani napriek tomu, ze stravu upravim. Ak by sa mi vaha nehybala, zacala by som zapocitavat aj ovocie, snad okrem bobuloveho. Hlavne by som vzdy zapisovala hrozno, mango, banány.
- Kazde susene ovocie a vsetky orechy si vzdy zapisuj, su velmi kaloricke.
- Ak si obcas doprajes nejaku sladkost, zapisuj si ju do kalorickych tabuliek tiez.
- Svaly su pri chudnuti okrem kalorickych tabuliek tvoj najvacsi pomocnik. Ak mas nejake svaly, spalujes rychlejsie a tym padom aj rychlejsie chudnes. Preto by som sa skusila poradit s lekarom, ake silove cvičenie mozes so svojimi zdravotnymi problemami robit. Urcite sa nieco najde. Aj aerobne cvicenie je prispesne (chodza, elliptical, bicykel..), na kondiciu. Ale co sa chudnutia tyka, vacsie benefity ma svalova hmota.
@anonym_d618c3 ale často sa nevidí mať 50 kg nadváhu 😒... teda, je super keď sa niekto konečne uvedomí ... ale netreba to obdivovať ...
@biba_18 tak ja to obdivujem. Ked si nikdy nemala 50 kg nadvahu, nemas ani sajnu, ake tazke to je. Nevidím dovod preto do ludi kopat.
@anonym_d618c3 veď do nikoho ani nekopem predsa. len vravím že to netreba obdivovať...
@biba_18 Podla mna treba.
@anonym_autor ro, ze zena si tym prejde neznamena, ze je odbornicka a ze spravne zdravo chudla. Pre mna pri chudnuti je najdolezitejsia pevna vola a neprezierat sa. Davat si primerane porcie nie ako keby si 12h fyzicky tazko pracovala. Dostatok bielkovin, ovocia a zeleniny. A znizovat kalorie postupne nie zo dna na den urobit vyrazny skrt. A aj pitny rezim je dolezity pri takej vahe 3l minimalne cistej alebo nesladenej vody/caju, kava a polievky sa nerataju.
@anonym_d618c3 a obdivuješ aj tie ktoré tých 50 kg nikdy nenabrali? ako im to dávaš najavo?
@biba_18 Obdivujem,koho chcem. To, ze niekto nenaberie neznamena, ze je lepsi clovek ako ten, co naberie. Nastuduj si nieco o obezite. Lekari, ktori sa tomu venuju a robia v tejto oblasti vyskum, vsetci do jedneho ti povedia, ze obezita nie je vecou pevnej vole, ani vadou charakteru. Je to zdravotny problem, oficialna diagnoza. Akurat ze tucni ludia su lahky terc a ludi zaplavuje dopamin, ked si mozu najst niekoho, do koho si kopnut. Obdivujem chudych aj tucnych ludi, ktori napriklad pravidelne cvicia bez ohladu na pocasie napriklad. Tam sa uz vyzaduje pevna vola, ktorú mnohi chudi nemusia vynakladat na to, aby chudymi ostali, na rozdiel od tych, co maju na obezitu nabeh.
@biba_18 Obdivujem,koho chcem. To, ze niekto nenaberie neznamena, ze je lepsi clovek ako ten, co naberie. Nastuduj si nieco o obezite. Lekari, ktori sa tomu venuju a robia v tejto oblasti vyskum, vsetci do jedneho ti povedia, ze obezita nie je vecou pevnej vole, ani vadou charakteru. Je to zdravotny problem, oficialna diagnoza. Akurat ze tucni ludia su lahky terc a ludi zaplavuje dopamin, ked si mozu najst niekoho, do koho si kopnut. Obdivujem chudych aj tucnych ludi, ktori napriklad pravidelne cvicia bez ohladu na pocasie napriklad. Tam sa uz vyzaduje pevna vola, ktorú mnohi chudi nemusia vynakladat na to, aby chudymi ostali, na rozdiel od tych, co maju na obezitu nabeh.
@anonym_d618c3 tak isto aj závislosti sú choroba a obdivuješ takého človeka?
@anonym_d618c3 tak isto aj závislosti sú choroba a obdivuješ takého človeka?
@minenkaa ano. Ak sa dokaze zbavit zavislosti, je to pre mna obdivuhodne.
Preboha, co tu niektore riesite ? Vzdy je obdivuhodne ked si clovek uvedomi svoju chybu a zmeni to k lepsiemu. To znamena schudne, zbavi sa zavislosti a pod. Ten co chybu neurobil ani nemal dovod nic zlepsovat. Takze nemusel sa zapierat . Vies co to je zbavit sa takej zavislosti ? Preto je to zavislost lebo si na tej droge zavislý. Vies aku to chce volu a disciplinu tuto zavislost prekonat ? A to je obdivuhodne. Samozrejme neobdivujeme to ze niekto do tej zavislosti spadol alebo pribral 50kg. Ale zas, ano ja obdivuje aj ludi ktorí si vo vyssom veku vedia udrzat stihlu pevnu postavu, lebo viem ze aj za tym je odriekanie a sledovanie a disciplina v cviceni a pod.
Preboha, co tu niektore riesite ? Vzdy je obdivuhodne ked si clovek uvedomi svoju chybu a zmeni to k lepsiemu. To znamena schudne, zbavi sa zavislosti a pod. Ten co chybu neurobil ani nemal dovod nic zlepsovat. Takze nemusel sa zapierat . Vies co to je zbavit sa takej zavislosti ? Preto je to zavislost lebo si na tej droge zavislý. Vies aku to chce volu a disciplinu tuto zavislost prekonat ? A to je obdivuhodne. Samozrejme neobdivujeme to ze niekto do tej zavislosti spadol alebo pribral 50kg. Ale zas, ano ja obdivuje aj ludi ktorí si vo vyssom veku vedia udrzat stihlu pevnu postavu, lebo viem ze aj za tym je odriekanie a sledovanie a disciplina v cviceni a pod.
@anonym_4a795f a odkiaľ vieš,že ti chudí ľudia sa nemusia ovládať
@anonym_4a795f ako píše @minenkaa - odkiaľ vieš že ten čo nepribral sa nemusí ovládať?
moja teta v podstate dietuje celý život - ja som len čumela keď mi vravela čo kvôli tomu robí, čo je, kedy je a kedy už nie ...
ja som nenapísala že to nie je chvályhodné keď sa človek premôže - len píšem že to nie je obdivuhodné ... to sú 2 rôzne veci ...

No, žiadny extrémny pohyb nepotrebuješ, nejdeš na olympiádu. Stačí sa chodiť pravidelne prechádzať. Stravu si uprav cez kalorické tabuľky aspoň prvý mesiac, dva, nech pochopíš čo sú kalórie, bielkoviny, tuky,… aby si sa naučila jesť. To je celá raketová veda. A čo jesť? To, čo plánuješ jesť aj po schudnutí, aby si sa vyhla jojo efektu, takže áno, aj koláč aj pár čipsov tam kľudne môžeš zaradiť 🙃