Skúsenosti so zmenou stravy pri obezite prvého stupňa
Pri výške 165 cm mám 87 kg. rada by som schudla, avšak momentálne sa extrémne hýbať nemôžem mám problémy s chrbticou. Nie je to ideálna konštelácia, ale chcem si upraviť aspoň stravu, to momentálne viem ovplyvniť. Áno, viem na internete, podcastoch, od rôznych výživových expertov môžem čerpať inšpiráciu. Ja by som však rada uprednostnila reálne skúsenosti zien (najlepšie po 40ke) ktoré si tymto prešli. Ďakujem všetkým rozumným osobam, ktoré mi napíšu svoju skúsenosť
@anonym_5411c2 veď ale pri takej nadváhe stačilo začať len klasicky jesť ,jej stačí schudnúť tak 15kg a to je riadny rozdiel lebo časť môže byt voda a už sme len pri 10kg ,čo pri 50kg ani náhodou nie je porovnateľne
Definuj klasicky jesť? Nikdy aom sa neprejedala ani nejedla prehnane nezdravú stravu. Radim jej kalorické tabuľky, aby sa naučila čo kedy a koľko ma jesť
Definuj klasicky jesť? Nikdy aom sa neprejedala ani nejedla prehnane nezdravú stravu. Radim jej kalorické tabuľky, aby sa naučila čo kedy a koľko ma jesť
@anonym_5411c2 a pribrala si potom z čoho
@anonym_cba5be To som si tiež vždy myslela. Ja mám tú genetiku dobrú. Celý život som bola štíhla, zdravovala som sa rozumne, cvičila som a nechápala som, že keď to dokážem ja, ako to, že to nedokážu všetci. Nevedela som sa vžiť do toho, že pre niekoho to proste nefunguje. A potom ma dobehol vek - bez toho, aby som niečo zmenila, sa hmotnosť stále zvyšovala, teraz sa musím strážiť oveľa viac. Je to každodenný boj, aby som tú váhu držala na primeranej úrovni. A teraz si predstav, že niekto má takto nastavené telo od mladosti. Vôbec sa mu nečudujem, že rezignuje, keď tá váha sa odmieta pohnúť aj za cenu veľkého odriekania.
@anonym_4c54f5 no presne, takuto spoluziacku mala sesternica a ona stale dokolecka, ze nechape tych tucnych ludi...a darmo sa jej snazila sesterka vysvetlit, ze to nie je len tak...a stale nechapala. A sesterka sledovala kazdy gram, co zjedla a tato baba bola schopna zozrat slona, chipsy len taky fukot a stale ako kost a koza. Niekto ma metabolizmus nastaveny inak proste. Mame susedu, ma 80 rokov a napchava sa privarkami, rozkami, zemiakmi, halusky si robi, harule, a je ako prutik. A vsimla som si na sebe, do isteho veku som napriklad zo stresu chudla, teraz naopak priberam. A este taky poznatok, ze po porodoch mam problem so stitnou zlazou, zvysenu cinnost, teda spaluje mi extremne rychlo v tom case. No a beru mi krv a predtym vysoky cholesterol, celkovo tuky a ked som sa prehupla do tej hyper fazy, tak mi aj to kleslo a vaha sla dole, akonahle ma nastavili na liecbu tyreostatikami, tak vaha sa zastavila a tuky v krvi sli hore. Takze za mna za vela mozu hormony, u zien nielen zenske, stitna, ale aj prolaktin a androgeny, kortizol,... A samozrejme, nebudem tvrdit, ze "nic" nejem, lebo viem, ze vyjedam sprostosti. Kebyze nie sladke a tycinky a radlery, tak som s kaloriami ok, vidim, ked to hodim do tabuliek. Ale potom nechapem, ako moze niekto zjest 2x tolko ako ja a je chudy 🫣.
Alebo moje deti, jedno je ok, druhe ma nadvahu (strava doma rovnaka), tretie je tak chude, hoci zozerie za dvoch doslova, ze kost a koza, ziadny podkozny tuk, ale to vidim, ze on aj 3x denne ide na velku. Stvrte sa zaokruhluje a piate je miminko. Ja som do cca 26 rokov mohla tiez jest hocikolko a cokolvek, stale som bola v norme. No ale potom to zacalo a 10 kg som pribrala este pred detmi. Teraz mam tak 10-15 navyse, prakticky vsetko, co som nabrala v tehotenstve, slo dolu do tyzdna po porode, a to som sa neobmedzovala, ba aj prejedala obcas. Pribrala som len 8 kg. No a to, co som mala pred tymto tehotenstvom, musim pracne davat dole. Nepriatelom je takmer ziadny spanok a extremna unava. Takze ja uplne chapem aj/aj, ...
@anonym_autor nemusíš sa extrémne hýbať. Ja tiež odporúčam kalorické tabuľky. V minulosti som schudla 27 kíl pomocou mačingovej, ale s kilami odchádzali svaly a bola som mlandrava, mala som ešte väčšie problémy s chrbticou.
Tento rok v januári som sa dala na KT a za 3 mesiace som dala dolu 6 kíl, jem skoro všetko, 4 krát denne a áno, ku káve poobede koláč, aj 2, sladké. Ráno krajec chleba, miesto masla 100 v cottage, dnes vajce natvrdo, šunku, syr a zeleninu. Dávam si pozor na bielkoviny, takže keďže nemusím mäso, kúpila som si proteín, clear, jem veľa cottage,ale ja ho milujem, tvarohu, grécke jogurty.
@avanka no a tu je to, mne ten cottage ide krkom, aj skyry a vela toho mliecneho. Je problem dostat do seba tolko bielkovin a zaroven mat normalne mnozstvo tuku...a kolac, aky konkretne? Lebo veternik to asi nebude, vsak nie? Zjedla som vcera 3 ks polomacabych susienok a drb ho tuky hore a to som este nevecerala, ale bielkoviny asi tak s odretymi usami na 2/3, co by som mala zjest. AI mi to nastavila na 1800 kcal (lebo dojcim), inak by som mohla tak 1500 cca. A na tom som hladnaaaa 😬. Cez den sa drzim a vecer a v noci, ked kojim, tak ma prepadne vlci hlad a zozeriem aspon jogurt.
@avanka no a tu je to, mne ten cottage ide krkom, aj skyry a vela toho mliecneho. Je problem dostat do seba tolko bielkovin a zaroven mat normalne mnozstvo tuku...a kolac, aky konkretne? Lebo veternik to asi nebude, vsak nie? Zjedla som vcera 3 ks polomacabych susienok a drb ho tuky hore a to som este nevecerala, ale bielkoviny asi tak s odretymi usami na 2/3, co by som mala zjest. AI mi to nastavila na 1800 kcal (lebo dojcim), inak by som mohla tak 1500 cca. A na tom som hladnaaaa 😬. Cez den sa drzim a vecer a v noci, ked kojim, tak ma prepadne vlci hlad a zozeriem aspon jogurt.
@anonym_8d2952 včera som mala normálne kysnutý slivkový s posýpkou, ja plnkove zákusky nemusím, ale to neznamená, že si už nikdy nedáš veterníky.
Vieš, ty musíš byť nastavená, že chces schudnúť a ideš do toho. Je to v hlave. Príjem si musíš nastaviť v kalorickych a nie cez AL. Ale ak ti vychádza príjem 1800 kcal,to je uplne krásne, ja mám 1734 a luxusne jem, málokedy to dokonca naplním. Skús si to naštudovať. To, že nemusíš cottage, neznamená, že s tým sekneš. Nájdeš si to svoje. Ja nejem mäso, resp. veľmi málo, lebo ho nemusím, ale zato milujem grécke jogurty, cottage, tvaroh, tuniaka, vajcia.
Len sa musíš nastaviť, že proste idem do toho a vydržím. Musíš jesť celý deň a večer hladná nebudeš.
@anonym_8d2952 cottage mam rada, ale mam rada aj cestoviny s kuracim masom a syrovou omackou, tak si rozmixujem cottage a mam to miesto smotany. Do toho trocha eidamu a okorenit, bylinky a mam super obed. A ak vymenim obyc cestoviny za celozrnne alebo este lepsie za strukovinove, tak 👌alebo si mixnem cottage s mrazenym ovocim, mliekom/vodou a sladidlom a mam super desiatu.. tvaroh detto, pridam kakao a sladidlo a mam termix, alebo ho tiež mixujem s ovocím, alebo ho upeciem s vajickom a pudingovym praskom a pridam sladidlo a ovocie a mam kolacik.. teraz si asi mesiac kazdy den robim tvarohovu "strudlu" z ryzoveho papiera, upecenu vo friteze.. to je tak dobre, s hrozienkami 🙂 ja mam denne 140g bielkovin a 75g tuku a 2000kcal
@anonym_8d2952 cottage mam rada, ale mam rada aj cestoviny s kuracim masom a syrovou omackou, tak si rozmixujem cottage a mam to miesto smotany. Do toho trocha eidamu a okorenit, bylinky a mam super obed. A ak vymenim obyc cestoviny za celozrnne alebo este lepsie za strukovinove, tak 👌alebo si mixnem cottage s mrazenym ovocim, mliekom/vodou a sladidlom a mam super desiatu.. tvaroh detto, pridam kakao a sladidlo a mam termix, alebo ho tiež mixujem s ovocím, alebo ho upeciem s vajickom a pudingovym praskom a pridam sladidlo a ovocie a mam kolacik.. teraz si asi mesiac kazdy den robim tvarohovu "strudlu" z ryzoveho papiera, upecenu vo friteze.. to je tak dobre, s hrozienkami 🙂 ja mam denne 140g bielkovin a 75g tuku a 2000kcal
@anonym_d0c96e jeeej, daj recept pls ... na tú štrúdlu
@anonym_d0c96e jeeej, daj recept pls ... na tú štrúdlu
@biba_18 2-3 kusy ryzoveho papiera na smazenie namocim vo vajicku (alebo vode), dam plnku, nejako to zabalim a peciem vo friteze na 200 10-15 minut do chrumkava
@anonym_d0c96e v biedronke majú perfektné cestoviny celozrnné, 100 g má len okolo 150 kcal.

@biba_18 Jeziiis, ty tak slovickarcis, prepanakrala. Obdivujem viac starsie zeny ano, lebo tam to chce urcite viac zmien v zivotnom style ako u mladych. Tam to je prirodzene ovela lahsie.
@anonym_4a795f ale prosim ta a poznáš aj druhu stranu,kde musíš cvicis a dávať si pozor aby si pravidelne jedla lebo inak máš takú vahu ,že ta vánok odveje
Takže treba obdivovať ,len to čo je zrejme ,aj keď sa kopec mladých ľudí trápi ,teda ja poznam obe strany aj mladých čo musia dávať pozor na kazde zrnko čo daju do úst a byt stále v pohybe a aj mladých ,čo musia dvíhať váhy a jesť každých pár hodín aby si vôbec akú takú vahu udržali
Ty ani netušíš čo je to obdiv a čo to znamená udržať si vahu a je jedno z akej strany