Ťažké chudnutie po štyridsiatke. Hormóny, vek verzus pohodlnosť

6. máj 2025

Schudnúť po štyridsiatke... to je už úplne iná liga. Hormóny, spomalený metabolizmus a kilá, ktoré sa držia ako kliešť.

Niekedy mám pocit, že aj keď jem zdravo a hýbem sa, váha sa ani nepohne. Naozaj je to tak náročné alebo si to len nahovárame?

Snažím sa každý druhý deň behať a nič......potom zjem pol kg gumenných medvedíkov a tvárim sa spokojne.

Máte niekto overené tipy alebo skúsenosť? Rada si prečítam vaše názory.

janinka007
6. máj 2025

jednoduchá rovnica...výdaj muší byť vyšší, ako príjem.Bez ohladu na vek.

deti95060810
6. máj 2025

odpusti si tie gumené medvede a máš vybavené...

biglovemom
6. máj 2025

Mala som 41r a mam stale mojich 49kg🤷🏼‍♀️ momentalne uz necvicim,kaloricke tabulky nemam , len davam pozor KOLKO jem.Jem vsetko

jogy1984
6. máj 2025

@janinka007 to je veľmi s jednodušene vysvetlené. Tam je oveľa viac faktorov na ktoré si musí človek dať pozor . Taký večný hladovkary ktorí 20 rokov chudnú len na základe príjem/výdaj a dotiahnu to ťažkej obezite sú dobrým príkladom.

veselo_neveselo
6. máj 2025

Ja si tiez myslim, ze ked sa vzdas tych medvedov, ani 40ka ta nezastavi.
Haribo medvede maju 340 kcal na 100gr, tak aj ked zjes len 200gr, tak mas energiu naspat za to, co si odbehala. 🤷‍♀️

akvi
6. máj 2025

Úplne ti rozumiem, tiež som už "narazila". A to som si až do cca 45-ky myslela presne to, čo väčšina žien, ktoré tu budú radiť veci typu príjem/výdaj, KT, a pod. Neverila som nikdy kecom, ktoré mali niektoré ženy, že priberú aj zo vzduchu. Teraz im rozumiem. A síce nemám ani nadváhu, ani som nikdy nemala, len si chcem udržať to, čo považujem u seba za ok hmotnosť. A bohužiaľ, schudnúť 2 kg "do plaviek" je pre mňa obrovské úsilie. A to som kedysi schudla hneď, ako som sa rozhodla. Rady príliš nemám, pretože som ešte nenašla ten balans, aby som bola spokojná. Každopádne ja potrebujem jesť viac vlákniny, viac bielkovín a menej sacharidov. To je asi to naj, čo mi funguje. Nemôžem "prestreliť" pohyb, pretože som potom hrozne hladná a to sa zle ovláda. Takže radšej intenzívnych 30 minút v správnej tepovke, ako napríklad 3 hodinova túra a po nej vlčí hlad. A ja teda bohužiaľ radšej tú túru, ale fakt mám pocit, že mi to nerobí dobre. Po intenzívnom kratšom tréningu nie som hladná a vidím výsledky.

simsalabim
6. máj 2025

Ano, je to velmi velmi velmi narocne, pribera sa aj zo vzduchu. Napriek pohybu. Mne pomohli az KT, ale teda 8kg som chudla 10 mesiacov 🙈 Nakoniec som schudla 19kg a hmotnost drzim. No stale ficim na KT. Pohyb mam rovnaky ako pred chudnutim, klucova bola kontrola prijmu kcal.

autor
6. máj 2025

Keď ja sa neviem zbaviť sladkosti. Preto si hovorim, že gumenné medvedíky sú neškodné.......ved to nie je čokoláda

simsalabim
6. máj 2025

No neskodne nie su, no v konecnom dosledku je jedno, ci cokolada alebo medvediky. Podstatne su kalorie. Ak ich zjes viac, ako odporucany denny prijem, tak hmotnost pojde hore. PS Ja jem aj cokoladu (medvediky nemam rada). Jem aj jedla ako pizza napriklad. Nie som ochotna sa niektorych jedal a potravin vzdat, Klucom je velkost porcie a celkovy pocet prijatych kalorii.

mandzula
6. máj 2025

Pozri si, kolko je v tych cukrikoch cukru. Je uplne jedno, ci ten cukot zjes v cokolade alebo cukrikoch. A toto je problem mnohych ludi - nevedia, kde vsade sa skryvaju kalorie a potom priberaju "zo vzduchu, vody".

ewellina
6. máj 2025

Presne pri takýchto problémoch, kedy robíme všetko správne (nemyslím tých gumových medveďov 😃) a napriek tomu to akosi nejde, môže pomôcť čaj matcha. Zrýchli metabolizmus a uľahčí chudnutie. Nie matcha samotná, ale kalorický deficit, pohyb a matcha. Aspoň mne to pomáha

beata_k
6. máj 2025

To myslis vazne s tym argumentom, ze gumene cukriky nie su cokolada?

denkabemommy
6. máj 2025

Pol kila medvedíkov nie je neškodných, to čo ti napadlo 🤦‍♀️.. mne by bolo fest zle z toľkého cukru, čo je v tých medveďoch, moje telo by to poslalo vstupným otvorom naspäť 🤢. Je to extrémne veľké množstvo.
Neoháňaj sa moc vekom. Moja mama do 50tky nosila veľkosť 40-42, potom sa zaťala, prestala žrať ako divá, začala trošku cvičiť a po ani nie roku bola na veľkosti 36 a vykradla mi skriňu 😂🤦‍♀️ a tiež si prestaň nahovárať, že si závislá na sladkom, keby si bola, tak ujedáš aj z cukorničky…

hederamonstera
6. máj 2025

Za chvilu sem nabehne nick mamasama ci ako to ma a povie ti, ze si mozes za to sama lebo nebudujes svaly od narodenia

zuzubb007
6. máj 2025

Pol kila gumených medvedíkov má celkovo asi 2000 kalórií čiže tam si skončila nemala by si ten deň už nič prijať, čiže ak toto zabiješ k bežnému jedlu hneď priberies, tam je dôvod tých kíl, nie žeby to nešlo

negymama
6. máj 2025

da sa to aj po 40tke, aj po 50tke, mne sa podarilo schudnut cez 10 kil ako 54 rocnej a to som nesla z vysokej vahy.
Samozrejme ten vek sa prejavil. Kym do tych 42-43 rokov u mna bol metabolizmus zdravy, rychly, jedla som pomerne velke porcie, ale zase nebola som extra na sladke, Ja skor bezne jedla, maso, zelenina, oblubovala som sytu slovensku stravu, - halusky, segedin, gulase, rezen atd. Na ranajky rybacie salaty, k tomu makovky... Vecer sme si s muzom ku telke sypali cipsy ku vinu... A vaha mi nesla hore, alebo len nebadane. Este par rokov po 40tke som sa drzala na 52-54 kg pri vyske 153cm, pred porodmi som mala 47-48.
Ale ten metabolizmus sa po menopauze fakt spomalil, jedla som rovnako, ale vaha uz isla viac hore, skusala som aj schudnut ale len som roky "vlnila"...obmedzenie stravy som striedala s najazdmi do spajze. Zajedala sladke slanymi a tak dookola. Potom zase cvhilu zdravo, plus mensie porcie.
Takyto kolobeh ma drzal az do minulej jesene. Ze opat po letnom malom schudnuti som pribrala. V podstate ma dokopali k naozajstnej zmene az zdravotne problemy, kazdy vecer ast. zachvaty, psoriazu som si skriabala do krvi, reumaticke bolesti az mi stahovali krce v nohach...
takze na radu lekarky som presla na autoimunne stravovanie, vylucila vacsinu skrobov, spracovane potraviny, cukor lepok. Jednak som schudla, v jeseni som mala 61 kg, teraz 51,8, a tie zdr. veci sa velmi zlepsili. Plus pohyb, vela chodim, rychla chodza, plavam kazdz tyuden aspon 2km, a obcas cvicim doma s cinkami.
Ono ten tuk , hlavne na bruchu je aj skodlivz pre zdravie, tu nejde len o vizaz.
Ked som to zvladla ja, s velkym zravym apetitom, vekom nad 50+, zdr. problemami...tak myslim, ze taka mladica okolo 40tky to v pohode da. Drzim palce 😀

sense
6. máj 2025

Problémom budú tie medvedíky, nepriberá sa len z čokolády a 500g cukríkov máš celý tvoj denný prijem. Nevraviac o Tom že je to prakticky čistý cukor...
Overený tip: disciplína

mandzula
6. máj 2025

@hederamonstera ano, to s tym budovanim svalov od narodenia je extrem, ale v podstate ma pravdu, akurat ze ju predostiera dost nestastnym sposobom. Svaly nas drzia pokope, predchadzaju bolesti chrbta, klbov a aj osteoporoze plus spaluju viac energie, takze pracovat na nich je vyborna prevencia priberania a roznych problemov, ktore suvisia s vekom.

carolynka
6. máj 2025

Problem moze byt v tom, ze vacsinu dna/dni jes striedmo a zdravo ale potom tie usetrene kalorie dobehnes sladkostami, takto nemas sancu schudnut.

denkabemommy
6. máj 2025

@mandzula len tú konkrétnu osobu čo hederamonstera myslela, to je taká žena, ktorá sa bude do teba navážať, aj keď jej povieš, že má pravdu 🤣

mirage
6. máj 2025

@hederamonstera ha ha 🙂

sense
6. máj 2025

@hederamonstera ona má do určitej miery pravdu , len predkladá silový tréning a od mlada ako jedinú možnosť a zlým spôsobom. Ale je to ako píše @mandzula. Samozrejme to neznamená že každý musí teraz povinné tráviť aspoň 5x týždenne vo fitku. Svalová hmota sa dá budovať a hlavne udržať aj inak ako len dvíhanie ciniek

hederamonstera
6. máj 2025

@mandzula ja viem, len nemam rada to jej hnusne obvinovanie, styl ako “radi”

mandzula
6. máj 2025

@denkabemommy ja presne viem, o ktoru ide, a ako pisem, v zasade ma pravdu, len ten sposob, akym ju prezentuje, je skor na naser ako na vzatie si prikladu. Viem, ze ako standard prezentuje dokola dve zeny po 50, ktore vo fitku travia obrazne povedane pol dna.

mandzula
6. máj 2025

@sense ja viem, ale sama to pisem to z fitka pomedzi serie.😃 ak by sa chcel niekto pridat, cvicievam v BA v Urban Fitness.

sense
6. máj 2025

@mandzula ja už mám na dnes odmakane 😊 už len oddych

denkabemommy
6. máj 2025

@mandzula 😅 áno, áno. Fotku kdesi z google stiahnutú, reálne podľa mňa také v živote nevidela

mandzula
6. máj 2025

@denkabemommy to neviem, faktom vsak je, ze take zeny vo fitku vidavam aj ja. A len im tisko zavidim, lebo viem, ze ja na to nemam taku pevnu volu.😁

lujza123
6. máj 2025

Aňo aňo aňo. To poznám, u mňa ešte s bonusom v podobe spomalenej štítnej vďaka ktorej sa mi za rok podarilo pribrať asi 8 kg 🤦‍♀️ pri každodennom cvičení a poctivom dodrziavani kalorickeho deficitu. To už je fakt iny level, neviem si predstaviť co by so mnou bolo keby jem co chcem

Ja som posledný mesiac tiez prešla na typ stravovania ako píše @negymama a teda konečne váha sla dole. Ale teda obmedzeni veľa a dodržať to nieje ľahké

Beh (a v podstate všetky vytrvalostné aktivity) sú známe vlčím hladom po. V podstate základ je sa poriadne (nie veľa ale výživne) najest predtým ale aj potom. Priamo pri aktivite ked trvá dlhšie tak dopĺňať sacharidy aj soľ, ideálne je nosiť so sebou trochu slaných orieškov, semiačok a hroznový cukor. Napríklad toto obsahuje aj magnezium https://www.mojadm.sk/mivolis-hroznovy-cukor-s-...

Hroznovy cukor ide pri aktivite rovno do krvného obehu, nepriberies z neho. Samozrejme s mierou, nie pol kg. Ked telo pri a po vytrvalostnej aktivite poriadne výživis tým co potrebuje neprepadne ta vlci hlad a chuť na blbosti potom.

autor
6. máj 2025

@negymama Autoimunitné stravovanie - znie to zaujímavo. Idem googliť, čo to všetko zahrňa. No zisťujem po všetkých komentároch, že ide iba o lenivosť a pažravosť z mojej strany. Ked si dám do hlavy, že bez čokolády a medvedíkov nedokážem žiť, tak to tak aj beriem.......cele zle