Trvalá zmena životosprávy: Ako úspešne začať?
Ahojte, mám 38 rokov a už dlhšie zvažujem, že potrebujem naskočiť na iný štýl stravy, pohybu, celkovo životosprávy. Len neviem ako začať, aby to bolo trvalé a nezlyhať kvôli zbytočným chybám.
Nechcem držať dietu, ale potrebovala by som poradiť, ako začať, č v tomto velu mapr. nejete, lebo to už možno zle trávi…
Postavu nemám zlú, ale cítim sa mäkká, neohybná, často unavená, napuchnutá….aj psychicky občas oničom, pohyb len práca, domácnosť
Ako ste začali vy? bola zmena trvalá?
Mne pomohlo priavat postupne, a neobmedzovat sa. Napr. najskor zavediem jednu zmenu, a ked uz ju mam ako tak zabehnutu, zacnem s dalsou, nie vsetko naraz, lebo to by som pravdepodobne nedala.
Co sa tyka stylu stravy, pre mna bolo klucove pridavat zdrave veci, nie zakazovat si nezdrave. Zacala som jest ovela viac zeleniny a ovocia, strukovin a doma vareneho zzdravsieho jedla, a potom postupne uz ani nebolo tolko miesta na blbosti popravde. Vzdy sa snazim mat na tanieri nejake skutocne jedlo, dam si aj kolac, ale radsej domaci ovocny kolac ako balik cipsov alebo tabulu cokolady z obchodu.
Pohyb zalezi co mas rada, niekto rad chodi do fitka alebo na skupinove cvicenia, niekto viac zacne chodit peso namiesto vyvazania sa autom aj do potravin za rohom, plavanie, turistika, prechadzky s detmi.. ty musis vediet co ta bavi.
Pre mna su toto ovela udrzatelnejsie zmeny ako nejaka super dieta, ktoru po par tyzdnoch nevydrzis.
Ja som zmenila jedálniček tak, že som začala postupne. Najskôr vylúč čo ťa moc neobmedzuje, napríklad si povedz, že si už nekúpiš čipsy a sladené vody. Takto postupne vyraď komplet všetky nezdravé blbosti ( môže to celé trvať aj rok, päť rokov). Vezmi si jedlá, ktoré máš rada, a tie si začni robiť ako zdravšiu variantu. Povedzme že máš rada zemiakové placky s majonézou pečené na oleji. Zmeniť to môžeš za cuketové placky so špaldovými vločkami, upečené na ghee masle a k tomu cesnakovo bylinkový dressing z bieleho jogurtu. Postupne pridávaj do jedálnička napríklad zelený čaj, chia semienka , alebo hocičo zdravé. Ale v prvom rade sa pozri na svoje zvyky, ktoré robíš každý deň. Lebo najviac nás ovplyvňuje to čo robíme každý deň. Ja som pila každý deň nescu s mliekom a to je teda strašnota. Teraz pijem kvalitnú kávu s rastlinným mliekom (radšej si kúpim drahšiu lebo to robím každý deň). Zelený čaj pijem každý deň, takže mám kvalitný bio zelený sypaný čaj. Pečiem si kváskový chlieb lebo hoci jem každý deň. Atď atď
@kris_tin257 ja som raz skúšala tie ryžové chlebíky a absolútne ma to nezasýtilo. Proste ako keby som jedla vzduch 🤔
@gaia14 prave o to mi ide, aby som samu seba nedostala do slepej ulicky, ked premotivovana navymyslam zmeny, kt. neudrzim… dakujem za tipy
@kris_tin257 a chodíš do práce? pýtam sa preto, že hovoríš o rannom cvičení hodinu a pol fitko.. ja pred siedmou odchádzam z bytu, idem do škôlky s drobcom a letím do práce.. ranné cvičenie si neviem predstaviť ani náhodou 🤷🏻♀️
Riešim to podobne ako @gaia14 a @dominikamacakova postupne. Niečo odoberiem, počkám pár dní, niečo pridám. Po častiach. A reagujem aj na reakciu tela. Z práce chodievam domov pešo (cca 25-30min) nech je akékoľvek počasie, aj v zime.
@kris_tin257 tak ryžový chlebík nie je žiadna výhra,to vôbec nie je zdravé jedlo
Ja som zacala, postupne prechadza na moje stravovanie cela rodina. Tak napr:
- pecenie - zacala som odoberat v receptoch z cukru, teraz dam kludne 1/2 mnozstvo a chuti mi to. Muzovi niekedy menej, niekedy je s tym v pohode. Niekedy ked nieco pripravuje on, tak rovno odobera mnozstvo. Istu cast beznej muky nahradzam zdravsou/celozrnnou atd. Ma to nevyhodu, ze ked babka prinesie zakusok, tka mi pride sialene sladky 🙂
- prestala som sladit caj, kavu, cokolvek
- vela ovocia a zeleniny (3porcie zeleniny, 2 porcie ovocia denne, porcia = dlan)
- cim pestrejsie, tym lepsie (niekde v podcaste som pocuvala, ze 10-20druhov zel/ovocia za tyzden)
- na desiatu som zaradila biely jogurt. AK nahodou mam chut na nejakeho pribinacika, tak si ho zmiesam s tvarhovom/bielym jogurtom. Takto si na to zvykol aj muz. Dieta od zaciatku. Sladke jogurty nekupujeme
- sladku vodu - dam si v pohode. Vacsinou nam s muzom staci mala spolocna plechovka s colou a sme v pohode
- vyprazane/nezdrave si dame cez vikend u babky/svokry. Doma varim skor take rychlovky
Strava sa nam vyrazne zlepsila so zavadzanim prikrmov dietata. Neobmedzujeme sa, ale 80-90% stravy mame OK. Postupne nahradzame dalsie a dalsie veci. Tym, ze to vieme takto udrzat, tak si kludne obcas dame hocico - sladkosti, nanuky, chipsy...
Muzovi sa vyrazne zlepsil zdravotny stav. Ono najudrzatelnejsie je to, ked na tvoju vlnu prejde postupne cela rodina. Preto ta zmena moze trvat naozaj dlho.
Ja napr. planujem casom zaradit trosku viac pohybu. Zatial je to len kocikovanie.
Ahoj. Ak ti môžem poradiť, jednoznačne sa zveriť do rúk odborníkom a začať s pomalými, postupnými zmenami (nie drastickými). Nutriční terapeuti (tam ale veľký pozor, odporúčam si vybrať niekoho s vysokoškolským vzdelaním v oblasti výživy), trénera (ideálne taktiež s vysokoškolským vzdelaním) a určite aj psychoterapeuta (v rámci manažmentu stresu či iných problémov, ktoré často vedia byť prekážkou v oblasti životného štýlu). Toto sú oblasti, v ktorých bohužiaľ existuje veľmi veľa poloprávd a mýtov na internete typu “moja známa povedala” (pár vidím aj v tejto diskusii :D), preto ti odporúčam sa zveriť do rúk odborníkom, prekonzultovať svoj zdravotný stav, schopnosti a potreby, nastaviť si ciele. Nebudeš ich potrebovať navždy, iba na určité obdobie, počas ktorého sa všetko naučíš. Budeš možno musieť nejaké peniažky investovať, no bude to stáť za to. Prajem veľa šťastia, je super, že chceš zmenu ❤️
Radim si dať jednu zmenu a dodržať. Neskôr skúsiť ďalšie. Postupne. Napr bez sladkého. Žiadne výnimky. Potom cvičenie. Každý druhý deň, koľko vládzem. A tak nejak presedlas postupne na iný životný štýl a aj keď zmiernis tepmo, čosi ostane a môžeš sa vrátiť. Ja aj po deťoch, sa viem ľahko vrátili knpravidénwmu cvičeniu a obmedzovaniu sa v jedle.
@dominikamacakova ja si dávam na ne maslo šunku syr, len som tým nahradzala chlieb 😊
@nikaeli v tej dobe som mala 2 roboty a okolo 200 odpracovaných hodín, tpp prácu som začínala 9:30 čiže o 7:30-8:00 som bola vo fitku tak sa to dalo 😊
@rozculena mne vždy pomáhalo vysadiť pečivo a cukor potom som vedela najlepšie docieliť úbytok váhy
Ziadne vyradovanie pečiva, chleba, priloh. Treba vyradit kadejaké smakociny, sladené napoje, sladkosti, vyprážané veci, tatarky, majonezy. Pripravovat si jedlo z prvotných surovin, nie z polotovarov. Ku všetkému pridat vela zeleniny, s ovocim opatrne, tam je tiez zbytocny cukor.
Ahoj. Cca v tvojom veku som vylúčila úplne lepok a iné zrniny. Tiež som sa vyhýbala mliečnym výrobkom. U mňa zo zdravotných dôvodov to bola úprava stravy na cca pol roka. Ale okrem úpravy hmotnosti a pleti, som ako prvé postrehla oveľa viac energie.
@kris_tin257 tak to je super 😉 ja som ráno rada, že som a poobede vlastne tiež.. tak si ukradnem aspoň tú pol hodinku cestou domov..
@janinka007 ja také šmakocinky vôbec nejem. Vždy som bola chudá, sotva som mala 50kg. A odrazu na dvere zaklopkala predmenopauza a čo mesiac, to kilo navyše a brucho ako pavúk 🤦🏻♀️
@kris_tin257 až na to,že ryžový chleba má vyšší GI ako rožok alebo kaizerka, ,vystrelí ti po ňom inzulín a za chvíľu si hladná......... a obsahuje 80 g sacharidov,cereálna kaizerka iba 40........
ja som začala prerušovaným pôstom ktorý dodržujem doteraz , len som išla na to postupne . Teraz fungujem na 16:8. V rámci tých 8 hodín jem normálne ale snažím sa o zdravšiu verziu normálnosti . Pravidelne pijem ráno zelený jačmeň a užívam pupalkový olej . Taktiež som zaradila tvaroh vymiešaný s ľanovým olejom a semiačkami ghi do stravy. Postupne som začala behať, to bolo pre mňa asi najhoršie, viac menej pre moje telo počiatočný horor. Prvý beh ani behom nebol , to bolo také ako keď slonica beží k napájadlu . 500 m a bola som totálne vyriadená . Dnes nemám problém ubehnúť 15+km v kuse . Trvalo mi to asi dva roky kým som sa dostala do tejto formy . Schudla som 25 kg.
Ak chceš trvalú zmenu, tak hlavne začni postupne, nie všetko naraz -to nevydrzíš. Napríklad začni raňajkami, k obedu o porciu zeleniny navyše, dopraj si sladkosť bez výčitiek… 38rokov si nejako žila a zo dňa na deň to všetko nezmeníš, takže pomaly, postupne, popritom sa môžeš aj vzdelávať ohľadom stravy 🙂
@rozculena čísla neovládam ani tabuľky písala som čo mne vždy zabralo, vysadenie pečiva 😊 tak môžeš mi tu aj encyklopédie prepísať ale faktom ostáva že keď som nahradila pečivo chlebíčkami tak mi to vždy pomohlo schudnúť
@kris_tin257 a preco? Lebo si to prehnala a bol to extrem - tolko cvicenia. Menej je niekedy viac- a tu to plati na 100%. Pride rychlo vycerpanie, vyhorenie, zranenie...a sme nazaciatku. Autorka nic nevyradzuj z jedalnicka okrem klasickeho cukru. A prave naopak pridavaj- 1.mesiac 400g zeleniny kazdy den, dalsi dostatok bielkovin kazdy den, dalsi pravidelnost v strave podla potreby- dalsi pohyb ten prirodzeny kezdy den......postuone sa ti zmiernia chute nieco vyzierat a telo a hlava ma cas zvhknut si na zmenu- zvyk je zelezna kosela.
@zuzinka888 prehnala? Nemám pocit žeby som niečo prehnala nechápem... Nahradila som cukor zeleninou ovocím pečivo chlebíčkami pred robotou som sa zacvicila a večer pred spaním nevidím na tom žiadne prehananie 🤷 cítila som sa omnoho lepšie a spevňovala som telo
@kris_tin257 cvicenie rano, vecer plus este fitko na hodinu a pol + bezny pohyb je vela na cloveka ak sa nezivy sportom nie je v procese na sutaz. Sama pises, ze si to neutiahla. Sama to poznam a presla som si tym kazdy den 2 hodiny cvicenia- super postava no bol to "stres" a vzdy som sa vratila naspat. Potom mi trener nastavil program- 3x- silovy max hodinu aj s rozcvickou a strecingom( takze 40 min cvicenia) 3x 40 minut kardio + kazdy den bdzny pohyb alebo prechazka. A postava je stale " udrziavana" robim to uz par rokov a vaha ide + - 1-2 kg v ramci cyklu, ci grilovacky a jem aj pecivo kazdy den, aj kolacik- zdravsiu verziu.
@zuzinka888 keď som išla ráno do fitka tak jasné že som doma necvicila, a neutiahla som to preto lebo som si našla vzťah potom a začala som veľa cestovať a to popri dvoch robotach sa nedalo ešte stíhať čiže som zmenila priority 😊
Taky maly tip, ked mas chut Si zamaskrtit, tak Si daj polovicnu davku sladkosti na tanier a k tomu pridaj nakrajane ovocie, jahody, nektarinku, cucoriedky...Postupne nezdravu sladkost mozes nahradit horkou cokoladou alebo domacim kolacikom a k tomu to ovocie
@carolynka presne toto je perfektny tip. A k domacemu napr. kysnutemu kolaciku si rovno naordinuj biely jogurt/tvaroh. Doplnis bielkoviny a nebudes mat chute 🙂

Ja som vylúčila pečivo nahradila ho ryžovými chlebíčkami a vylúčila cukor zo stravy + cvičenie ráno večer + 5x ráno na hodinu a pol fitko... Pol roka som tak fungovala postava sa mi brutál zlepšila schudla som aj spevnila no dlhšie som to neutiahla postupne som sa vrátila do starých koľají 😊