Čo môže znamenať točenie v hlave?

Zodpovedané
1. okt 2018

Dobrý deň,

už tretí deň sa mi točí hlava. Točí sa mi, aj keď ležím či stojím. Čo to môže signalizovať?

Ďakujem.

Dobrý deň,

závraty a poruchy rovnováhy patria k častým príznakom v medicíne. Závraty majú rôzne prejavy, typickým prejavom je pocit rotácie okolia, pocit straty rovnováhy, má charakter ilúzie až halucinácie. Závraty sú fyziologické a patologické. S fyziologickými závratmi sa stretol asi každý z nás, a to pri pohľade z výšky nadol alebo pri cestovaní dopravnými prostriedkami (kinetózy).

Patologické závraty sa delia na dve skupiny – periférne a centrálne. Pri centrálnych závratoch je porucha na úrovni mozgu, najčastejšie to býva pri krvácaniach do mozgu, pri migrénach, pri rôznych neurologických ochoreniach. Periférne závraty sú častejšie, porucha je na úrovni polohovorovnovážneho orgánu, ktorý sa nachádza v uchu, napr. zápal nervu, autoimunitné ochorenie, poškodenie ciev, po traume. K ďalším príčinám vzniku závratom patrí nízka hladina cukru v krvi, nízky krvný tlak, arytmia, liekmi navodené závraty.

Už podľa veľkého množstva príčin vzniku závratov je zrejmé, že pri závratoch treba určiť o aký typ závratu ide, preto je zvyčajne pacient vyšetrený u svojho praktického lekára a následne sa odosiela na neurologické a otorinolaryngologické vyšetrenie. Liečbu ďalej riadia títo špecialisti.


Pekný zvyšok dňa želám.
MUDr. Milada Madleňáková