icon

Čo robiť, keď manžel nechce mačky v novom dome?

17. dec 2025

Sťahujeme sa s manželom a dvomi deťmi z bytu do domu. V byte s nami bývali mačky. Máme aktuálne tri. Samozrejme ako aj iné zvieratá robia aj oni neplechu a občas niečo oskrabali či ocikali... Manžel ich do domu nechce prijať
Iný náhradný plán pre nich nemá a mne sa zrútil svet. Strašne som smutná a neviem čo mám robiť . Niektoré mam10 rokov, sú to seniori. So mnou spávali v posteli a podobne. Teraz sú druhu noc na starom byte ktorý ale odovzdáme čoskoro späť do rúk pôvodným majiteľom.. a čo mám robiť s mačkami ? Srdce mi puka. Môj plán bol mať ich dnu pod dozorom a keď nebudeme doma zavrieť do garáže. Manžel neakceptuje ani len tu garáž. Mrzí ma aj to že vôbec nehľadí na mňa,moje potreby a to ako sa cítim len proste si ide svoje že nejdú s nami dnu a hotovo. Samozrejme mačka v pohode preskočí plot a kľudne sa už nevráti. Za ďalšie vonku je zima,nie sú zvyknuté,prechladnu či zamrznu. Ak prechladnu sú to ďalšie výdavky na veterinára ktoré nemáme.. neviem čo mám robiť. Nemám ich kam dať. Darovať ich nechcem. Ako to mám vnímať? Z manželovej strany to vnímam ako veľkú zradu. Vie ako mi na nich záleží,ako človeka ktorý má rád mačky si ma bral,dom sme začali stavať s vedomím že máme mačky. Stavali sme ho vyše roka takže mal rok čas ponúknuť postačujúcu alternatívu. Samozrejme na záhradné domčeky povedal že sú drahé. Čo sa týka domu ja by som prekusla nejaké zničené nábytky mačkami. Samozrejme chápem aj jeho stranu že pre neho sú dôležité nábytky a snažila by som sa nejak nájsť riešenia a mrzí ma že on nepripusti žiadne riešenie. Vníma len svoj postoj a diskusiu odmieta.

sova7
20. dec 2025
@amdornik

@sova7 mýliš sa. moja vlastná dcéra má rada zvieratá, najradšej by si ich nasťahovala do postele, a predstav si, nevadí mi. milujem ju aj tak. mám rada ľudí, ktorí sú v pohode, je jedno, či nejaké zviera chovajú alebo nechovajú. máme plný panelák psíčkarov, norálne sa s nimi bavím, sú to milí ľudia, je to ich vec... môj vzťah k nim vôbec nie je ovplyvnený tým, či majú zviera. jedine vtedy by som bola nahnevaná, ak by zvieratá špinili po spoločných priestoroch a majitelia by to neupratali.

čítala som tvoje príspevky poriadne. tvrdila si, že ľudia so zvieratami aj bývali. napísala si A, ale nie B. to B som doplnila ja. zjavne ty nečítaš s porozumením. a ja som sa ťa pýtala, či kedysi ľudia žili tak so zvieratami ako dnes? pretože TY, ty si bola tá, ktorá sa na takúto časť histórie odvolávala. nie ja. písala si, akoby som bola idiot, akoby som nevedela, že ľudia si zvieratá domestikovali a šlo o vzájomnú pomoc. zvieratá dostali teplo, starostlivosť, ľudia ochranu, mlieko, vajcia, mäso..... však a takto by to malo byť dodnes. mačka by mala chytať myši, pes chrániť pozemok. a nie spať s majiteľmi v posteli. to je celé.

tu sa bavíme celý čas o tom, že manželovi je to už asi poriadne proti srsti, keďže posteľ roky okupujú mačky. celé mačky mu lezú už totálne hore krkom.
ničím som neútočila proti autorke (a vlastne ani proti tebe), celý čas tvrdím, že som si istá, že jej muž už viac rokov prejavuje nespokojnosť. a nechápem teda, ak sa ona nevie mačiek vzdať (neriešim spôsob), prečo "šla" s ním do stavby nového domu, ak vie, že jemu mačky lezú krkom a ona, naopak, tú lásku k nim až prehnane prežíva.

@amdornik už na tvoje príspevky nebudem reagovať je to zbytočne čo bolo potrebné povedať som povedala nahlasila som ťa s tvojim pasívne agresívnym spamom adminovi viac energie ti už nedám

amdornik
20. dec 2025
@sova7

@amdornik už na tvoje príspevky nebudem reagovať je to zbytočne čo bolo potrebné povedať som povedala nahlasila som ťa s tvojim pasívne agresívnym spamom adminovi viac energie ti už nedám

@sova7 toto nemôžeš myslieť vážne. akože za čo si ma nahlásila, že slušne diskutujem?

luccys
20. dec 2025
@january13

@anonym_autor pre boha živého, 9 strán a stale to iste. Verím, ze sa dokážeš postavit nielen za micky, ale aj za seba, píšeš, že je to aj tvoj dom predsa. Posobis na mna strasne submisivne a tvoj muz posobi ako despota. Ach jaj. Ja som asi moc velka sekera teda, ked toto nedokazem pochopit

@january13 Ani ja to nechapem. Pisala, ze peniaze na dom dala aj ona (ano, viem, peniaze v manzelstve su spolocne). Ale vyzera to tak, akoby sa nastahovala do nejakej ubytovne, kde noc nie je dovolene. 10 stran a stale to iste. Podla mna pojdu macky prec. Autorka "nema gule", aby to zmenila.

january13
20. dec 2025
@luccys

@january13 Ani ja to nechapem. Pisala, ze peniaze na dom dala aj ona (ano, viem, peniaze v manzelstve su spolocne). Ale vyzera to tak, akoby sa nastahovala do nejakej ubytovne, kde noc nie je dovolene. 10 stran a stale to iste. Podla mna pojdu macky prec. Autorka "nema gule", aby to zmenila.

@luccys presne tak... Tiez si myslim, ze to nezmeni 😑

anonym_712239
20. dec 2025

Desat stran o mackach.🙄Nesli by do domu ani keby si sa na hlavu postavila.

anonym_cf6006
20. dec 2025
@anonym_712239

@anonym_712239 Je to aj jej dom, takže úplne mimo zmýšľanie.

anonym_07a8c3
20. dec 2025
@anonym_712239

@anonym_712239 je to aj jej dom, takze by isli do domu, aj keby sa ten jej podarený muz na hlavu postavil

anonym_712239
20. dec 2025
@anonym_cf6006

@anonym_712239 Je to aj jej dom, takže úplne mimo zmýšľanie.

Aj jej,nielen jej.Takze muz ma drzat hubu a krok?uz vydrzal dost ked boli v byte.Plne ho chapem,ze chce novy dom cisty,nedocurany,bez chlpov vsade kam sa pohne.

abbey1
20. dec 2025
@anonym_712239

@anonym_712239 Tak by som neišla do domu ani ja a deti. Našťastie, niektoré sme si nezobrali za mužou sebeckých blbo. Našťastie, niektorí muži majú citový vzťah k svojim manželkám, deťom i zvieratám.

anonym_249c03
21. dec 2025

Autorka úprimne ja by som sa rozviedla po tom ako sa správa by sa mi zhnusil celý aký je...

anonym_cf6006
21. dec 2025
@anonym_712239

Aj jej,nielen jej.Takze muz ma drzat hubu a krok?uz vydrzal dost ked boli v byte.Plne ho chapem,ze chce novy dom cisty,nedocurany,bez chlpov vsade kam sa pohne.

@anonym_712239 Keby mám doma človeka ktorý takto rozmýšľa určite by som sa rozviedla. Oni mačky majú dlhodobo, dokonca ich doniesol aj on, snáď ich nemá autorka vyhodiť. Ak vedel že nechce mačky v dome mal postaviť na záhrade záhradný domček kde môžu byť alebo im obetovať garáž.
Ja by som tie mačky proste doniesla a ako ty píšeš mohol by sa aj na hlave točiť.

janulik2008
21. dec 2025
@anonym_712239

@anonym_712239 prečo by mal byť nový dom očurany? 😁

anonym_cf6006
21. dec 2025
@janulik2008

@anonym_712239 prečo by mal byť nový dom očurany? 😁

@janulik2008 Zviera je zodpovednosť, keď si ho raz kúpiš máš sa starať. Nie že sa ho zbavíš keď sa ti to nehodí. Ja nemám rada mačky, nechcela by som ich doma ale takto ako pán tu by som určite nerozmýšľala.

janulik2008
21. dec 2025
@anonym_cf6006

@janulik2008 Zviera je zodpovednosť, keď si ho raz kúpiš máš sa starať. Nie že sa ho zbavíš keď sa ti to nehodí. Ja nemám rada mačky, nechcela by som ich doma ale takto ako pán tu by som určite nerozmýšľala.

@anonym_cf6006 ja mačky práveže mám 😁 mne to vysvetľovať nemusíš 😉

tatiana288
21. dec 2025
@anonym_712239

@anonym_712239 Ale tu sa nejedná o mačky, ktoré si autorka dotiahla bez jeho súhlasu pred hodinou z ulice. Tu ide o mačky, ktoré pred rokmi zadovážil on. Tu sa na chlapa nenadáva, pretože nechce mačky v novom dome, ale za spôsob akým sa k tomu stavia. Iné by bolo keby im aktívne hľadal náhradný domov, ale on túto možnosť zobral aj autorke, pretože sa celú dobu tváril, že mačky idú s nimi. Takto tej žene zabránil o mačky sa postarať a podľa mňa úmyselne, aby jej ublížil. A bohužiaľ, mám pocit, že mačky skončia na ulici, pretože autorka je moc submisívna.

@autor Čo chceš robiť?

anonym_249c03
21. dec 2025
@anonym_712239

@anonym_712239 mačka cika kde nemá vtedy keď má stres alebo , zdravotný problém toto všetko sa dá riešiť..keď raz denne povysavas plus na oblečenie pouzijes sušičku a tie lepiace valčeky tak chlpy nemáš nikde..

anonym_b6201e
21. dec 2025
@anonym_autor

@sova7 ja tu nechcem rozduchavat vášne medzi diskutujúcimi. Len som chcela počuť názory nezainteresovaných osôb aby som vedela v tomto celom tlaku ,či uvažujem okej

Zrejme ano ale aj tak mi to doma nepomôže. Bohužiaľ

@anonym_autor co ti doma nepomoze?? Jezisi take nervy mam ked citam tvoje prispevky. A ty si co akoze?? Manzelova sluzka, poskok, majetok, ze urobis to co on povie? Nemas usta?? Nevies si spravit doma poriadky? To akoze takto funguje vo vsetkom ze co on povie to bude a ty potom iba vyplakavas a si nestastna? Co on je akoze? Kral sveta, general? Ja neznasam macky, nezniesla by som ich v byte ale ak ich raz prijal tak treba mat zodpovednost bohuzial. Na manzela nakric, vyhrazaj sa aj tym rozvodom a postav ho pred hotovu vec ze macky budu v garazi. A to co si tam pisala ze budu skrabat je absolutne nepodstatne, budu nejaky cas skrabat a casom si zvyknu, lepsie ako keby mali skoncit vonku..
Ja tak neznasam taketo zeny co si najdu chlapa a robia iba to co on im povie lebo iba on je na svete, nad neho neni. Gratulujem fakt k vyberu partnera, vacsieho idiota si si nemohla najst.

anonym_712239
21. dec 2025
@anonym_249c03

@anonym_712239 mačka cika kde nemá vtedy keď má stres alebo , zdravotný problém toto všetko sa dá riešiť..keď raz denne povysavas plus na oblečenie pouzijes sušičku a tie lepiace valčeky tak chlpy nemáš nikde..

@anonym_cf6006
@tatiana288
@anonym_249c03 macky mal v byte desat rokov,ja mu plne rozumiem,ze chce mat nove byvanie ciste.Tu sa pomaly rozvadza pre macky🙄.Autorka pisala,ze macky cikaju po byte,skrabu nabytok.Nech im apravi autorka budu a nech su von,alebo nech sa na radu inych rozvedie.Ja macky neznasam,na dvor nam chodia susedove a vazne rozmyslam,ze sa ich zbavim.Mam v dome psa,na poschodi kde su spalne nikdy nebola,ma svoj pelech,nesmie ani na gauc.Zboznujem ju ale odtial potial.

janulik2008
21. dec 2025
@anonym_712239

@anonym_cf6006
@tatiana288
@anonym_249c03 macky mal v byte desat rokov,ja mu plne rozumiem,ze chce mat nove byvanie ciste.Tu sa pomaly rozvadza pre macky🙄.Autorka pisala,ze macky cikaju po byte,skrabu nabytok.Nech im apravi autorka budu a nech su von,alebo nech sa na radu inych rozvedie.Ja macky neznasam,na dvor nam chodia susedove a vazne rozmyslam,ze sa ich zbavim.Mam v dome psa,na poschodi kde su spalne nikdy nebola,ma svoj pelech,nesmie ani na gauc.Zboznujem ju ale odtial potial.

@anonym_712239 macka po byte necika len tak. Nas kocur sa vycika pred zachod co maju ked uz meskam s cistenim. Škriabu? Ano ale iba obklad pri dverach kedze on ked vidi niekoho s miskou v ruke tak ho ide porazit 🫣 co je tak pažravy 😀
Macka zvnutra sa nauci von ale nie v zime kedze nema srst ako vonkajsia macka.

tatiana288
21. dec 2025
@anonym_712239

@anonym_cf6006
@tatiana288

@anonym_712239 Nechápeš, že tu nejde o jeho antipatiu k mačkám? Píšem o tom ako sa k tomu stavia. Ak mačky v novom dome nechcel, mal to manželke povedať s predstihom a dať jej možnosť vyriešiť to. On sa tváril, že mačky pôjdu s nimi a na poslednú chvíľu im dal stopku a je mu úplne u zadku čo s nimi bude. Chápem jeho túžbu mať nový dom čistý, ale nechápem ako sa tak môže zachovať k žene a tým zvieratám. Keby ťa tvoj muž nútil vykopnúť tvojho psa, ku ktorému máš puto na ulicu, bola by si s tým zmierená?

anonym_78d015
21. dec 2025
@anonym_712239

@anonym_cf6006
@tatiana288

@anonym_712239 len, ci by sa Tebe pacilo, ze by sa niekto Tvojho psa zbavil?

janulik2008
21. dec 2025

Keby ze doma nemame 4 kusy tak by som si ich s radostou autorka vzala. Lenze mam doma male maca a kocura kt nove macky nemusi 🫣

anonym_9060aa
21. dec 2025
@anonym_712239

@anonym_cf6006
@tatiana288

@anonym_712239 autorka budu navrhla,aj garaz a aj ine riesenia- ale pan tvorstva odmieta akekolvek riesenie aby boli obe strany spokojne.... ide si len svoje a nepripusta nic ine- lebo autorka je nesvojpravna a jedine jej miesto je v kuchyni a upratovat byt ..obcas mu skocit na gasparka ale nic viac a nic menej ... ti uz nejde len o macky,ale o to,ze ona nema ziadne prava na nazor...ma slepo pocuvat manzela

anonym_aeae4c
21. dec 2025

@anonym_autor poviem ti, ze ja manzela aj chapem, my byvame tiez v novom dome a ked sme sa nastahovali kupili sme si aj kocura, potom aj psa, ale mne vo vnutri vadili kvoli hygiene. Vydrzali dnu 2 tyzdne a isli do zahrady, ja som ich stale citila, prepac, aj moja kamoska ma 3 macky, maju 3 zachody vetra,ma vone a neviem ake speci podstielky ale smrdi to hrozne, moja sestra ma 2 mini psy v byte, kupe ich a aj tak ich tiez citim, proste ten zvieraci pach necitia iba majitelia zvierat lebo su zvyknuti. A to ked tie macky hrabu v tom wc a vsade po dlazbe su tapky a potom chodia na gauc,linku, no mne osobne to je nechutne prepac, o chlpoch ani nehovorim. Ja sama mam zvierata, ale su von a maju prisposobene podmienky aby v pohodli zili. Ale na tvoje otazky, nedalo mi to a opytala som sa manzela akoby sa on zachoval v tvojej situacii a povedal, ze po 10 rokoch by uz tie macky nechal dozit s nami, ze ked uz tak, je to citiaci tvor, nemozes ho vyhodit zo dna na den na ulicu. Ale taktiez dodal, ze by urcite manzelstvo kvoli zvieratam nenicil, ze on by mi ustupil, lebo mu na nasom vztahu zalezi viac. Mas tazku situaciu, ja som skor na strane manzela, moj muz na tvojej 😁😅 pre mna je zviera zviera, mam ich velmi rada, maju vsetko aby boli spokojne, ale urcite ich nemam na urovni napr.mojich deti. Ja by som im kupila na zahradu domcek, a ucila ich na jar na volnost. Macka je inteligentna, nas bol dokonca stastny ze je von, ma uspokojene vrodene instinkty lovit, cele dni spi na terase na slniecku, ide kde chce a vzdy sa vrati. Ja si myslim ze si zvyknu, pre macku je prirodzene prostredie priroda, nie gauc a obyvacka pokial nemas 3 sphynx 😁 ale rodinu a manzelstvo by som si naozaj nenicila.

anonym_249c03
21. dec 2025
@anonym_712239

@anonym_cf6006
@tatiana288

@anonym_712239 každému kto robí zle zvieratám prajem to isté ;)

anonym_712239
21. dec 2025

Zeny ja som napisala co si myslim ako vsetci tu, nemam dovod viac debatovat.My sme psa kupili po dohode,ze bude v dome len na prizemi,lebo je to pes,v dospelosti bude mat 50kil.Zviera je stale zviera a nie dieta ci partner.Autorka ked ma na prvom mieste macky,nech sa tak zariadi.Ja mam na prvom mieste deti a manzela.

amdornik
21. dec 2025
@anonym_9060aa

@anonym_712239 autorka budu navrhla,aj garaz a aj ine riesenia- ale pan tvorstva odmieta akekolvek riesenie aby boli obe strany spokojne.... ide si len svoje a nepripusta nic ine- lebo autorka je nesvojpravna a jedine jej miesto je v kuchyni a upratovat byt ..obcas mu skocit na gasparka ale nic viac a nic menej ... ti uz nejde len o macky,ale o to,ze ona nema ziadne prava na nazor...ma slepo pocuvat manzela

@anonym_9060aa prečo šíriš takéto hlúposti, citujem: "a jedine jej miesto je v kuchyni a upratovat byt ..obcas mu skocit na gasparka ale nic viac a nic menej"

kde si sa dočítala, že to u nich takto funguje? uvádza to niekde autorka? čítam celú diskusiu, ale veru nič také sa tu neuvádza. tak nepíš hlúposti. pretože keď tu príde náhodná nová diskutujúca, tak si prečíta posledné príspevky a vytvorí si názor o manželovi, ktorý sa vôbec nemusí zakladať na pravde, len na tvojej lži.

amdornik
21. dec 2025
@anonym_aeae4c

@anonym_autor poviem ti, ze ja manzela aj chapem, my byvame tiez v novom dome a ked sme sa nastahovali kupili sme si aj kocura, potom aj psa, ale mne vo vnutri vadili kvoli hygiene. Vydrzali dnu 2 tyzdne a isli do zahrady, ja som ich stale citila, prepac, aj moja kamoska ma 3 macky, maju 3 zachody vetra,ma vone a neviem ake speci podstielky ale smrdi to hrozne, moja sestra ma 2 mini psy v byte, kupe ich a aj tak ich tiez citim, proste ten zvieraci pach necitia iba majitelia zvierat lebo su zvyknuti. A to ked tie macky hrabu v tom wc a vsade po dlazbe su tapky a potom chodia na gauc,linku, no mne osobne to je nechutne prepac, o chlpoch ani nehovorim. Ja sama mam zvierata, ale su von a maju prisposobene podmienky aby v pohodli zili. Ale na tvoje otazky, nedalo mi to a opytala som sa manzela akoby sa on zachoval v tvojej situacii a povedal, ze po 10 rokoch by uz tie macky nechal dozit s nami, ze ked uz tak, je to citiaci tvor, nemozes ho vyhodit zo dna na den na ulicu. Ale taktiez dodal, ze by urcite manzelstvo kvoli zvieratam nenicil, ze on by mi ustupil, lebo mu na nasom vztahu zalezi viac. Mas tazku situaciu, ja som skor na strane manzela, moj muz na tvojej 😁😅 pre mna je zviera zviera, mam ich velmi rada, maju vsetko aby boli spokojne, ale urcite ich nemam na urovni napr.mojich deti. Ja by som im kupila na zahradu domcek, a ucila ich na jar na volnost. Macka je inteligentna, nas bol dokonca stastny ze je von, ma uspokojene vrodene instinkty lovit, cele dni spi na terase na slniecku, ide kde chce a vzdy sa vrati. Ja si myslim ze si zvyknu, pre macku je prirodzene prostredie priroda, nie gauc a obyvacka pokial nemas 3 sphynx 😁 ale rodinu a manzelstvo by som si naozaj nenicila.

@anonym_aeae4c v diskusii som spomínala 2 mačky žijúce v byte. roky. a majú možnosť občas do rodinného domu s pozemkom. tie mačky sú celé dni preč. normálne sa vrátia. nocujú v dome, pretože nemajú von žiadnu voliéru a dom je starý, opotrebovaný, prakticky tam nemajú čo poškodiť... chcela som týmto nadviazať na tvoj príspevok v zmysle, že súhlasím. mačky si veľmi rýchlo zvyknú na "vonok", pretože je to pre nich prirodzené prostredie. iste, ide zima, stačilo by, keby mali možnosť v mrazoch (ak prídu) do nejakej predsiene, kde by mali pelech. ale od jari zvykať von a urobiť im tam nejaké "bývanie", kde by sa vedeli uchýliť v každom počasí (samozrejme - kruté mrazy = pomôcť a dočasne ich ubytovať vo vykúrenom prostredí, garáž, pivnica, kumbál...).

anonym_af0088
21. dec 2025
@amdornik

@anonym_aeae4c v diskusii som spomínala 2 mačky žijúce v byte. roky. a majú možnosť občas do rodinného domu s pozemkom. tie mačky sú celé dni preč. normálne sa vrátia. nocujú v dome, pretože nemajú von žiadnu voliéru a dom je starý, opotrebovaný, prakticky tam nemajú čo poškodiť... chcela som týmto nadviazať na tvoj príspevok v zmysle, že súhlasím. mačky si veľmi rýchlo zvyknú na "vonok", pretože je to pre nich prirodzené prostredie. iste, ide zima, stačilo by, keby mali možnosť v mrazoch (ak prídu) do nejakej predsiene, kde by mali pelech. ale od jari zvykať von a urobiť im tam nejaké "bývanie", kde by sa vedeli uchýliť v každom počasí (samozrejme - kruté mrazy = pomôcť a dočasne ich ubytovať vo vykúrenom prostredí, garáž, pivnica, kumbál...).

@amdornik my sme presne takto dali von mačku po 6 rokoch a bol to vystrašený, vyžratý maznak. Vonkajšok mu prospel. Schudol, osmelil sa, dokonca ostatné mačky na dvore (4) ho začali poslúchať a majú pred ním rešpekt. Ja naozaj nevidím nič zle na tom dať mačku von. Aspoň z mojej skúsenosti. A nie, nemá ani v mrazoch prístup dnu. Má na povale urobené pelechy, ako ostatné mačky a krásne si zvykol. Aj srsť mu už citeľne zhrubla a už nemá takú jemnú a zamatovú ako mal tie roky, čo bol vnútri. Trvalo to fakt chvíľu. Celý jeho adapatacny proces na von trval 2 dni. My s mužom sme to prežívali horšie ako mačka.
U nás musel bezpodmienečne ísť von. Narodila sa nám dcéra a nezvykol si na ňu. Syčal po nej, zaháňal sa, začal robiť zlobu v zmysle, že cikal a kakal po dome a podobne. Nebola som ochotná to tolerovať.

anonym_af1105
21. dec 2025

A ked ste isli stavat dom tak si nevedela ze manzel macky nebude chciet v nutri?ja by som este predtym ako dom postavim a mam rada macky rozmyslala nad nejakou malou miestnostou v dome kde by boli iba macky.tiez by som nechcela macky v nutri.mame ich 3 su vonku.