icon

Kúpa psa pri 12-hodinových zmenách

19. aug 2025

Ahoj. Pracujem na 12h smeny, krátky - dlhý týždeň. Prácu mám tak 5 minút peši z domu. Zvažujeme s mužom si kúpiť psa. On je živnostník, niekedy príde domov o 13, niekedy o 17/18. Zvažujrme do dovnútra. Aký je vás názor na to?

autor
19. aug 2025
@alyson29

@anonym_autor to nemyslíš vážne toto. Krátky/dlhý týždeň nič nemení na tom, že počas 12-hodinových smien je pes doma zatvorený celý deň!! Ešte raz, Doberman nie je gaučový pes a prestaň hľadať argumenty, že si v niektoré dni doma, keď iné budeš zase niekoľko hodín v práci! Ty sa mu nemáš venovať len v dni voľna, ale stále! Je to jedno z najnáročnejších plemien vôbec – potrebuje denne hodiny pohybu, tréningu a byť pri človeku. Ak mu to nedáš, bude psychicky trpieť a zničíš mu život. To, že „vydrží“, nie je argument. Pes vydrží aj bez vody alebo bez jedla, ale to predsa nie je normálny život pre psa. Toto nie je o tom, či sa vyciká, ale o tom, že doberman zavretý celé dni v byte bez poriadneho vyžitia = frustrácia. Presne takýto ľudia by nemali mať psa.

@alyson29 a kde píšem že bude zatvorený celý čas? Môj muž je živnostník, prácu si vie prispôsobiť alebo do nej neísť vôbec. Psa sme mali a mal sa ako v bavlnke

stellarstar
19. aug 2025
@anonym_autor

@alyson29 a kde píšem že bude zatvorený celý čas? Môj muž je živnostník, prácu si vie prispôsobiť alebo do nej neísť vôbec. Psa sme mali a mal sa ako v bavlnke

@anonym_autor prepáč ale vy nie ste normálny, toto je čistý týranie

autor
19. aug 2025
@stellarstar

@anonym_autor napr ja mám možnosť odbehnúť, pracujem v blízkosti bytu a nie raz som musela odskočiť domov. Ale ja pracujem len 5 az 6 h, mam čivavky, mali sme labi box mix a to nie je odbehnem na 10 m idem von aby sa vycikal-a vykakal-a a jdem spatky do práce. Ten pes sa nebude mat dobre u vas a budete ho len týrať

@stellarstar oka vďaka za názor

nila0622
19. aug 2025

Kľudne si kúpte dobermana a nezabudnite potom plakať, že vám ničí byt kým nie ste doma 🙂 Dobermana za týchto podmienok určite nie, aj keď máte skúsenosti.

autor
19. aug 2025
@nila0622

Kľudne si kúpte dobermana a nezabudnite potom plakať, že vám ničí byt kým nie ste doma 🙂 Dobermana za týchto podmienok určite nie, aj keď máte skúsenosti.

@nila0622 nemáme byt ale dom🙂

autor
19. aug 2025
@stellarstar

@anonym_autor prepáč ale vy nie ste normálny, toto je čistý týranie

@stellarstar povieš mi konečne čo na tom nieje normálne??

nila0622
19. aug 2025
@anonym_autor

@nila0622 nemáme byt ale dom🙂

@anonym_autor To som sa tu nikde nedočítala, tak hádam dvor s prístupom dnu by počas neprítomnosti zvládol, teda za predpokladu, že potom sa mu budete dostatocne venovať.

stellarstar
19. aug 2025
@anonym_autor

@stellarstar povieš mi konečne čo na tom nieje normálne??

@anonym_autor podľa mňa si uz dostaal dosť vysvetlení

autor
19. aug 2025
@nila0622

@anonym_autor To som sa tu nikde nedočítala, tak hádam dvor s prístupom dnu by počas neprítomnosti zvládol, teda za predpokladu, že potom sa mu budete dostatocne venovať.

@nila0622 vždy sme sa venovali psíkovi čo mne mali na 110%.

autor
19. aug 2025
@stellarstar

@anonym_autor podľa mňa si uz dostaal dosť vysvetlení

@stellarstar nijaký pádny dôvod na nenormalnost a tyranie nevidím.

stellarstar
19. aug 2025
@anonym_autor

@stellarstar nijaký pádny dôvod na nenormalnost a tyranie nevidím.

@anonym_autor lebo nechceš vidieť a ideš si len sa svojim

wolf_
19. aug 2025

A ja to tak čierno nevidím. Za predpokladu, že prvé obdobie si zoberiete dovolenku a za predpokladu, že aj potom ho viete prísť vyvenčiť. Ty máš pol mesiaca vlastne úplne voľno a zároveň manžel niekedy končí skôr = tých dní do mesiaca kedy ste obaja dlho preč (s možnosťou vyvenčiť) nemusí byť zas až tak veľa.
Nehovoriac o tom, že všetko je to o prístupe. Aj v dni kedy ste preč môžete potom zbehnúť von a dať tréning, svižnú vychádzku, doma potrénovať, atď atď. Psa sa dá unaviť aj za krátky čas a aj aktívny pes potrebuje aj oddych, regeneráciu, dni nič nerobenia. To čo opisuješ môže byť v konečnom dôsledku pohroma a katastrofa, ale aj pohoda a spokojný pes a spokojní majitelia. Záleží od vás, od prístupu, od pochopenia potrieb plemena, od nastavenia režimu, od výchovy, atď atď.

autor
19. aug 2025
@stellarstar

@anonym_autor lebo nechceš vidieť a ideš si len sa svojim

@stellarstar nie nejdem, zaujíma ma to čo je také tyranie.

autor
19. aug 2025
@wolf_

A ja to tak čierno nevidím. Za predpokladu, že prvé obdobie si zoberiete dovolenku a za predpokladu, že aj potom ho viete prísť vyvenčiť. Ty máš pol mesiaca vlastne úplne voľno a zároveň manžel niekedy končí skôr = tých dní do mesiaca kedy ste obaja dlho preč (s možnosťou vyvenčiť) nemusí byť zas až tak veľa.
Nehovoriac o tom, že všetko je to o prístupe. Aj v dni kedy ste preč môžete potom zbehnúť von a dať tréning, svižnú vychádzku, doma potrénovať, atď atď. Psa sa dá unaviť aj za krátky čas a aj aktívny pes potrebuje aj oddych, regeneráciu, dni nič nerobenia. To čo opisuješ môže byť v konečnom dôsledku pohroma a katastrofa, ale aj pohoda a spokojný pes a spokojní majitelia. Záleží od vás, od prístupu, od pochopenia potrieb plemena, od nastavenia režimu, od výchovy, atď atď.

@wolf_ ďakujem za objektívny názor. Keď sme takto(podobne ) fungovali s psikom čo sme mali predtým tak bolo všetko v poriadku. Veľmi rýchlo sa naučil hygienu a vždy bol spokojný

zuzanapjat
19. aug 2025

Zabezpečte mu voľný prístup dnu a von... a keď nebudete pracovne stíhať, dohodnite sa s nejakou mladou babou alebo chalanom, aby mu prišli spraviť na hodinku spoločnosť na dvore a unavili ho.

tramtada31
19. aug 2025
@anonym_autor

@tramtada31 praveže zvažujeme dobermana

@anonym_autor doberman nie je vhodne plemeno, potrebuje dostatok pohybu a aktívne vyžitie. Zhodou okolnosti býval vo vedľajšom byte, sibalo mu z toho a po malej miestnosti sa nahanal cely deň.

luliu
19. aug 2025
@anonym_autor

@zojanka ano viem, preto som to aj napísala v príspevku. Keby viem že nemôžem ist ani by som nad tým nezačala rozmýšľať.

@anonym_autor chudák pes, nechápem na čo by vám bol, keď väčšinu dňa nie ste doma. Nerob to, niekde inde bude určite šťastnejší

jumama
19. aug 2025

Ked vam daju stena, bude mat cca 2 mesiace, kym ho naucite vonku cikat - nie pre zvyk, ale pre to, aby to fyzicky zvladlo, necikat doma, lebo bude este mat malicky mechur - tak v 4,5 mesiacoch ked nam cikal iba vonku a vydrzal noc bez cikania, tak sme boli oznaceni za sikovnych 🙂 Kym ma take tie dva rozky, onno potrebuje, aby ste sa mu venovali, starsi pes uz taku dobru prespi... cize radsej si najdite starsieho psika, ujmite sa ho a budete mat, co potrebujete...

autor
19. aug 2025
@zuzanapjat

Zabezpečte mu voľný prístup dnu a von... a keď nebudete pracovne stíhať, dohodnite sa s nejakou mladou babou alebo chalanom, aby mu prišli spraviť na hodinku spoločnosť na dvore a unavili ho.

@zuzanapjat bývame v dome s babkou od muža, nieje najmladšia a ani najstaršia. Občas nám vyvencila predchádzajúceho psíka.

autor
19. aug 2025
@luliu

@anonym_autor chudák pes, nechápem na čo by vám bol, keď väčšinu dňa nie ste doma. Nerob to, niekde inde bude určite šťastnejší

@luliu vieš čo znamená krátky /dlhy týždeň?

autor
19. aug 2025
@jumama

Ked vam daju stena, bude mat cca 2 mesiace, kym ho naucite vonku cikat - nie pre zvyk, ale pre to, aby to fyzicky zvladlo, necikat doma, lebo bude este mat malicky mechur - tak v 4,5 mesiacoch ked nam cikal iba vonku a vydrzal noc bez cikania, tak sme boli oznaceni za sikovnych 🙂 Kym ma take tie dva rozky, onno potrebuje, aby ste sa mu venovali, starsi pes uz taku dobru prespi... cize radsej si najdite starsieho psika, ujmite sa ho a budete mat, co potrebujete...

@jumama stena by nám priviezli až v 3. Mesiacoch, už by mal hygienu zvládnutú.

wolf_
19. aug 2025
@anonym_autor

@wolf_ ďakujem za objektívny názor. Keď sme takto(podobne ) fungovali s psikom čo sme mali predtým tak bolo všetko v poriadku. Veľmi rýchlo sa naučil hygienu a vždy bol spokojný

@anonym_autor mám borderku a viem si s ňou v pohode predstaviť fungovať tak ako si napísala. Ono záleží možno aj od toho akú máte prácu, resp. koľko energie máte, ako fungujete aj teraz. Lebo ak prídete domov a nevládzete/nechcete robiť nič, tak jasné, že to bude robiť problém aj so psom. Naopak, ak vieš, že je energia ešte aj na psa, tak za mňa proste v pohode. Z mojich skúseností mnoho ľudí dopláca na to, že nevie ako psa unaviť, ako mu dopriať fyzické a psychické zamestnanie, ako nastaviť režim.. čakajú, že sa zabaví sám na dvore alebo že bude stačiť s aktívnym psom chodiť na prechádzky, a tak majú dojem, že treba hodiny a hodiny kráčať a aj tak to nemá želaný efekt, o nejakom nastavovaní režimu často ani nie je reč.. a tak...

luliu
19. aug 2025
@anonym_autor

@luliu vieš čo znamená krátky /dlhy týždeň?

@anonym_autor viem, že polovicu mesiaca nebudeš doma

autor
19. aug 2025
@wolf_

@anonym_autor mám borderku a viem si s ňou v pohode predstaviť fungovať tak ako si napísala. Ono záleží možno aj od toho akú máte prácu, resp. koľko energie máte, ako fungujete aj teraz. Lebo ak prídete domov a nevládzete/nechcete robiť nič, tak jasné, že to bude robiť problém aj so psom. Naopak, ak vieš, že je energia ešte aj na psa, tak za mňa proste v pohode. Z mojich skúseností mnoho ľudí dopláca na to, že nevie ako psa unaviť, ako mu dopriať fyzické a psychické zamestnanie, ako nastaviť režim.. čakajú, že sa zabaví sám na dvore alebo že bude stačiť s aktívnym psom chodiť na prechádzky, a tak majú dojem, že treba hodiny a hodiny kráčať a aj tak to nemá želaný efekt, o nejakom nastavovaní režimu často ani nie je reč.. a tak...

@wolf_ prácu mám úplne nenáročú, jednoduchú. V podstate z 12h pracujem 2h a aj tak za počítačom. S predchádzajúcim psikom sme behávali a klapalo nám to všetkým trom.

autor
19. aug 2025
@luliu

@anonym_autor viem, že polovicu mesiaca nebudeš doma

@luliu a tú druhú zasa budem, od rána do večera a existuje predsa aj dovolenka 😄

luliu
19. aug 2025
@anonym_autor

@luliu a tú druhú zasa budem, od rána do večera a existuje predsa aj dovolenka 😄

@anonym_autor nechápem načo zakladas diskusiu, keď ty už vieš, že čo spravis. Myslíš na seba, nie na psa. OK, kúp si aj dvoch, budú to tie najšťastnejšie psi pol mesiaca 🙄

wolf_
19. aug 2025
@anonym_autor

@wolf_ prácu mám úplne nenáročú, jednoduchú. V podstate z 12h pracujem 2h a aj tak za počítačom. S predchádzajúcim psikom sme behávali a klapalo nám to všetkým trom.

@anonym_autor podľa mňa ste aj tak rozhodnutí, skúsenosti a predstavu zjavne máte, tak niet o čom.. a skôr by som sa o prípadných obavách radila s kynológmi, trénermi, proste odborníkmi a hlavne chovateľom, fórum tu nepovažujem za extra vhodné na takéto otázky 😏

mata1988
19. aug 2025

No ak ho budete na zahrade, ze si aj pobeha kym bude sam tak ok.

autor
19. aug 2025
@wolf_

@anonym_autor podľa mňa ste aj tak rozhodnutí, skúsenosti a predstavu zjavne máte, tak niet o čom.. a skôr by som sa o prípadných obavách radila s kynológmi, trénermi, proste odborníkmi a hlavne chovateľom, fórum tu nepovažujem za extra vhodné na takéto otázky 😏

@wolf_ niesme rozhodnutí na 100%, stále ešte všetko zvažujeme. Touto diskusiou som chcela zisiť či fungujú podobne aj iný ľudia.

autor
19. aug 2025
@luliu

@anonym_autor nechápem načo zakladas diskusiu, keď ty už vieš, že čo spravis. Myslíš na seba, nie na psa. OK, kúp si aj dvoch, budú to tie najšťastnejšie psi pol mesiaca 🙄

@luliu nie neveim čo spravím 🙂 zvažujem pre a proti