Kúpa psa pri 12-hodinových zmenách
Ahoj. Pracujem na 12h smeny, krátky - dlhý týždeň. Prácu mám tak 5 minút peši z domu. Zvažujeme s mužom si kúpiť psa. On je živnostník, niekedy príde domov o 13, niekedy o 17/18. Zvažujrme do dovnútra. Aký je vás názor na to?
@alyson29 a kde píšem že bude zatvorený celý čas? Môj muž je živnostník, prácu si vie prispôsobiť alebo do nej neísť vôbec. Psa sme mali a mal sa ako v bavlnke
@anonym_autor prepáč ale vy nie ste normálny, toto je čistý týranie
@anonym_autor napr ja mám možnosť odbehnúť, pracujem v blízkosti bytu a nie raz som musela odskočiť domov. Ale ja pracujem len 5 az 6 h, mam čivavky, mali sme labi box mix a to nie je odbehnem na 10 m idem von aby sa vycikal-a vykakal-a a jdem spatky do práce. Ten pes sa nebude mat dobre u vas a budete ho len týrať
@stellarstar oka vďaka za názor
Kľudne si kúpte dobermana a nezabudnite potom plakať, že vám ničí byt kým nie ste doma 🙂 Dobermana za týchto podmienok určite nie, aj keď máte skúsenosti.
Kľudne si kúpte dobermana a nezabudnite potom plakať, že vám ničí byt kým nie ste doma 🙂 Dobermana za týchto podmienok určite nie, aj keď máte skúsenosti.
@nila0622 nemáme byt ale dom🙂
@anonym_autor prepáč ale vy nie ste normálny, toto je čistý týranie
@stellarstar povieš mi konečne čo na tom nieje normálne??
@stellarstar povieš mi konečne čo na tom nieje normálne??
@anonym_autor podľa mňa si uz dostaal dosť vysvetlení
@anonym_autor To som sa tu nikde nedočítala, tak hádam dvor s prístupom dnu by počas neprítomnosti zvládol, teda za predpokladu, že potom sa mu budete dostatocne venovať.
@nila0622 vždy sme sa venovali psíkovi čo mne mali na 110%.
@anonym_autor podľa mňa si uz dostaal dosť vysvetlení
@stellarstar nijaký pádny dôvod na nenormalnost a tyranie nevidím.
@stellarstar nijaký pádny dôvod na nenormalnost a tyranie nevidím.
@anonym_autor lebo nechceš vidieť a ideš si len sa svojim
A ja to tak čierno nevidím. Za predpokladu, že prvé obdobie si zoberiete dovolenku a za predpokladu, že aj potom ho viete prísť vyvenčiť. Ty máš pol mesiaca vlastne úplne voľno a zároveň manžel niekedy končí skôr = tých dní do mesiaca kedy ste obaja dlho preč (s možnosťou vyvenčiť) nemusí byť zas až tak veľa.
Nehovoriac o tom, že všetko je to o prístupe. Aj v dni kedy ste preč môžete potom zbehnúť von a dať tréning, svižnú vychádzku, doma potrénovať, atď atď. Psa sa dá unaviť aj za krátky čas a aj aktívny pes potrebuje aj oddych, regeneráciu, dni nič nerobenia. To čo opisuješ môže byť v konečnom dôsledku pohroma a katastrofa, ale aj pohoda a spokojný pes a spokojní majitelia. Záleží od vás, od prístupu, od pochopenia potrieb plemena, od nastavenia režimu, od výchovy, atď atď.
@anonym_autor lebo nechceš vidieť a ideš si len sa svojim
@stellarstar nie nejdem, zaujíma ma to čo je také tyranie.
A ja to tak čierno nevidím. Za predpokladu, že prvé obdobie si zoberiete dovolenku a za predpokladu, že aj potom ho viete prísť vyvenčiť. Ty máš pol mesiaca vlastne úplne voľno a zároveň manžel niekedy končí skôr = tých dní do mesiaca kedy ste obaja dlho preč (s možnosťou vyvenčiť) nemusí byť zas až tak veľa.
Nehovoriac o tom, že všetko je to o prístupe. Aj v dni kedy ste preč môžete potom zbehnúť von a dať tréning, svižnú vychádzku, doma potrénovať, atď atď. Psa sa dá unaviť aj za krátky čas a aj aktívny pes potrebuje aj oddych, regeneráciu, dni nič nerobenia. To čo opisuješ môže byť v konečnom dôsledku pohroma a katastrofa, ale aj pohoda a spokojný pes a spokojní majitelia. Záleží od vás, od prístupu, od pochopenia potrieb plemena, od nastavenia režimu, od výchovy, atď atď.
@wolf_ ďakujem za objektívny názor. Keď sme takto(podobne ) fungovali s psikom čo sme mali predtým tak bolo všetko v poriadku. Veľmi rýchlo sa naučil hygienu a vždy bol spokojný
Zabezpečte mu voľný prístup dnu a von... a keď nebudete pracovne stíhať, dohodnite sa s nejakou mladou babou alebo chalanom, aby mu prišli spraviť na hodinku spoločnosť na dvore a unavili ho.
@tramtada31 praveže zvažujeme dobermana
@anonym_autor doberman nie je vhodne plemeno, potrebuje dostatok pohybu a aktívne vyžitie. Zhodou okolnosti býval vo vedľajšom byte, sibalo mu z toho a po malej miestnosti sa nahanal cely deň.
Ked vam daju stena, bude mat cca 2 mesiace, kym ho naucite vonku cikat - nie pre zvyk, ale pre to, aby to fyzicky zvladlo, necikat doma, lebo bude este mat malicky mechur - tak v 4,5 mesiacoch ked nam cikal iba vonku a vydrzal noc bez cikania, tak sme boli oznaceni za sikovnych 🙂 Kym ma take tie dva rozky, onno potrebuje, aby ste sa mu venovali, starsi pes uz taku dobru prespi... cize radsej si najdite starsieho psika, ujmite sa ho a budete mat, co potrebujete...
Zabezpečte mu voľný prístup dnu a von... a keď nebudete pracovne stíhať, dohodnite sa s nejakou mladou babou alebo chalanom, aby mu prišli spraviť na hodinku spoločnosť na dvore a unavili ho.
@zuzanapjat bývame v dome s babkou od muža, nieje najmladšia a ani najstaršia. Občas nám vyvencila predchádzajúceho psíka.
@anonym_autor chudák pes, nechápem na čo by vám bol, keď väčšinu dňa nie ste doma. Nerob to, niekde inde bude určite šťastnejší
@luliu vieš čo znamená krátky /dlhy týždeň?
Ked vam daju stena, bude mat cca 2 mesiace, kym ho naucite vonku cikat - nie pre zvyk, ale pre to, aby to fyzicky zvladlo, necikat doma, lebo bude este mat malicky mechur - tak v 4,5 mesiacoch ked nam cikal iba vonku a vydrzal noc bez cikania, tak sme boli oznaceni za sikovnych 🙂 Kym ma take tie dva rozky, onno potrebuje, aby ste sa mu venovali, starsi pes uz taku dobru prespi... cize radsej si najdite starsieho psika, ujmite sa ho a budete mat, co potrebujete...
@jumama stena by nám priviezli až v 3. Mesiacoch, už by mal hygienu zvládnutú.
@wolf_ ďakujem za objektívny názor. Keď sme takto(podobne ) fungovali s psikom čo sme mali predtým tak bolo všetko v poriadku. Veľmi rýchlo sa naučil hygienu a vždy bol spokojný
@anonym_autor mám borderku a viem si s ňou v pohode predstaviť fungovať tak ako si napísala. Ono záleží možno aj od toho akú máte prácu, resp. koľko energie máte, ako fungujete aj teraz. Lebo ak prídete domov a nevládzete/nechcete robiť nič, tak jasné, že to bude robiť problém aj so psom. Naopak, ak vieš, že je energia ešte aj na psa, tak za mňa proste v pohode. Z mojich skúseností mnoho ľudí dopláca na to, že nevie ako psa unaviť, ako mu dopriať fyzické a psychické zamestnanie, ako nastaviť režim.. čakajú, že sa zabaví sám na dvore alebo že bude stačiť s aktívnym psom chodiť na prechádzky, a tak majú dojem, že treba hodiny a hodiny kráčať a aj tak to nemá želaný efekt, o nejakom nastavovaní režimu často ani nie je reč.. a tak...
@anonym_autor mám borderku a viem si s ňou v pohode predstaviť fungovať tak ako si napísala. Ono záleží možno aj od toho akú máte prácu, resp. koľko energie máte, ako fungujete aj teraz. Lebo ak prídete domov a nevládzete/nechcete robiť nič, tak jasné, že to bude robiť problém aj so psom. Naopak, ak vieš, že je energia ešte aj na psa, tak za mňa proste v pohode. Z mojich skúseností mnoho ľudí dopláca na to, že nevie ako psa unaviť, ako mu dopriať fyzické a psychické zamestnanie, ako nastaviť režim.. čakajú, že sa zabaví sám na dvore alebo že bude stačiť s aktívnym psom chodiť na prechádzky, a tak majú dojem, že treba hodiny a hodiny kráčať a aj tak to nemá želaný efekt, o nejakom nastavovaní režimu často ani nie je reč.. a tak...
@wolf_ prácu mám úplne nenáročú, jednoduchú. V podstate z 12h pracujem 2h a aj tak za počítačom. S predchádzajúcim psikom sme behávali a klapalo nám to všetkým trom.
@anonym_autor viem, že polovicu mesiaca nebudeš doma
@luliu a tú druhú zasa budem, od rána do večera a existuje predsa aj dovolenka 😄
@wolf_ prácu mám úplne nenáročú, jednoduchú. V podstate z 12h pracujem 2h a aj tak za počítačom. S predchádzajúcim psikom sme behávali a klapalo nám to všetkým trom.
@anonym_autor podľa mňa ste aj tak rozhodnutí, skúsenosti a predstavu zjavne máte, tak niet o čom.. a skôr by som sa o prípadných obavách radila s kynológmi, trénermi, proste odborníkmi a hlavne chovateľom, fórum tu nepovažujem za extra vhodné na takéto otázky 😏
No ak ho budete na zahrade, ze si aj pobeha kym bude sam tak ok.
@anonym_autor podľa mňa ste aj tak rozhodnutí, skúsenosti a predstavu zjavne máte, tak niet o čom.. a skôr by som sa o prípadných obavách radila s kynológmi, trénermi, proste odborníkmi a hlavne chovateľom, fórum tu nepovažujem za extra vhodné na takéto otázky 😏
@wolf_ niesme rozhodnutí na 100%, stále ešte všetko zvažujeme. Touto diskusiou som chcela zisiť či fungujú podobne aj iný ľudia.
@anonym_autor nechápem načo zakladas diskusiu, keď ty už vieš, že čo spravis. Myslíš na seba, nie na psa. OK, kúp si aj dvoch, budú to tie najšťastnejšie psi pol mesiaca 🙄
@luliu nie neveim čo spravím 🙂 zvažujem pre a proti

@anonym_autor to nemyslíš vážne toto. Krátky/dlhý týždeň nič nemení na tom, že počas 12-hodinových smien je pes doma zatvorený celý deň!! Ešte raz, Doberman nie je gaučový pes a prestaň hľadať argumenty, že si v niektoré dni doma, keď iné budeš zase niekoľko hodín v práci! Ty sa mu nemáš venovať len v dni voľna, ale stále! Je to jedno z najnáročnejších plemien vôbec – potrebuje denne hodiny pohybu, tréningu a byť pri človeku. Ak mu to nedáš, bude psychicky trpieť a zničíš mu život. To, že „vydrží“, nie je argument. Pes vydrží aj bez vody alebo bez jedla, ale to predsa nie je normálny život pre psa. Toto nie je o tom, či sa vyciká, ale o tom, že doberman zavretý celé dni v byte bez poriadneho vyžitia = frustrácia. Presne takýto ľudia by nemali mať psa.
@alyson29 a kde píšem že bude zatvorený celý čas? Môj muž je živnostník, prácu si vie prispôsobiť alebo do nej neísť vôbec. Psa sme mali a mal sa ako v bavlnke