icon

Plemeno psa vhodné pre rodinu s deťmi

4. dec 2025

Mám otázku na psíčkarky, síce by som sa psíčkarkou mohla nazvať aj ja, ale teraz je iná situácia 🤪 .. na starobu nám uhynula naša fenočka. Máme ešte jednu vykastrovanú fenku 4 ročnú. Francúzsky buldog. Máme aj malé deti, 5r a 2r. Žijeme v dome zo záhradou (ale na to sa ohľad neberie, chceme fenku do domu do vnútra) Naše požiadavky sú, určite živšie plemeno ako je buldoček. Ak by sa vedela naučiť aj pár nejakých trikov tak to by bolo len plus..🤗, aby zvládala aj dlhšie prechádzky, prípadne ľahšiu turistiku, ale aj aby sa s nami vedela pól dňa váľať na gauči 🥰 či pripadne ostať sama doma pár hodín kým budeme trebárs na nákupoch … nie lovecké plemeno, pretože všade majú susedia sliepky🫣veľkosťou maximálne po kolená a krátkosrsté/pripadne stredne dlhá srsť… máte nejaký nápad na takéto plemeno? V neposlednom rade uvažujeme aj o tom, že dáme domov opustenej fenočke z útulku. No mám trochu strach k deťom vziať psíka, ktorý bol odobraný z osady a ktovie ako by reagoval na deti keďže si tam určite tie psy zažijú veľa zlého. Môžete mi písať aj vaše skúsenosti s adoptovanými psíkmi.

marci9
4. dec 2025
@marsmykkok

Za mňa napríklad dalmatínec taký stredne aktívny. alebo labrador.

@marsmykkok Dalmatínec a labrador sú oveľa vyšší, ako po kolená.

wolf_
4. dec 2025
@biba_18

@wolf_ mne bišon napr. blízky nie je 🙂 napriek tomu jej by som ho odporúčala - na základe požiadaviek ... 😉

@biba_18 výnimky potvrdzujú pravidlo 😝😁 Ale nie, uznávam... mala som tam napísať "skoro každý z nás" alebo "niektorí z nás" 🙂

biba_18
4. dec 2025

@wolf_ mojou láskou sú chrty, vipety zvlášť ... ale to nie sú psy pre každého ... a k vipetovi kúpim na dôchodku buď čivavu alebo papillonika ... 😍 alebo ďalšieho vipeta haha ...

marci9
4. dec 2025

...alebo ešte ma napadá vipet

marci9
4. dec 2025
@biba_18

pokiaľ nezoberieš z útulku tak by som odporúčala bišona. je to múdry veselý aktívny pes, má rád deti, k ľuďom aj ostatným psom je priateľský - a keď ho budeš strihať na krátko, v podstate je bezúdržbový. neplzne, nesmrdí. bišona by som uprednostnila pred matlezakom, lebo ho vieš ostrihať fakt úplne nakrátko, maltezaka nie a to by si sa musela starať o srsť. oproti ostatným ako je boloňský alebo havanský psík je bišon vačší parťák deťom…

@biba_18 bišon ostrihaný úplne nakrátko vyzerá príšerne

biba_18
4. dec 2025

@marci9 mne sa nepáči ani neostrihaný haha ... ale to som ja - poznám takých ktorým sa páči a strihajú ho úplne na krátko 🙂

biba_18
4. dec 2025

@marci9 vipetovi sa budú páčiť tie susedove sliepky 🙂 a nebude sa mu páčiť keď sa všetci vyberú na nákupy bez neho ... 😒 a na to malé tiež neviem či by mal trpezlivosť ...

anonym_0704cc
4. dec 2025
@marci9

@anonym_0704cc Krátkosrstá kólia je oveľa vyššia, ako po kolená.

@marci9 suka KK je len o par cm vyssia nez staford, ktoreho zvazuju

wolf_
4. dec 2025
@biba_18

@wolf_ mojou láskou sú chrty, vipety zvlášť ... ale to nie sú psy pre každého ... a k vipetovi kúpim na dôchodku buď čivavu alebo papillonika ... 😍 alebo ďalšieho vipeta haha ...

@biba_18 vipet sa aj mne veľmi veľmi páči, ale povahovo by ma z neho vystrelo 🙈 ...

biba_18
4. dec 2025

@wolf_ ja som na neho mala trpezlivosť 🙂

mimikarol
5. dec 2025

Máme maltezáka. Rád chodí na prechádzky, zvláda aj pár km, je šikovný nové triky sa naučí rýchlo, čistotný. Môže byť doma pár hodín a prespí ich. Keď mu treba v noci tak príde zamnou a potichu skučká pokiaľ ma nezobudí. Keď je zlé počasie a nejdeme sa prejsť tak mu to nevadí, prespí a zahrá sa doma. Je to taký parťák.
Ale je náročný na údržbu. Tým že je maličký má hneď zakydané aj bruško keď sa dostane do mokrej trávy, treba ho dávať strihať čo ide do peňazí. Mne sa taký vystrihaný nepáčia, sama ho neostrihám pekne a keď je srsť dlhšia tak sa mu robia chlpce. To je daň za to že nemá človek v dome chlpy.
Ale inak je super že ho môžem zobrať aj tam kde psi nesmú. Zoberiem ho pod pazuchu a ideme napr do lekárne, do knižnice. Takže toto je tiež výhoda

anonym_d47e7e
5. dec 2025

Suseda ma maltipo mini. Taky minipudlik, mily, rozkosny, moc nesteka, je to kludas.

beronsche
5. dec 2025

@anonym_autor stredný pudlik z chovnej stanice. Veľmi Inteligentné, živé zvieratko, vhodné k detom, ako bonus máš, že neplzne.

Ja osobne by som si psíka z útulku k deťom nevzala. Nevieš jeho históriu, čím si prešiel, nevieš rasu, čiže ani základné povahové predpoklady.. za mňa k deťom nie.

lavender94
5. dec 2025

Za mňa stafordi, stafbulici. Určite je to z mojej strany zaujatosť, lebo iného psa som v podstate nevychovala, ale su to skvelí parťáci na aktívny zivot, aj na pohodičku na gauči. Milujú deti. Su učenliví fakt šikovní a vedia sa naučiť aj par roztomilych trikov. Jedine negatívum čo je horšia znášanlivosť s inými psami ale keď su od šteniatka spolu, nie je to vôbec problém. Horsie je to so psami vonku, ale tam mne osobne je to jedno. Socializovali sme o sto šesť, ale nechce byt kamarát proste s veľa psami. A ani nemusí. Ja sa tiež nekamarátim s každým kto okolo mňa prejde 😅 každopádne dá sa každý pes vychovať tak, že nebude kkt a bude ostatne psy minimálne tolerovať. Ďalšia vec je poslušnosť. Tu treba drilovat fakt celý život, v každodenných situáciách zaradiť nejaké tréningové prvky lebo su to proste tvrdohlavé psy s vlastnou hlavou a treba byť dôsledný a konzistentný. Ale nie je to nič čo by zodpovedný človek nezvládol. Každé plemeno ma plusy aj mínusy, ale podľa popisu by mi k vám dosť sedel.

anonym_ac2d86
5. dec 2025
@lavender94

Za mňa stafordi, stafbulici. Určite je to z mojej strany zaujatosť, lebo iného psa som v podstate nevychovala, ale su to skvelí parťáci na aktívny zivot, aj na pohodičku na gauči. Milujú deti. Su učenliví fakt šikovní a vedia sa naučiť aj par roztomilych trikov. Jedine negatívum čo je horšia znášanlivosť s inými psami ale keď su od šteniatka spolu, nie je to vôbec problém. Horsie je to so psami vonku, ale tam mne osobne je to jedno. Socializovali sme o sto šesť, ale nechce byt kamarát proste s veľa psami. A ani nemusí. Ja sa tiež nekamarátim s každým kto okolo mňa prejde 😅 každopádne dá sa každý pes vychovať tak, že nebude kkt a bude ostatne psy minimálne tolerovať. Ďalšia vec je poslušnosť. Tu treba drilovat fakt celý život, v každodenných situáciách zaradiť nejaké tréningové prvky lebo su to proste tvrdohlavé psy s vlastnou hlavou a treba byť dôsledný a konzistentný. Ale nie je to nič čo by zodpovedný človek nezvládol. Každé plemeno ma plusy aj mínusy, ale podľa popisu by mi k vám dosť sedel.

@lavender94 autorka ma male deti ktore treba vychovavat, nepotrebuje drilovat este aj psa

motylik2559
5. dec 2025

@anonym_autor Ahoj ja mam utulkacika, mal 2 roky,ked som si ho vzala, teraz ma 11 a je to uzasny psik♥️🐾🐾 Kludne chodte aj do utulkoveho psika- co mozem odporucit, utulky maju aj docasky, takze z docasky, ked si vezmete tak vam budu vediet povedat, ze aky psik je. Navyse v docaskach psikov ucia aj zakladnym veciam, hlavne hyg.navykom, obcasne aj nejakym zakladnym povelom, no budu vam vediet aj povedat, ako sa znasa s detmi a s inymi psikmi. Mas dost male deticky, teda hlavne to 2r., viem,ze mate buldoga, cize uz vie ako sa ku psikovi spravat vsak? Lebo to nie je len o tom, aby psik bol znasanlivy s detmi, ale aj aby dieta netahalo psika za chvost, nepacalo ho, netahalo za srst a ine. V docaskach maju roznych psikov, od steniatok az po starucke psiky, treba zvazit aj vase moznosti ake mate. No kazdopadne napr. moj psik je oriesok, je vysoky po kolena, krizenec vlciaka s niecim a mozem povedat,ze naozaj skvely pes aj povelom som ho postupne naucila a to som ho brala priamo z utulku, nie z docasky. Takze kludne ked sa vam zapaci, kludne chodte aj do orieska, popravde, co mam skusenosti, tak orieskovia su aj menej nachylne na ochorenia (su take odolnejsie by som povedala). Docasku vam odporucam preto, lebo tam dostanete viac informacii o psikovi (aj teda vzhladom na vztah k detom), ako o psikoch co su priamo v utulku. Docasky su zastresovane utulkami. Ak by si mala este nejake otazky, kludne sa opytaj🙂🐾

lb1984
5. dec 2025
@anonym_autor

@autumn1 no jednoznačne keď budeme kupovať , tak s papiermi..muž by chcel Stafforda, ale ..neviem či je to dobrá voľba keďže máme ešte francúzskeho buldoga, to spolunažívanie 🧐

@anonym_autor bull plemeno psa by som k inému psovi nebrala, zvlášť k buldockovi. Nehovorím ak trafite dobrú povahu super ale ak nie je to v prdelke a mate problem. Mam STB a malamuta v 7 mesiacoch dostal seba prvý krát skočili mohol za to malamut, potom ešte 2 krat a garantujem ze nemať malamuta druhy pes uz by vonal kytecky a davat dole zo psa bulla to tiez nechcete..... Cize k menšiemu plemenu nikdy, rovnako ak budete hlbšie študovať tak zistíte že väčšina SBT, AST a APBT su radsej jedinacikovia. Ďalšia vec je ze osobne si nemyslím ze bull sa hodí k deťom tie YT videa su krasne ale vy plánujete stena nie vychovaneho, vyrovnaného psa po puberte. Slobodne sa moze stat ako našej ze bude mat modriny, či rozbitu peru - sú strašne energické a ľahko vzrusive . Ako som písala mame SBT ale to ked vypne to je neriadena strela, príliš kontaktný a tazky ak sa začne lietať 20 kg pes so silou bulla po 28 kg dieťati masaker. Osobne by som nemenila ale ak by som vedela co viem teraz nikdy by som si k druhému psovi nezaobstarala bulla až potom. Keďže dcerka je zvyknutá na silné psy mam 60kg ta energicka povaha - zvykla si. Osobne si myslím ze top pes pre rodinu s detmi je king charles cavalier. Pozrite sa len na útulky bullov proste nechcú kvoli konfliktnej povahe a je ich vela tj vela ludi nezvlada ich povahu. Zial....

miselar
5. dec 2025

My máme doma toy pudla a lepší spoločník pre deti a rodinu neexistuje .Hravý,milý a poslušný.

lb1984
5. dec 2025

@anonym_autor a este z utulku by som neviem ci k deťom psa vzala a do bulla urcite len s PP. Ja som si povedala ze až dcerka bude dospelá potom nejakého dospelaka ale kym je este mala potrebujem vediet "historiu" psa. Co poznám utulkovych v okolí stale mali niečo- jeden neriadena strela, dalsi nespratny a tretí čistý separak. Toto riešiť popri všetkom by som nechcela.

zuzubb007
5. dec 2025

Máme staforda, a podľa mňa je to mega rodinný pes, miluje deti chráni ich, všade chodí za nimi, je to akčné plemeno, keď chodia cudzie deti brutálne sa teší a chce sa s nimi hrať, žiadne nebezpečné plemeno, znesie celodenne prechádzky aj celodenne ležanie na gauči 🤣má krátku srsť, ale teda staforda len z chovnej stanici

dada2703
6. dec 2025
@anonym_autor

@autumn1 a border koliu som zvažovala tiež, ale ta vraj nevie oddychovať, že je až preveľmi aktívna 🧐

@anonym_autor pudel

marsmykkok
7. dec 2025
@lb1984

@anonym_autor bull plemeno psa by som k inému psovi nebrala, zvlášť k buldockovi. Nehovorím ak trafite dobrú povahu super ale ak nie je to v prdelke a mate problem. Mam STB a malamuta v 7 mesiacoch dostal seba prvý krát skočili mohol za to malamut, potom ešte 2 krat a garantujem ze nemať malamuta druhy pes uz by vonal kytecky a davat dole zo psa bulla to tiez nechcete..... Cize k menšiemu plemenu nikdy, rovnako ak budete hlbšie študovať tak zistíte že väčšina SBT, AST a APBT su radsej jedinacikovia. Ďalšia vec je ze osobne si nemyslím ze bull sa hodí k deťom tie YT videa su krasne ale vy plánujete stena nie vychovaneho, vyrovnaného psa po puberte. Slobodne sa moze stat ako našej ze bude mat modriny, či rozbitu peru - sú strašne energické a ľahko vzrusive . Ako som písala mame SBT ale to ked vypne to je neriadena strela, príliš kontaktný a tazky ak sa začne lietať 20 kg pes so silou bulla po 28 kg dieťati masaker. Osobne by som nemenila ale ak by som vedela co viem teraz nikdy by som si k druhému psovi nezaobstarala bulla až potom. Keďže dcerka je zvyknutá na silné psy mam 60kg ta energicka povaha - zvykla si. Osobne si myslím ze top pes pre rodinu s detmi je king charles cavalier. Pozrite sa len na útulky bullov proste nechcú kvoli konfliktnej povahe a je ich vela tj vela ludi nezvlada ich povahu. Zial....

@lb1984 Súhlas a to môžu byť obe v pohode, ale stačí menší konflikt a tam je s tým buldočkom riadna nerovnosť, proste tá stafordka/pitbullka vôbec nemusí mať za cieľ buldočku zraniť vážne alebo zabiť, budú si len vyjasňovať pozície a môže to skončiť pre buldočku zle.

jaaty
7. dec 2025

@anonym_autor ja odporúčam cavaliera. Je to skvelé plemeno

lb1984
7. dec 2025
@zuzubb007

Máme staforda, a podľa mňa je to mega rodinný pes, miluje deti chráni ich, všade chodí za nimi, je to akčné plemeno, keď chodia cudzie deti brutálne sa teší a chce sa s nimi hrať, žiadne nebezpečné plemeno, znesie celodenne prechádzky aj celodenne ležanie na gauči 🤣má krátku srsť, ale teda staforda len z chovnej stanici

@zuzubb007 ja mam SBT, mali sme aj APBT a ten bol slabý odvar toho co mame teraz a pritom SBT je najjemnejsi z bullov 🤷‍♀️ U bullov dosť závaží na aku osobnost trafite, za mna to niesu psy do rodiny s deťmi. Chcem vidiet inteligenta co necha 11 ročne dieta samé s 30-40kg AST doma 🙂 alebo necha venčiť takého to psa. Preto to pre mna rodinné psy proste niesu.

dada2703
7. dec 2025
@lb1984

@zuzubb007 ja mam SBT, mali sme aj APBT a ten bol slabý odvar toho co mame teraz a pritom SBT je najjemnejsi z bullov 🤷‍♀️ U bullov dosť závaží na aku osobnost trafite, za mna to niesu psy do rodiny s deťmi. Chcem vidiet inteligenta co necha 11 ročne dieta samé s 30-40kg AST doma 🙂 alebo necha venčiť takého to psa. Preto to pre mna rodinné psy proste niesu.

@lb1984 ako myslíš, ze apbt bol slabý odvar od Staffbulla?

lb1984
7. dec 2025
@dada2703

@lb1984 ako myslíš, ze apbt bol slabý odvar od Staffbulla?

@dada2703 presne a to by jeden povedal ze APBT katastrofa ale skutocne uplne pohodovy pes a este aj bez PP, s tym ze otca mal skutocneho magora. Mozno len dobrý výber neviem .....

zuzubb007
8. dec 2025
@lb1984

@lb1984 čo? Prečo by si nenechala staforda s dieťaťom? Máme fenku a ona je doslova postelkáč a býva s deťmi nonstop aj s cudzími sa hráva, za mňa je to mierumilovnejsi pes, ako keď som mala maltezaka 🤣, a predstav si chodí ju venčiť aj syn sám, závisí veľa od výchovy a povahy, za mňa totalne rodínny pes

dada2703
8. dec 2025
@lb1984

@dada2703 presne a to by jeden povedal ze APBT katastrofa ale skutocne uplne pohodovy pes a este aj bez PP, s tym ze otca mal skutocneho magora. Mozno len dobrý výber neviem .....

@lb1984 si ma nepochopila ja sa pýtam, ze pises ,ze pit bol len slabý odvar od sbt. Co tym chceš povedať, , ? Aky si mala problém so staffbulom?

dada2703
8. dec 2025
@zuzubb007

@lb1984 čo? Prečo by si nenechala staforda s dieťaťom? Máme fenku a ona je doslova postelkáč a býva s deťmi nonstop aj s cudzími sa hráva, za mňa je to mierumilovnejsi pes, ako keď som mala maltezaka 🤣, a predstav si chodí ju venčiť aj syn sám, závisí veľa od výchovy a povahy, za mňa totalne rodínny pes

@zuzubb007 to,ze amstaff je rodinný pes súhlasím ale to,ze nechavas syna ho venčiť je tvoja nezodpovednost. Keby stretol iného bulla alebo psa co sa pustí do vášho by ma zaujímalo ako ich dieťa oddelí. Totálne nezodpovedné a nebezpečné

zuzubb007
8. dec 2025
@dada2703

@zuzubb007 to,ze amstaff je rodinný pes súhlasím ale to,ze nechavas syna ho venčiť je tvoja nezodpovednost. Keby stretol iného bulla alebo psa co sa pustí do vášho by ma zaujímalo ako ich dieťa oddelí. Totálne nezodpovedné a nebezpečné

@dada2703 chodí ho venčiť na lúčku za domom a na voditku, neboj nie na miesto kde môže stretnúť psov a mám už pubertiaka, ozaj by som nenechala 10 ročné dieťa venčiť psa na ulici zase odtiaľ podtial, na margo útokov áno sú to útočné psy, keď niesu špecializované, naša sa odmala hráva zo psami ktoré stretneme v parku atď.