Ako vybrať plemeno psa podľa povahy?
Ahojte☺️
Keď ste si vyberali psa tak aké ste mali kritéria a medzi akými plemenami ste sa rozhodovali že toto plemeno práve vám sadne povahovo a ktoré nakoniec vyhralo?
U nás doma bola táto diskusia nedávno a teda rozhodli sme sa nič nemeniť a ostať pri tom čo už dobre poznáme čo sme už mali tak je to Maďarská vyžla
V prvom rade bola otazka - naco chcem psa, za akym ucelom - a podla toho som vyberala, dalsie kriterium - povaha plemena, ci som schopna mu zabezpecit to co potrebuje, ci mam pre neho potrebny priestor, cas a podobne. No a v neposlednom rade - jeho zvladnutelnost, vycvicitelnost.
manžel raz čítal o samojedoch. Preštudovali sme si, čo potrebuje, na čo je vhodný, páčil sa nám výzorovo. Úplne nám sadol povahou, športom. Chceli sme psa, ktorý s nami zvládne turistiku, v zime skialp, beh. A preto máme už tretieho samojeda a už 15 rokov. Nemenili by sme.
V prvom rade bola otazka - naco chcem psa, za akym ucelom - a podla toho som vyberala, dalsie kriterium - povaha plemena, ci som schopna mu zabezpecit to co potrebuje, ci mam pre neho potrebny priestor, cas a podobne. No a v neposlednom rade - jeho zvladnutelnost, vycvicitelnost.
@anonym_d6ee76 a po zvážení tohoto všetkého ktorý to vyhral😅
manžel raz čítal o samojedoch. Preštudovali sme si, čo potrebuje, na čo je vhodný, páčil sa nám výzorovo. Úplne nám sadol povahou, športom. Chceli sme psa, ktorý s nami zvládne turistiku, v zime skialp, beh. A preto máme už tretieho samojeda a už 15 rokov. Nemenili by sme.
@btus jeeej to je super teda☺️
Ja by som samojedovu povahu nezvládla ale o tom to je každému niečo iné 🙈☺️
@anonym_d6ee76 a po zvážení tohoto všetkého ktorý to vyhral😅
@anonym_autor malinak, viem, ze dobermana alebo rotvajlera by som nedala. Zvazovala som NO, ale nakoniec mi viac ucaroval BO.
My sme vzdy chceli labradora, aj ho mame, uz cca 13 rokov. Nemenili by sme, je uzasny k detom, lahko vycvicitelny.
Ja som chcela psa na psie športy, závodenie, trénovanie... A tak padlo rozhodnutie na borderku ❤️ Odvtedy som tým plemenom fascinovaná.
My sme zvazovali aj cestovanie autom
napriklad. Velky psik by sa nam
uz medzi dve deti v sedackach nezmestil. Taktiez sme chceli kratkosrste plemeno, mame jazvecika standardneho. Povahu som poznala (mali sme jazvecika ked som bola dieta) a je to
mega partak do lesa. Zvladne vsetko s tymi malymi nozkami, je nesmietne inteligentny uplne vidim ako mu to chrasti v hlave :D Starsia dcera ho aj sama chodi vencit a zvlada ho, chodime na cvicak…
Ovciak,ine plemeno som nechcela,nie je na vystavy,na sutaze takze aj podla toho sme vyberali.
ja som šla podľa povahy, náročnosti a nášho životného štýlu + preferencie rodinných príslušníkov na výzor a veľkosť...
ja mám rada chrty každej veľkosti - a aj čivavky mám rada
Mali sme huskyho. Milujem ich. Brala by som znovu toto plemeno. Lenže vždy to potom dopadlo tak, že sme zachraňovali nejaké šteňa a tak už len rôzne pouličné zmesky máme.
my sme mali tez huskyho, ja som s nich co to nastudovala, ale teda, je to vichor :D a dostali sme sa sk nemu len tak, mal byt u nas v docaske par tyzdnov, bol zachraneny z osady, a uz je s nami 10 rokov
Ja som psa nechcela, dieta ano, jeden cas som zatuzila a rovno som vybrala. Mal to byt maznák, mensi vzrast a žiadne chlpy, nic náročné, kedze nie som srdcom, telom a dušou psíčkar 🙂 mame maltezaka, taka klasika.
ja som šla podľa povahy, náročnosti a nášho životného štýlu + preferencie rodinných príslušníkov na výzor a veľkosť...
ja mám rada chrty každej veľkosti - a aj čivavky mám rada
@biba_18 tak to nakoniec vyhral nijaký chrt?
U nás tiež bola taká úvaha že chrta a presnejšie faraónskeho psa aj sme mali vybratého už ale vravím vyžla je vyžla už sme mali vyhovuje nám tak sme ostali pri maďaroch😅
@biba_18 tak to nakoniec vyhral nijaký chrt?
U nás tiež bola taká úvaha že chrta a presnejšie faraónskeho psa aj sme mali vybratého už ale vravím vyžla je vyžla už sme mali vyhovuje nám tak sme ostali pri maďaroch😅
@anonym_autor áno, mali sme chrta ale vyberali sme kompromisne veľkosť ... čivavu nechceli ani za svet 😂
Ja som chcela strednú veľkosť, aktívne plemeno aj na turistiku a aktívnejší životný štýl, aportera. Vyhrala borderka, úplne to sadlo.
Ja som chcela psa ktory je nepreslachteny,co najmenej zatazeny genetickymi chorobami,aby bol partak k detom aj k zvieratam ale aby aj vedel strazit.psa co by zvladal turistiky ale nebol prehnane aktivny typu borderka. A vacsie plemeno. Srst lahku na udrzbu.
Ja som chcela psa ktory je nepreslachteny,co najmenej zatazeny genetickymi chorobami,aby bol partak k detom aj k zvieratam ale aby aj vedel strazit.psa co by zvladal turistiky ale nebol prehnane aktivny typu borderka. A vacsie plemeno. Srst lahku na udrzbu.
@misulka22 a vybrala si?
Ahoj ja som vybrala pludla...strieborného...nie kôli tomu že je "in" ale kôli tomu že neplzne...
Aj keď musíme stále čistit labky 🤣🙈
A je moc zlatá a milá...aj keď je ešte moc hravá je šteniatko...ale psie chlpy a psi smrad by som v dome nezniesla...toto plemeno necítiť a hlavne nie je po ňom v dome ani stopy ..
Aj keď milujem aj sheltiu ,jazvečíka,shiba inú ...bukeockov..ale všetky plznu
Ahoj ja som vybrala pludla...strieborného...nie kôli tomu že je "in" ale kôli tomu že neplzne...
Aj keď musíme stále čistit labky 🤣🙈
A je moc zlatá a milá...aj keď je ešte moc hravá je šteniatko...ale psie chlpy a psi smrad by som v dome nezniesla...toto plemeno necítiť a hlavne nie je po ňom v dome ani stopy ..
Aj keď milujem aj sheltiu ,jazvečíka,shiba inú ...bukeockov..ale všetky plznu
@domix147 prečo máš pocit, že je IN ja som mala strieborného pudla pred 45 r😆vyrastal so mnou.Vtedy bolo veľa pudlikov.
@anonym_autor chceli sme nie veľkého psíka, aj gaucoveho aj do lesa.Mame jazvečíka brat má tiež, tak už som cca vedela aký je.Nemenila by som úžasné plemeno.Mas pravdu neplzne, ale zase ho treba strihať, cesat.
Chovám psy 44 rokov, mala som rôzne plemená, ale nakoniec ma úplne dostal yorkshirský teriér. Absolútne nepĺzne, ak je správne vychovaný, má úžasnú povahu a takú empatiu, ako žiadny iný doteraz. Iné plemeno by som už nechcela.
Mám skúsenosti s pár yorkshire teriérmi, povahovo sú to veľmi dobré psy, ale povedal by som, že skôr fenky ako psíci. Tí si nie vždy nechajú rozkazovať.
ja si myslim, ze ku kazdemu cloveku sa nejaky pes hodi. Vidim to v okoli, presne nam psy sadli. My mame tiez viszlu, to je taky clen rodiny. Presne sa hodi, suchy zips, sibnuty, povalovat sa, mojkat sa, potom sa vylietat, vybesnit, spat. Nenarocny na udrzbu, nenarocny vlastne na nic. Vyzorovo nam sadol, prost eodjakziva som ja bola do malych visziel, polovicka uz viszlu mala, ja len na obrazku. Podotknem, este neboli tak "in", ked sa to tu spomina :D Ja ked tu do mnahundru vsetci, kazdy robi co chce, vidim, ze ten pes je uplne rovnaky :D
Vedela som co nechcem, nechcela som maleho psa, ustekaneho, ubrblaneho, s problematickou udrzbou srsti a kadecoho. Jedovite, tvrdohlave, utocne.. v ziadnom pripade. Nebolo mi treba strazneho psa, ani kabelkoveho. Ale chceli sme partaka, partaka do lesa, chlapovi na ryby, dobraka ale aktivneho. Inak poviem, ze mal byt vonku, a bol... chvilu.. potom sme prisli na to, ze najlepsie je nam spolu :D a uz je to pomaly dedusko, aj ked sa tak nesprava.
PS: ja som inak doma jedina psa nechcela :DD a teraz sa jedina staram, kto to ma tak? nedam ho ani za nic :D
Ja som nato isla asi trochu netradicne ako prve som sa pozrela na seba nie na psa. Ujasnila som si ake podmienky a zazemie dokazem psovi poskytnut, kolko som schopna dat nanho financii mesacne hlavne na kvalitne krmivo, je mi strasne luto, ze niekedy cim vacsi pes tym na vacsom odpade je chovany lebo majitelia to podcenia (cest vynimkam) a na zaver ake mam skusenosti. Az na zaklade toho som si vyberala vhodneho psa, ktory sa najviac bude hodit do mojho zivota najprv som si vybrala velkost, velku rolu u mna hrala aj srst a potom povahu. Uplne zbytocne by som isla nato najprv povahovo a ked by som sa zamilovala do nejakeho plemena tak by mi bolo luto, ze nemam pre jeho potreby dobre zazemie, skusenosti alebo dostatok financii.

Ked nam zomrel retriever, tak mama googlila a googlila a studovala a neviem ako ho nasla, ale mame chodského psa 😁