Plemeno psa vhodné pre rodinu s deťmi
Mám otázku na psíčkarky, síce by som sa psíčkarkou mohla nazvať aj ja, ale teraz je iná situácia 🤪 .. na starobu nám uhynula naša fenočka. Máme ešte jednu vykastrovanú fenku 4 ročnú. Francúzsky buldog. Máme aj malé deti, 5r a 2r. Žijeme v dome zo záhradou (ale na to sa ohľad neberie, chceme fenku do domu do vnútra) Naše požiadavky sú, určite živšie plemeno ako je buldoček. Ak by sa vedela naučiť aj pár nejakých trikov tak to by bolo len plus..🤗, aby zvládala aj dlhšie prechádzky, prípadne ľahšiu turistiku, ale aj aby sa s nami vedela pól dňa váľať na gauči 🥰 či pripadne ostať sama doma pár hodín kým budeme trebárs na nákupoch … nie lovecké plemeno, pretože všade majú susedia sliepky🫣veľkosťou maximálne po kolená a krátkosrsté/pripadne stredne dlhá srsť… máte nejaký nápad na takéto plemeno? V neposlednom rade uvažujeme aj o tom, že dáme domov opustenej fenočke z útulku. No mám trochu strach k deťom vziať psíka, ktorý bol odobraný z osady a ktovie ako by reagoval na deti keďže si tam určite tie psy zažijú veľa zlého. Môžete mi písať aj vaše skúsenosti s adoptovanými psíkmi.
Vystizne tie prve vety vzdy...mily, aj do voza aj do koča
@katrin21 citala som o tom psikovi vela, no nikde nic konkretne od chovatelov - majitelov, ty si prva. Jebto krasny psik, ani velky, ani maly, hlavne, aby nebol ten typ, co chce stale lovit, utekat, ale, aby bol sj kludny. Napr.taka border kolia je strasne aktivna a takyto temperament by som uz nechcela. Druha nasa volba je zlaty retriver, len ten je uz predsa vacsi. Mate svojgo psika celorocne vonka?
Jej, moja diskusia 🙂 aj som na ňu zabudla..tak sa pochválim, že od decembra máme doma útulkáčku, vraj kríženka labradora, ale teraz keď vyrástla tak sa na xlabradora vôbec nepodobá,. Je veľmi poslušná, normálne na nej vidieť každú emóciu 🤗, chodíme aj na kynologický výcvik, čo nám určite veľmi pomáha. Jediný problém ktorý s ňou máme, že keď odídeme z domu, tak rozhryzie všetko čo jej príde pod nos. Keďže má len 7 mesiacov tak verím že to časom prejde. Chceli sme naučiť aj na klietku postupne od úplného šteniatka ale nepodarilo sa nám to, myslím že to znášala ešte horšie než keď bola sama normálne pustená.
@katrin21 citala som o tom psikovi vela, no nikde nic konkretne od chovatelov - majitelov, ty si prva. Jebto krasny psik, ani velky, ani maly, hlavne, aby nebol ten typ, co chce stale lovit, utekat, ale, aby bol sj kludny. Napr.taka border kolia je strasne aktivna a takyto temperament by som uz nechcela. Druha nasa volba je zlaty retriver, len ten je uz predsa vacsi. Mate svojgo psika celorocne vonka?
@waitinka7 znami maju borderku, to je sialene aka je aktivna a ziva..neboj sa, toto nie je take plemeno.
Hladala som ale nenasla taku stranku,kde boli referencie od ludi,co mali špringra a pisali,ze vobec netreba tak vela,ako sa pise... ten pes je taka zahradna dekoracia,, je spokojny v takom priestore, nebeha zbytocne, nenahana sa... ale ak ma moznost ist na prechadzku, rad sa vybeha,rad plava v potoku, miluje to... za mna nie je az,taky akcny, ako popisuju, je to idealny rodinny pes. Fakt.
Tu u nas viem o 3 rodinach kde je a vsetci ho maju ako my... pri dome a spokojne sa prechadza, lezi, nesteka z nudy na vsetko okolo za plotom,vobec.
Ano, mame ho celorocne vonku, udava sa,ze to zvlada do -10tusim v pohode, nasa poslednr zimu dokonca odmieta chodit do budy,lebo je dalej od domu a ona je zvyknuta vidiet nas cez fr.okna🤣,takze spi v pelechu celu noc...ked moc mrzlo, pustali sme ju dnu na " miesto" na noc ,cast noci.
Ale vydrzala by vonku,aj tak roky byvala,len uz je to stara panicka 13rocna,tak ju takto setrime..
Jej, moja diskusia 🙂 aj som na ňu zabudla..tak sa pochválim, že od decembra máme doma útulkáčku, vraj kríženka labradora, ale teraz keď vyrástla tak sa na xlabradora vôbec nepodobá,. Je veľmi poslušná, normálne na nej vidieť každú emóciu 🤗, chodíme aj na kynologický výcvik, čo nám určite veľmi pomáha. Jediný problém ktorý s ňou máme, že keď odídeme z domu, tak rozhryzie všetko čo jej príde pod nos. Keďže má len 7 mesiacov tak verím že to časom prejde. Chceli sme naučiť aj na klietku postupne od úplného šteniatka ale nepodarilo sa nám to, myslím že to znášala ešte horšie než keď bola sama normálne pustená.
@anonym_autor retriever je vacsi hej,
@anonym_autor labradori aj dost hrabu zahradu... cely zivot..
Inak AI mi naslo info k tomu, bolo to na starom webe,uz to nenajdem ale aha...
@waitinka7
ZA mna plati to, ze ten pes potrebuje cloveka vidiet aspon, napr.cez to okno, je fakt milovnik ludi . Najradsej by bol nonstop pri cloveku,to je pravda..samozrejme,nie je, ale je stastny ,ked moze
@anonym_autor labradori aj dost hrabu zahradu... cely zivot..
Inak AI mi naslo info k tomu, bolo to na starom webe,uz to nenajdem ale aha...
@waitinka7
ZA mna plati to, ze ten pes potrebuje cloveka vidiet aspon, napr.cez to okno, je fakt milovnik ludi . Najradsej by bol nonstop pri cloveku,to je pravda..samozrejme,nie je, ale je stastny ,ked moze
@katrin21 dakujem za tvoje odpovede. Kde by som zohnala welsha, aj bez PP? Lebo ked som pozerala, kolko stoji retriver z chovnych stanic s PP (inych sim nenasla), tak cena je 1600 eur. To si urcite nemozeme dovolit. Takze teraz si mu naozaj vnukla dobru myslienku, ze ten welsh bude dajn psik pre nas.
@katrin21 dakujem za tvoje odpovede. Kde by som zohnala welsha, aj bez PP? Lebo ked som pozerala, kolko stoji retriver z chovnych stanic s PP (inych sim nenasla), tak cena je 1600 eur. To si urcite nemozeme dovolit. Takze teraz si mu naozaj vnukla dobru myslienku, ze ten welsh bude dajn psik pre nas.
@waitinka7 ja len taka otazocka. Ked nemate financie co ked sa niečo stane? Môj psik mal teraz úraz a operovali mu nohy. 2400eu to stalo. Ako budeš riešiť pripadne zdr komplikácie ked ani kúpu si nevieš dovoliť?
My mame španielskeho vodného psa. Prezývajú ho aj suchý zips - rozumej - nikde nie si sama 😄. Je úžasná. Neplzne, 2x do roka sa strihá ako ovca. Je akčná ale aj veľmi pokojná a rozvážna. Vždy ked prejde okolo zavadi o nas jazykom a pooblizuje nas 😄. Nesteka velmi. Za mňa uplne ze naj...
@waitinka7 ja len taka otazocka. Ked nemate financie co ked sa niečo stane? Môj psik mal teraz úraz a operovali mu nohy. 2400eu to stalo. Ako budeš riešiť pripadne zdr komplikácie ked ani kúpu si nevieš dovoliť?
@dada2703 tak 1600 eur naozaj za psa nedam. Papiere matt nemusi. Beznu starostlivost psikovi samozrejme poskytnem . V odime aj medzi znamymi mame vela psickarov, no ani jeden zatial neplatil taku vysoku sumu za operaciu. To si tiez nemoze dovolit bezna rodina, nevrav, ze nie.
@dada2703 tak 1600 eur naozaj za psa nedam. Papiere matt nemusi. Beznu starostlivost psikovi samozrejme poskytnem . V odime aj medzi znamymi mame vela psickarov, no ani jeden zatial neplatil taku vysoku sumu za operaciu. To si tiez nemoze dovolit bezna rodina, nevrav, ze nie.
@waitinka7 Ked nechces platit za papieroveho psa (tiez som nechcela), tak si vezmi psa z utulku. Urcite nekup psa bez PP. Podporujes tym mnozitelov, ktori chovaju psov v casto zlych podmienkach a vezmes si domov psika s nejasnymi zdravotnymi vyhliadkami. Teraz na strednom slovensku z mnozky zachranili 150 psov, chod radsej touto cestou a psika si adoptuj, nez podporovat takyto nemoralny obchod.
@waitinka7 ked si kúpiš psa a zistia mu napr v roku luxaciu takého stupňa, ze bude musieť na operaciu 1 noha cca tis eu napr. Ty sa vôbec v psoch nevyznás prepáč. Pýtam sa co urobíš ked bude treba vysoký výdavok napr za operáciu.
@waitinka7 Ked nechces platit za papieroveho psa (tiez som nechcela), tak si vezmi psa z utulku. Urcite nekup psa bez PP. Podporujes tym mnozitelov, ktori chovaju psov v casto zlych podmienkach a vezmes si domov psika s nejasnymi zdravotnymi vyhliadkami. Teraz na strednom slovensku z mnozky zachranili 150 psov, chod radsej touto cestou a psika si adoptuj, nez podporovat takyto nemoralny obchod.
@dadis ano, nechcem podporovat ani takychto nemoralnych mnozitelov. Ale su aj sucky bez papierov bezne v rodinach, ktore maju cistokrvne steniatka. Take by som si vzala, nie priamo z chovnej stanice. Co sa tyka utulku, to je taky risk, neviem, ci by z toho vyrastlo, aka povaha, co ak nieco zle, zurive, su tam same oriesky...
@waitinka7 ked si kúpiš psa a zistia mu napr v roku luxaciu takého stupňa, ze bude musieť na operaciu 1 noha cca tis eu napr. Ty sa vôbec v psoch nevyznás prepáč. Pýtam sa co urobíš ked bude treba vysoký výdavok napr za operáciu.
@dada2703 vyznam sa len na beznej uzivatelskej urovni.Neviem preco mas potrebu do mna nejakym sposobom utocit a to len preto, ze si nejdem kupit psika za 1600 eur (takeho nepotrebujem). Prepac, ale nie som ziadna socka ani primitivka, aby si sa so mnou rozpravala takymto stylom. Jednoducho svoje peniaze investujem inac. Dovolim si ich minut na nieco ine. Lasku rodine da aj "lacny" psik alebo psik z utulku (coho sa obavam kvoli neocakavanej povahe). Pri zdravotnych problemoch psika by som to urcite operativne riesila.
@dadis ano, nechcem podporovat ani takychto nemoralnych mnozitelov. Ale su aj sucky bez papierov bezne v rodinach, ktore maju cistokrvne steniatka. Take by som si vzala, nie priamo z chovnej stanice. Co sa tyka utulku, to je taky risk, neviem, ci by z toho vyrastlo, aka povaha, co ak nieco zle, zurive, su tam same oriesky...
@waitinka7 Nie je to tak, ako si to predstavujes. Mnohe plemena si nesu geneticke mutacie a pri mnozeni cistokrvym plemien, okrem prisnych podmienok, ktore musia splnat chovne psy (preukazuju sa cerifikatmi z vystav), musia mat aj geneticke screeningove testy, ktore odhaluju nosicstvo genetickych mutacii a na nakryt mozes iba kompatibilne psy, aby sa nespojili dvaja nosici. Ak by si sa o to zaujimala viac, tak zistis, ze tie ceny za cistokrvnych psikov nie su az take prehnane, ak odratas naklady chovatela, tak zisk maju ti chovatelia nizsi, nez ti, co predavaju bez PP. Ja mam psika z utulku, brali sme 5m steniatko. Urob radsej tak aj ty. Z bazosu kupovat psika je veeeelke riziko.
@lavender94 autorka ma male deti ktore treba vychovavat, nepotrebuje drilovat este aj psa
@anonym_ac2d86 preto jej tu odporucaju border koliu..to je napad. autorka, len to nie. teda ak nechcete robit agility, tanec a neviem co. je to pracove plemeno, co potrrebuje vytazit. kedy pri malych detoch? stafbulici potrebuju doslednost, nie dril. volaju ich nanny dog, co su strasne dobre na deti.
@waitinka7 welsh tiez nie je lacny...lebo ich je menej...my sme nasho mali az z Ciech,lebo tu bolo bez sance s mame s PP..bez PP malokedy najdes, ale sem tam sa postasti kupit steniatko,co nie je " vhodne na chov", napr.nema dokonalu nejaku krivku tela,alebo nieco a daju ho lacnejsie..nam sa postastilo posledne z vrhu tak trochu lacnejsie ale kolko teraz stoja,netusim...
Mozno najdes aj bez pp ale bude to asi dlhsie trvat,aj kee teraz na jar byvaju vrhy...
Na stranke zdruzenia polovnickych sliedicov ( springer je sliedic) som vtedy nasla zoznam vrhov ,choviek a aj planovane vrhy a to som obvolavala a postastilo sa...
A tiez by som nedala za psa 1600e,sorry, hoci ked sa nieco stane,riesime,zaplatime ale hentaka investicia,to si musela inak pozerat nejakeho potomka brutalneho sampiona,lebo retrieverov byva plno aj bez pp , aj s Pp a nestoja tolko..takze treba tomu venovat par tyzdnov, dlhsie hladat a pockat na to,ze sa objavi vrh..
A na bazosi byvaju aj psi s PP..netreba ho demonizovat
Kopec ludi chce mat proste 1-2x steniatka a nemusi to byt chory bezohladny mnozitel. Aj my sme zvazovali , kedze ma PP ale nechceli sme absolvovat vystavy atd ( aj ked da sa aj bez nich ,ale je to komplikovane a treba mat na to chut)... ale nakoniec sme si to rozmysleli,lebo na to odchovat steniatka treba priestor, box a podmienky celkovo atd..a to sme si nevedeli predstavit moc..
Mali sme macku britsku,tak sme 1x maciatka mali a dalsie macky vsetky sme uz vzdy mali sterilizovane a kastrovane.
P.s. tym ,ze sme nemali steniatka a mame fenku,co odporucam kvoli zahrade aj, tak dostala asi v 7 rokoch zapal maternice, vet ju zachranil ,okamzite odhadol o co ide a prisla o maternicu, ale prezila..tam padlo 400 e za operaciu a lieky potom, mala otravu krvi v podstate z toho...
Bezna diagnoza suk, co nemali steniatka.
A tiez by som nedala za psa 1600e,sorry, hoci ked sa nieco stane,riesime,zaplatime ale hentaka investicia,to si musela inak pozerat nejakeho potomka brutalneho sampiona,lebo retrieverov byva plno aj bez pp , aj s Pp a nestoja tolko..takze treba tomu venovat par tyzdnov, dlhsie hladat a pockat na to,ze sa objavi vrh..
Kopec ludi chce mat proste 1-2x steniatka a nemusi to byt chory bezohladny mnozitel. Aj my sme zvazovali , kedze ma PP ale nechceli sme absolvovat vystavy atd ( aj ked da sa aj bez nich ,ale je to komplikovane a treba mat na to chut)... ale nakoniec sme si to rozmysleli,lebo na to odchovat steniatka treba priestor, box a podmienky celkovo atd..a to sme si nevedeli predstavit moc..
Mali sme macku britsku,tak sme 1x maciatka mali a dalsie macky vsetky sme uz vzdy mali sterilizovane a kastrovane.
P.s. tym ,ze sme nemali steniatka a mame fenku,co odporucam kvoli zahrade aj, tak dostala asi v 7 rokoch zapal maternice, vet ju zachranil ,okamzite odhadol o co ide a prisla o maternicu, ale prezila..tam padlo 400 e za operaciu a lieky potom, mala otravu krvi v podstate z toho...
@katrin21 sa smejem 🤣🤣 to mas odkiaľ prosim ta ,ze fena musi mat šteniatka aby nemala zapal maternice ? Ty co si z praveku?? Tym sa predchádza prave kastraciou! A nie ze ma šteniatka pane bože uder 🤣🤣🫣
Suma 1600 e je uplne bezna cena psa s rodokmenom.
Pyometra a zapal maternice je bezna diagnoza u suk, ktore mali alebo nemali stenata. To, ci suka stenata mala, s tym absolutne nic nema. Je to bezna diagnoza u suk, ktore su starsie a NIE SU KASTROVANE u nekastrovanych suk (opakujem, bez ohladu na potomstvo) je otazka casu ze pyometra skor ci neskor pride. To, ci stenata mali alebo nie, s tym absolutne nesuvisi. To su davno prekonane povery, je to hlupost.
@waitinka7 podla mna je rovnaky risk zobrat si steniatko od "sucky bez papierov bezne v rodinach" - nakrytou hocjakym psom (vacsinou proste tym najblizsim, ktory sa trochu podoba na dane plemeno). Ani jeden z jedincov nemava vysetrene dedicne ochorenia typicke pre plemeno, a povaha je rovnako otazna ako pri psikovi z utulku. Islo by som v tomto pripade radsej do toho utulku. Pripadne by som nesla do steniatka, pretoze u mladeho psika uz realne tu povahu vidis. Preco nie... 😊 Drzim palce pri vybere psika.
Prepáčte, ale nejak sa to to z príjemnej debaty o psíkoch zvrháva na spochybňovanie, urážanie, výsmech ostatných, čo majú iný názor. Každý tu predsa môže napísať, aké má skúsenosti s takým či onakým psíkom. Súhlasím, že 1600 € za psíka s PP je adekvátna cena, áno, predstavte si, že ja tomu rozumiem a nespochybňujem to, len ja proste toľko za psíka dať nechcem. Väčšina psíkov, čo sú v rodinách papiere nemá a sú to úžasní spoločníci a verní priatelia. Rovnako k tomu pristupujem ja. Rada si vypočujem názory iných, ich skúsenosti so svojimi psami, nechám si poradiť.

@katrin21 ahoj, presne takéhoto psíka by som chcela, ale vraj je to dosť aktívny pes a my nemáme čas chodiť každý deň na dlhé prechádzky, kde sa vybehá (máme rodinný dom, nie byt). Je priateľský k deťom a cudzím ľuďom?
@waitinka7 vobec nepotrebuje vela, je stastny hlavne pri cloveku,ver mi.... normalne bezne prechadzky ked mas cas a chut, my s noy vela nechodime.
Je totalne priatelska k ludom, aj cudzim a aj inym zvieratam..ma hrubsi brechot,cize ked breše,cudzi moze mat respekt, pritom ona sa chce hrat. Nesteka zbytocne, ani nerobi zle.
Je velmi dobre cvicitelna,mudre plemeno