icon

Skúsenosti so stafordširským bulterierom vonku a vnútri

10. máj 2025

Dobrý deň, píšem radšej anonym, očakávam totiž veľa hejtu.
Chcem sa spýtať, či máte niekto skúsenosť s plemenom stafordširsky bulterier. Zvažujeme s mužom fenku StB, avšak máme pár otázok a osobne nepoznáme nikoho s týmto psíkom.
So psami máme skúsenosti, avšak s týmto plemenom nie. Preto dosť pozeráme a čítame o tomto plemene. Dočítala som sa však, že je to veľmi spoločenský pes (nám vyhovuje), avšak milovník gauča a domáceho prostredia a to je pre nás problém. Muž alergik a po dlhšom pobyte vnútri so psami a mačkami má problémy, inak vonku ok. Z toho dôvodu psík do domu nesmie, mal by však zateplenu búdu, koterec a veľký dvor pri rodinnom dome a v chladnom počasí vyhrievanú garáž. Čítala som však, že tieto psíky zle znášajú samotu (nemusí byť dlhá, vraj stačí samota v noci). Je to pravda? Naozaj by bol s týmto psíkom problém, keby bol cez noc sám vonku? Doteraz sme mali všetko psíkov, ktorým toto nevadilo. Viem, že väčšina chovateľov máva stb dnu, avšak ak náš bude v noci doma, muž je do rána v úvodzovkách udusený.
Ešte by ma zaujímalo, ako je to s chorobami? Mávate časté problémy? Veľa som sa dočítala o častých zdravotných problémoch a napríklad problémoch s krmivom, krmenim a trávením a taktiež aj o problémoch so socializaciou s inými psikmi. V našom susedstve spolu všetky psíky (3 fenky, 2 psy a donedávna aj naša fenka) veľmi dobre vychádzajú, často venčime spolu a bolo by nám ľúto, keby náš psík mohol pozerať iba spoza plota.
Za vaše rady a najmä odpoveď, či mávate tohto psíka vonku/dnu
Ďakujem, Dominika.

zuzubb007
10. máj 2025

Máme stafordsirskeho teriera, a teda ten psík naozaj miluje rodinu a potrebuje byť vo vnútri, na tie zimy veľmi ani koterec nepomôže sú náchylné na zápal močových ciest nakoľko majú krátku srsť, čiže počas najväčších zím určite pelech vo vnútri, a áno trpia sami vonku, náš ide von a po 10 minútach pozerá pri dverách očkami už chcem ísť dnu, tak isto, keď prší, ak chcete čisto vonkajsieho psa určite nie títo rasu, ale skôr vlčiak a podobne

olga_hurajova
10. máj 2025

Moja kamarátka má tohto psíka vonku celoročne. Je socializovaná aj s inými psami a miluje deti

katkajun2019
10. máj 2025

Pozdravujem. Máme fenku stafordširskeho bulteriera s PP, má 6 rokov, na choroby zatiaľ netrpí. Je to veľmi rodinný psík, sme pre ňu všetkým. Miluje spoločný čas, so synom, ktorý má 5 rokov sú veľkí parťáci. V zime, v daždi, vetre, doslova pretrpí venčenie, potrebuje citiť teplo domova. Srsť tohto plemena nie je prispôsobená na pobyt vonku v chladných mesiacoch a nekorešponduje to ani s jeho povahou a individuálnymi potrebami. S týmto poznaním sme si ju zadovážili z CHS. Volila by som iné plemeno vzhľadom k vašim preferenciám.

evka_s
10. máj 2025

Přidávám se, máme skoro roční fenku a je to přílepek, nulový osobní prostor, strašné navázáná na náš všechny. Bez kontaktu vydrží jen krátkodobě. Je to nejlepší pes na světě, ale pokud chcete/ musíte psa na ven, pořiďte si jiné plemeno, stafík bude trpět.

zuzana9393
10. máj 2025

Viem,že tu veľmi nechceš radiť o iných plemenach, ale asi vidíš, že tento by u vás nebol zrovna spokojný. My máme rotvajlerku, tiež sú to skveli psy, kľudni, rodinni, poslúcha aj 3r syna, granule si vezme z misky až keď jej dá povel ,,voľno,, keď ju krmi🙂 podľa toho čo píšeš by vám mohol ,,sedieť,,.

anonym_462e14
Dnes o 07:27
@olga_hurajova

Moja kamarátka má tohto psíka vonku celoročne. Je socializovaná aj s inými psami a miluje deti

@olga_hurajova Síce starý príspevok,ale toto ste tu nemali ani písať.Dávať návod ľuďom,ze títo psy su vhodní na von...Vaša kamoška je hlúpa a toto plemeno nie je vôbec prispôsobené byť vonku.Je to spoločenský pes a to by som sa pozrela ako sa kamarátkin pes prispôsobil.Keď ho šlahli dobúdy a nevšímali si ho,tak nič iné mu neostávalo.Ale vo svojom vnútri,títo psy trpia,lebo milujú ľudí,detí.To je ako keď dáte dieťa do detského domova.Čo mu ostáva?Prispôsobiť sa,ale v duchu tie deti túzia po rodičoch.Dúfam,že takíto hlúpi ľudia su iba vaši známi...

anonym_462e14
Dnes o 07:30
@olga_hurajova

@olga_hurajova A to ti píšem ako majiteľka takého psa.Sprostosť ľudí nemá hranice..Nechápem načo si vybrali také plemeno,keď je veľa iných na von.

zuzubb007
Dnes o 07:50

Nie nekupujte si takéto plemeno, respektíve asi žiadne podľa toho čo píšeš, je to vyslovene psík na vnútrajšok za prvé, za ďalšie mega by trpel sám vonku, potrebuje vidieť svoju rodinu, a za ďalšie sú náchylné na zápaly močových ciest, čiže ani zateplený koterec ani nič nepomôže, a nechápem naco chcete vlastne psa, keď ho necháte celý deň výhodného vonku alebo v búde, kúpte si škrečka

olga_hurajova
Dnes o 11:38
@anonym_462e14

@olga_hurajova Síce starý príspevok,ale toto ste tu nemali ani písať.Dávať návod ľuďom,ze títo psy su vhodní na von...Vaša kamoška je hlúpa a toto plemeno nie je vôbec prispôsobené byť vonku.Je to spoločenský pes a to by som sa pozrela ako sa kamarátkin pes prispôsobil.Keď ho šlahli dobúdy a nevšímali si ho,tak nič iné mu neostávalo.Ale vo svojom vnútri,títo psy trpia,lebo milujú ľudí,detí.To je ako keď dáte dieťa do detského domova.Čo mu ostáva?Prispôsobiť sa,ale v duchu tie deti túzia po rodičoch.Dúfam,že takíto hlúpi ľudia su iba vaši známi...

@anonym_462e14
Ahoj. Neodporujem ti a ani nebudem útočiť ako ty.

A keď v situácii kedy sme na chate, náš psík behá a nocuje dnu a ich sa vyberie na noc von pred dvere a tam spí je to jeho voľba alebo jeho majitelia (naši kamaráti - hlupáci podľa teba) ho mali prinútiť byť v interiéry lebo je to STRIKTNE interiérový pes? Ako vieš že ho “šlahli” do búdy a nezaujímajú sa o jeho existenciu cely deň? Ako vieš v akých podmienkach žije?
Predtým ako niekoho budeš nazývať hlúpym a tyranom zvierat, skús nabudúce popremýšľať.

autor
Dnes o 12:16
@zuzubb007

Nie nekupujte si takéto plemeno, respektíve asi žiadne podľa toho čo píšeš, je to vyslovene psík na vnútrajšok za prvé, za ďalšie mega by trpel sám vonku, potrebuje vidieť svoju rodinu, a za ďalšie sú náchylné na zápaly močových ciest, čiže ani zateplený koterec ani nič nepomôže, a nechápem naco chcete vlastne psa, keď ho necháte celý deň výhodného vonku alebo v búde, kúpte si škrečka

@zuzubb007 nikde nepíšem, že pes bude vyhodený vonku. Myslím, že som jasne písala, že nám spoločenské plemeno vyhovuje, problém je iba dlhý pobyt vnútri - niekoľko hodín vkuse, teda hlavne v noci. Takže nechápem tvojmu komentáru o škrečkovi.
To, že je pes ,,cely deň vonku" ako píšeš, neznamená, že my sme celý deň v dome a nevenujeme sa mu.

autor
Dnes o 12:25

Ahojte, s oneskorením ale predsa, ďakujem za (normálne a dobre mienené) rady a vaše skúsenosti. Nakoniec sme teda siahli po úplne inom plemene, ktoré nemá problém tých pár hodín v noci vydržať samo a vonku a je to plemeno, ktoré vďaka svojmu typu srsti nie je náchylné na zimu.
Dokonca pobyt v dome (keď si ju občas na prijateľne dlhú dobu vezmeme k sebe) vôbec nemá rada a radšej sa po pár minútach vypýta von do záhrady. Takže spokojnosť na všetkých stranách. Nie je to až taký tulkáč ako stb, avšak zvykli sme si, že občas potrebuje svoj priestor a čas pre seba 🙂
Ďakujem ešte raz a prajem vám a vašim psíkom všetko dobré 🙂

olga_hurajova
Dnes o 12:27
@anonym_autor

Ahojte, s oneskorením ale predsa, ďakujem za (normálne a dobre mienené) rady a vaše skúsenosti. Nakoniec sme teda siahli po úplne inom plemene, ktoré nemá problém tých pár hodín v noci vydržať samo a vonku a je to plemeno, ktoré vďaka svojmu typu srsti nie je náchylné na zimu.
Dokonca pobyt v dome (keď si ju občas na prijateľne dlhú dobu vezmeme k sebe) vôbec nemá rada a radšej sa po pár minútach vypýta von do záhrady. Takže spokojnosť na všetkých stranách. Nie je to až taký tulkáč ako stb, avšak zvykli sme si, že občas potrebuje svoj priestor a čas pre seba 🙂
Ďakujem ešte raz a prajem vám a vašim psíkom všetko dobré 🙂

@anonym_autor aké plemeno ste nakoniec zvolili ak sa smiem spýtať?

anonym_462e14
Dnes o 14:24
@olga_hurajova

@anonym_462e14
Ahoj. Neodporujem ti a ani nebudem útočiť ako ty.

A keď v situácii kedy sme na chate, náš psík behá a nocuje dnu a ich sa vyberie na noc von pred dvere a tam spí je to jeho voľba alebo jeho majitelia (naši kamaráti - hlupáci podľa teba) ho mali prinútiť byť v interiéry lebo je to STRIKTNE interiérový pes? Ako vieš že ho “šlahli” do búdy a nezaujímajú sa o jeho existenciu cely deň? Ako vieš v akých podmienkach žije?
Predtým ako niekoho budeš nazývať hlúpym a tyranom zvierat, skús nabudúce popremýšľať.

@olga_hurajova Ja neútočim,ale toto nikdy nepochopím,ze ludia kupuju zvierata,veci,na ktore nemajú skúsenosti a ani sklon sa o to správne postarať.Níč si nenaštudujú,rovno kúpia,lebo oni také chcú a vybavene.Myslím,že tvoja odpoveď uz nemá asi ziadnu výpovednú hodnotu,lebo staffbulík si nikdky nevyberie vonkajsie prostredie pred vnutornym.Tí psy sa ťahajú dokonca do postele,aby mohli byť v blizkosti ludí,ale to uz je na kazdeho,či ho na to naučia.Toto ti asi ani neskonzumujem..bohužial...A ja som nepovedala,ze sa mu nevenuju,to je dalsia stranka,ja som písala,ze to Vóbec,ale Vôbec nie je pes na von.Tí psy vedia dokonca veľmi plakať,keď sa im stane krivda a preto je to pes tipovo do rodiny,kde s ním budú tráviť čas v domácnosti a nie v koterci...A viac sa k tomu vyjadrovať nebudem.

olga_hurajova
Dnes o 14:56
@anonym_462e14

@olga_hurajova Ja neútočim,ale toto nikdy nepochopím,ze ludia kupuju zvierata,veci,na ktore nemajú skúsenosti a ani sklon sa o to správne postarať.Níč si nenaštudujú,rovno kúpia,lebo oni také chcú a vybavene.Myslím,že tvoja odpoveď uz nemá asi ziadnu výpovednú hodnotu,lebo staffbulík si nikdky nevyberie vonkajsie prostredie pred vnutornym.Tí psy sa ťahajú dokonca do postele,aby mohli byť v blizkosti ludí,ale to uz je na kazdeho,či ho na to naučia.Toto ti asi ani neskonzumujem..bohužial...A ja som nepovedala,ze sa mu nevenuju,to je dalsia stranka,ja som písala,ze to Vóbec,ale Vôbec nie je pes na von.Tí psy vedia dokonca veľmi plakať,keď sa im stane krivda a preto je to pes tipovo do rodiny,kde s ním budú tráviť čas v domácnosti a nie v koterci...A viac sa k tomu vyjadrovať nebudem.

@anonym_462e14 nikdy? Takže som si príbeh vymyslela?