Starostlivosť o mačku
Ahojte, rozhodli sme sa, že si zadovážime mačku. Chcem sa poradiť, čo všetko mačka potrebuje, aká strava je pre mačky najlepšia(konkrétne značky). Mačku budeme mať vo vnútri. A ešte taká blbá otázka 😀 ako často sa mačka kŕmi. Budem rada, za všetky odpovede k veci. Ďakujem <3
@anonym_autor granule applaws a kapsicky napriklad purina one alebo felix. Krmit kapsickou dva x denne a granule stále nasypane. Ideálne by bolo dávať aj napriklad premrazene žalúdky a srdcia. Tie narezat na male kúsky a dávkovať do sáčkov po 100 gramov a postupne vyberat. Stačí raz denne. Odporúčam na fb skupinu chováme mačky rady a nápady niečo take. Tam ti skor poradia
Dospelej mačke môžeš podávať namiesto kostnej múčky malé surové kuracie krky.
Dospelej mačke môžeš podávať namiesto kostnej múčky malé surové kuracie krky.
@marci9 len s tym sa môže zadrhnut kvôli kostiam
@marci9 len s tym sa môže zadrhnut kvôli kostiam
@karin160298 dospelá mačka zvláda kuracie krky absolútne bez problému a podávajú sa práve kvôli kostiam /aby mala dostatok vápnika/
aj ryby je dobré dať aspoň raz za týždeň
@anonym_autor my mame doma mensiu macku, davkujem jej granule brit 28g 2x denne a mimo toho ma len vodu (ziadne mlieko), zachodik ma len jeden vo velkom poschodovom dome (v clankoch pisu, ze jedna macka potrebuje 2 zachody) a staci jej, najde si cestu aj ked je daleko.
A potom môžeš kúpiť mačky somarice, ktoré sa ti na zdravú macaciu stravu ani nepozrú a jedine, čo žerú, sú kapsicky od Felixa (aplaws a surové mäso si môžem jesť sama, oni sa toho ani nedotknú). Mačku nevychovas, mačka si vycvici teba. Áno, pochopia, že nesmú chodiť na stôl a linku a keď si doma, tak to aj rešpektujú. Ale neodporúčam mať doma kameru, či si z toho niečo robia, keď doma nie si. Záchod máme jeden pre dve mačky a nikdy sa im "nehoda" nestala. Len ho treba pravidelne čistiť.
Mám dvoch najdúchov kocúrov. Najradšej majú surové mäso, granule jedia psie 😂, lebo mám aj dvoch psov (čiže žerú mini Brit alebo N&D). Konzervy kupujem carnilove. Záchody majú 2, aj keď by mali byt po správnosti 4 ale jeden z nich sa pýta vonku ako pes čiže na toaletu nechodí a ten druhý používa jeden na veľkú a jeden na malú potrebu. Krmim ich 2x denne a tým že sú to vonkajší zlobríci tak niekedy aj 3x (v zime) ale väčšinou mi dajú najavo že sú hladný lebo si ľahnú do kuchyne a čakajú.
@anonym_autor Nasa jedava 3x denne, na obed mava konzervu Carny a na ranajky a vecery granule. Dlho mala Applaws, ale teraz sme presli na Wild Freedom, ktore maju menej fosforu - ten je vo vacsom mnozstve zatazou pre oblicky.
Ako sa pise vyssie, vycvicit sa neda, nanajvys sa bude trochu pretvarovat, ked budete doma 🙂 No a treba sa pripravit na to, ze nieco doma bude pravdepodobne skrabat. Co, to si vyberie ona. Na skrabadlo kupene za tymto ucelom sa pravdepodobne vykasle. U nas to bol najprv jeden koberec a po jeho vyhodeni je to zadna strana gauca.
Ale inac je to mily a nenarocny tvor a vie sa naucit rozumiet aj nejakym slovam, tiez je cistotna, nie je s nou vela roboty.
Hlavne sa pozri na svoju sedačku a čalúnený nábytok a ver, že pravdepodobne ich v takomto stave vidíš naposledy. Ale keď si to chlpaté klbko ľahne k Tebe, pradie a ty ho hľadáš, je to dokonalá terapia.
My sme davali surove bravcove oblicky kazdy den a dozila sa cez 20 r
Hlavne sa pozri na svoju sedačku a čalúnený nábytok a ver, že pravdepodobne ich v takomto stave vidíš naposledy. Ale keď si to chlpaté klbko ľahne k Tebe, pradie a ty ho hľadáš, je to dokonalá terapia.
@anonym_ee0dcb hladkáš
Mäso. Žiadne granule a sprostosti, mačka nie je tak veľká a nezožerie až tak veľa, že by človek skrachoval. Krmivo vo zverimexoch je predražené a nutrične chudobné.
@anonym_autor Myslím, že všetko závisí od povahy danej mačky. Časom prídete na to, čo jej vyhovuje. My máme čistokrvnú, brala som preto, že ju máme v byte a býva aj často sama. Je to dáma, neskáče po stole, nerobí neplechu, škriabe skrabadlo a koberec, kde to nevidno. V jedle je vyberavá, chce granule Royal Canin a kapsičky Sheba, aj to len šťavu. Žiadne mäso, žiadne polievky, paštéty, no proste nič iné.Vyhodila som za to kopec peňazí, kým som pochopila, že to jesť nebude. Na rukách byť neznáša. Raz som zachránila jedno mača a kým sa našiel majiteľ, bolo u mňa. To mača bolo všade,na stole, na linke, žralo všetko, čo jej prišlo do cesty. Na ruky sa priam tlačila. Takže , čo mačka, to iné požiadavky a potreby. Základ je toaleta, voda, jedlo, veľa lásky a všetko ostatné zistíte. Držím palce.
Chod na veterinua porad sa s nimi.
My mame 2 vonkajsich kocurov. Krmime ich kapsickami, granulami, surovym masom a mliekom pre macky. Sem-tam ich pustame dnu, aj teraz pocas mrazov sa doslova pytali dnu, pritom maju budu, pelechy. 1 z kocurov je strasny mojkac, zerie z ruky, necha sa nosit na rukach. Vianocny stromcek ich vobec nezaujal, ani si ho nevsimali. Sme radi, ze ich mame. Prisli od susedov a uz neodisli.
@anonym_autor prestuduj aj moznost poistenia zdravia, niektore vet vykony su dnes priam likvidacne, a ktovie, ako budu ceny dalej rast.
Máme doma dve, najducha ta košíčky nezje, len surové mäso a pečeň a krokety pre mačiatka (má len 12zubov), druhú máme zo statku ta zas len shebu ale nie kapsicky ale konzervy také kúsky mäsa a surove ryby hlavne vnútornosti.
Keď nie sme doma tak spia máme v byte kamery, inak jedna je total mojkac, druhá príde keď má chuť a prvá nie je v dohľade (prvá je žiarlivý a potom ju naháňa).
A potrebuje čerstvú vodu, dobre meniť viackrát denne, záchod, skrabadlo, naše majú aj trávu na " trávenie" a nejakú hračku aby sa nenudili
@anonym_autor my mame doma mensiu macku, davkujem jej granule brit 28g 2x denne a mimo toho ma len vodu (ziadne mlieko), zachodik ma len jeden vo velkom poschodovom dome (v clankoch pisu, ze jedna macka potrebuje 2 zachody) a staci jej, najde si cestu aj ked je daleko.
@anonym_452e33 Granule sú asi najhoršia vec, čo môžete mačke kŕmiť. Aj najdrahšie granule sú horšie ako najlacnejšia konzerva. Mačky sú púštne zvieratá, pijú notoricky málo a majú organizmus nadstavený aby prijímali vodu zo stravy. Väčšina mačiek umrie na zlyhané obličky granule sú obrovský faktor, čo tomu dopomáha. Granule ideálne žiadne, alebo iba malé množstvo občas. Kŕmiť len granule je najhoršie, čo môžete mačke urobiť. Je jedno aká značka.
A toto nie sú ani dohady, ale podložené fakty.
Ak granule tak tie z najvyšším podielom mäsa a aby mala stály prísun, rôzne doplnky stravy ak aj špeciálne plemeno tak to už podľa tých nárokov .. my máme Maine coon a tam sú špeciálne doplnky na kĺby, srsť .. takže jedlo ,záchod a lásku 😂
@anonym_autor A ešte skrabadlo, aby neskrabala nábytok. U nás sa osvedčili všetky škrabadlá, no počula som, že niektoré mačky ignorujú.
@anonym_autor Nasa jedava 3x denne, na obed mava konzervu Carny a na ranajky a vecery granule. Dlho mala Applaws, ale teraz sme presli na Wild Freedom, ktore maju menej fosforu - ten je vo vacsom mnozstve zatazou pre oblicky.
Ako sa pise vyssie, vycvicit sa neda, nanajvys sa bude trochu pretvarovat, ked budete doma 🙂 No a treba sa pripravit na to, ze nieco doma bude pravdepodobne skrabat. Co, to si vyberie ona. Na skrabadlo kupene za tymto ucelom sa pravdepodobne vykasle. U nas to bol najprv jeden koberec a po jeho vyhodeni je to zadna strana gauca.
Ale inac je to mily a nenarocny tvor a vie sa naucit rozumiet aj nejakym slovam, tiez je cistotna, nie je s nou vela roboty.
@marianarem ,Máme kocúrika , ktory sa narodil neplánovane a majitelia dali inzerát, že darujú. Tak sme si vybrali. Cvičiť sme ho neskúšali, napriek tomu komunikujeme bez problémov.. Nikdy na neho nekričime, vždy používame láskavý ton.
Vlastným očiam neverím, keď pýta jesť a ja mu v obývačke poviem: choď za gazdickom (do kuchyne), dá ti papať a on sa za ním rozbehne.
Keď niečo chce, škriabe. Zo začiatku skrabadlo ignoroval, dve taburetky zničil, potom sme mu skrabadlo preložili do obývačky, kde sa zdržujeme najčastejšie a je po probléme, už nič iné neskriabe. Keď na ňom škriabe, je to signál, že niečo chce.
Vstanem, požiadam ho nech mi ukáže čo chce (pochopil to rýchlo), postaví sa k miske keď chce jesť, k dverám na terasu ak chce ísť von, alebo k dverám na prízemie, keď chce ísť tam.
Neviem či sa to naučí každé maca, ale vie, že ho.milujeme, on miluje nás a to že sa snaží je možno jedným z prejavov lásky.
@marianarem ,Máme kocúrika , ktory sa narodil neplánovane a majitelia dali inzerát, že darujú. Tak sme si vybrali. Cvičiť sme ho neskúšali, napriek tomu komunikujeme bez problémov.. Nikdy na neho nekričime, vždy používame láskavý ton.
Vlastným očiam neverím, keď pýta jesť a ja mu v obývačke poviem: choď za gazdickom (do kuchyne), dá ti papať a on sa za ním rozbehne.
Keď niečo chce, škriabe. Zo začiatku skrabadlo ignoroval, dve taburetky zničil, potom sme mu skrabadlo preložili do obývačky, kde sa zdržujeme najčastejšie a je po probléme, už nič iné neskriabe. Keď na ňom škriabe, je to signál, že niečo chce.
Vstanem, požiadam ho nech mi ukáže čo chce (pochopil to rýchlo), postaví sa k miske keď chce jesť, k dverám na terasu ak chce ísť von, alebo k dverám na prízemie, keď chce ísť tam.
Neviem či sa to naučí každé maca, ale vie, že ho.milujeme, on miluje nás a to že sa snaží je možno jedným z prejavov lásky.
@evansova ❤️
@anonym_autor chces mat doma domace zviera a nevies si ani na nete vyhlšadat zakladne pravidla starostlivosti? prosim, netrap to zviera, nekupuj...
@anonym_autor chces mat doma domace zviera a nevies si ani na nete vyhlšadat zakladne pravidla starostlivosti? prosim, netrap to zviera, nekupuj...
@princezna_bosorka Možno nevie, ale.moze sa naučít. Ak jej maciatko prinesie toľko radosti ako nám, stojí to za trochu študovania.
Ďakujem za všetky rady. Micka už je doma 🙂

Mačka je mäsožravec, takže najlepšia strava pre mačky je surové mäso /svalovina/ spolu s malým množstvom vnútorností posypané kostnou múčkou, aby mala dostatok vápnika /dá sa kúpiť na zoohit.sk/. Žiadne komerčne vyrábané krmivo /granule, konzervy, kapsičky a podobné nezmysly/ nepotrebuje, práve naopak je to to najhoršie, čo jej môžeš dať do misky. Dospelá mačka sa kŕmi 2x denne, mačiatko častejšie.