icon

Starostlivosť o zajaca: rady pre začiatočníkov

4. jún 2024

Milé mamičky, moja dcéra strasne túži po takom malom zajacovi a celkom som naklonená nejakého jej zadovážiť ale tu nastava môj problém. Nikdy som zajaca nechovala, neviem akého a kde kúpiť. Co všetko obnasa starostlivosť o zajaca, očkovania? Môže byť hrozbou zdravotnou pre dcéru? Môže mať bytový zajac nejaké choroby? Viem, Google nájde všetko ale ja budem ozaj vďačná za rady a osobne skúsenosti.

really8
•
4. jún 2024

Mali sme dvoch, za mna skvele zvieratko. Da sa naucit aby nehryzol, cikal do zachoda a neskrabal nabytok. Ale!!!!! Musite ho to naucit. Ak vam rozkuse sedacku, ocika postel atd budete mat viac starosti ako radosti. A nenechavajte ho prosim len v klietke. Ockovali sme raz ani neviem uz proti comu.

tuippo
•
4. jún 2024

ja osobne by som začala hľadaním chovných staníc týchto zvieratiek

colsami
•
4. jún 2024

Ockuje sa raz rocne vakcinou proti moru a myxomatoze (to je spolu v jednej injekcii).

A nie je zly napad co Ti radia, nakontaktovat sa uz na chovatela, pretoze oni vzdy radi vsetko vysvetlia, zaucia, poradia... 🙂

ktochytavzite
•
4. jún 2024

ved to kupis v obchode so zvieratami,u nas take su v tescu napr.Ale tam ta hygiena,asi ak nenahcis tak budes mat obcurany cely dom.Inak zviera je ro faj,nie je otravne ako psy ci macky,pre dieta idealne zvieratko a aj pre rodica.

misulka22
•
4. jún 2024

Mam hobbychov minilopov.najprv zacnem tym,ci si ochotna sa o toho kralika ( nie zajaca) starat aj 12 rokov.a nie mu dat nazrat,ale venovat sa mu lebo kralik potrebuje spolocnost a aktivity a nie kazdy kralik je mojkavy.kazdy kralik je osobnost a casto velmi silna osobnost...
Kralika kupis u chovatela
Treba mu klietku minimalne 100cm,sennik,misku na krmivo,napajacku,hracky,podstielku ( da sa naucit na zachod),kvalitne krmivo,seno.
Krmim 2x denne,to aj menim vodu,seno musia mat k dispozicii 24hodin denne.raz do tyzdna menim podstielku,dezinfekcia koterca,umyt misky,napajacky.pravidelne preliecujem emanoxom ( prevencia kokcidioze-hnacka)
Ockuju sa 1 alebo 2x rocne zalezi od vakciny.ockuje sa proti moru a mixomatoze prenasa to bodavy hmyz takze ockovat aj kraliky v byte ( mor sa liecit neda kralik uhynie,,mixomatoza sa lieci velmi tazko a je tam vysoky uhyyn). Treba mu strihat pazuriky,dlhosrstych cesat.samozrejme ich pustat z klietky.
Dcere hrozi alergia.este sa u kralikov vyskytuje encefalitozoonoza ale ta je nebezoecna len pre ludi s problemom s imunitnym systemom napr aids.

misulka22
•
4. jún 2024

Inak mam 14 cistokrvnych minilopov keby nieco chces vediet este

slavka1988
•
4. jún 2024

Osobne by som sa priklonila ku skreckovi mame zajaca veľa sa dožije treba mu naozaj ale naozaj často meniť aby nesmrdel všade mame žiaľ seno lebo rozhadzuje a žiaľ aj kuse a to ho mame od malička za mna zajko nie

simona92101
•
4. jún 2024

@ktochytavzite no to je super rada kupovat v chovprodukte..kralikov chovam xy rokov,nikdy som inak ako od chovatela nekupovala.nikdy nevies co s cim je skrizene
@autorka,ak je dieta male,je to nevhodny milacik.kralik je naladove zviera,nie je to hracka.rad hryzie,ocikava teritorium,potrebuje aj svoj klud,aj vybeh.

madeincssr
•
4. jún 2024

Nechod do toho. Dcerka sa onho 12 rokov nebude starat, zostane to na tebe. Okolo zajka je dost kazdodennej prace, zo zaciatku vam vselico pohryzie, ponici a vsade budete mat seno. Ak nebudete klietku, podstielku, zachod s absorpcnym materialom a okolie denne viackrat cistit, tak aj bobky a zapach mocu. A kam ho date, ked pojdete na viacdnovy vylet ci dovolenku?

zuza.m
•
4. jún 2024

Moja dcera 12 rokov ma zajka v izbe .smrad ako moč nieje citit aj tyzden vydrzi,ale seno je citit po celej izbe.mame samicku hermelina.je miernej mojkavej povahy,necha sa nosit hladkat uziva si to. je nekastrovana a neznackuje ale cika na vsetko hunate deky postel koberec.dost plzne na jar a jesen velmi kym nepremeni srst lietaju z nej chumace a chlpy su vsade.,zerie to seno a zmes pre zajace obcas jej dame salat pupavovy list mrkvu alebo jablko.ine nic bojime sa aby sa nezdula .nieje to narocne zvieratko.

zuza.m
•
4. jún 2024

Este som chcela dodat ze ak.date dostatocne velku napajacku s vodou plno sena a velku misku so zrnkami zajko vydrzi aj viac dnovy vylet.

zuzulka558
•
4. jún 2024

Náš ma 7 rokov starosť ostala na mne, ale hra sa s ním mladšia a starsia co ho dostala občas mu dá vodu a žrať 😅 naučili sme ho behať po balkóne klietku nemá zavretu vôbec tu používa na potrebu a občas na spánok, keď chce ísť dnu alebo von na balkón zaškrabká si na balkónove dvere,, očkovaný bol raz ako mláďa,,na balkóne je celoročne a je spokojný vnútri je len cez deň s nami ak chce, inak je to inteligentné a veľmi vďačné zviera, náš ešte nepohryzol ani cudzie deti no holi upozornene dopredu ako sa k nemu chovať

sun_shine_2020
•
4. jún 2024

Ahoj, mali sme - kupovana u chovatela. Nasa nebola mojkaci typ 😁 mala oooobrovsku klietku, cistila som kazdy druhy den (mne to smrdelo, takze kazdy druhy den som cistila wcko). Seno sme mali vsade (bobky tiez - ona to dajako vyhadzovala z tej klietky)😁
Pre mna bol extremny stres jej strihat pazuriky - to robil manzel, lebo ja som sa bala ze jej ublizim.
Ked sme isli prec na viac ako dva dni, tak sme ju vozili k nasim (sup do prepravky, u nasich mala dalsiu klietku, napajacku atd...) 😁
Nasa bola hlucna, v noci jedla a ona tak vyskrabavala seno zo sennika, bolo to celkom hlucne, my sme ju mali v obyvacke - tak asi porozmyslaj, ze kde bude mat miesto v byte (nemalo by to byt niekde v prievane).