Starostlivosť o pacienta po operácii aneuryzmy. Skúsenosti a rady?
Ahojte, mamka ide na operáciu, má v hlave 2 aneuryzmy. Absolútne neviem čo ma čaká ako sa o ňu potom postarať. Na nete čítam hrôzostrašné články ako ma mamka nebude poznať, ako nebude môcť nič robiť, môže celé dni spať ako ju treba sledovať aby sa jej rapídne nezhoršil stav, že treba byť 24/7 pri nej. Rozmýšľam, že sa k nej nasťahujem kým sa nebude vedieť o seba postarať sama..
Má prosím niekto skúsenosť čo obnáša starostlivosť ? Mamka má pred 60tkou a idú ju operovať cez hlavu.
Ďakujem
@anonym_autor Ahoj, mojej mamine tiez operovali aneuryzmu, nema ziadne nasledky akurat jej nerobi dobre chodit po silnom slnku a nemoze dvihat tazke veci, okrem toho zije uplne normalny zivot. Starostlivost po operacii nebola nejaka specialna, vela oddychovala ale to si myslim ze po kazdej operacii. Narocnejsie to bude mozno v tom, ze moju maminu neoperovali cez hlavu, takze nebola v umelom spanku, neviem, tvoja asi bude. Ale tak isto ako bolo uz spomenute ide o to, kde sa aneuryzma nachadza. Drzim palce nech operaciu mamina zvladne co najlepsie a nebude mat nasledky ❤️
@anonym_autor moju mamu operovali, keď mala 50 rokov. Bola 5 mesiacov PN, potom sa riadne vrátila do práce. Náročné to bolo prvý mesiac. Bolesti, točenie hlavy a pod. Vtedy bola u sestry, aby bola pod dohľadom. Potom už bola sama v byte. Nemala nijako vážne zasiahnuté žiadne centrá. Závisí od nálezu.
@saxalendra áno, ona máva aj doteraz strašné migrény a lieky málokedy zaberú, čiže po operácii ešte môžu byť ? Či skôr to preväzovanie ju bude bolieť ?
@anonym_autor Ahoj, mojej mamine tiez operovali aneuryzmu, nema ziadne nasledky akurat jej nerobi dobre chodit po silnom slnku a nemoze dvihat tazke veci, okrem toho zije uplne normalny zivot. Starostlivost po operacii nebola nejaka specialna, vela oddychovala ale to si myslim ze po kazdej operacii. Narocnejsie to bude mozno v tom, ze moju maminu neoperovali cez hlavu, takze nebola v umelom spanku, neviem, tvoja asi bude. Ale tak isto ako bolo uz spomenute ide o to, kde sa aneuryzma nachadza. Drzim palce nech operaciu mamina zvladne co najlepsie a nebude mat nasledky ❤️
@clavicula ďakujem, áno ona bude v umelom. Mamka má obe aneuryzmy vo veľkosti cca 3-5mm, vpredu na čele, tá je vraj nebezpečnejšia a v zahlaví. Tam povedali lekári, že uvidia či sa vôbec dostanú.
Máme to zložitejšie lebo sme s mamkou boli na vyšetrení najskôr v martine a tam jej primár povedal, že ju nebude operovať pretože by rovno umrela. Potom sme ale ešte skúsili lekárov v našom meste aký budú mať názor a tí si to trúfajú zoperovať. Tak reku buď by sme čakali a môže ju to hockedy zabiť alebo to skúsime zachrániť
@saxalendra áno, ona máva aj doteraz strašné migrény a lieky málokedy zaberú, čiže po operácii ešte môžu byť ? Či skôr to preväzovanie ju bude bolieť ?
@anonym_autor moja mama má len výnimočne bolesti hlavy. Len po operácii tá rana bolela. Otvárali jej hlavu, mala 28 stehov. Má viditeľné dve jamky v oblasti, kde čelo prechádza do spánku na ľavej strane. Asi naozaj závisí aj od umiestnenia aneuryzmy. Teraz absolútne nerieši, že bola v takom stave. Jej to prišlo náhle v práci. Brala ju záchranka a druhý deň ju už operovali. Teraz si žije svoj aktívny život, žiadne vylihovanie, len jazva jej pripomína, čo bolo pred 20 rokmi.

@anonym_autor moju mamu operovali, keď mala 50 rokov. Bola 5 mesiacov PN, potom sa riadne vrátila do práce. Náročné to bolo prvý mesiac. Bolesti, točenie hlavy a pod. Vtedy bola u sestry, aby bola pod dohľadom. Potom už bola sama v byte. Nemala nijako vážne zasiahnuté žiadne centrá. Závisí od nálezu.